Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Lancia Gamma - problematična lepota

Lancia Gamma - problematična lepota
Postavljeno 31.01.2020. u 07:50
Autor: Miloš Nikodijević - Autoslavia

Lancia Gamma (TIpo 830) pojavila se 1976. godine na salonu u Ženevi kao tada najistaknutiji proizvod ovog brenda. Predstavljena je inicijalno kao fastback limuzina s četvora vrata označena nazivom Berlina, a ujedno tu je bio i kupe s dvoja vrata koji je u prodaju pušten godinu dana kasnije.

Oba ova modela dizajnirao je studio Pininfarina i u prodaji su se našla do 1984. godine sa 15.272 napravljenih primeraka Berline i sa tek 6.790 kupea.

Treće slovo grčkog alfabeta u nazivu modela došlo je zahvaljujući nastavku predratne tradicije koju je Lancia ponovo uspostavila 1971. sa modelom Beta, odnosno nakon što ih je Fiat preuzeo. Prednji pogon i elementi vešanja bili su zajednički sa pomenutom Betom, ali je uzdužno postavljeni bokser motor uparen sa petostepenim manuelnim menjačem i kasnije četvorostepenim automatikom, bio specifičan baš za Gammu.

Iako je Fiat planirao da uključi i njihov V6 motor, Lancia je razvila jedinstveni četvorocilindrični motor sa ravnom glavom koja je korišćena na prethodnoj Flaviji zapremine 1.8 i 2.0 L. Hronološkom sredinom proizvodnog ciklusa stiglo je Gamma Bosch L-Jetronic ubrizgavanje goriva kao i fejslift koji je uključio novu masku, felne od 15" kao i restilizovani enterijer sa novim instrumentima, osvetljenjem, oznakama, ručnom i ručicom menjača.

Flat motor omogućio je dizajneru Aldo Brovaroneu da spusti haubu kupea što je značajno doprinelo lepoti ove karoserističke izvedbe. Premijerna opcija ove Lancie dolazila je sa 2.5L flat-4 SOHC motorom sa 8V i karburatorom, a I.E. opcija iste zapremine donela je identičnu snagu od 140 konja. Postojala je još i 2.0L opcija sa karburatorom i 8 ventila i 115 konskih snaga.

Ako se osvrnemo na lepšu verziju Gamme, sve ovo zvuči kao sjajan recept, italijanski grand-touring kupe sa predivnom Pininfarina linijom i agregatom napravljenim kompletno od aluminijuma, ali tu postoji jedan problem. Ovaj ambiciozni motor bio je uzrok većine Gamminih problema jer je bio nedovršen s inženjerske strane, te su čak i male greške umele da uzrokuju velike probleme.

Takođe, limarija je kao i svi ostali italijanski automobili tog perioda takođe bila problematična ali ukoliko garažirate automobil i čuvate ga od zime, soli i vlage, potrajaće.

Iako sve ovo može da vas u startu odvrati od posedovanja ovog modela, ipak nije sve toliko crno. Uz pravovremeno održavanje, Lancia Gamma je auto rođen za vikend uživanje u vožnji i povremene odlaske na skupove oldtajmera. Ukoliko se pridržavate tog recepta i ne koristite ovaj automobil svakodnevno, smanjujete šansu da će doći do nekog problema. Uostalom skoro svaki stari automobil danas nije oličenje pouzdanosti i koristi se uglavnom za povreme vožnje, a sa ovom Lanciom dobijate i neponovljivu Pininfarina lepotu.

Jedan maltene savršen primerak Lancie Gamma Coupé pojavio se ovih dana na našim oglasnim stranicama. Radi se o komadu iz poznog perioda proizvodnje napravljenog 1983. godine koji je do danas otkucao tek 89.539 kilometara na satu. Ispod haube se krije opisani 2.5L motor sa 140 konjskih snaga koji je uparen sa manuelnim menjačem od pet brzina. Metalik boja, branici u boji auta, servo volan, sedišta podesiva po visini i alu felne aduti su ove Lancie i svi su vezani za period iz kog dolazi.

Automobil se nalazi u odličnom stanju što se vidi na fotografijama, a u razgovoru sa prodavcem smo saznali da auto pali, radi, ide iako nije vožen i registrovan već 20 godina, ali i da je urađen veliki servis. Više detalja o automobilu iz nekog ličnog iskustva nema jer je njegov deda zapravo dovezao ovaj automobil iz Švajcarske i on ga je redovno vozio, a sada je on spreman za nekog drugog.

Miloš Nikodijević - Autoslavia

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.9
Komentara: 1
Pregleda: 11791
   

Komentara: 1 | Pregleda: 11791

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Dalibor

Je l deda farbao sve poklopce i čeljusti u crveno?

Odgovori