Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Hyundai i30 (2007 - 2012)

Izvor: James Hime / Shutterstock.com

Hyundai i30 druge generacije (2007 - 2012)

Ovo je “pravi” evropski automobil, osmišljen i dizajniran u Evropi, po ukusu evropskih kupaca, sa jasnim ciljem da napadne jedan od najtežih segmenata - “golf” klasu. Hyundai i30 se čak i proizvodio u Evropi. S obzirom na prodajni uspeh deluje da je vrlo uspešno pogodio želje i potrebe prosečnog evropskog vozača.

Prednosti Prednosti

vozne osobine
zvučna izolacija
pouzdanost

Mane Mane

zapremina prtljažnika
kočnice
vidljivost displeja putnog kompjutera

Opis modela

Generalne informacije

Model i30 je prvi započeo ovaj način imenovanja modela, kojim je Hyundai okrenuo novu stranicu u svojoj ponudi kada je Evropa u pitanju. Inače, pre nego što je i30 stupio na scenu, Kia Cee`d je već pokazala da proizvođač iz Južne Koreje može da napravi veoma kvalitetan automobil koji će da parira evropskim modelima sa dugom tradicijom. Podsetimo se da Kia posluje u okviru grupacije Hyundai, što znači da su i30 i Cee`d praktično blizanci. Spoljašnji dizajn nije naročito atraktivan i ne deluje sportski, mada je definitivno dovoljno prepoznatljiv da bi se Hyundai i30 razlikovao od konkurenata i iz veće daljine. Hyundai i30 se proizvodio kao hečbek sa petora vrata i kao karavan. Hečbek je dužine 425 cm, a karavan 448 cm. Najsnažniji 2.0-litarski dizelaš sa 140 KS na papiru nema impresivne performanse, mada se u svakodnevnoj vožnji ponaša vrlo živahno.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Ford Focus, Opel Astra, Citroen C4…

Unutrašnjost

Upravljač se podešava po visini i dubini, tako da će vozač lako naći idealnu poziciju. Komande na prednjoj konzoli su dovoljno velike i ergonomično raspoređene, pa se većinom funkcija lako upravlja i bez gledanja u toku vožnje. Prikaz na dva displeja mogao bi da bude bolji. Instrument tabla je vrlo pregledna i lepo dizajnirana. Materijali u kabini su prosečnog kvaliteta za ovu klasu, što važi i za završnu obradu. Četiri odrasle osobe mogu prilično komforno da se smeste, dok će ubacivanje trećeg putnika na zadnju klupu dovesti do malo „laktanja“.

Praktičnost

Hečbek ima osnovnu zapreminu prtljažnika od 340 litara, što za ovaj segment i za dimenzije vozila nije baš pohvalno. Kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se 1.250 litara. Zahvaljujući dužini većoj za 23 cm i drugačijoj konfiguraciji zadnjeg kraja, karavan ima osnovnu zapreminu prtljažnika od 415 litara, dok se obaranjem naslona zadnje klupe dobija 1.395 litara. U kabini može da se nađe mnoštvo korisnih pregrada i ostava.

U vožnji

Udobnost je na vrlo pristojnom nivou, ali to nipošto ne znači da su vozne osobine loše. Naprotiv, Hyundai i30 se vrlo malo naginje u krivinama i pri oštrom skretanju. U kritičnim situacijama, kao što su iznenadni manevri za izbegavanje prepreka uz kočenje pokazao se vrlo dobro. Nažalost, ESP se nije serijski ugrađivao u sve primerke, već je bio deo dodatne opreme, pa prilikom kupovine polovnjaka treba obratiti pažnju na tu stavku. U svakom slučaju, i30 se ponaša predvidljivo u svim situacijama. Ambicioznijim vozačima bi verovatno odgovaralo da je upravljač malo teži i direktniji, ali za gradsku vožnju je optimalno podešen.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Održavanje Komfor Motor

Pouzdanost, Prostranost kabine, Dobre performanse motora, Vrlo dobra oprema, Predvidivo i kontrolisano ponašanje na putu

Mane Mane

Potrošnja u gradskim uslovima i pri oštroj vožnji. Buka pri velikim brzinama.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 185/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.105 din do 9.178 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.657 din do 11.678 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 20.000 din do 32.900 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 64 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase