Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Smart ForTwo (1998 - 2007)

Izvor: Art Konovalov / Shutterstock.com

Smart ForTwo prve generacije (1998 - 2007)

Sa dužinom od samo dva i po metra i mestom za dve osobe, Smart ForTwo predstavlja ultimativni gradski automobil. On lako može da se parkira tamo gde vlasnici prosečnih automobila ne mogu ni da pomisle. Pritom vozaču i suvozaču nudi više nego pristojan komfor, a predstavlja i neku vrstu statusnog simbola, naročito kabrio verzija.

Prednosti Prednosti

preglednost
lako parkiranje
praktičnost u odnosu na dimenzije

Mane Mane

potrošnja goriva
udobnost
rad menjača

Opis modela

Generalne informacije

Prva generacija Smarta nosi kodnu oznaku W450. Motor je smešten pozadi, ispod poda prtljažnika, tako da je rad na njemu i na pratećim komponentama vrlo nezgodan zbog nedostatka prostora. Smart je dužine 250 cm, što znači da je kraći od međuosovinskog rastojanja nekih automobila, pa mu treba oprostiti nedostatke kao što su mali prtljažnik, nedostatak zadnje klupe i slično. Širina mu je 152 cm, a visina 155 cm. Redizajniran je 2002. godine, kada je dobio potpuno drugačije farove, veoma blage izmene u kabini i nove benzinske motore. Lansiran je oktobra 1998. godine. Stigao je sa turbo-benzinskim motorom od 599 kubika sa 49, 54 ili 61 KS. Prilikom redizajna radna zapremina je povećana na 700 kubika, a snaga na 50 ili 61 KS. Pojavio se i dizel motor od 800 kubika sa 41 KS. Postoje i tjunirane verzije, kao npr. Brabus sa 75 KS. Dostupan je u dve verzije – kao klasičan „hečbek“ i kao kabriolet, koji je ustvari tzv. targa verzija. Naime, platneni krov može da se povuče unazad kao šiber koji otvara kompletan krov, a zatim može da se sklopi skroz pozadi zajedno sa zadnjim delom. Nakon toga ručno mogu da se skinu horizontalni nosači krova i da se smeste u posebne pregrade u vratima prtljažnika. Mnogi kod ovako malog automobila strahuju da nije dovoljno bezbedan, ali konstruktori su po ovom pitanju uradili odličan posao. Ima veoma jaku konstrukciju, što je pokazao i na testovima. Svi spoljašnji paneli karoserije su plastični.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Citroen C1, Kia Picanto, Peugeot 107…

Unutrašnjost

Enterijer je vrlo zanimljivog dizajna. Instrument tablu čini ogroman lučni brzinomer ispod kojeg se nalazi displej sa raznim informacijama. Neke verzije su uz doplatu dobijale centralno postavljen obrtomer i sat u sportskom stilu. Centralna konzola sa komandama audio uređaja, ventilacije i pratećim stvarima okrenuta je ka vozaču, tako da je ergonomičnost odlična. Vozač i suvozač imaju sasvim dovoljno prostora. Pritom imate osećaj kao da sedite u mnogo većem automobilu. Sedišta su solidna, mada kvalitet može da zavisi od verzije i paketa opreme. Kvalitet materijala u kabini je generalno dobar, mada i on zavisi od verzije i paketa opreme.

Praktičnost

Na gornjoj strani prednje konzole, gotovo kompletnom širinom, nalaze se dve velike otvorene pregrade. Vozač ispod volana ima još jednu veliku otvorenu pregradu; suvozač takođe ali mnogo manju pošto prostor zauzima vazdušni jastuk. Ne bi smetalo da ima više zatvorenih pregrada. Prtljažnik je mali ali sa svojih 150 litara dovoljan za najosnovnije potrebe. Prtljažni prostor može da se proširi do 260 litara.

U vožnji

S obzirom na njegove dimenzije i proporcije, konstruktori su morali da reše razne probleme kako bi Smart bio dovoljno stabilan i bezbedan i u krivinama i pri višim brzinama. Jedan od kompromisa je tvrdo vešanje, što naravno negativno utiče na udobnost. Ali ipak je ovo izuzetno mali i pravi gradski auto, koji definitivno nije namenjen dugim vožnjama, tako da od njega ne mogu da se očekuju čuda po pitanju udobnosti. Pogon je na zadnjim točkovima. Ima šestostepeni poluautomatski ili automatski menjač, čijim radom većina vozača nije baš zadovoljna, bilo da je reč o sporosti promene stepena prenosa ili neprijatnog “trzanja” prilikom promene. Neke verzije imaju “lopatice” iza volana kojima se upravlja menjačem. Preglednost je odlična, kako zbog velikih staklenih površina, tako i zbog povišene pozicije sedenja. Uprkos maloj masi, kubikaži i snazi motora, Smart troši znatno više goriva nego što se to očekuje. Po fabričkim podacima benzinci prosečno troše oko 4,7 l/100 km, a dizelaš od 3,4 do 3,8 l/100 km (u zavisnosti od izvora).

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Potrošnja Komfor

Pravi mali gradski auto, vozim ga još uvek mada sam bio veoma u dilemi da li da ga kupim ili ne čitajući komentare od nekih koji nisu sedeli u smartu. Prošao sam sa njim do sada oko 90000 bez ikakvih problema. Na vreme servis, gorivo i gas.

Mane Mane

Nije baš za vožnju van grada u vreme nevremena i jakog vetra, auto je lagan

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 145/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 11.777 din do 11.777 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 6.437 din do 8.090 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 12.200 din do 18.200 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 112 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase