Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Fiat Idea (2003 - 2012)

Fiat Idea (2003 - 2012)

Fiat Idea je kompaktni miniven dužine ispod 4 metra, odnosno tačno 393 cm, ali solidan prostor za putnike i prtljag obezbeđuje visinom od 166 cm. Zahvaljujući i širini od samo 170 cm odlična je za provlačenje kroz gradsku gužvu i uvlačenja na mala i nezgodna parking mesta, pa predstavlja odličan gradski MPV.

Prednosti Prednosti

praktičnost
varijabilnost
izbor motora

Mane Mane

nepregledna instrument tabla
vozne osobine
zvučna izolacija

Opis modela

Generalne informacije

Za automobil ove dužine ima izuzetno varijabilnu unutrašnjost, odnosno široke mogućnosti po pitanju konfiguracije sedišta. Inače, relativno slabo poznata Lancia Musa je ustvari bukvalno našminkana Idea - sa boljom opremom, kvalitetnijim materijalima u kabini, drugačijim prednjim delom i nekim snažnijim motorima. Fiat Idea deli platformu sa modelom Punto druge generacije. Kada su motori u pitanju, svi su uglavnom poznati iz modela Punto ili eventualno nekih drugih modela. Može se reći da je optimalan motor 1.3 JTD sa 70 KS, mada od njega ne treba očekivati iole ozbiljnije performanse na otvorenom putu. Ambiciozniji vozači na raspolaganju imaju snažnije agregate, kao npr. 1.9-litarski dizelaš sa 101 KS. Tu je i zadovoljavajući izbor snažnijih benzinaca. Za spoljašnji izgled bio je zadužen Fabrizio Giugiaro iz Italdesign.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Opel Meriva, Ford Fusion, Honda Jazz…

Unutrašnjost

Uprkos kompaktnim dimenzijama enterijer deluje svetlo i prostrano zahvaljujući velikim staklenim površinama, naročito ako je tu i panoramski krov. Logično, pozicija sedenja je visoka kako bi se što bolje iskoristio unutrašnji prostor. Vozač lako može da nađe dobru poziciju sedenja zahvaljujući tome što se sedište podešava po visini, a upravljač po visini i dubini. Ima odličnu preglednost u svim pravcima. Pozadi ima dvoljno prostora za dve odrasle osobe, dok trećoj neće biti baš prijatno. Enterijer je dizajniran veoma zanimljivo i originalno. Instrument tabla je klasičnog izgleda, ali je smeštena na sredinu, između vozača i suvozača, što mnogim vozačima smeta. Komande su postavljene ergonomično, a ručica menjača je na dohvat ruke.

Praktičnost

Idea ima brojna neobična rešenja po pitanju praktičnosti. Naslon zadnje klupe može da se obara u odnosu 40:20:40, pri čemu sedalni deo može da se pomera napred-nazad kako bi se oslobodilo više prtljažnog prostora. Nasloni zadnjih sedišta mogu da se preklope, a zatim mogu zajedno sa sedištem da se podignu i prislone uz vozačko ili suvozačko sedište kako bi se dobio maksimalan prtljažni prostor. Takođe mogu praktično da se naprave dva kreveta na sledeći način - nasloni vozačkog i suvozačkog sedišta se u potpunosti preklope unapred, a nasloni zadnjih unazad. Ima dovoljno pregrada i ostava za sitnice. Teret se u prtljažnik ubacuje lako zahvaljujući niskom tovarnom pragu i pravilnom obliku otvora prtljažnika. Osnovna zapremina prtljažnika je 320 litara što je za vozilo ove dužine sasvim pristojno, a preklapanjem sedišta dobija se maksimalnih 1.420 litara.

U vožnji

Logično je da se od automobila ovakve koncepcije ne može mnogo očekivati po pitanju sportske vožnje. Uska i visoka karoserija uz relativno lagan upravljač znači da se u krivinama ne ponaša baš agilno, i da se naginje malo više nego što je to prijatno, ali ipak ostaje sigurna i stabilna. Udobnost je prosečna za ovu klasu. Zahvaljujući odličnoj preglednosti i kompaktnim dimenzijama parkiranje je veoma lako.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Održavanje Potrošnja Motor

Pregledna,sedi se visoko ,motor 1,9 JTD extra pouzdan jak....potosnja mala,odlican mini ven automobil

Mane Mane

Kao i svi Fijati elektronika losi kontakti pa prijavljuje greske kojih nema

Pogledajte ostale utiske za:

Fiat Idea Monovolumen (MiniVan) (2004-2007)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 185/65/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 4.358 din do 10.358 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.462 din do 10.548 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 16.000 din do 30.000 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Deca:
2*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 49 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase