Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

BMW Serija 5 (2010 - 2016)

Izvor: Stasiuk / Shutterstock.com

Serija 5 šeste generacije

BMW „petica“ šeste generacije, oznake F10, donela je razne novitete. Naglasak je na udobnoj, komfornoj i tihoj vožnji, tako da BMW Serije 5 sada ozbiljno ugrožava „sedmicu“. Sportski doživljaj je malo „utišan“ – uostalom, ko želi adrenalin u krivinama, ima na raspolaganju „trojku“ i druge modele, u kojima može znatno više da se uživa u krivinama.

Prednosti Prednosti

udobnost
zvučna izolacija
vozne osobine

Mane Mane

nedovoljno „uzbudljivo“ upravljanje
preglednost
masa

Opis modela

Generalne informacije

Dostupna je u tri verzije: sedan, karavan i Gran Turismo. Ovo je prva generacija sa hibridnim pogonom, 8-stepenim automatskim menjačem, mogućnošću zakretanja zadnjih točkova (opciono), elektro servo upravljačem i mnogim drugim standardnim i opcionim sistemima i opremom. Sa dužinom od 4,9 metara, „petica“ se opasno približila klasi iznad, a kada u priču ubacimo udobnost, prostranost i zvučnu izolaciju, postoji realna šansa da otme ponekog kupca Serije 7. Redizajnirana je 2014. godine. Gran Turismo verzija je duža, viša i osetno teža od sedana i karavana, a nudi i više prostora za putnike pozadi. Ima vrata prtljažnika u hečbek/liftbek stilu. Kod svih verzija spisak opreme može da bude zaista obiman. Inače, sportska M5 verzija ima twin-turbo V8 motor sa 560 KS i 680 Nm u rasponu od 1.500 o/min do 5.750 o/min. Do 100 km/h stiže za 4,4 sekunde. Maksimalna brzina može uz doplatu da se „oslobodi“ do 305 km/h.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Mercedes E klase, Audi A6, Jaguar XF…

Unutrašnjost

Enterijer je sportski elegantan, sličan onome u „sedmici“. Sve je ergonomično, na dohvat ruke, logično raspoređeno, mada nema mnogo dugmića i klasičnih komandi, pošto je tu uobičajeni BMW-ov sistem za razna podešavanja preko displeja. Vozač može da se smesti izuzetno udobno zahvaljujući širokim mogućnostima podešavanja sedišta i upravljača. Centralna konzola je „ponovo“ blago okrenuta ka vozaču, što je bila tradicija kod „petica“ od 1981. do 2003. godine. Pozadi ima više mesta nego kod prethodne generacije. Što se tiče putnika u sredini – sedalna površina nije loša, ali tu je centralni tunel koji smeta stopalima.

Praktičnost

Sedan sa svojih 520 litara prtljažnog prostora nudi dovoljno za svakodnevnu upotrebu. Inače, neki sedani imaju mogućnost obaranja naslona zadnje klupe kako bi se ubacili duži predmeti, a neki nemaju – obratite pažnju na taj detalj prilikom kupovine, da se ne biste posle kajali. Karavan ima od 560 do 1.670 litara. Kada je Gran Turismo u pitanju, kod njega zadnje sedište može da se gurne unapred za preko 7 cm, a i nagib naslona može da se podesi (uspravi) - tako da bez obaranja naslona zapremina može da poraste sa 500 na 650 litara. Ako se obore nasloni, dobija se 1.750 litara.

U vožnji

Kada je u pitanju dinamičnost i agilnost u vožnji, ova generacija „petice“ ne predstavlja na najbolji način marku BMW. Više je zamišljena da bude luksuzna i udobna krstarica. Za one željne adrenalina ostavljene su Serije 3 i 1 u raznim sportskim verzijama i sa snažnim motorima. Daleko od toga da „petica“ nije u stanju da veoma brzo prođe seriju krivina, ali stvar je u subjektivnom osećaju, u vozačkom doživljaju kakav kupci jednog BMW-a očekuju. Istina, tu je opcioni sistem koji omogućava da se podese razni parametri, kao sto je tvrdoća oslanjanja, preciznost i progresivnost upravljača, osetljivost odziva na papučicu gasa, rad menjača (ako je reč o automatiku)... Naravno, postoji mogucnost da dobijete i neudobnu „peticu“ – ukoliko nema adaptivno, već klasično oslanjanje, felne veće od 18 inča i sportsko oslanjanje.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 225/55/R17:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 7.912 din do 27.134 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 7.094 din do 23.204 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 33.500 din do 235.000 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
95%
Deca:
83%
Pešaci:
78%
Sigurnosne asistencije:
99%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 663 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase