Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Škoda Octavia (1996 - 2010)

Izvor: g0d4ather / Shutterstock.com

Octavia prve generacije

Škoda Octavia je u startu pokazala da će konkurenciju napasti odličnim odnosom uloženo/dobijeno, ali malo ko je očekivao da će napad biti toliko ozbiljan. Prostor za putnike, veliki prtljažnik i praktičnost bili su joj glavni aduti, mada, da se ne lažemo, ni činjenica da su ispod „lima“ u stvari VW mehanika i motori (naročito 1.9 TDI) nije uopšte zanemarljiva. Stoga nikoga nije iznenadio odličan tržišni uspeh.

Prednosti Prednosti

praktičnost
prostranost
motorizacija

Mane Mane

udobnost
otpornost materijala u kabini na habanje
precenjena kao polovnjak

Opis modela

Generalne informacije

Dostupna je kao liftbek (što je praktično hečbek verzija sedana) i kao karavan. Redizajnirana verzija je stigla 2000. godine. Zanimljivo je to što je Octavia prve generacije nastavila da se proizvodi u Češkoj sve do 2010. godine, iako se druga generacija pojavila 2004. godine. Istina, pred kraj se proizvodila samo kao karavan i pod nazivom Octavia Tour. Zbog ovog „preklapanja“ nije retkost da dođe do nesporazuma prilikom kupovine polovnjaka. Redizajnirana verzija (i karavan i liftbek) koristila je pogon na svim točkovima koji su koristili VW Golf IV, Audi A3 i Seat Leon Cupra R4). Najsnažnija Octavija prve generacije nosi dodatnu oznaku vRS, a pokreće je 1.8-litarski turbo-benzinac sa 182 KS. Generalno, motorizacija je dobro poznata iz ponude VW grupacije. Verovatno najpopularniji motor je 1.9 TDI sa 90 KS koji se pokazao pouzdanijim od verzije sa 110 KS. Za one koji najviše brinu o kvarovima, tu je atmosferski dizelaš 1.9 SDI sa samo 68 KS – trom, ali izdržljiv. Tržište je tako postalo bogatije za jedan pravi porodični automobil, kod kojeg je veliki naglasak stavljen na praktičnost s obzirom na osnovnu zapreminu prtljažnika, uz mogućnost obaranja naslona zadnje klupe i ubacivanja većih predmeta s obzirom na „hečbekovski“ zadnji kraj.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: VW Golf, Opel Astra, Ford Focus…

Unutrašnjost

Enterijer je urađen u praktičnom stilu – jednostavan je i pregledan. Komande su ergonomično raspoređene. S obzirom na cenu i na hijerarhiju u okviru VW grupacije, materijali u kabini nisu vrhunskog kvaliteta, mada je malo ko to i očekivao. Ipak, neke površine se suviše brzo habaju i sklonije su ogrebotinama. Nakon redizajna počeli su da se koriste nešto kvalitetniji materijali. Prostora ima sasvim dovoljno, pa se ni putnici pozadi neće osećati klaustrofobično, kao što je to čest slučaj kod mnogih novijih automobila.

Praktičnost

Limuzina ili sedan sa petora vrata, odnosno „hečbekovskim“ zadnjim krajem, praktično deluje kao karavan sa veoma zakošenim zadnjim krajem. Malo karikiramo, ali Octavia je izuzetno praktičan automobil kada je prtljažni prostor u pitanju. Dužine „samo“ 4,5 metara, ima osnovnou zapreminu prtljažnika od 528 litara, a kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se 1.330 litara. Kada je karavan u pitanju, on nudi od 548 do 1.512 litara. Inače, karavan je za nijansu duži, bukvalno neprimetno. U kabini ima dovoljno pregrada i ostava za sitnice i druge stvari.

U vožnji

Škoda Octavia je na putu sigurna i stabilna – po staroj VW „školi“. To, nažalost, donosi i manu u vidu slabije udobnosti. Octavia definitivno ne upija neravnine onako kako bi mnogi vlasnici to želeli, ali to je žrtva koja se mora podneti zarad agilnosti i okretnosti pri oštrijim manevrima. Da naglasimo – nije neudobna toliko da je neprijatno voziti se u njoj, daleko od toga, ali kada se poredi sa nekim „francuzima“, ljubitelji udobne vožnje će definitivno primetiti znatnu razliku. Upravljač je precizan, mada ne prenosi dovoljno informacija sa prednjih točkova, što je opet donekle karakteristično za familiju iz koje potiče.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Potrošnja Komfor Motor

Iskljuci abs i uzivaj kad je bila Nova slajfovala I u trecoj

Mane Mane

Landa sonda I glupi zvanici servis nesa auto

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 175/80/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 6.553 din do 6.920 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 6.533 din do 9.244 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 18.300 din do 38.100 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 361 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase