Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Audi A5 (2007 - 2016)

Izvor: Rudiecast / Shutterstock.com

Audi A5

Audi A5 je svojom pojavom izazvao pravi zemljotres. Laicima nije bilo baš najjasnije: „Zar to nije samo A4 u kupe verziji?“ Ipak, brzo se ispostavilo da se zbog takvih pitanja lako gubi glava. Audi A5 je u međuvremenu postao prava ikona, dobio i verziju sa zadnjim vratima (Sportback), što je laike dodatno zbunilo, ali više ništa nisu smeli da pitaju...

Prednosti Prednosti

vozne osobine
dizajn
prtljažnik

Mane Mane

krovni prozor ume da prokišnjava
manjak prostora za glavu kod kupea
udobnost kod određenih verzija

Opis modela

Generalne informacije

Pre A5-ice, Audi dugo nije imao pravi veliki kupe u ovom stilu. Tu je Audi TT, ali nije to to. Šalu na stranu, kupci su bili oduševljeni. Kabriolet verzija počela je da se proizvodi 2009. godine, ali sa platnenim krovom umesto očekivanog čvrstog sklopivog, što je tada bilo vrlo popularno. I VW Eos je imao čvrsti rasklopivi krov. Zbog A5-ice u kabriolet verziji A4 Cabriolet je otišao u istoriju. Takođe 2009. godine stigla je i Sportback verzija sa zadnjim vratima. Dakle, to je praktično kupe sa četvora ili petora vrata, u zavisnosti od toga kako želite da računate vrata prtljažnika. Mnogi se pitaju po čemu se konkretno razlikuju A5 Sportback i A4. Generalno, nema neke velike razlike. Uglavnom je u pitanju stil - A5 Sportback je atraktivniji, sa više sportskog duha (postoje razlike kod vešanja i upravljanja) i slično. Ukoliko vas baš interesuje, najbolje je da sami to proverite tako što ćete na nekom auto placu proveriti i jedan i drugi model. Redizajniran je 2011. godine kada su unapređeni kompletan prednji kraj i zadnje svetlosne grupe, kao i mnoge druge stvari.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Mercedes CLK, BMW serije 3 Coupe, Renault Laguna Coupe...

Unutrašnjost

U kabini nema mnogo razlike u odnosu na model A4, bar kada je u pitanju stil. Po pitanju prostora pozadi, očigledno je da je kod kupe verzije situacija lošija, naročito po pitanju prostora za glavu, dok je Sportback komforniji nego što deluje spolja.

Materijali u kabini su vrlo kvalitetni i otporni na habanje, osim pojedinih detalja i komandi, naročito onih koje se najčešće koriste. U svakom slučaju, putnici se u kabini osećaju prijatno i sasvim u skladu da imidžom ove firme i modela. Vozač lako pronalazi idealnu poziciju za volanom.

Praktičnost

Kupe verzija je dugačka 4.625 mm, a ima prtljažnik zapremine od 455 do 829 litara. Audi A5 Sportback je dugačak 4.709 mm, što je već ozbiljna dužina. Ima prtljažnik od 480 do 980 litara kada se obore nasloni zadnje klupe. Sportback ima za oko 6 cm veće međuosovinsko rastojanje od kupea, što doprinosi i većem prostoru za putnike na zadnjim sedištima. Tu je i kabriolet - dugačak je 4.625 mm, dok mu je prtljažnik od 320 do 750 litara.

U vožnji

U vožnji je vrlo agilan. Poslušno prati pokrete upravljača. Naravno, u zavisnosti od verzije, motorizacije, dimenzija točkova i načina na koji je sam vozač podesio vozne karakteristike zavisi koliko će sportski A5 da se ponaša. Kada je u pitanju quattro verzija, 60% snage/obrtnog momenta se šalje na zadnje, a 40% na prednje točkove. Motorizacija je dobro poznata iz drugih Audijevih modela, naročito iz A4-ke. Od 1.8 i 2.0-litarskih turbo benzinaca i 2.0 TDI dizelaša kao najpopularnijih, preko snažnijih verzija kao npr. 3.0 TFSI sa 272 KS i 3.0 TDI sa 240 KS, do S i RS verzija. Tu su i razne opcije pogona na svim ili samo prednjim točkovima, razni menjači sa različitim brojem stepena prenosa u zavisnosti od snage, motora, godišta… Najsnažnija verzija je RS5 koja se proizvodila od 2010. do 2015, a koja je dostupna isključivo kao kupe. Pokreće je 4.2-litarski FSI motor od 450 KS pri 8.250 o/min.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 225/50/R17:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 8.100 din do 20.513 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 0 din do 18.794 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 30.427 din do 173.409 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP - 5*

Odrasli:
89%
Deca:
87%
Pešaci:
75%
Sigurnosne asistencije:
75%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 253 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase