Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Land Rover Range Rover Sport (2005 - 2013)

Izvor: Max Earey / Shutterstock.com

Range Rover Sport prve generacije

Sa dužinom od 497 cm, širinom od 193 cm i visinom od 181 cm ovaj Land Rover delovao bi impresivno čak i bez atraktivnog dizajna koji sjajno kombinuje eleganciju i agresivnost. Pritom vlasniku nudi odlične vozne osobine na asfaltu i bez straha ide i po teškim terenima. Tu su i moćni benzinski i dizel motori. Nažalost, sliku u velikoj meri kvari nepouzdanost.

Prednosti Prednosti

snažni motori
vozne osobine i na asfaltu i van njega
prostran i luksuzan enterijer

Mane Mane

pouzdanost
skupo održavanje
visoka potrošnja

Opis modela

Generalne informacije

Baziran je na modelu Discovery 3, ali je od njega kraći, uži i niži, sa kraćim međuosovinskim rastojanjem. Manje dimenzije i niža linija krova pozadi su jedan od razloga zbog čega Range Rover Sport ne može da ima dodatna dva sedišta u prtljažniku, odnosno da bude sedmosed kao Discovery 3. Ima sjajne terenske mogućnosti, ali ni na asfaltu nema čega da se stidi uprkos masi preko 2,5 tone. I danas deluje veoma atraktivno, a kada se pojavio bio je pravi simbol prestiža i luksuza. Redizajniran je 2009. godine, kada je dobio nove farove, masku hladnjaka, prednji i zadnji branik, zadnje svetlosne grupe… Kada je motorizacija u pitanju, do 2009/2010 godine u ponudi su bila dva dizelaša: 2.7-litarski V6 sa 190 KS i 3.6-litarski V8 sa 272 KS, kao i dva benzinca: 4,4-litarski V8 od 300 KS i 4,2-litarski V8 sa 390 KS. Prilikom redizajna ti motori su izbačeni, a umesto njih su stigli 3.0 V6 dizelaš u više verzija, i 5.0-litarski V8 benzinac sa 375 i 510 KS.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Jeep Grand Cherokee, Toyota Landcruiser, Mercedes-Benz GL…

Unutrašnjost

Materijali u kabini su veoma kvalitetni, kao što se i očekuje od vozila ove marke i ove klase. Takođe su otporni i na habanje. Prednja sedišta su prave fotelje sa odličnim mogućnostima podešavanja. Kokpit ima vrlo ergonomično raspoređene komande, mada stilski centralni deo prednje konzole nije urađen baš elegantno koliko se to očekuje od ovakvog automobila. Više je naglasak bio na funkcionalnosti i lakoći korišćenja. I putnici na zadnjoj klupi imaju više nego dovoljno prostora.

Praktičnost

Osnovna zapremina prtljažnika je 450 litara, a kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se 2.015 litara i ravna tovarna površina. Otvor prtljažnika je širok i pravilnog oblika, uz nizak tovarni prag pa se kabasti i teški predmeti lako ubacuju. Istina, s obzirom na dimenzije vozila, očekivalo bi se da je osnovna zapremina veća, ali verovatno sofisticirano oslanjanje “krade” mnogo prostora. U kabini se nije štedelo na pregradama i ostavama. Tu je i frižider između vozača i suvozača.

U vožnji

Podrazumeva se da ima stalan pogon na svim točkovima, ali tu su još dve veoma važne stavke koje mu pomažu i na asfaltu i van njega. Tu je sofisticirano oslanjanje kojem može da se menja visina i koje ima čak i specijalnu opciju koja u kritičnim situacijama kada se auto “nasuče” dodatno povećava klirens kako bi se vozilo oslobodilo. Pri vožnji po asfaltu njegov sistem oslanjanja ima mogućnost da kontroliše naginjanje u krivinama i da koriguje druge negativne efekte velike mase i visine. Druga stavka je sistem “Terrain Response” preko kojeg vlasnik bira odgovarajući mod u zavisnosti od uslova u kojima vozi, a taj sistem zatim automatski podešava i konstantno reguliše rad raznih drugih sistema, od pogona na svim točkovima, zaključavanja diferencijala, ESP-a, ABS-a… Na primer, postoje modovi za šljunak, sneg, blato, pesak, težak kameniti teren.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Komfor

Bmw 3.0 motor ok Udoban Stabilan Dosta mesta

Mane Mane

Pouzdanost Održavanje Potrošnja

Losa elektronika Los 3.6 motor Lose vazdusno ogibljenje

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 235/65/R17:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 8.100 din do 20.990 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 9.373 din do 16.916 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 100.800 din do 179.300 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP - 5*

Odrasli:
91%
Deca:
84%
Pešaci:
63%
Sigurnosne asistencije:
86%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 51 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase