Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Dizel „mečka“ iz 1998. sa 450 KS!

Dizel „mečka“ iz 1998. sa 450 KS!
Postavljeno 30.01.2024. u 14:09
Autor: Dragan Romčević

Mercedes E klase W210, koji se proizvodio od 1994. do 2003. godine, kao najsnažniji motor imao je 5.4-litarski V8 sa 354 KS, u verziji E55 AMG. Istina, tu je i E60 AMG sa 380 KS, ali navodno je napravljeno samo 200 komada, mada je to malo komplikovanija priča.

Tu su i neke druge snažnije verzije koje su „sređivali“ Brabus i druge tjunerske kuće. Međutim, sve su to bili uglavnom V8 benzinci, a mi smo u Srbiji, na sajtu Polovni automobili, naišli na dizelaš sa čak 450 KS!

Reč je o projektu koji je u slobodno vreme i uz veliku pomoć prijatelja uradio Marko Radosavljević iz Mladenovca.

Na ideju da od običnog E 300 TD napravi pravu zver došao je nakon saznanja da motor iz ovog automobila može bez ikakvih prepravki nakon ugradnje turbo punjača da izdrži pritisak „upumpavanja“ vazduha od čak 5 ili 5,5 bara!

Entuzijasti u Nemačkoj i Finskoj radili su testiranje na stolu, u kontrolisanim uslovima, kako bi videli gde je granica uništenja – stigli su do 6 bara. To znači da uz pritisak od 4 bara ovaj motor može da se koristi bez rizika da dođe do oštećenja.

Inače, serijski E 300 TD razvija 177 KS i 300 Nm, a po fabričkim podacima do 100 km/h ubrzava za oko 9 sekundi.

Šta je sve izmenjeno da bi se iz 3.0-litarskog dizelaša izvuklo 450 „konja“?

Kako kaže gospodin Radosavljević: „Mi smo već iz hobija ranije uradili dva auta sa istim ovim motorom, ali oba su imala manuelni menjač. Sada je ideja bila da se uradi jedan sa automatskim menjačem, pošto je to retko ko uspeo s obzirom na to da fabrički menjač ne podnosi najbolje veliku snagu i obrtni moment, pa npr. na 240 KS počinje da „proklizava“ do te mere da ne može normalno da se vozi.

Dakle, za motor smo znali da može da istrpi veliku snagu, ali sada je izazov bio automatski menjač. Rešenje smo našli kod čoveka koji radi isključivo Mercedese (nećemo ga sada reklamirati). Uglavnom, on je jedini popravljao i održavao stari Maybach u vlasništvu Dragane Mirković, a upravo taj Maybach ima petostepeni automatski menjač kakav koristi naš auto, ali naravno sa drugačijim delovima unutra – logično, zbog značajno veće snage i obrtnog momenta.

Zato smo tom majstoru poverili da prepravi originalni menjač iz Mercedesa, da zameni delove koje je trebalo zameniti i da uradi sve ostalo što je potrebno kako bi taj menjač mogao da izdrži znatno veću snagu i obrtni moment.

Što se tiče ubrizgavanja goriva, tu je obavljeno više modifikacija. Ugrađeni su Dieselmeken AB elementi od 7,5 mm koji zahvaljujući većem prečniku omogućavaju snabdevanje većom količinom goriva. Recimo da fabrički elementi imaju prečnik 6 mm, dok se oni od 8,0 mm koriste kod ekstremnih modifikacija. 

Mi smo ugradili najnovije elemente koji ne samo da „guraju“ veću količinu goriva, već pomažu i da sagorevanje u cilindrima bude mnogo bolje. I onda dolazi do paradoksa da pored povećane snage auto može da troši i manje goriva, naravno u normalnoj svakodnevnoj vožnji.

Tako da kad se postavi pitanje šta je bila ideja - ideja je bila da za neki razuman novac može da se vozi auto od 400 ili 500 „konja“ sa prihvatljivom potrošnjom koja je ispod 10 l/100 km, što sa bilo kojim drugim autom nije bilo moguće. Znači, dobije se auto za svakodnevnu vožnju, a realno ima zaista impresivne performanse. Od drugih modifikacija, postavljeni su malo veći ventili sa jačim oprugama.

Takođe, prethodni vlasnik je hteo da zapuši EGR metalnim novčićem koji je usisan unutra i iako nije bilo pokazatelja da je došlo do nekog oštećenja, glava je za svaki slučaj rađena od nule, a pošto se glava već skidala, mi smo uradili i hilznovanje i stavili nove klipove. Taj motor ne zahteva da se ojačava kada se povećava snaga, ali ovaj konkretno je urađen u tom smislu (ojačan) – može se reći silom prilika.

Takođe, ti motori su pokazali da su dugovečni i izdržljivi. Na primer, prethodni motor koji smo radili prešao je oko 540.000 kilometara, ali nije uopšte pokazivao znake umora. Čak i nakon ugradnje turbo punjača i drugih elemenata za povećanje snage on je radio kako treba.

Naravno, ima tu i mnogo drugih stvari. Mora da se stavi drugih hladnjak. Treba da se zamene razne fabričke komponente, kao npr. creva i slično, što zbog godišta automobila što zbog toga što je čitav sistem sada više opterećen.

Motor treba da se dovede u savršeno stanje, što znači da treba npr. zameniti dihtung glave motora, grejače, obavezno uraditi veliki servis…

Pravi se posebna izduvna grana. Naša izduvna grana za razliku od ovih drugih koje rade Englezi i Šveđani napravljena je tako da svaki cilindar ide posebno u odvojenu granu, tako da ne dolazi do sudara pritiska nego svaki deo ide direktno u turbo i mnogo je efikasniji dotok gasova u turbo.

Ugrađen je Cummins (Holset) turbo punjač HE300VG sa varijabilnom turbinom, koji obezbeđuje 3 bara na usisu. Ovo je turbo punjač koji se koristi na jednom američkom kamionetu.

Ovaj turbo punjač ima vodeno hlađenje i životni vek mu je maltene koliko i životni vek motora. Naravno, postoje neki brži turbo punjači ili bolji na neki drugi način, ali ovaj smo izabrali upravo zbog dugovečnosti, tako da ne mora da se strahuje kada će „turbina“ da crkne. Pravljen je poseban interkuler od američkih komponenti.

Dizne su originalne, ali je drugačije naštelovan pritisak. Zamenjena je pumpa goriva da bi obezbedila dovoljan dotok goriva. Takođe je i blokada pomerena na 6.500 obrtaja.

Tu je drugačiji MAP senzor. Zamenjena je i bregasta. Bosch pumpa je remontovana, što znači da su zamenjeni svi dihtunzi, ali pošto problem ume da pravi ventil za gašenje, on je namenski izbačen.

Ipak, elektronika na pumpi je ostavljena, tako da je nakon toga išlo mapiranje kompjutera. Naime, ljudi obično izbace taj deo i pređu na čistu mehaniku. Mi smo zbog mogućnosti mapiranja namerno sve to zadržali, tako da možemo mnogo više da se igramo sa tim mapama.

Retko ko to može da uradi, ali mi imamo čoveka koji je stvarno stručnjak za ovo, jer to je pravo čipovanje, starinsko što bi se reklo - skida se čip, ubacuju se podaci, vraća se čip... Sve dok se ne dobiju idealni (tj. željeni) parametri.

Kako se auto ponaša u vožnji? Normalno se vozi do nekih 2.500-2.800 obrtaja, isto kao i svaki drugi auto, a nakon toga dobija ozbiljnu navalu snage i obrtnog momenta.

To je tako urađeno namerno pošto ogromna isporuka snage i obrtnog momenta pri nižim obrtajima ima svojih negativnih posledica, od toga da može da bude neprijatno za svakodnevnu vožnju do toga da bi moglo da dođe do ubrzanog habanja raznih komponenti ili čak i do oštećenja, u najgorem slučaju i do loma radilice (kolenastog vratila).

Dakle, auto ima fantastične performanse, ali pošto veća snaga stiže kada se motor već dovoljno „zavrteo“, sve komponente mnogo lakše podnose iznenadan skok snage i obrtnog momenta. Iz istog razloga će motor, menjač i mnogi drugi delovi trajati znatno duže.

Kada je izduv u pitanju, EGR je u potpunosti „izbačen“. Ceo izduvni sistem je posebno rađen od prohromskih cevi od 98 mm, a urađen je i protočni lonac da ne bi bila samo cev, tako da može da zadovoljava i ispitivanje izduvnih gasova na tehničkom. Ima fenomenalan zvuk na višim obrtajima.

I usisna grana je nova, rađena na neki naš način da se ne bi zagušivao turbo punjač, već da bi što pre primio tu količinu nadpunjenja. Dakle, i usis i izduv su dorađivani da bi se izvukle što bolje performanse.

Pošto svaki snažan i brz auto mora obavezno da ima dobre kočnice, u ovom slučaju montirani su ventilirajući diskovi i Brembo klješta od legendarnog E 55 AMG. Brembo klješta sa četiri klipa i diskovima od 350 mm napred.

Naravno, sređeno je i vešanje, ali ništa specijalno. Takođe, kada je rađena reglaža, trap je podešen prema paramaterima za E 55 AMG.

Inače, ovaj auto fabrički ima veoma dobar trap tako da nije trebalo ništa posebno da se modifikuje. Jedino što smo silen blokove stavili od malo tvrđih materijala da se ne izgubi preterano udobnost, ali da se dobije na stabilnosti.

Inače, ovo je Avantgarde oprema, tako da je on fabrički malo spušten, pa to pomaže po pitanju stabilnosti.

Montirane su Lorinser felne od 18 inča sa fabričkim distancerima. Na njih su stavljene gume dimenzija 265/35 ZR 18 i to Michelin Pilot Sport 5 – vrhunska guma za auto ove snage.

Auto je iz moje lične kolekcije. Ne bih ga prodavao da nisam našao drugi Mercedes koji planiram da pretvorim u novi projekat.“

Zaključak

Iako ova E klasa deluje veoma lepo i očuvano, teško da bi neko sa strane mogao da pretpostavi koliko brutalna snaga se krije ispod haube. Istina, tu su za nijansu veće felne atraktivnijeg dizajna i „malo“ šire gume.

Oglas za ovaj auto možete da pogledate klikom na ovaj LINK.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 3
Pregleda: 23844
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Sasa

interesantno,samo još tehnički pregled da moće da prođe s obzirom da nista više nije fabričko na njemu

Odgovori

Nikola

Procice lagano i ja sam ubacio drugi motor, dam 2000 i ne gledaju nista

Mitar

Neunistiva Formula

Odgovori