Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Oldtajmer: Terenski transporter idealan i za grad

Oldtajmer: Terenski transporter idealan i za grad
Postavljeno 17.03.2024. u 15:34
Autor: Dragan Romčević

Mitsubishi L300 je putnički kombi sa mnogo trikova u rukavu, naročito ova verzija na koju smo naišli u oglasima. Inače, iako je 1989. godište, košta 18.000 evra! Zbog čega tolika cena? Neki razlog sigurno postoji.

Krenimo od same činjenice da je ovaj model izuzetno redak i kod nas i u Evropi. Na primer, na sajtu Polovni automobili u trenutku pisanja ovog teksta postoji samo jedan primerak ove verzije. Govorimo o putničkoj verziji sa pogonom na svim točkovima i reduktorom!

Napomenimo da postoje razne verzije L300, uključujući putničke i teretne, sa pogonom na svim ili samo zadnjim točkovima, raznim motorima i slično. „Naš“ kombi je specifičan po više stvari:

  • Pogon na svim točkovima
  • Mogućnost brzog i lakog isključivanja/uključivanja pogona na svim točkovima
  • Reduktor za vožnju u teškim terenskim uslovima
  • Klizna vrata sa obe strane
  • Atmosferski dizel motor poznat po dugovečnosti

Temeljno restauriran

Kombi je potpuno sređen, što znači da je kompletno zaštićen i ofarban, bez trunke korozije - gotovo salonsko stanje, kako kaže vlasnik. Napominje i da je enterijer kao nov. Svako dugme radi. Tu su i centralna brava, alarm, elektro zaštita od krađe...

Zatamnjeni prozori imaju atest. Jednostavno, uloženo je mnogo vremena, truda i novca da na njemu sve izgleda kao novo.

Putničko-teretni prostor: fleksibilnost na vrhunskom nivou

Ovaj Mitsubishi L300 ima 8 sedišta (uključujući vozačevo). Pošto ima klizna vrata sa obe strane, pozadi se veoma lako ulazi. Putnički prostor može da se konfiguriše po želji. Na primer:

1)   Drugi red sedišta može da se okrene suprotno smeru vožnje tako da putnici u drugom i trećem redu mogu da se gledaju licem u lice.

2)   Sva sedišta mogu da se izvade (drže ih 4 šrafa), ali za tim nema potrebe, pošto mogu da se preklapaju nasloni, osim ukoliko imate potrebu da prevozite teret veće težine ili gabarita, tako da želite maksimalno iskoristite zapreminu zadnjeg dela.

3)   Postoje razne kombinacije preklapanja sedišta ili vađenja sedišta u zavisnosti od potrebe, kako bi se prevozio teret veće dužine u kombinaciji sa određenim brojem putnika. Npr. mogu da se izbace samo sedišta u trećem redu i da se dobije vozilo sa sa pet sedišta i velikim tovarnim prostorom.

Inače, u srednjem redu su dva klasična i jedno manje sklapajuće sedište koje se preklapa kako bi se omogućio pristup trećem redu sedišta.

Da bi se maksimalno iskoristio prostor u kabini u odnosu na ukupne dimenzije vozila, motor je smešten između vozača i suvozača, ispod naslona za ruku. Haubu praktično ni nema.

Vozač i suvozač sede iznad prednjih točkova.

Motor i pogon na svim točkovima

Pokreće ga atmosferski dizelaš od 2.477 ccm koji razvija 84 KS (62 kW). Možda deluje da ima slab odnos kubikaže i snage, ali podsetimo se da su takvi motori po nepisanom pravilu najdugovečniji. Vlasnik kaže da motor radi perfektno – sasvim lepo ide i bez problema bi odmah krenuo sa njim iz Niša za Berlin.

Zamenjeni su svi filteri, sva ulja i tečnosti, set kvačila, diskovi i kočnice. Trenutno su montirane potpuno nove terenske gume, ali vlasnik može da bira između njih i klasičnih „gradskih“ guma. Trap je kompletno osvežen, sva 4 amortizera su nova, urađena reglaža… Bez ulaganja sledećih 60.000 km.

Kako nam je objasnio vlasnik, ovaj Mitsubishi L300 koristi mnogo istih ili gotovo istih delova i komponenti od legendarnog modela Pajero - menjač, reduktor, vešanje i najveći deo delova koji se odnose na prenos snage/obrtnog momenta. Dok je radio restauraciju, 80% zamenjenih delova iz ove grupe delova je bilo poreklom upravo sa Pajera.

U kombinaciji sa terenskim gumama koje trenutno ima, po njegovom iskustvu, „izlazi“ gde poželite.

Vozač može da bira da li želi samo zadnji ili pogon na svim točkovima. Ima čak i reduktor, kao pravi terenac. Tu su i lokomati - nećemo objašnjavati šta je to i kako funkcioniše, ali recimo da pomaže u određenim uslovima vožnje. Poznavaoci starijih terenaca će znati o čemu je reč.

Inače, raspored snage/obrtnog momenta je 50/50 između prednje i zadnje osovine. Kada se uključi reduktor, maksimalna brzina u petoj brzini je 40 km/h, ali naravno reduktor se i koristi samo u najtežim uslovima.

Da li je previsoka cena?

I sam vlasnik kaže da ga neretko potencijalni kupci pitaju zašto je tolika cena. Objašnjava da postoji nekoliko veoma jakih razloga. Na prvom mestu, ovo je izuzetno redak model, ne samo kod nas, već u čitavoj Evropi, pa i u svetu. Može se reći da je bukvalno nestao sa tržišta, i sa našeg i sa evropskog, a velika je potražnja za njim na drugim kontinentima.

U skladu sa ponudom i potražnjom formira se i cena. Svako danas može da proveri kakve su cene sličnih ili baš ovakvih verzija kod u Srbiji, po Evropi ili na drugim kontinentima. Na primer, prijatelj koji se u Nemačkoj bavi prodajom polovnih automobila pričao mu je da postoji velika potražnja za ovim modelom u npr. Nemačkoj, Francuskoj i Belgiji, odakle ih iz nekog razloga izvoze u Južnu Afriku.

Pritom, uloženo je mnogo vremena, truda i novca da bi se ovaj L300 doveo u stanje u kakvom je sada. Takođe i vlasnici primeraka koji su u veoma lošem stanju traže zaista mnogo novca za njih, pošto su saznali da su traženi, ali ne uzimaju u obzir da te visoke cene važe za primerke koji su u dobrom stanju.

„Na primer, kombi je stajao iza kuće desetak godina, nije ni vožen, niti je paljen motor, a vlasnik traži za njega 5.000 ili 6.000 evra. Upoznat sam sa ovakvih situacijama pošto sam ljubitelj ovog modela i stalno sam u potrazi za njim. Naravno, svako ima pravo da traži cenu za koju smatra da je fer, ali to ne znači da će i prodati po toj ceni.

Ja ukoliko kupim vozilo u lošem stanju, tu kreću razna ulaganja – npr. kvalitetno sređivanje limarije i farbanje 2.500 evra, sređivanje motora isto nekoliko hiljada evra, kompletno sređivanje enterijera, treba nabaviti razne delove iz inostranstva koji ne mogu da se nabave kod nas... Mnogo novca i vremena je potrebno. To generalno važi za bilo koji oldtajmer.

Oglas za ovaj Mitsubishi L300 možete da pogledate na ovom linku.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 11161
Ocena: 3.2
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.