Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Opel Vectra C (2002 - 2008)

Izvor: Rain Nahkur / Shutterstock.com

Vectra C

Opel Vectra 3. generacije, poznata kao Vectra C (prethodne su bile A i B), uspela je da ispravi mnoge mane svojih prethodnica koje su joj u nasleđe ostavile prilično loš imidž, ali uprkos tome ispostavilo se da je ovo i poslednja generacija. Umesto naslednice, stigao je model Insignia. Jednostavno, uprkos tome što je imala odličan odnos uloženo/dobijeno, odlučeno je da ode u istoriju.

Prednosti Prednosti

prostranost
udobnost
odnos uloženo/dobijeno

Mane Mane

preglednost
komande klime
problematična elektronika

Opis modela

Generalne informacije

Godine 2002. stigla je u dve verzije - kao sedan (preciznije nočbek) i kao hečbek sa veoma zakošenim zadnjim delom, kao kod kupea. Karavan se pojavio oktobra 2003. godine i odmah privukao pažnju velikim prtljažnim prostorom, s obzirom na to da je dužine 4.822 mm (4.839 mm nakon redizajna), u odnosu na 4.596 mm kod “klasičnih” verzija i da ima veće međuosovinsko rastojanje od njih za 13 cm. Prilikom redizajna, odnosno krajem 2004. Vectra umesto starih dizel motora dobija odlične savremenije dizelaše iz Fiat grupacije, ali ih „krsti“ oznakom CDTI. Tako su stigli kod nas najpopularniji 1.9 CDTI sa 100, 120 i 150 KS. Kada su benzinci u pitanju, obično se savetuje kupovina verzije sa 1.8-litarskim motorom od 122 KS ili 140 KS nakon redizajna, pošto nudi dobar odnos performansi, potrošnje i pouzdanosti. Dizelaši su generalno svi dobri, mada ih u zavisnosti od verzije prate neki problemi - npr. stariji troše ulje. Novije dizelaše prate standardne boljke sa turbo punjačem, diznama, itd. Napravljen je veliki korak napred po pitanju kvaliteta u odnosu na prethodne dve generacije. To naročito važi za antikorozivnu zaštitu, pošto je kompletna karoserija pocinkovana. Ugrađeni su i mnogi savremeni elektronski sistemi, tako da je Vectra mogla da stane rame uz rame sa konkurencijom koju generalno prati bolji imidž. Redizajn je usledio 2004/2005. godine, sa znatno drugačijim farovima kao najprimetnijom razlikom. Pored estetskih izmena, mnogo je urađeno “ispod lima”. Navodno, elektronika najviše problema zadaje primercima iz prve dve godine proizvodnje, ali je naknadno to u dobroj meri rešeno.

Drugi modeli u njenoj klasi su: Renault Laguna, Peugeot 407, Ford Mondeo…

Unutrašnjost

Kabina je dovoljno prostrana. Pozadi mogu da sede i više osobe. Naravno, centralni tunel smeta stopalima trećeg odraslog putnika. Prednja sedišta su udobna i imaju dobru bočnu potporu. Materijali u kabini su prilično kvalitetni, mada su neke površine suviše osetljive na grebanje i generalno habanje. Završna obrada je dobro urađena. Ipak, zameraju joj da je dizajn vozačkog okruženja suviše hladan i nemaštovito izveden. To je ipak pitanje ukusa - sve deluje uredno, komande su ergonomično raspoređene osim klima uređaja. Instrument tabla je jasna i pregledna.

Praktičnost

U Evropskoj uniji gotovo polovina prodatih primeraka je u karavan verziji, što ne treba da čudi s obzirom na to da se za pristojnu cenu dobijao veoma praktičan automobil. Osnovna zapremina prtljažnika mu je 530, a obaranjem naslona zadnje klupe dobija se 1.850 litara. Kada su druge dve verzije u pitanju, one imaju od 500 do 1.050 litara kod sedana (pošto i ovoj verziji mogu da se obore zadnji nasloni) i od 500 do 1.360 litara kod „hečbek“ verzije. U kabini ima dovoljno pregrada i ostava.

U vožnji

Vešanje je prilično udobno podešeno, tako da od ovog modela ne treba očekivati sportski doživljaj u krivinama. Uprkos tome, upravljač je dobro odmeren i sigurno vodi auto u svim situacijama. Dovoljno je direktan i daje zadovoljavajuć osećaj stanja na putu. Dakle, Vectra je praktična i prilično udobna porodična limuzina ili karavan, bez sportskih ambicija. Naravno, mogu da se nađu primerci sa veoma snažnim motorima, tvrđim vešanjem i drugačijim točkovima, sa kojima će doživljaj biti mnogo drugačiji.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Komfor

izuzetno konforan auto, sa gomilom opreme

Mane Mane

Pouzdanost Motor

kupljena jeftino -ispostavilo se sa mnogo problema (dizne, zamajac...), prodata ubrzo

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 175/70/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 10.805 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.432 din do 13.090 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 26.300 din do 65.000 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 103 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase