Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Mini - automobil za koji svi znaju

Mini - automobil za koji svi znaju
Postavljeno 29.11.2019. u 08:44
Autor: Miloš Nikodijević - Autoslavia

Jedan od najprepoznatljivijih automobile svih vremena počeo je da se proizvodi 1959. godine i već tada je postigao instant uspeh. Njegov poprečno postavljen motor i prednji pogon uticali su na generacije automobilskih proizvođača, a ujedno, Mini je postao jedan od najprodavanijih automobile u Evropi. Pravljen je u varijacijama karoserija i opcija, od karavana, pikapa, a naravno i Mini Coopera.

Ideja koja je pokrenula razvoj Minija bila je vrlo bazična, potreba za automobilom niske potrošnje goriva. Ser Leonard Lord iz Morris Company naložio je 1957. godine njegovom vodećem inženjeru Alecu Issigonisu da okupi tim dizajnera. Sve je počelo da se razvija upravo oko poprečno postavljenog motora i menjača, a nastavilo se putem dobre organizacije ostatka kabine i gabarita.

Sa sva četiri točka pozicionirana do samog prednjeg odnosno zadnjeg kraja automobila, prostor kabine je maksimalno iskorišćen, a sve to ujedno doprinelo odličnoj stabilnosti i upravljanju. U prilog stabilnosti i trakciji išao je i motor koji je svom svojom težinom nalegao na prednje točkove. Njegova zapremina je prvobitno iznosila 848cc i tokom vremena je narasla do čak 1275 cc.

Mini je proizvodio BMC, odnosno British Motor Company koji je kako bi smanjio troškove upotrebljavao spoljne šarke na vratima i poklopcu prtljažnika kao i horizontalno klizajuće prozore umesto očekivanih koji se iz vrata podižu ručicom. Prvi modeli su bili saloon sa dvoja vrata kao i karavan sa troja koji se pojavio godinu dana nakon početka proizvodnje.

Nedugo zatuim, kreator trkačkih automobila John Cooper shvatio je potencijal ovog mališe za trke. Uvećao je prvobitnu zapreminu sa 848 na 997 cc dok je par SU karburatora povećao snagu sa 34 na 55 konja, a sve to su ispratili kraći menjač i disk kočnice. Austin i Morris Mini Cooper debitovali su 1961. godine i napravljeno je hiljadu primeraka u cilju homologacije za Group 2 reli takmičenja. Dve godine kasnije predstavljen je i Cooper S sa 1071cc i većim disk kočnicama, a napravljeno ih je 4.030 komada do 1964. 

Cooper je takođe proizveo još dva S modela, klase do 1000cc i do 1300cc. Prave zapremine ova dva modela iznosile su 970 i 1275cc ali ovaj slabiji motor nije dobro primljen i nakon 963 napravljena primerka, njegova proizvodnja je obustavljena. Ovaj drugi snažniji proizvođen je do 1971. godine i tokom godina bio je veoma uspešan na relijima. Najpoznatija dostignuća su prvo mesto na Monte Carlo reliju 1964, 1965, i 1967. goine, dok su 1966. diskvalifikovani sa prva tri mesta zbog kontraverzne odluke da su farovi bili protiv pravila takmičenja.

Tehnički Miniji nisu postojali kao Mark I, Mark II ili Mark III kako ih ljubitelji i vlasnici klasifikuju ali je ipak tako najzgodnije razlikovati seriju pravljenu između 1959. i 1967. godine, drugu koja je proizvođena naredne tri godine sa izmenjenim dizajnom i pojedinim tehničkim unapređenjima, kao i seriju III kojoj je od 1969. do 1976. pakovana treći put promenjena estetika i kada je te 1969. postao marka za sebe. 

Nakon treće serije pa sve do 2000. godine proizvođeni su Austin Mini i Rover Mini koji su se oslanjali na originalne Cooper S modele, ali je to i period kada je prodaja prvi put počela da opada, te je 1981. godine Mini poslednji put bio među 10 najprodavanijih automobila u Britaniji. Ni Mr. Bean nije pomogao povratku na vrh top liste te je poslednji primerak napravljen u oktobru 2000. godine nakon preko pet miliona klasik Minija prodatih tokom četrdesetjednogodišnje proizvodnje.

Jedan primerak iz Mk3 serije sa 1.275 cc motorom proizveden 1971. godine prodaje se na našim oglasima. Automobil se nakon ozbiljne restauracije nalazi u fantastičnom stanju i predstavlja jedan od najbolje sređenih Minija u regionu. Projekat restauracije je prema rečima vlasnika potrajao dve godine iako je osnova bila veoma dobra sa originalnim podovima što je retko kod Minija. 

Auto je blago modifikovan sa Mk1 maskom i detaljima poput Nardi volana i koža-alkantara sportskih sedišta, ali mu sve pristaje uključujući i vrlo zanimljivu boju. Spisak opreme i odrađenih detalja možete proveriti na oglasu ili kontaktiranjem prodavca na kog je i auto registrovan do juna 2020. godine.

Miloš Nikodijević - Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 1
Pregleda: 9566
Ocena: 4.9
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Igor

Prelep automobil, to mi je san da takav neki uradim...jedino boja bi bila crvena ili bordo metalik

Odgovori