Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Buick – kad sa spoje luksuz i inovacije

Buick – kad sa spoje luksuz i inovacije
Postavljeno 25.11.2019. u 10:19
Autor: Đorđe Sugaris - Autoslaiva

Osnovana 1899. godine, kompanija Buick jedan je od najstarijih severnoameričkih proizvođača automobila. Takođe, njen osnivač Dejvid Bjuik je 1908. godine igrao ključnu ulogu u osnivanju unije proizvođača pod imenom General Motors, zajedno sa industrijalcem Vilijemom Durantom.

Kao deo General Motorsa, Buick je bio brend koji je spajao luksuz i tehničke inovacije. Tako, Buick automobili su 1904. godine prvi na svetu dobili motore OHV konstrukcije, što je kasnije postao standard u industriji.

Svojim elegantnim automobilima koji su ciljali gornji sloj srednje klase Buick je obezbeđivao decenije tržišnih uspeha, ali i legendarnih modela koji su se ustoličili u američku i svetsku pop kulturu.

Jedan od prvih primeraka takve vrste bio je Roadmaster. U bukvalnom prevodu Gospodar puteva, ovaj automobil danas asocira na slobodu, otvorena prostranstva ali i romantiku posrnulih kubanskih četvorotočkaša.

Kroz četrdesete i pedesete godine, u Buickovoj nomenklaturi se pojavljuju imena koja će obeležavati brend i u budućim dekadama. To su Riviera, Skylark, Electra, Century...

U jeku muscle car kulture šezdesetih godina, Buick je imao zreo pristup tržišnoj borbi, ali i par zapaženih modela poput Buick Riviere GS i Buicka GSX, pravog muscle automobila zavidnih performansi. Tokom istog perioda, Buick dileri su na severnoameričkom kontinentu prodavali Opelova vozila, što je bitna stavka za današnje stanje u ovoj kompaniji.

Kao i većinu automobilskih proizvođača iz Detroita, kriza je pogodila i Buick. Ali, dok se većina brendova oporavila tek decenijama kasnije, Buick je ponovo pokazao svoju inovativnu stranu. Tako je nastao Grand National, te Buick GNX, jedan od retkih svetlih primeraka iz kriznog perioda za industriju Severne Amerike.

Buick je prošao kroz restrukturiranje i tokom poslednje ekonomske krize i time nadživeo nekoliko GM brendova uključujući Pontiac i Oldsmobile, a indirektno i SAAB. Ipak, GM je Buicku danas dodelio pomalo izmenjen identitet.

U Severnoj Americi, Buick sada uz gamu tipično američkih limuzina i SUV modela ponovo ima bliske veze sa Opelom. Naime, model Regal se oslanja na evropsku Insigniu, dok je Buick Encore krosover zapravo Opel Mokka. Ovaj biznis model se pozitivno odrazio pre svega na tržište Kine, gde je Buick bio popularan pre revolucije, što je održalo identitet brenda i do danas.

Kako su Opel i Vauxhall prodati PSA grupaciji, dalja sudbina Buick brenda je dosta neizvesna, ali se pretpostavlja da će GM nastaviti sa proizvodnjom zasebnih modela. To znači da Buick neće skoro doživeti sudbinu drugih brendova iz GM konglomerata.

U dugačkoj istoriji Buicka, Century je još jedno od imena koje se provlačilo godinama i kroz različite modele. Prvi put se pojavilo tokom tridesetih, zatim na kratko drugom polovinom pedesetih i potom bez prestanka od 1973. do 2005. godine.

Jedan Buick Century treće generacije nalazi se i na našim oglasnim stranama i u pitanju je model iz 1977. godine, poslednje za njegovu generaciju. U razgovoru sa sinom prvog i jedinog vlasnika ovog automobila, saznali smo da je Buick u Kraljevo došao iz Kanade gde je kupljen nov.

Kako je vlasnik automobila sada ostario, automobil je spreman da napusti svoju garažu i nađe novi dom. Sa samo 33.000 milja na satu, on je praktično nov, te njegov 5,7l V8 motor pred sobom ima još mnogo milja.

Dvesta pedeset konjskih snaga danas ne zvuči mnogo, posebno iz motora sa gotovo šest litara zapremine, ali je u svoje vreme bila prilično dobra brojka s obzirom na činjenicu da su automobili tada bili značajno slabiji nego šezdesetih godina.

Čak i u kriznim godinama luksuz je bio na prvom mestu, tako da je odlično očuvani enterijer u crvenoj plastici i plišu pratio kolorit eksterijera. Od opreme, tu su šiber, radio i servo volan, ali klima uređaj ipak nije bio na listi opcija kada je automobil napustio fabriku.

Iako nije kultni model, ovaj Buick Century je veoma dobro očuvan i pun pratećih delova što je prava retkost kada su američki automobili u Srbiji u pitanju.

Đorđe Sugaris - Autoslaiva

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 7
Pregleda: 11935
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Sava

U pravu si,na Sam se najlepse osecao u Zastavi 101 iz 1977,a onda shvatio da ako me udari bahati glupi seljak u BMW,da mozes ostati trajni invalid,a da CE isti pobeci sa mesta udesa,promenio misljenje.Ipak trebaju vazdusni jastuci I jak auto,s obzirom na to da kod nas vlada divljastvo u saobracaju.

Odgovori

kole

Nije ni cudo sto natalitet opada. Danas sedimo svako na svom sedistu kao u borbenim avionima sebicno razmisljajuci o svojoj bezbednosti, ususkani i vezani kao da smo ucesnici reli trka, sa nekim, a ipak usamljeni. Pogledajte sediste ovog divnog automobila. Koliko li je samo dece napravljeno na ovakvim sedistima, sto prednjim, sto zadnjim.

Odgovori

KUKULJAŠ

Vlasnik je malo pobrkao lončiće pa je stavio logo od Pontiac Firebird/Trans Am na haubu Buick-a, niđe veze, hahahaha...

Odgovori

VLADIMIR Rrr

Postovani..Ja bih vas zamolio da napravite jednu ozbiljnu temu,po pitanju Dpf/Fap filtera..Ovim nasim politicarima su puna usta ekologije,a to znaci da mi vozaci putn.vozila po obicaju nagrabusimo..Najavili su i neke rokove,pa bi valjalo doci do bitnih informacija,gde i sta kupiti..Ko prodaje nove zamenske dpf filtere,koliki im je vek trajanja,da li kupiti remontovane i da li ih uopste neko nudi sa garancijom,koliko se isplati uzeti,polovan?Koja je cena ulja tj.aditiva koji ide uz ponovnu ugradnju dpf..Koliki je trosak ponovnog ubacivanja dpf filtera/a koji je odstranjen/..Postoji mnogo pitanja na tu temu,retko ko zna da odgovori pravilno,i zato smatram da bi vi mogli da se potrudite i saznate sve relavantne podatke vezane za ovu tematiku..Nije za zurbu,jer je potrebno puno informacija da bi se tekst odradio kako treba.Pozdrav..

Odgovori

Polovni Automobili

Potrudićemo se.

Omass

Malo odosmo sa teme, ali korisno bi bilo jos kako!!

pikl cera

Nema lepsih od americkih automobila,po meni.

Odgovori