Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Audi A3 (1996 - 2003)

Izvor: Todor Stoyanov / Shutterstock.com

A3 prve generacije

Može se reći da je ovo bio prvi kompaktni hečbek u premijum segmentu. Početni prodajni rezultati su bili sjajni, pa su Nemci odlučili da naprave verziju sa petora vrata. Naime, prvo se 1996. pojavila trovratna verzija a ova sa petora vrata odnosno i sa zadnjim vratima stigla je 1999. godine.

Prednosti Prednosti

kvalitet izrade
dobro držanje cene
vanvremenski dizajn

Mane Mane

prostor pozadi
male pregrade u vratima
nedostatak ostava za stvari

Opis modela

Generalne informacije

Audi A3 je baziran na platformi koju koriste Golf IV, Seat Leon i Škoda Octavia. Nekoliko godina kasnije na istoj platformi napravljen je prvi Audi TT. Redizajniran je krajem 2000. godine - stigli su novi farovi iz zadnje svetlosne grupe, a bilo je tu i drugih manjih kozmetičkih izmena. Unapređen je i enterijer. Iako je druga generacija zamenila prvu 2003. godine, prva generacija je nastavila da se prodaje na nekim tržištima. U Brazilu je prestala da se proizvodi tek 2006. Godine. Verzija S3 bila je prava poslastica za ljubitelje ovog modela, ali i Audija generalno. Stigao je 1999. godine - samo u verziji sa troja vrata. Pokreće ga 1.8-litarski turbo benzinac u dve verzije - sa 210 KS u periodu od 1999. do 2001. i 225 KS od 2001. do 2003. Uporedno sa snagom i obrtni momenat je porastao sa 270 Nm pri 2.100 o/min na 280 Nm pri 2.200 o/min. Slabiji je do 100 km/h mogao da ubrza za 6,8 sekundi, a snažniji za 6,6 sekundi. Maksimalna brzina kod obe verzije je oko 240 km/h. Što se tiče najsnažnijeg dizelaša od 130 KS - te davne 2000. godine ovolika snaga u jednom dizel hečbeku impresionirala je pripadnike svih generacija, a bio je tu i obrtni moment od 310 Nm pri 1.900 o/min. Ubrzanje do 100 km/h za 9,2 sekunde na papiru danas ne deluje „očaravajuće“. Ni slabija verzija od 110 KS nije bila “anemična” sa ubrzanjem do 100 km/h za 10,5 sekundi. Nisu se inferiorno osećali ni vlasnici 1.9 TDI verzija sa 100 KS (11 sekundi do 100 km/h) i 90 KS (12,4 sekunde do 100 km/h). Stvar je u tome što su ovi motori VW grupacije razvijali snagu i obrtni moment na takav način da je vozač imao osećaj da vozi znatno snažniji i brži auto nego što realno jeste. Naglasimo da se 1.9 TDI sa 90 KS proizvodio u periodu od 1996-2001, a sa 100 konja u periodu 2001-2003. Što se tiče benzinaca, najslabije verzije su 1.6 sa oko 100 KS - obe do 100 km/h ubrzavaju za 11 sekundi. Međutim, za razliku od dizelaša ovo ubrzanje na papiru deluje odlično, ali u svakodnevnoj vožnji auto deluje “anemično”, pošto mora da se tera u visoke obrtaje da bi se ostvarile iole bolje vozne karakteristike, dok kod dizelaša obrtni moment vuče od niskih obrtaja, da se tako izrazimo. Entuzijasti su posebno voleli 1.8 turbo benzince sa 150 i 180 KS zbog mogućnosti čip tjuninga. Podsetimo se da su u to vreme, konkretno 90-ih kada se pojavila verzija sa 150 KS, da su turbo benzinski motori bili prava retkost, pa je mogućnost da vlasnik iz motora od 150 KS izvuče još npr. 20-30 KS delovala neodoljivo. Kada je 1999. stigla verzija sa 180 KS, situacija je postala još “neodoljivija”, pošto je u međuvremenu napredovala i tehnologija kojom se radio čip tjuning. Nažalost, upravo taj 1.8 turbo benzinac prilično brzo je pokazao da ima razne bubice i da može da zagorča život vlasniku.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: VW Golf, Seat Leon, Renault Megane…

Unutrašnjost

Kvalitetni materijali, karakterističnog i prepoznatljivog VW/Audi dizajna - jednostavno, funkcionalno i elegantno. Ergonomičnost je na odličnom nivou. Komande su kvalitetno urađene. Nema suvišnih “šljaštećih” detalja osim u nekim verzijama gde je ubačeno “malo hroma” (npr. logo na volanu i ručice vrata). Kabina generalno odaje premijum osećaj. Prednja sedišta su udobna sa dobrom bočnom podrškom. Pozadi nema baš mnogo mesta. Treći putnik se neće osećati prijatno. Instrument tabla je vrlo pregledna.

Praktičnost

Osnovna zapremina prtljažnika je 350 litara, a obaranjem naslona zadnje klupe povećava se do 1.100 litara. Pregrade u vratima su prilično loše izvedene. Treba ipak imati u vidu da je A3 prve generacije prvenstveno bio zamišljen kao sportski hečbek sa troje vrata namenjen mladim dobrostojećim vozačima, a da je naknadno zahvaljujući početnoj popularnosti počelo da se radi na njegovom unapređivanju kako bi postao mnogo bolji porodični automobil.

U vožnji

Nije najbolji u klasi, ni po upravljivosti, ni po sportskom doživljaju, ni po osećaju na volanu, ni po najbržem prolasku kroz krivine… Međutim, nudi takav kompromis svih navedenih karakteristika da je ipak zadovoljstvo voziti ga. Imate osećaj sigurnosti i stabilnosti u svim uslovima, bez obzira da li je u pitanju verzija sa prednjim ili quattro pogonom. Inače, u normalnim uslovima kod quattro verzije auto pokreću samo prednji točkovi, dok zadnji uskaču u priču samo kad prednji proklizaju. Udobnost nije baš sjajna, ali ništa strašno. Može se reći - jeste tvrd, ali nije neudoban.

Iskustva drugih vozača

Milos Radevic iznosi svoje utiske o
Audi A3 (1996 - 2003)

Prednosti Prednosti

Pouzdanost Motor

Kupljen pre 4 meseci, 2001 1.8T 150hp sa manuelnim menjacem od 5 brzina i prednjom vucom. Odmah uradjeni mali servis(filter ulja, goriva i vazduha, puna sintetika Castrol Magnatec 5w40) i veliki servis(zupcasti kais, spaner, hidrozatezac, pumpa za vodu, spaner pk, pk. kais, filter klime, antifriz G12). Svecice su bile istrosene pa sam ih zamenio(NGK-R, komad 1400 din). U januaru kupljen nov akumulator. Auto pali ko mina. Auto ide kao nevreme, pri bilo kojem broju obrtaja ubrzava izuzetno, prima gas kao blesav. S obzirom da vec pri 1750rpm ima 210 nm, moze se bez problema voziti i na nizim obrtajima. U prvoj ide 70km/h a u drugoj 110 km/h ako se vozi do crvene. Prosecno bucan za benzinca u kabini pri 100km/h u petoj brzini (oko 2500rpm). Takodje, proizvodi lep zvuk zbog turbine i zbog toga sto ima 5 ventila po cilindru. Sasvim stabilan auto u u krivini, pogotovu sa 17'' felnama. Volan nije narocito precizan u gradu, ali pri vecim brzinama dobija na cvrstini i postaje pun pogodak. Menjac i kvacilo odlicni. Jedan od boljih paketa opreme posedujem (alkantara, automatska klima, el. siber, parking senzori), i zaista je uzivanje u voznji. Ono po cemu je Audi poznat su materijali u enterijeru, tako da je kvalitet istih savrsen. Svakom detalju je posvecen trud i nakon 18 godina nista ne krcka i nije izlizano. Sa limarijom nemam nikakvih problema, nigde trunke korozije. Ako planirate kupovinu, uzmite limarijski zdravog jer je Audijeva limarija dosta skupa. Imao sam peh na parkingu, nezgodno sam ga cuknuo pri isparkiravanju i steta je bila 320e sa delovima i rukama.

Mane Mane

Komfor

Jedini problem koji imam sa njim je blago variranje obrtaja. Problem se javlja narocito kod hladnog starta, ali cim se ugreje, vraca se u normalu. Danas sam mu izmerio potrosnju i iznosi 11 litara "normalne" beogradske voznje, sto i nije neka mana jer je turbo benzinac od 150 konja, pritom 18 godina star. Po tome bih rekao da na otvorenom putu trosi 8-8.5 litara. Posto sam visok 195cm, mogu da se smestim udobno, ali iza mene fali prostora. Posto je dosta cvrst auto, oseca svaku neravninu na putu i mora postojati oprez zbog trapova, mada to i nije neka mana jer je veoma stabilan. Na otvorenom putu fali sesta brzina. Relativno mali ajnslag za manevrisanje u gradu za tu klasu automobila.

Pogledajte ostale utiske za:

Audi A3 Hečbek (1996-2003)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 18.100 din do 32.700 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 87 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase