Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Saab 9-3 (2002 - 2014)

Izvor: Srdjan Randjelovic / Shutterstock.com

Saab 9-3 druge generacije (2002 - 2014)

Saab je oduvek proizvodio karakteristične automobile, pa ni ovaj model nije izuzetak, mada se ne razlikuje toliko drastično od konkurencije kao njegovi prethodnici. Jedan od razloga je pripadnost ovog proizvođača grupaciji GM, što znači da je mnogo toga moralo da se deli sa drugim modelima marki koje su takođe bile pod okriljem GM-a.

Prednosti Prednosti

vozne osobine
pouzdanost
ergonomičnost

Mane Mane

pregrade i ostave u kabini
zapremina prtljažnika
nedostatak atmosferskih benzinaca

Opis modela

Generalne informacije

Saab 9-3 druge generacije proizvodio se u vreme kada je ova marka bila u okviru grupacije General Motors. Dostupan je kao klasičan sedan, kao karavan (od 2005.) i kao kabriolet (od 2004.). Konstruisan je na istoj platformi koju je koristila Opel Vectra tadašnje generacije, pošto je u to vreme i Opel bio deo GM-a. Proizvodnja je prestala u februaru 2012. godine. Saab 9-3 je bio poznat po svojim turbo benzinskim motorima, a podsetimo se da u periodu kada se ova generacija proizvodila benzinci sa turbo punjačem predstavljali su pravu retkost. Najsnažniju verziju pokreće 2.8-litarski V6 turbo benzinski motor sa 280 KS i pogonom na svim točkovima. Nažalost, ova verzija se proizvodila samo dve godine (2008 - 2010), a pre toga su se proizvodile verzije sa istim motorom ali sa 250 ili 255 KS i pogonom samo na prednjim točkovima. Našem tržištu su najzanimljivije bile dizel verzije, sa 1.9-litarskim motorom u rasponu snage od 120 do 180 KS sa jednim ili dva turbo punjača. To je u stvari motor koji su zajednički razvili GM i Fiat, a koristili su ga Alfa Romeo, Fiat, Opel i druge marke u brojnim modelima. Od 2010. u ponudi su bili samo 1.9 twin turbo dizelaši sa 130, 160 i 180 KS. Redizajniran je 2007. godine, kada je u dobroj meri sređeno i oslanjanje, da bi 2008. usledio još jedan redizajn.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Audi A4, BMW serije 3, Mercedes-Benz C klasa…

Unutrašnjost

Enterijer je izrađen od kvalitetnih materijala i sa dobrom završnom obradom. Međutim, ne bi smetalo da mu je dat malo luksuzniji ili atraktivniji izgled - deluje suviše “obično”. Prednja sedišta su dovoljno udobna za duža putovanja, a zahvaljujući izraženim bočnim stranama dobro drže u krivinama. Na zadnjoj klupi putnici imaju prostora slično kao kod direktnih konkurenata, što znači da dve osobe vrlo udobno i komforno sede, dok troje putnika neće baš najprijatnije putovati.

Praktičnost

Sedan verzija dužine 465 cm ima zapreminu prtljažnika od 425 do 1.300 litara. Karavan, koji je za nijansu duži, ima prtljažnik osnovne zapremine 419 litara i 1.273 litara kada se obori naslon zadnje klupe. Kontakt brava je tradicionalno smeštena između prednjih sedišta, iza ručice menjača, što je sjajno po pitanju originalnosti i očuvanja tradicije, ali veoma loše po pitanju praktičnosti pošto se tako oduzima prostor za korisne pregrade. Takođe utiče i na položaj ručne kočnice, koja nije najpraktičnije rešena. Generalno nedostaju ostave i pregrade, tako da ovaj model po pitanju praktičnosti nije baš najbolje osmišljen.

U vožnji

U krivinama se ponaša sjajno. Istovremeno je i udobnost na više nego zadovoljavajućem nivou. Prilikom redizajna je vešanje prerađeno tako da je postao još udobniji. Upravljač je vrlo precizan, ali i dovoljno lagan za prijatnu gradsku vožnju. Dizel motori su se odlično pokazali, kako po pitanju performansi i potrošnje, tako i po pitanju pouzdanosti. Neke verzije su od 2009. bile dostupne sa pogonom na svim točkovima.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Komfor

Dobre vozne karakteristike. Odlican izgled restyling verzije, narocito u Aero opremi/izdanju. Dobar enterijer, solidni materijali. Prostran i udoban auto. Cesto u dobroj opremi. Razumno odrzavanja, solidna pouzdanost. Solidni FIAT-ovi motori (1.9 TiD je dobar izbor). Solidna elektrika.

Mane Mane

Ne tako sjajni benzinski motori (informacija iz druge ruke). Slaba ponuda/potraznja sto se tice ovih vozila.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 185/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.105 din do 9.178 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.657 din do 11.678 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 29.450 din do 36.500 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 49 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase