Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Ford Mustang - automobil koji je svako želeo

Ford Mustang - automobil koji je svako želeo
Postavljeno 20.12.2019. u 18:11
Autor: Đorđe Sugaris - Autoslavia

Odmah nakon Modela T, proizvoda koji je uneo revoluciju u svet automobila, Ford Mustang je najvažniji proizvod ove kompanije. Do polovine šezdesetih godina, Ford se držao proverenog recepta prodaje običnih, porodičnih automobila koji su pre svega služili da prevezu potrošače od tačke A do tačke B.

Uz nekoliko izuzetaka, Ford je uglavnom proizvodio pre svega utilitarne automobile, ali je 1964. godine došlo do velike promene i preokreta u razmišljanju kada je na tržište stupio Mustang. Ovaj automobil bio je čedo Lija Ijakoke, čoveka koji je nepogrešivo osetio šta je ono što generacija bejbi bumera želi i pretočio njihove želje u automobil.

Mustang je tako bio najsmeliji i najsvežiji Fordov proizvod, sportski automobil za svakoga i još jedno ostvarenje američkog sna za srednju klasu. Ime Mustang asociralo je na slobodu, razuzdanost, mladost i istraživanje i Ford je te 1964. godine doživeo nezapamćeno interesovanje za automobil koji je gotovo svako želeo, ali i mogao da ima.

Uspeh Mustanga trajao je kroz cele šezdesete, kada je ovaj automobil doživljavao suptilne promene od godine do godine. Osim sitnih promena, Mustang je evoluirao u različitim pravcima. Uz kupe i kabriolet dodata je fastback karoserija, a u zavisnosti od toga šta je kupac želeo, Mustang je mogao da bude skromni kruzer sa rednim šestocilindričnim motorom ili pravi rasni sportski automobil sa V8 pod haubom. Uz to, Shelby se potrudio da izvuče maksimum iz ove platforme, mada je i sam Ford stvorio nekoliko muscle car legendi od njega.

U kolekcionarskom svetu, Mustang prve generacije je najprepoznatljiviji američki klasik, a status ikone dobio je širom sveta. Još dok je bio aktuelan, Mustang je bio tražen širom Evrope, a zanimljivo je da je u komunističkoj Jugoslaviji postojala čitava flota rent-a-kar Mustanga!

Popularnost Mustanga pre svega leži u njegovom statusu američke ikone, a zatim i u velikoj dostupnosti rezervnih delova. Pre svega, Mustang je delio platformu sa Ford Falconom, što čini veliki deo mehaničkih delova jeftinim i dostupnim. Zatim, tu je čitav svet reprodukcijskih delova od kojih su mnogi kvalitetniji od originala. Takva široka lepeza mehanike, ukrasa, felni, enterijera i drugih detalja čini restauracije lakim, te svaki Mustang može ponovo zasijati punim sjajem.

Iako su delovi dostupni u teoriji, restauracija ovakvog automobila komplikovana je usled naručivanja delova iz Amerike, te njihovog čekanja i dodatnih troškova carine i transporta. Zbog toga, mnogi ovakvi automobili dolaze u Evropu kao već restaurirani primerci i to je slučaj sa jednim automobilom sa našeg sajta.

U pitanju je Mustang iz 1966. godine u jarkoj crvenoj boji i sa platnenim krovom. Ova kombinacija boja je sigurni pogodak budući da veliki broj originalno restauriranih Mustanga ponese upravo ovakav izgled.

Njegov crni enterijer takođe prati fabričke mere, što uključuje i originalni trokraki volan, kao i stari radio koji se savršeno uklapa u crnu kontrolnu tablu.

Pod haubom ovog Mustanga je redni šestocilindrični motor radne zapremine 200 kubnih inča. Kada se to prevede u evropske mere, dolazi se do brojke od 3,3l, dok njegova snaga broji 120 konja. Uistinu, najpopularniji motor za Mustanga je 289 V8 sa 4,7l i 200 konjskih snaga, ali i pomenuti šestak može da pruži isto: bezbrižnu vožnju i užitak vetra u kosi. Motor je povezan sa trobrzinskim automatskim menjačem, što je opcija koja čini vožnju još rasterećenijom i lakšom.

Đorđe Sugaris - Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 2
Pregleda: 14522
Ocena: 4.4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

ihihmiki

Ja ga nisam nikad želeo

Odgovori

Denis Čolaković

Stvarno prelep, svačiji auto iz snova

Odgovori