Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

BMW X5 (1999 - 2006)

Izvor: Stasiuk / Shutterstock.com

BMW X5 prve generacije

Kada se pojavio, postao je „instant“ statusni simbol. Nažalost, i mnogo godina kasnije, svako ko je iole držao do svog „statusa“, morao je da ima BMW X5. Tako je ovaj odličan automobil u Srbiji dobio vrlo negativan imidž sa gledišta prosečnog građanina, uostalom, kao npr. svi terenci 90-ih godina... Ali, percepcija na stranu – pogledajmo šta nudi X5 prve generacije.

Prednosti Prednosti

vozne karakteristike
praktičnost
imidž

Mane Mane

skupo održavanje
potrošnja
pouzdanost starijih primeraka

Opis modela

Generalne informacije

Prva generacija BMW-a X5 je razvijana u vreme kada je BMW još uvek posedovao Land Rover, pa zbog smanjenja troškova deli mnoge komponente i rešenja sa modelom Land Rover Range Rover L322. Na primer, X5 nudi čak i „Hill Descent System“ i „Off Road Engine Management system“ sisteme koje koristi i Range Rover. Od Serije 5 pozajmio je motore i razne elektronske sisteme. Inače, istorija ovog modela počinje davne 1994. kada je BMW kupio Land Rover – tada se javila ideja da i nemački proizvođač kupcima ponudi svoju vrstu velikog i luksuznog terenca, odnosno SUV-a, ali sa mnogo više sportskog duha, u skladu sa BMW-ovom generalnom filozofijom. Dok Land Rover nije pravio kompromise po pitanju mogućnosti vožnje po teškom terenu, BMW je prvenstveno bio fokusiran na vožnju po asfaltu. I pokazalo se da je bio apsolutno u pravu. Čak je uporno forsirana „priča“ da X5 nije SUV (Sport Utility Vehicle), nego SAV (Sport ACTIVITY Vehicle). Redizajniran je 2003. godine – novi branici i farovi, veća maska hladnjaka, unapređena ponuda motora, novi pogon na svim točkovima...

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Mercedes ML, Mitsubishi Pajero, Land Rover Range Rover…

Unutrašnjost

Komforna i udobna prednja sedišta. Vozač lako pronalazi idealnu poziciju. Instrument tabla pregledna. Komande su ergonomično i logično postavljene. Kvalitet materijala po standardima kasnijih generacija nije najsjajniji, ali malo ko se žalio. Pohabanost zavisi više od brige vlasnika, nego od samog kvaliteta raznih komandi, delova i površina.

Praktičnost

S obzirom na to da zadnji kraj ima oblik karavana, za očekivati je da ima obilje prostora u prtljažniku. Međutim, osnovnih 465 litara nije baš impresivno, ali ipak treba imati u vidu da je uobičajena zabluda mnogih vozača kako SUV-ovi („džipovi“, terenci, itd.) imaju mnogo prostora i za putnike i za prtljag. Zaboravljaju da mnogo prostora mora da se žrtvuje zbog njihove specifične konstrukcije (veliki točkovi, veći „hod“ točkova, zadnji diferencijal...). Ipak, kada se obore nasloni zadnjih sedišta, dobija se 1.750 litara – dakle, 1,75 kubnih metara, što uopšte nije loše.

U vožnji

Za svoju masu, od nekoliko stotina kilograma preko dve tone, sjajno se ponaša u krivinama. Za to je zaslužno sofisticirano i kvalitetno vešanje. Nažalost, ako vešanje nije u dobrom stanju, nema ništa ni od dobrih voznih osobina, a održavati ga u dobrom stanju po našim putevima nije baš lako. Većini postojećih ili budućih vlasnika to ipak ne smeta, pošto ga kupuju prvenstveno zbog imidža. Pogledajte samo dimenzije guma i procenite koliko košta kupovina 4 komada neke kvalitetnije marke. Kočnice su takođe dobre, ali samo ako su i one kvalitetne i u dobrom stanju. Logično, kod nas je najpopularniji motor uglavnom 3.0d koji od 2001. do 2003. ima 184 KS, a nakon toga 218 KS.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Komfor Motor

Prelep dizajn, udoban, atrktivan, 3.0 dizel motor 2006g po meni odlican ima snage da lepo povuce. Puno opreme...

Mane Mane

Od mana za sada, jako lose uradjene kvake vrata i gepeka, losi podizaci prozora, cesto prave problem. Lose odradjen radio modul, ako ima DSP sistem lose pojacalo u smislu da crknu izlazi.

Pogledajte ostale utiske za:

BMW Serija X Džip/SUV (2000-2006)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 235/65/R17:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 8.100 din do 20.990 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 9.373 din do 16.916 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 51.100 din do 175.800 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 42 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase