Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Peugeot 3008 (2008 - 2016)

Peugeot 3008 prve generacije (2008 - 2016)

Peugeot 3008 je jedan od onih automobila čiji se spoljašnji izgled ne slaže sa njihovim karakterom u vožnji. Na sreću, to nije slučaj kada je praktičnost u pitanju, gde 3008-ica briljira multifunkcionalnošću i velikim brojem konfiguracija prostora u prtljažniku i samoj kabini. Stoga može da predstavlja odličan izbor za vozače koji cene vozne osobine, ali im je neophodna praktičnost minivena.

Prednosti Prednosti

prostrana kabina
praktičan prtljažnik
vozne osobine

Mane Mane

mala kaseta ispred suvozača
ručica menjača u nekim pozicijama zaklanja komande klime
nepraktična mesta za flašice

Opis modela

Generalne informacije

3008 na prvi pogled vizuelno nije baš privlačan, bar kad je reč o verziji pre redizajna, posebno zbog toga što mnogi vozači nisu uopšte znali gde da svrstaju ovaj automobil. Međutim, nakon prvih kilometara za volanom, naročito po krivudavom putu, gotovo svako je dobio vrlo pozitivne utiske. Ukratko - ovo je krosover bez skoro ikakvih ofroud ambicija. Ipak, pošto 3008 uopšte nema opciju pogona na svim točkovima, Francuzi su odlučili razviju sistem “Grip kontrol” koji u suštini predstavlja sofisticiraniji ESP, a koji se brine za to da se obezbedi maksimalna trakcija van asfalta. Ima i mogućnost biranja modova za pesak, blato i sneg. Napomenimo ipak da postoji verzija sa pogonom na svim točkovima, ali samo sa hibridnim pogonom - dizel motor pokreće prednje točkove, a elektromotor zadnje. Uprkos svim kvalitetima, mnoge potencijalne kupce ovog modela u vreme kada se još proizvodio odbijala je visoka cena čak i baznih verzija. Situacija sa polovnjacima je znatno povoljnija, pošto mu cena opada brže nego vozilima iz premium klase. Redizajniran je 2012. godine, kada je dobio znatno atraktivnije farove.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Renault Scenic, Nissan Qashqai, Ford C-Max…

Unutrašnjost

Ergonomičnost je odlična, pri čemu mnogi hvale upravo poziciju ručice menjača - visoko i blizu volana. Sve komande su na dohvat ruke. Upravljač i sedišta imaju široke mogućnosti podešavanja. Prednja sedišta su udobna, uz dobru bočnu podršku. Sedi se relativno visoko, tako da vozač ima dobar pregled situacije oko sebe. Na zadnjoj klupi ima dovoljno prostora. Materijali su zadovoljavajućeg kvaliteta, a sama kabina zahvaljujući dobroj završnoj obradi deluje luksuznije nego što to zaista jeste.

Praktičnost

Prtljažnik od 432 litra osnovne zapremine ne deluje impresivno, ali zato su tu razne mogućnosti menjanja konfiguracije. Prtljažnik može da ima tri nivoa dubine - što je pod na višem nivou, ispod njega ostaje više skrivenog prostora, kojem može da se pristupi vrlo lako zahvaljujući tome što su vrata prtljažnika napravljena iz dva dela. Preklapanjem naslona zadnje klupe dobija se ravna tovarna površina ukoliko je pod prtljažnika na najvišem nivou. U istom nivou je i donji deo vrata prtljažnika tako da praktično ne postoji tovarni prag, pa je ubacivanje težeg i kabastijeg tereta vrlo lako. Potpunim preklapanjem naslona suvozačkog sedišta dobija se još tovarne površine u istoj ravni, a tada razmak od vrata prtljažnika do prednje konzole iznosi 2,62 m. Inače, donji deo vrata prtljažnika može da izdrži teret od 200 kg.

U vožnji

3008-ica se na putu ponaša odlično - bolje nego što bilo ko očekuje pre nego što napravi prvih par kilometara za njenim volanom. U krivinama je sigurna i precizno prati komande vozača zahvaljujući dobro odmerenom upravljaču. Kočnice su odlične. Optimalan izbor po pitanju motorizacije predstavlja 1.6 HDI, koji obezbeđuje nisku potrošnju i solidnu dinamičnost u svakodnevnoj vožnji iako neimpresionira ubrzanjem do 100 km/h za preko 12 sekundi. Stoga je za ambicioznije vozače mnogo bolji izbor 2.0 HDI sa 150 KS.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Komfor Motor

Udoban,ekonomican,dosta pouzdan motor 2.0 hdi. Potrosnja podnosljiva obzirom na velicinu I tezinu.

Mane Mane

Osetljiv na trapovima,veoma skupi delovi zadnjeg trapa sa hidraulikom(mogu da se ugrade obicni amortizeri),osetljive plastike na prednjem delu automobile.

Pogledajte ostale utiske za:

Peugeot 3008 Hečbek (2009-trenutno)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 225/55/R18:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 10.506 din do 24.196 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 10.542 din do 20.836 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 22.000 din do 39.500 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP - 5*

Odrasli:
86%
Deca:
81%
Pešaci:
31%
Sigurnosne asistencije:
97%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 220 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase