Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Fiat 500L (2012 - trenutno)

Izvor: Art Konovalov / Shutterstock.com

Fiat 500L

Fiat 500L nudi mnogo prostora u malom pakovanju. Obična verzija je dužine 414 cm (kao Golf IV), dok je Living verzija koja nudi ukupno sedam sedišta dugačka 435 cm. Istina, na poslednja dva sedišta nema mnogo prostora, ali za porodicu sa četvoro dece, predstavlja sjajan izbor.

Prednosti Prednosti

prostranost
praktičnost
preglednost

Mane Mane

visoka tovarna ivica u prtljažniku
loš osnovni benzinac
loša bočna podrška

Opis modela

Generalne informacije

Svi znamo da stiže iz Kragujevca. Dugoročni testovi nekoliko automagazina pokazali su da je prilično pouzdan, kako mehanički, tako i po pitanju elektronike. Iako u imenu ima oznaku „500“, nema veze sa modelom Fiat 500, onim kojeg mi uporno pogrešno nazivamo novim „fićom“. 500L deli platformu sa većim modelima Fiat grupacije. Redizajniran je 2018. godine. Postoje i verzije Trekking (prilagođen vožnji van asfalta, npr. veći klirens) i Living (najkompaktniji sedmosed). Podsetimo se da je sedmosed Living dugačak skoro isto kao Fiat Bravo.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Renault Scenic, Ford B-Max, Citroen C4 Picasso…

Unutrašnjost

Logično, sedi se visoko kako bi se što efikasnije iskoristio prostor. Kokpit je vrlo zanimljiv i čini vožnju pravim zadovoljstvom. Prednja sedišta su udobna, mada im nedostaje više bočne podrške. Visok krov čini da automobil deluje većim nego što jeste. Materijali u kabini su sasvim dobrog kvaliteta. Pozadi ima mesta i za odrasle. Centralni tunel na sredini poda jeste širok, ali nije visok kao kod većine drugih automobila, tako da neće smetati nogama putnika u sredini. Zadnja klupa je sastavljena od tri odvojena sedišta, koja mogu da se pomeraju na šinama napred-nazad, tako da može da se bira između mesta za putnike i veličine prtljažnika. Kod Living verzije na dva sedišta u trećem redu predviđeno je da sede samo deca. Ipak, mogu tu da se smeste i odrasli, mada će im biti vrlo neudobno, pošto su sedišta na samom podu. Deca po pitanju udobnosti imaju tu prednost što uglavnom sede ili u klasičnom dečjem sedištu ili na busteru.

Praktičnost

Nudi zaista mnogo pregrada za ostavljanje i većih stvari i sitnica, tako da je vrlo praktičan po tom pitanju. Povišena pozicija sedenja čini ubacivanje dece u njihova sedišta znatno lakšim, a i sam ulazak u auto je lakši nego u plastičan automobil gde su sedišta vrlo nisko postavljena. Kod produžene Living verzije ako preklopite sedišta u trećem redu, ostaje ravna površina, tako da se ne primećuje da je reč o sedmosedu. Tada dobijate prtljažnik od 560 do 683 litra u zavisnosti od pozicije sedišta u drugom redu. Klasična verzija je kraća 20-ak centimetara, ima prtljažnik je od 412 do 455 litara ili 1.480 litara kada se preklope nasloni zadnje klupe.

U vožnji

Vrlo lako se vozi zahvaljujući povišenoj poziciji sedenja i relativno lakom upravljaču. Udoban je, taman kao pravi porodični automobil, osim ukoliko ne odete u krajnost i stavite neke ultra-atraktivne felne sa niskoprofilnim gumama. U krivinama je siguran, mada nipošto nije namenjen onima koji žele da uživaju u sportskoj vožnji. Najslabiji atmosferski benzinac od 1.4 litra i 95 KS mnogima deluje kao najbolji izbor u finansijskom smislu (jeftin + ugradnja plina), ali treba imati u vidu da je on uprkos solidnoj snazi „na papiru“ vrlo „anemičan“, a ne može da se pohvali ni potrošnjom. Stoga se mnogi odlučuju za poznati 1.3 dizelaš koji u starijim verzijama ima 85, a u novijim 95 KS. Daleko od toga da je on neki sportista, ali npr. u vožnji po gradu je prilično živahan, dok na otvorenom putu može da bude vrlo štedljiv. Tu je i mnogo privlačniji 1.6 dizelaš sa 105 ili 120 KS sa znatno ozbiljnijim obrtnim momentom koji vožnju čini mnogo opuštenijom.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Održavanje Potrošnja Motor

niska cena odrzavanja, prakticno bez kvarova na 250 000 km, pouzdan, DIZEL motor FIAT=a

Mane Mane

mali gepek za moje pojmove i za tako gabaritni auto, ako imate nosace onda je zvuk pri voznji dosta jak.

Pogledajte ostale utiske za:

Fiat 500L Hečbek (2012-trenutno)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 17.126 din do 29.984 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
94%
Deca:
78%
Pešaci:
65%
Sigurnosne asistencije:
71%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 139 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase