Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Renault Scenic druge generacije (2003 - 2009)

Izvor: Rob Wilson / Shutterstock.com

Renault Scenic druge generacije

Nedugo nakon Megana druge generacije, stigao je i Scenic II, baziran upravo na Meganu, isto kao i prva generacija. Inače, ovaj model je začetnik segmenta kompaktnih monovolumena. Ideja je bila da se napravi porodični auto kompaktnih dimenzija i vrhunske praktičnosti.

Prednosti Prednosti

Prostranost
Varijabilnost
Udobnost

Mane Mane

Nepregledna instrument tabla
Nezgodna/visoka pozicija sedenja pozadi
Elektronika

Opis modela

Generalne informacije

Prilično je tražen kao polovnjak. Mehanika „bolja“ od elektronike, na koju se vlasnici najviše žale. Ima solidnu zaštitu od korozije. Odličan izbor za porodični kompaktni automobil. Ovo je jedini monovolumen u segmentu koji se proizvodio u dve dužine i sa dva međuosovinska rastojanja. Duži je dobio naziv Grand Scenic. „Običan“ Scenic dužine je 4,26 cm, a Grand Scenic 4,49 cm – ta 23 centimetra razlike omogućila su „Grandu“ dodatna dva sedišta (ukupno 7). Postoji i verzija Scenic Conquest, koja je duhovni naslednik RX4 verzije Scenica prve generacije. Ima samo prednji pogon, ali tu je veći klirens, zaštitne plastike, bogatija oprema i razni detalji koji ga čine luksuznijim i sličnijim nekom SUV-u.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Citroen Xsara Picasso, Toyota Corolla Verso, Opel Zafira, Opel Meriva, razne putničke verzije "teretnjaka"...

Unutrašnjost

Posebno je zanimljiva prednja konzola, mada ne odgovara svima da im informacije budu prikazivane na neobičnoj poziciji. Sedi se povišeno, upravljač prilično uspravno postavljen, ručica menjača visoko na centralnoj konzoli... Sve radi uštede prostora, ali ergonomija je na visokom nivou. Ima i širokougaoni retrovizor koji omogućiva bolji pregled zadnjih sedišta, tj. dece. Kvalitet materijala i završne obrade prosečan.

Praktičnost

Pozadi su tri odvojena sedišta koja mogu nezavisno da se preklapaju ili vade, a postoje i druge zanimljive kombinacije. Naslon suvozačevog sedišta može potpuno da se preklopi tako da se dobije ravna površina, što omogućava ubacivanje dužih predmeta. Mnoštvo pregrada za ostavljanje stvari ima ukupnu zapreminu od čak 91 litra. Pregrade se nalaze i tamo gde ih nikada ne biste očekivali. Prtljažnik ima od od 406 do 1.840 litara kada se odreknete zadnjih sedišta.

U vožnji

Logično, nije predviđen za jurcanje kroz krivine. Naginje se, ali je stabilan. Udoban je, kao što se i očekuje od klasičnog porodičnog automobila. U gradu se dobro snalazi. Što se tiče motorizacije, od benzinaca se preporučuje 1.6-litarski motor. Kod dizela se 1.9 dCi pokazao najmanje problematičnim. Međutim, kod dizelaša svih kubikaža ima raznih verzija u zavisnosti od snage i godine proizvodnje, pa ne treba „bežati“ od određene kubikaže, već se informisati kod kojih su rešene „dečje bolesti“.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 21.964 din do 32.726 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
3*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 196 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase