Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Volvo S40/V40 (1995 - 2004)

Izvor: nitinut380 / Shutterstock.com

Volvo S40/V40 prve generacije (1995 - 2004)

Volvo S40/V40 bio je zajednički projekat kompanija Volvo i Mitsubishi. Stvoren je sa zadatkom da „napadne“ automobile kao što su Audi A4 i BMW serije 3, mada uprkos bogatoj opremi i snažnim motorima nije uspeo da uđe u njihovo društvo. Ipak, Volvo je ovim modelom pokazao da može da napravi kompaktan premium automobil.

Prednosti Prednosti

bezbednost
komfor
opremljenost

Mane Mane

cena delova
prtljažnik kod S40
odnos voznih osobina i udobnosti

Opis modela

Generalne informacije

Iako po nazivu deluje da je reč o dva različita modela, ovo je ipak jedan model u dve karoserijske verzije. S40 je limuzina, a V40 karavan. Iste su dužine - 448 cm. Prvobitno je trebalo da nose imena S4 i F4, ali je Audi pretekao Šveđane i rezervisao S4 za sportsku verziju svog modela A4. S40 i V40 koriste istu platformu kao Mitsubishi Carisma. Proizvodili su se u Holandiji. Obe verzije su redizajnirane sredinom 2000. godine, uz mnoštvo tehničkih unapređenja, kako na polju vešanja, upravljanja i motorizacije, tako i na polju bezbednosti. Između ostalog, sedišta su dobila sistem za sprečavanje trzajnih povreda vrata prilikom udarca u zadnji deo vozila. Stigli su i veći kočioni diskovi, veći točkovi i proširen je trag točkova. Kada je u pitanju motorizacija, tu je 1.9-litarski dizelaš koji u zavisnosti od godišta i verzije može da ima 90, 95, 102 ili 116 KS. Ponuda benzinaca je mnogo raznovrsnija - od 1.6-litarskog atmosferskog agregata sa 105 KS, preko 1.8 i 2.0-litarskih motora sa i bez turbo punjača snage u rasponu od 115 do 170 KS, do sportske T4 verzije sa 1.9 turbo motorom od 200 KS. Na Euro NCAP testiranju dobio je u to vreme maksimalne 4 zvezdice.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Ford Mondeo, Audi A4, VW Passat…

Unutrašnjost

Enterijer nudi veoma prijatno okruženje, naročito u višim paketima opreme i kada se u priču ubace kožna sedišta. Instrument tabla je klasičnog izgleda i veoma pregledna. Treba pohvaliti ergonomičnost - sve komande, i sa leve i sa desne strane, na dohvat su ruke, jasno obeležene i pristojnih dimenzija. Nema gomile sitnih dugmića kojima je teško “ući u trag” tokom vožnje. Komande na centralnoj konzoli su blago zakrenute ka vozaču. Materijali u kabini možda nisu vrhunskog kvaliteta, ali je završna obrada odlična. Na zadnjoj klupi ima dovoljno prostora, čak iznad proseka za ovu klasu.

Praktičnost

S40 ima prtljažnik od 471 litar, a kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se ukupno 853 litra. Nažalost, S40 ima suviše uzak otvor prtljažnika, tako da ubacivanje većih predmeta može da bude prilično nezgodno. Tovarni prag je takođe prilično visok. Volvo V40, iako je karavan, ima fabrički deklarisanu istu zapreminu prtljažnika od 471 litar, ali zato se obaranjem naslona dobija 1.421 litar i ravna tovarna površina. Pritom i sedalni deo može da se podigne i prisloni uz prednja sedišta. Naslon suvozačkog sedišta može u potpunosti da se preklopi, tako da mogu da se transportuju i duži predmeti. I V40 ima viši tovarni prag nego što je to odgovarajuće za jedan karavan.

U vožnji

Nažalost, verzije pre redizajna nisu imale najbolje podešeno vešanje. Bilo je meko, ali udobnost ipak nije bila na zadovoljavajućem nivou. Stoga je dolazilo do preteranog naginjanja u krivinama i pri oštrim manevrima, pri čemu ni upravljanje nije bilo naročito precizno. Prilikom redizajna vešanje je učinjeno tvrđim, što je u velikoj meri popravilo vozne osobine, ali je zato stradala udobnost. Unapređen je i upravljački sistem, tako da redizajnirana verzija ima znatno više sportskog duha. Po današnjim standardima ovaj model ima neobične dimenzije točkova. Standardna dimenzija za većinu verzija je 185/65 R15, a kao alternativa tu je 195/60 R15. Sportska T4 verzija nosi dimenzije 205/50 R16.

Iskustva drugih vozača

Djordje Crnogorac iznosi svoje utiske o
Volvo S40 (2004 - )

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Komfor Motor

Kupio sam ga kao prvi auto, imam ga 6 meseci. Godiste 2005, 1.6 HDI, 109 ks, dobro poznat motor, za ovu limuzinicu sasvim dovoljan a i za mene kao pocetnika. Medjutim, ako niste ograniceni po pitanju snage uzmite 2.0 HDI, prosto je bolji. Uzeo sam ga prevashodno zato sto je limuzina a nije velikih dimenzija, jos je Volvo tako da imate neki osecaj kvaliteta i sigurnosti dok se vozite. Odrzavanje prosecno kao i ostali dizelasi ovog ranga. Uglavnom ga vozim po gradu, potrosnja 6.8l sto je skroz okej i normalno. Jako lepa linija spolja, iznutra isto lepo i kvalitetno odradjeno. Posebno bih pohvalio sedista na kojima je Volvo uvek posvecivao veliku paznju, jako su udobna i kvalitetna, cak ni posle 17 godina stof nigde nije pocepan, rastegnut ili izlizan, i suvozacevo i vozacevo se podesavaju po visini, po nagibu i imaju lumbalnu podrsku, iako moj primerak nije u nekom visokom paketu opreme. Zadnja klupa i gepek pruzaju skroz dovoljno mesta za ovu klasu automobila. Hod menjaca je kratak i precizan, sto mi se posebno svidja. Oko pouzdanosti nemam sta trenutno mnogo da kazem, do sad nisam imao problema, ali s obzirom da je ovaj Volvo na osnovi Fokusa druge generacije i da je u pitanju HDI motor, trebao bi biti pouzdan automobil.

Mane Mane

6. brzina bi bila dobrodosla, ali retko koji automobil sa ovom snagom je u to vreme imao 6 brzina. Znacajnih mana generalno nema.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 185/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.105 din do 9.178 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.657 din do 11.678 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 24.300 din do 32.900 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 6 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase