Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Nissan Qashqai (2006 – 2013)

Izvor: Massimiliano Lamagna / Shutterstock.com

Nissan Qashqai prve generacije (2006 – 2013)

Generalno, ovo je svojevrstan hibrid između klasičnog hečbeka „golf“ klase i nekog manjeg kvazi SUV-a. Dimenzijama ne odskače mnogo od automobila kao što su Focus, Astra ili A3, ali nudi potpuno drugačiji imidž, bolje se snalazi van asfalta čak i bez pogona na svim točkovima, lakši je za ulazak/izlazak zbog veće visine… Pokazalo se da je ova formula bila pun pogodak.

Prednosti Prednosti

udobnost
kvalitet izrade
zvučna izolacija

Mane Mane

prostor na zadnjoj klupi
problemi sa CVT menjačem
preglednost unazad

Opis modela

Generalne informacije

Hijerarhijski se smestio ispod modela X-Trail. U neku ruku je nasledio model Terrano II, iako se Qashqai drastično razlikuje konstrukcijski (Terrano ima šasiju kao pravi terenac) i prema ciljnoj grupi. Qashqai je pravi urbani krosover, o čemu govori i činjenica da uz slabije motore uopšte nije mogao da se dobije pogon na svim točkovima. Po dimenzijama je praktično u „golf“ klasi, a nije otišao mnogo ni u visinu, pa uprkos tome što vizuelno deluje kao SUV bliži je klasičnim automobilima, mada koristi istu platformu kao X-Trail. Redizajniran je 2010. godine. Izmenjeni su i prednji i zadnji kraj, pri čemu su zadnje svetlosne grupe dobile LED tehnologiju. Enterijer je takođe osvežen, uključujući drugačiju instrument tablu. Poboljšana je i zvučna izolacija. Naknadno je u ponudu ubačena i verzija sa sedam sedišta, pod nazivom Qashqai+2, sa međuosovinskim rastojanjem većem za 13,5 cm, a ukupna dužina vozila je povećana za 21 cm. Visina krova u zadnjem delu je povećana za 4 cm. Ostvario je fantastičan prodajni uspeh. U Evropi je tokom sedam godina prodato više od 1,24 miliona komada.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Toyota RAV4, Honda CR-V, Kia Sportage…

Unutrašnjost

Prednja sedišta su udobna, vozačevo sa širokim mogućnostima podešavanja. Bočna podrška bi mogla da bude bolja. Materijali u kabini su kvalitetni, što važi i za završnu obradu. Nekim vlasnicima smeta to što kabina nije atraktivnije i originalnije dizajnirana. Zadnja klupa je udobna, ali samo za dva odrasla putnika prosečnog rasta. Višim putnicima neće odgovarati nisko „nebo“. Trećem putniku će u dobroj meri smetati centralni tunel.

Praktičnost

U kabini ima dovoljno pregrada i ostava za sitnice i druge stvari. Nasloni zadnje klupe se preklapaju u odnosu 60/40, ali nakon preklapanja ne ostaje ravna tovarna površina. Osnovna zapremina prtljažnika je 410 litara, što nije baš impresivno uzimajući u obzir spoljašnje dimenzije, dok se preklapanjem naslona dobija ukupno 1.513 litara. Otvor prtljažnika je dovoljno širok.

U vožnji

Zahvaljujući povišenoj poziciji sedenja vozač ima odličan pregled saobraćaja oko sebe, ali preglednost unazad je loša. Qashqai je udoban, naročito sa osnovnom dimenzijom točkova 215/65 R16. Sa 17-icama i 18-icama definitivno bolje izgleda i ponaša se agilnije, ali primetan je negativan uticaj na udobnost. Najveći broj kupaca se odlučivao za verziju samo sa prednjim pogonom. Kod slabijih motora nije ni bilo izbora. Uprkos relativno velikom klirensu, kao i proporcijama koje asociraju na SUV, Qashqai se odlično ponaša u krivinama. Definitivno nije sportski automobil, ali u odnosu na svoju konfiguraciju, uključujući i udobno vešanje, pokazao se sigurnim i stabilnim. Upravljaču nedostaje više povratnih informacija sa točkova, mada je dovoljno direktan i precizan.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 215/65/R16:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 7.918 din do 19.525 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 7.339 din do 20.324 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 22.000 din do 32.900 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 226 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase