Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Ukida se trajna registracija za mopede (skutere), ali i za traktore i motokultivatore

Ukida se trajna registracija za mopede (skutere), ali i za traktore i motokultivatore
Postavljeno 18.03.2019. u 14:26
Autor: Dragan Romčević

Od 3. aprila ove godine prestaje da važi trajna registracija za mopede. Nakon tog datuma, svi mopedi moraće da imaju standardnu registraciju i da je obnavljaju svake godine.

Na ulicama i dalje mogu da se vide skuteri sa novim i starim, tj. trajnim tablicama. Zašto jedni mogu trajno da se registruju, a drugi ne?

Odgovor je sledeći – pre više godina izmenjen je Zakon o bezbednosti saobraćaja, ali nije donet određeni podzakonski akt u vezi tehničkih pregleda, pa je mopedima sa trajnom registracijom ostavljena mogućnost da zadrže taj status ukoliko ne dođe do promene vlasnika.

Dakle, mopedi već dugo ne mogu da dobiju trajnu registraciju, ali oni koji su je imali, mogli su da je zadrže. Sve do sada, tj. do aprila 2019. godine.

Naime, 2018. godine u aprilu stupio je na snagu  izmenjen Zakon o bezbednosti saobraćaja, pa je vlasnicima mopeda sa trajnom registracijom ostavljeno godinu dana da uzmu nove tablice, tj. da obave standardnu registraciju.

Dobijaju novu saobraćajnu dozvolu (umesto potvrde o registraciji), nove registarske tablice i registracionu nalepnicu. Takođe, registracija se produžava svake godine, što znači da moped mora da prođe tehnički pregled, a važe ista pravila kao za automobile.

Sve mora da bude ispravno i bez izmena ili dodataka kada su u pitanju svetla, sedišta, upravljač i drugi delovi – samo po fabričkim specifikacijama.

Problem sa „kategorizacijom“

Probleme kod „preregistracije“ imaće mnogi vlasnici mopeda koji nemaju svu dokumentaciju ili im je maksimalna brzina veća od 45 km/h.

Naime, moped je po zakonskoj definiciji:

„motorno vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina, bez obzira na način prenosa, ne prelazi 45 km/h, pri čemu radna zapremina motora, kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem ne prelazi 50 cm3, ili sa motorom čija najveća trajna nominalna snaga ne prelazi 4 kW kada vozilo ima električni pogon“

Dakle, ako u dokumentaciji piše da je maksimalna brzina 48 km/h, moraće da se registruje kao motocikl, što znači da je za njegovu vožnju neophodna najmanje A1 kategorija. Ta 3 km/h razlike u praksi ne znače ništa, ali zakon je jasno napravio podelu.

Probleme će imati mnogi vlasnici Tomos motocikala (APN, ATX...) pošto im je maksimalna brzina preko 45 km/h. Imaće osetno veće troškove – skuplja registracija nego za moped i to svake godine, plus eventualno polaganje za A1 kategoriju.

Ukoliko neko nema dokumentaciju o tehničkim karakteristikama, a siguran je da maksimalna brzina nije veća od 45 km/h, može na određenim tehničkim pregledima da obavi testiranje i dobije potvrdu.

Ovo ne važi samo za mopede

Ukida se trajna registracija i za radne mašine, motokultivatore i traktore. Dakle, njihove potvrde o registraciji prestaju da važe 3. aprila ove godine.

Odgovor iz MUP-a

U policiji su nam potvrdili da trajne potvrde o registraciji prestaju da važe 3. aprila:

Na osnovu odredbe člana 351. stav 9 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, potvrde o registraciji vozila na motorni pogon izdate za radnu mašinu, motokultivator, bicikl sa motorom i potvrda o registraciji traktora namenjenog za obavljanje poljoprivrednih radova i priključno vozilo koje vuče ovaj traktor prestaju da važe nakon isteka jedne godine od dana stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ( „Službeni glasnik RS“ br. 24/2018) odnosno 03.04.2019. godine.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 199
Pregleda: 83091
Ocena: 3.4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Љуба

Код нас у Србији је све наглавачке, то се ради смишњено са одређеном намером. Бивша браћа Словенци направили Томос апн4 и дали му име 'бицикл са мотором',возим га већ 41 годину (неколико њих).Српски "стручњаци" га преименовали без питања (као и обично )у мопед,закомпликовали ствари и лове у мутно !!!

Odgovori

Тале

Треба и бицикли да се региструју и додели саобраћајна и таблице. Што да не и тротинетима који иду 25 а треба размислити и о намету на дечје тротинете, не би ме чудило и да мала електрична дечја кола ииграчке региструју. ДНО

Odgovori

Zee

U Nemackoj su probleme mopeda iz bivse istocne nemacke resili na jedan kulturan nacin. Tamo postoje mopedi marke Schwalbe iz bivse istocne nemacke sa maksimalnom brzinom od 60 Km/h Za te mopede vaze bez obzira na brzinuod 60Km/h ista pravilai zakoni kao i za one koji imaju maksimalnu brzinu od 45Km/h . Ista prijava, ista tablica , isto osiguranje, ista vozacka dozvola. Jednostavno: Nisu ljudi tamo krivi sto su zakoni bili drugaciji. Tomose sa 48 Km/h proglasiti motociklom je jedna interesantna stvar.

Odgovori

branko

Tomos samo liči na motocikl, naši naučnici su otkrili toplu vodu tri kilometra više i ode u motocikle

Milutin

A da li mozda znate posto je registracija za moped u juznoj srpskoj pokrajini, mozda je tamo jevtinije

Odgovori

Caja

Postovanje, ja svoj motor vozim29 god apn4, posto on prelazi sada u vecu kategoriju, znaci polaze se za A1 i registruje se na belu tablu, dali ja kad sve to odradim mogu da sednem i da vozim taj motor na AUTO PUTU i dali ja mogu da tuzim drzavu za ovih 29 god voznje, meni omogucila da vozim na nebezbedan nacin, jer on nije bio bezbedan za sve ove godine

Odgovori

nebojsa

Kako da prebacim skuter na zutu tablicu kad je vlasnik umro?ostavinska rasprava nemoze da se odrzi jer rodbina za to nema vremena i to kategoricki odbija?saobracajac mi danas skinuo tablicu i napisao kaznu od 20.000.hiljada...pa gde to ima..koja to drzava tako radi sem ovde u srbiji..

Odgovori

Tot

Pa sta si ocekivao? Da te vodi na pivo?

dragan

eeeeeeeeee nisi jedini

Nemanja Jokic

Potvrda je bila 2700 din. 10 000 platiti za skuter od 49ccm???

Odgovori

Alcatraz

Totalno ne vredi.Onda kupi covek kola i na isto si.I nema zime,kise mozes na dalek put itd.

Nemanja Jokic

Imam nove tablice vec godinama (od kada se uvedene zute tablice). Uredno registrujem skuter od 49ccm. Do prosle godine sam placao pegistraciju oko 3000din. Ove godine je registracija bila 6700din sam morao od ovlascene kuce za moj tip skutera da izvadim potvrdu da po specifikacijama moj skuter ne prelazi vecu brzinu od 45km/h.

Odgovori

Pravdic

Zute tablice vaze od aprila ove godine, tako da nikako niste mogli s" godinama" da imate zute tablice. Za AM kategoriju.

branko

Žute tablice se izdaju već par godina, neki su prespavali izmene, nisu bile obavezne za starije koji su imali trajnu a sada su i za njih obavezno, ukida se trajna i uzima žuta ko hoće da vozi

GORAN

Samo smisljaju nacine kako bi pljackali ovaj jadan narod

Odgovori

uddu

Zato što je narod glup i vole da ga jašu.Zato i ponovo bira one što ga jašu-zato što je glup !

Zikica PETROVIC

Ako je nesto trajno ono je trajno. Ja imam Nemacku vozacku iz '75-e i ona vazi. Ako se nesto menj menja se od danas pa ubuduce. Nemoze e do sada bilo ovako a sada vise nema kao i sa oruznim listovima i ostalim dokumentima. Mozda gresim.

Odgovori

branko

Ne grešiš ali ovo nije Nemačka, fora je da plaćaš svake godine registraciju, vidite da kod nas na kolima tablice imaju rok trajanja kao da su od kartona

Brane

I dalje u tekstu se navodi... Ukoliko neko nema dokumentaciju o tehničkim karakteristikama, a siguran je da maksimalna brzina nije veća od 45 km/h, može na određenim tehničkim pregledima da obavi testiranje i dobije potvrdu Kao i dalje u drugom tekstu gde sam pročitao ... Vlasnik TREBA, a nigde nije navedeno OBAVEZAN da pribavi dokument o konstuktivnoj brzini mbicikla sa motorom ili po novom prevozno sredstvo na dva točka...., To znači da vlasnici ponavljam nisu dučni već je samo potrebno da dostave dokument, a između POTRTEBNO I OBAVEZNO je razlika kao kuća... Odnosno ni saobraćajna policija ne može protumačiti zakon. Jer ima ne rupa već rupetina u tom novom zakonu. A neka me sad neko demantuje ako nisam u pravu. I svaka eventalna kazna za prekršaj po tom novom zakonu na sudu se obara kao jedan i jedan jer ponavljam zakonodavac je u punoj obavezi i dužan daobezbediti sve uslove sprovođenja zakona odnosno pripremiti agencije za teh. preglede kao i druge uslove....

Odgovori

Brane

Ja još uvek čekam odgovor.... a odgovor niod kuda pa šta se dešava zar je toliko teško pitanje... jačekam da mi se odgovori ko je dužan da nabavi dokumentkonstruktivne brzine do 45 km/h za mopede, skutere kineske jawa babeta... itd , mi kao vlasnici ili zakonodavac.. koi je smislio ovu zavrzlamu pitanje postavljam i vlasniku sajta POLOVNI AUTOMOBILI.. . Tražim direktan odgovor. ako su vlasnici dužni da dostave dokument tada molim zakonodavca da dostavi spisak ovlašenih agencija za izdavanje dozvole ili nek ih sami pribavljaju i pošalju agencijama za teh. pregled kako se ne bi vlasnici maltetirali... i ponovo napominjem ČEKAM ODGOVOR. i svremena na vreme ću postaljti jedno te isto pitanje ili će te me cenzurisati ili dati odgovor...

Odgovori

Polovni Automobili

Vi ste dužni da nabavite potvrdu o tehničkim karakteristikama. Ukoliko nema predstavnika proizvođača u Srbiji, možete da se obratite Agenciji za bezbednost saobraćaja da Vam oni izdaju te podatke, što se plaća.

Dragan

Pitanje za redakciju Polovnih automobila (a i za ostale ako znaju). Na koji način će policija proveravati kolika je maksimalna brzina nekog mopeda? Provera u mestu dok motor radi i okreće točak nije ista kao vožnja tokom koje postoji i otpor vazduha čija vrednost raste koliko se sećam sa kvadratom brzine. Ili će taj njihov uređaj moći da i taj otpor uračuna i prikaže realnu brzinu u vožnji?

Odgovori

Polovni Automobili

Sve što znamo na tu temu je u domenu glasina. Potpuno ste u pravu što se tiče otpora vazduha, ali sigurno već postoji sistem čiji softver uzima u obzir i taj parametar, samo je pitanje koliko sve to košta, kako bi se uopšte obavljale provere, na osnovu čega, itd. Mnogo je nepoznanica.

Bane

Sva dokumentacija za Tomos ako vam je brzina manja od 45km/h sa teh.pregledom je oko 8000 rsd plus prevod ako imate sreće da znate ili je bivši vlasnik ziv je oko 2000 rsd znaci cena prava sitnica kao TENK da registruješ a ne moped ! Tužno i ružno!

Odgovori

Brane

Poštovanje svima! Ne postavljam komentar već direktno pitanje. Prvo donet je zakon o preregistracijamopeda, vučnih radnih mašina, kao i prikolica i traktora... kao i njegovih podzakonskih akata gde se mopedima ukida trajna registracija... za registraciju mopeda potrebana je potvrda o maks. konstruktivnoj brzini za mopede do 49 cm3 da ne prelaze 45km/h. Ajde da se i složim sa preregistracijom mopeda ali moje pitanje koje sledi traži direktan odgovor kako od vlasnika sajta POLOVNI AUTOMIBILI tako i od zakonodavca a to je da se dostavi svim sredstvima informisanja spisak svih ovlašćenih angencija za izdavanje potvrda o brzini kretanja mopeda marke TOMOS, JAWA KINESKIH MOPEDA ODNOSNO SKUTERA i kako je moguće sprovoditi zakon i njegove podzakonske akte, ako agencije za teh. pregled nisu opremljene za takav vid teh. pregleda a bez teh pregleda ne može ni preregistracija. Vlasnici nisu dužni da nabavljaju tu potvrdu već zakonodavac. Pozdrav

Odgovori

goran

Brane problem je što ovi iz vlasti nikad nisu siti para. Zar ne vidiš naše saobraćajce gde su parkirani. Kod znakova sa ograničenjem oa 40 i 30 km na sat. Treba da ih je sramota. ponašaju se kao da smo bahati (mada ima takvih) i puni para a 80% stanovništva ker nema zašta da ujede. Naš MUP je postao najprofitabilnija firma u državi.

Jovana

Neka mi neko objasni logiku da moj motor 50 kubika ide u isti rang sa bilo kojim ozbiljnim motorom za koji je potrebna A kategorija?! 5 godina vozim motor, 50cc, i sada moram da idem u auto školu koja će me NAUČITI TAČNO ŠTA, jer mi je potrebna A kategorija? Da li je ikako moguće da izdejstvujemo bar ovu promenu što se tiče prekvalifikacije? Ovo mi je najsporniji deo! Čak i registracija svake godine, pa i hajde, ali OVO?!

Odgovori

Stevan

U susednoj Mađarskoj mopedi UOPŠTE NEMAJU TABLICE. Samo stotinak metara dalje od nas, a mi, kao da smo na drugoj planeti. Gde je pohlepi kraj;

branko

Vama je 100m meni je 270km, država je u problemu i trba joj sve više para, što nisam na tih 100 m preko njva bih pobegao iz ove lepote

Dušan

Budalaštine

Odgovori

Apsurd

Imam Tomos Colibri koga sam potpuno restaurirao pre par godina,preveo ga na sebe (prethodni vlasnik je preminuo pa sam imao poteškoća prilikom prenosa,ali sam na kraju uspeo zahvaljujući nesebičnoj pomoći supruzi preminulog i hvala joj još jednom) a sve u cilju da motor bude legalan i na moje ime i naravno dobio žute table. Registrivao sam ga svake godine bez problema ali od jednom stupa na snagu uredba koja osim kubikaže do 49 kubika odredjuje i max. dozvoljenu brzinu do 45 km/h. I,naravno,sad sam u problemu jer je Colibriju kao i vecini Tomosovih modela koji su se prozvodili do 2000ineke fabrički deklarisana max. brzina 48km/h. To u praksi znači da Colibri spada u kategoriju motorcikla do 125 kubika i da moram da ga registrujem kao motorcikl.Naravno,morao bih da polažem i za A1 kategoriju.Ako bih sve to uradio,ja bih moj Tomos Colibri mogao da vozim i po autoputu,zar ne?!

Odgovori

Nenad

Moj Motins Automatik '97. godiste se vodi na coveka koji nemam pojma kako izgleda, znam da godinama ne zivi u Srbiji i kako ja sad da prepisem taj motor na sebe? Saobracajna je kod mene. Jer postoji sansa uz dva svedoka da ga prepisem....ili.... nekako???

Odgovori

Branko

Danas sam išao da registrujem Motins 1.8 A 49ccm, 1995 god. i na tehničkom kažu da ne može jer ga nemaju na nekoj listi. Proizveden u Novom Sadu, a ne može da se registruje??? Ne znam šta da radim?

Branko

Jel imaš neku knjižicu za Motins Automatik sa tehničkim karakteristikama? Trebali bi mi podaci za registraciju, jer ovde prave problem na tehničkom pregledu.

Igor

Druže, kako si uspeo da registruješ MOTINS-a? Moj je 97 godište i Inace je isti kao tomos automatik 35. Jedva sam našao vlasnika posle 22 godine i sada kada sam ga preveo na sebe ne mogu da ga registrujem pošto ga u agenciji za bezbednost saobraćaja nemaju u nekom katalogu... Besan sam do neba zbog svega! Kako si ti uspeo?

Gospodar Vucic

Zakon izglasan 2018 koji je to moron izglasao a da pri tom nije pomislio na hiljade umrlih ljudi koji jos uvek se vode na trajnim registracijama kako ce sad obican gradjanin registovati takva vozila jel se to neko zapitao jos jedan nepotreban namet na sirotinju e to hije bilo ni kod Milosevica .Zamislite kakvi su sad lazovi i lopovi na vlast i koji to majmuni pisu zakone sramota za Srbiju stidim se sto zivim u njoj jos uvek

Odgovori

ppp

Jok nije umra kad jos moze da se glasa , onda jos ce da i ide kod notara na prepis ha ha

Decak

i treba da se uvede red je bio. p.s. zamolio bi branka da zaobidje ovaj komentar

Odgovori

branko

u cemu je fora ,potpuno se slazem sa tobom,red treba da se uvede ,druze od mene si dobio veliki +

ppp

kakav red , bre najpre treba red u agencilju za bezbednost napraviti red svakok ispitati kakvo znanje ima 90 % njih je kupio diplomu nista nezna uvezi sta opste predlazu za zakone , kako napravio druze tito vratito trajna registracilja , samogradnja , na opstiski nivo sve si mogao odraditi sve , sad za mog fergusona treba neki papir iz Imt pa tehnicki brida para birda papira pa sve to ide u Bg u agencilju pa oni ce da odluci da li moj traktor moze da ore ili ne sta ako ne da prodam traktor na kilu i da kupi konje ?

Nenad Simunović

MOTORI DO 50 KUBIKA SU IMALI TRAJNU REGISTRACIJU TAKO DA NIKOME NIJE BILO BITNO NA KOME SE VODI MOTOCIKL.KAKO NACI VLASNIKA PREVESTI REGISTROVATI KAD JE KUPLJEN MOTOR PRE 20 GOD

Odgovori

branko

bas tako,nije odradjen prevod kada je trebalo i sada je problem, pola tih vlasnika je mozda umrlo i ti motori idu na reciklazu ,tu vam niko nije kriv ,sparali ste neku sitnu lovu za taksu jel do 50ccm se neplaca porez na promet i sada imate problem,ja sam vozio te male i uvek sam prevodio na sebe ,hocu da vozim svoj moped a ne tudj kada sam ga vec kupio i platio

Dr..

Ne može od tebe niko da komentariše,na svaki komentar tri tvoja.Radiš li ti nešto osim što blejiš ovde...aj nestani.

Polovni Automobili

Dr.. i branko - brišemo sve vaše komentare u kojima se međusobno sukobljavate.

branko

admin...pozdravljam vasu odluku i izvinjavam se ja sam se primio ko mlad majmun,Dr..je dosao na ovu temu i umesto da stavi neki komentar vezan za temu on zakljucuje da ne moze od mene da komentarise verovatno zarto sto ne mislimo isto i onda kaze da nestanem odavde ,to mu je jedini komentar u vezi ove teme (22-03-2019)...pozdrav

Polovni Automobili

Zahvaljujemo na razumevanju.

Dusan

U kupoprodajnom ugovoru pise , obavezan prevod u roku od 15 dana a ne posle 20 godina?

vladimir

Sve samo da se uzmu pare,mi vecito nesto mimo sveta.U grckoj moze B kategorija,u Francuskoj sa B moze do 125ccm strasno.Ko je uopste taj genije sto smislja takve stvari.Ovo je samo da se uzmu pare i nista drugo,slazem se da mora da ima ogranicenja u godinama ali ovo je cista besmislica.

Odgovori

benzin i samo benzin

Dozvolili su legalizaciju vozila.Dozvolili su legalizaciju oružja.Mogli su da dozvole i legalizaciju skutera,mopeda i sl. koji se još uek voze a ne zna im se vlasnik ili je vlasnik umro i sl. Ja sam kao drugi vlasnik imao skuter uvezen od strane firme iz Prištine koja više ne postoji, a u računu je permutovan broj rama.Ko će da izmeni taj račun? O svemu tome bi trebalo da razmišlja neko pametan u Agenciji, ali kao i u ostalim stvarima koje se tiču saobraćaja, ista ta agencija dokazuje da u njoj radi gomila debila koja nema veze sa stvarnošću, sa činjenicama na terenu a ni sa potrebama građana ove banana države. Znači legalizacija sa dva svedoka,trajna registracija sa dvogodišnjim teh.pregledom(blaža verzija jer nije nauka utvrditi da moped koči svetli i sl.) na kojem bi se dobijala mini nalepnica kao što je bilo za zdravstevene knižice. Što se traktora tiče ipak bi trebalo malo oštrije - mnogo je idiota među njima koji voze noću bez svetala kao da je problem povezati par žica

Odgovori

Milan Miki

Počnimo sa Pobunom... https://www.peticije24.com/peticija_protiv_ukidanja_trajne_registracije_za_mopedetraktore_i_ostalo

Odgovori

branko

zasto peticija,jel ljudi dali rok od godinu dana da se skuteri prevedu i preregistruju kako treba da bude po zakonu,mi sad mi treba da pisemo peticiju zasto onda kada je donosen zakon nije pisana peticija pa da ga ne donesu ,sad je on stupio na snagui i nema vajde od peticije,zakasnili smo samo godinu dana

Jovana

Slažem se, hajde da probamo da učinimo nešto. Čak i "progutati" regsitarciju svake godine, ali da za motor od 50 kubika moram da polažem za A kategoriju?! Pa da li je moguće?

branko

nisam ocekivao da od traktora odustanu,( za traktore nece trebati preregistracija ,ostaju trajne tablice) samo su u obavezi da idu na tehnicki pregled a tamo milina,licno sam video spisak koji su na tehnickom napravili sta da ugradi i ima na igracki od traktora ,,TOMA VINKOVIC,, koji je je samo malo jaca freza.......trougao za spora vozila,vatrogasni aparat,rotaciono svetlo zute boje,prvu pomoc,merac radnih casova,zuti prsluk,isva potrebna svetla i migavce ne secam se da li treba polisa osiguranja a mozda i ona treba

aleksandar djordjevic

1500w max. Sad dolazi lepo vreme i to mi je za posao savrseno. Malo vise od 10 km od kuce, kada idem tamo ne oznojim se a u povratku lagano vozim bajs normalno i uzivam... Samo neka ne uvode nikakve ateste i gluposti...

Odgovori

Tibor Urban

Zakonodavac je sve predvideo sto se tice preregistracije ali nije mislio na to ,da 80 % motora mopeda se vodi na nekog pokojnog i ne moze da se prepise ! Zasto nisu dali sansu da sa dva svedoka i neka taksa koju bi svaki isplatio da motor ide direktno na onoga ko hoce da registruje inace puno motora ce biti izklucena iz saobracaja trajno !

Odgovori

Milos

Kreće genocid, po gotovu za TOMOS motore, svi APN 4/6 koji su stariji od 2010 godinu NE MOGU imati potvrdu o max brzini od 45km/h zakonski, jer uvoznici je ne smeju pisati zbog toga što ih je fabrika već homologovala na tu brzinu koja je u papirima a to je 48km/h, time spadaju u kategoriju motocikli i voziće se sa A1 kategorijon takođe mora posedovati prvu pomoć i registracija ja skuplja za oko 1500din! Većina TOMOS automatik motora takođe neće moći da registruje na male žute tablice (moped) jer ne poseduju potvrdu o max. brzini, neki mali deo automatika fabrički homologovani na ispod 45km/h oni će moći da imaju male-žute tablice. Svaki tehnički pregled ima dopis-tabelu od SUP-a koji od modela TOMOS-a imaju maksimalnu brzinu time ih dele na kategorije moped ili motocikl, možete lično pogledati tabelu u svakoj agenciji i videti da li Vaš motor može da se registruje kao moped ili kao motocikl.

djordje s.

rok je bio zadnjih 20-3o godina,ne razumem sta je tu sporno.Naravno da je potrebna uredna dokumentacija i da se vodi na vlasnika,kao i da bude tehnicki ispravan.Pola tih mopeda ucestvuje u saobracaju u polu raspadnutom stanju.Meni vecu brigu predstavljaju modifikovana romska prevozna sredstva koja jos voze teret a da pritom niko ih ne kontrolise...

Milan Miki

VELIKA SRAMOTA I UZIMANJE PARA GRADJANIMA,pa moliću lepo koji to skuter ne prelazi i to još sa blokadom 45 km na h,ja neznam to...jedino tomos automatik možda,a stavili su snagu za mopede do 4kw,imao sam kineza sprint max 2,2 kw...brzina po ravnom sa blokadom je 55 km/H,sada piaggio free 3kw po ravnom ide skoro 60 km/h,ko se ovde pravi lud,NEKA PROBAJU ONI TE BRZINE UZBRDU da vidimo koliko imaju snage...

Odgovori

branko

da zanemarimo uzimanje para,svako ko ima da se vozi i kupuje gorivo moze da izdvoji za registraciju a za te do 50ccm se ne placa porez na promet samo overa ugovora kod notara ili javnog beleznika kako se vec zove ,nego tu ima drugi problem mnogo vlasnika tih mopeda mozda nije zivo a oni nisu usli u ostavinsku raspravu tako da ti mogu samo u reciklazu nema ko da vam prevede,to ce biti problem ili su vlasnici na nekoj drugoj adresi nemoguce ih je pronaci a to je sve nas nemar kupis prevedes na sebe i nema problema -kad prodajes odmah prevod i teraj misko

Ljuba

Otimačina, šta će sledeće izmisliti po džepu sirotinje? Ovakva vozila poseduje samo uboga raja. Sramota.

Odgovori

Mika

Za yuga registracija 12000din a za skuter 7000din ,govnarska drzava

Odgovori

Vlada Trisic

Nemojte biti prosti ali da znate da ste u pravu. moramo svi izaci na izbore i onda znamo dal da begamo ili ne. u slucaju bezanije molio.bih poslednjeg da ugasi svetlo i zatvori vrata.

Nenad

Dobro, ja sam polagao za "b" kategoriju ali u vozackoj imam i "am" Moj Motins automatik je 1997. godiste, 49 kubika i ide preko 45 km/h da li ce mi trebati A1 dozvola????????

Odgovori

Polovni Automobili

Pošto ide preko 45 km/h, nije moped nego motocikl i za njega treba A1 kategorija.

Nenad

Ja imam Motins automatik 49 kubika i sigurno ide 50-60 km/h Moje pitanje je: - imam "b" kategoriju, da li cu morati da polazem A1 kategoriju kako bih mogao da ga vozim???

Odgovori

Polovni Automobili

Pošto ide preko 45 km/h, nije moped nego motocikl i za njega treba A1 kategorija.

Stefan

A kada će ukinuti porez na luksuz? I zašto nema niko pametan da se seti da cela Evropa cenu registracije određuje na osnovu toga koliko auto zagađuje a ne na osnovu kubikaže i snage. Sramota... Treba uvesti povlastice pri registraciji za vlasnike auta sa TNG, CNG, elektro auta, hibrida jer oni čuvaju životnu sredinu!!!

Odgovori

miki

lopovska banda, nezasita

Odgovori

Milan

Pitanje za bagru,leteceg cirkusa,zar automatik apn, ctx, atx ,bt,nisu oldtajmeri ,bagro jer znate da brojite unazad

Srđan

Србија иде напред, постали смо напредна држава и сви одлазимо одавде, нажалост! Господо имамо бусеве, митинге, сендвиче, воду и 1200дин плаћено... Шта може боље од тога, возе те џабе и још ти плат! Ти идеш где ти кажу и радиш шта ти кажу! Где то још има?!

Odgovori

sart

Ovi bas zure da se nagrebu love dok im nije isteklo vreme. A uskoro ce, nadamo se. Svi doneti zakoni u zadnje vreme svode se na to da se nesto dodatno placa, a nista za dobro gradjana od cega drzava nema koristi.

Odgovori

Pedja

Dokle god je ovaca, bice i vune...lepa stara narodna. Dokle god narod trpi ovo izivljavanje dotle ce ga i biti... it o svake godien sve vise i vise. Prvo poskupljenje tehnickog sa 650 dinara (jos cuvam fiskalni racun) na 2.500 dinara..potpuno nicim izazvano...bukvalno (ustvari svi znamo sta se krije iza toga). Pa opet nicim izazvano poskupljenje polagana vozackog za duplo.. sa 300 na 600 evra... pa debilni zakon o vozacima pocetnicima... pa ukidanje trajne registracije. A gde je uvodjenje polugodisnje registracije za motore jer oni mogu da se voze samo 6 meseci? Ovo je klasicno izivljavanje i otimanje para od naroda.

Odgovori

IQ 130

E pa zato, ko zadnji ode iz Srbije neka ugasi svetlo...

Goran

Još malo pa će mo morati i patike da registrujemo,pošto ih koristimo u saobraćaju.

Odgovori

IQ 130

Nego šta, još će policija da kontroliše dali posle 01. Novembra nosiš zimske!!

Pijandurista

Pazite da kupujete patike kod ovlascenog dilera, suprotno necete moci da ih registrujete. Preporuka da kupujete u Delta-sportu. Koriscenjem nehomologovanih patika rizikujete da se patike prilikom hodanja po vatri zapale!

Datko

Imam motor Tomos automatik 3. Treba da ugradim na njega kilometar sat i ako po tehnickim karakteristikama i po fabrickom izlasku nije za njega sat predvidjen. Na kolima se ne priznaju nikakve prepravke i ona na registraciji moraju biti sto posti fabricka a ako ugradim dat koji i nema gde na motor tomos A3d da se ugradi znaci nije fabricka verzija. Inace u celoj Srbiji nema da se kupi kilometar sat za tomos A3 niti ima predstavnik Tomosa u Srbiji. Znaci ako ugradim neki ko zna koji kilometar sat na motor koji i nije predvidjen fanricki to ba tehnickom nije budzenje a kuka na kolima koja je u fabrici montirana i tako kola izasla iz proizvodnje se mora skidati sa kola jer to je budzenje. Molim odgovor prvenstveno za Tomos A3 a onda i za kuku. Hvala.

Odgovori

Polovni Automobili

Najbolje je da se obratite direktno Agenciji za bezbednost saobraćaja i da proverite sa njima. Adresa je www.abs.gov.rs

Marija

Imam trajnu saobracajnu i ne mogu da uradim tehnicki pregled jer na njoj pise 0(nula) kW ! Cija je to greska i ko treba da je ispravlja?!

Odgovori

Polovni Automobili

Greška nije Vaša, ali se ispravlja o Vašem trošku. Pošto u svakom slučaju vadite novu saobraćajnu dozvolu, sada mogu da upišu ispravnu snagu, a ona piše u originalnom računu (ukoliko ga imate) ili možete da proverite sa Agencijom za bezbednost saobraćaja da li imaju podatke za taj model u bazi.

Tadija

Osnovno pitanje je koliko će to sve da košta. To je suština. Lično ne vidim problem u tome da skuteri svake godine idu na tehnički pregled, jer oni učestvuju u saobraćaju kao i svako drugo motorno vozilo i naravno da treba da budu ispravni i bezbedni. Poenta je u tome da tehnički za njih treba da ima simboličnu cenu, a simboličnu cenu treba da ima i polisa osiguranja. Znači nije problem da se oni provere svake godine, ali jeste problem ako sada vlasnici budu morali da izdvajaju ozbiljniji novac za to. Skuter je jednostavno tehnički proveriti (zato tehnički ne sme biti skup), skuteri su relativno jeftini, lagani i spori i manje štete u slučaju sudara mogu izazvati (zato cena polise mora biti niska), skuteri opet zbog nevelike težine manje habaju puteve (zato takse moraju biti niže), skuteri po pravilu manje zagađuju okolinu (još jedan razlog za niže takse), skuteri se u praksi ne voze cele godine (još jedan razlog za nižu cenu polise i niže takse).

Odgovori

Dejan

Nije mi jasno kad s erwgistruje vozilo zasto cene polisa nisu iste za sva auta, jel mi u stvari placamo polisu koja pokriva stetu trecem licu ona mora biti jesinstvena za sve ucesnike u saobraćaju,ako sam ja keiv tada moje osiguranje placa trecem licu stetu,zasto ako ja recimo imam(a nemam) skup auto i veliku kubikazu moram da platim vise jel to zato sto ce moj veci auto mozda da napravi vecu štetu nekom manjem, a sta ako udarim u kamion fap od 1000 e ceo, pa ja se osiguravam u slucaju da sam ja kriv da moje osiguranje pokriva stetu trećem licu a ne meni i mom kao luksuznom autu placam popravak ja sam ako sam kriv, zasto je veca kategorija auta skupla cena kad sami snosimo troskove stete koja je nastala udesol sa licnom krivicom, ima li tu logike ili lopovlika od strane osiguranja

Polovni Automobili

@Dejan - Cena osiguranja se određuje na osnovu snage motora, što je vrlo nelogično, ali tako propisuje zakon. U skoro svim evropskim državama osiguravajuće kuće same određuju cenu osiguranja za svako pojedinačno vozilo na osnovu mnogih parametara: starost vlasnika, porodično stanje vlasnika, dužina vozačkog staža, saobraćajne kazne ili izazivanje udesa, snaga i model automobila, da li će samo vlasnik da vozi auto ili npr. i supruga...

branko

posto imam clana porodice koji radi u osiguranju automobila i bas smo o tome pricali,skupi i jaki automobili vise placaju zato sto kada se njima napravi steta onda to mnogo kosta a i oni ako nekog raspale posto su veliki i teski naprave vise stete nego neki manji tako da mora i vise da plate a i vlasnici su bogatiji i imaju vise para,znate li da kazne u svici nisu iste za sve vec se odredjuju prema prihodima,ja licno bih voleo da mogu da vozim recimo q27 pa nebih ni u ludilu pitao koliko trosi ili koliko je osiguranje jel ako imas onda imas i sta te briga sta kosta

Scooter - How Much Is The Fish

Na stranici polovniautomobili kako da isfiltriram oglase kod motorbicikala i samih bicikala, koja su elektrifikavana, dakle, koji rade na akumulator.? Ne vidim nigde ove filtere. Da li treba u Srbiji registrovati bilo koji elektroskuter/elektromoped ili elektrobicikl? Ako treba, od koliko KW ili Ah kreće ta granica? Koliko treba platiti registraciju za ove elektrifikovane dvotočkaše?

Odgovori

Polovni Automobili

Moraju da budu registrovani. Pisaćemo uskoro o njima.

IQ 130

Naravno da NE MORAJU DA SE REGISTRUJU, osim ako snaga elektromotora zaduženog za pogon prelazi 4kw, tj. 4000 wati!!! A takvi dvotočkaši i ako postoje veoma su retki i extremno skupi. Uglavnom se snaga kreće od 500 do 1500 wati Molio bih administrator - a sajta da ne zbunjuje ljude koji ovo čitaju, to je ipak malo neodgovorno za ovako ozbiljan i popularan oglasnik, a posebna tema je što nema filtera/rubrike za elektro motocikle... Pozdrav

Moto Max Magodina

Svaki el.skuter koji ima 250w ili vise mora da se registruje(a imaju svi) i mora se imati polozeno!!!ima i onih koji su falsifikovali papire na 248 ili 249wati ali to je rizik tj krivicno delo!!!

Polovni Automobili

IQ 130 - ovo je definicija mopeda po ZOBS: "moped je motorno vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina, bez obzira na način prenosa, ne prelazi 45 km/h, pri čemu radna zapremina motora, kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem ne prelazi 50 cm3, ili sa motorom čija najveća trajna nominalna snaga NE prelazi 4 kW kada vozilo ima ELEKTRIČNI pogon." Pošto moped mora da se registruje, kako ste zaključili da ovi na električni pogon ne moraju?

seljak

Za sajt za urednik ako vec iznesete neke teme bilo bi dobro a da iznesete kako u drugim okolnim zemljama ovo resen ( ili bilo kolji tema sto se nas kosta vise poskupljenje tehnicki , menjanje tablice zato sto rok vazenje isteklo , itd ), dali je opravdano ovo sto ovi sve donesu ili ne . naprimer Holandilju ista tablica 14 godina na auto (jos vozim isto )u holandilju dan danas ima 3 tabla ( do 750 kg bruto tezina za laka auto prikolica )sto i mismo isto imali a ovi ukinuli rekli da zbog Eu standarda

MICH

Normalno da treba da se naplacuje registracija i njima isto kao sto ja vec 7 godina unazad placam registraciju svake godine imam nove tablice i saobracajnu.Skuter 49 kubika je u pitanju.Ako je po pravdi sto nam ne vrate 7 registracija unazad???Sve vreme dok su se ovi slepali sa trajnim registracijama za isto mi sa novim zutim smo placali.Nije ok.

Odgovori

Nepravda

Kakav si ti lik - umesto da i ti jednom registrujes svoj prdavac od 50 kubika ( trajno kako je bilo po starom zakonu ), tebi je krivo sto su ljudi vozili svoje mopede dok si ti morao da registrujes...Dok je takvog razmisljanja i takvih pravednika kao sto si ti, lopovima na vlasti ce biti odlicno...p.s. Slobodno trazi da ti vrate placene registaracije, drzava je poznata po tome da hoce da vrati...

branko

imao sam skuter sa novom tablicom (zutom) i registrovao sam ga svake godine i sta tu ima sporno,auto isto registrujemo svake godine pa se ne bunimo,i trebali su ovo sarenilo da ukinu ,po cemu neko mora svake godine da ptrosi bar 3000 na skuter a neko vozi sa kao trajnom registracijom i ne placa nista a drzavi trebaju pare kao hleba,vecina tih sa trajnom registracijom su neispravni ,ne koce ,nemaju svetla voze kao aveti kad ga po mraku ugledas moze da bude i kasno,to je trebalo odavno da se uradi,jedino ovaj deo oko vozackih mi se ne svidja -mopedi bi trenalo da mogu da se voze sa B kategorijom

IQ 130

Za Administratora Vrlo je jednostavno, zakon ove ispod 4000 wati uopšte ne vidi kao MOPED NEGO KAO BICIKLU SA ELEKTROMOTOROM, tako da ne podleže zakonu o mopedima!!! To je sigurna informacija jer poznajem lično čoveka koji proizvodi i legalno prodaje električne bicikle, a znam i firmu koja uvozi dvotočkaš potpuno identičan fizički kao bilo koji moped/skuter od 50ccm a deklarisan kao električni bicikl, prodaje se legalno uz fiskalni račun i srpsku garanciju...

ROB DRZAVE

dokle ce ""drzava"" da nas terorise i izmislja namet na vilajet.,ovo je PLJACKA KROZ INSTITUCIJE SISTEMA

Odgovori

hehehe

dokle god većina bude na nivou prosečne ovce.

Budjoni

Šta je sledeće u zemlji ludaka na brdovitom Balkanu ? Registracija, osiguranje i tehnički za bicikle, rolšue, skejt, sanke i tricikle. Samo magarci nemaju tablice, zato udarimo magarcima tablice nakon što prodju tehnički kod Laze !

Odgovori

Milan

Sledece je registracija obuce jer i ona ucestvuje u saobracaju

Kaktusns

Samo me zanima kako ce resiti vozila sakupljaca sekundarnih sirovina!?? Nit ispravna ,nit registrovana a ni oni nemaju dozvole u vecini slucajeva! A ne daj boze da te udare nemas od koga da naplatis stetu.

Odgovori

dzordz

ili ako im "spadne" atestirana zvucna kutija zavezana zicom za brisac..(ako govorimo o ovima sto voze auta u raspadu) njihova tajna je u nasoj sramoti a to je unovcu 200 300 din koliko kosta mito. ovi sto voze na nekim nekategorisanima vozilima..bez abs ,bez prsluka,rezervnih sijalica,licne karte,bez prve pomoci..bez tehnickog pregelda,bez tablica.. to je posebna tarifa..

Marko

Pa kome jos nije jasno da ovde vazi pravo jaceg, to jest otimacine od onoga od koga se moze oteti. Pravila, zakoni, pravda, isti arsini prema svima, pravna drzava u celini, to u drzavi Srbiji odavno ne vazi.

DRAGAN

ZA EVENTUALNU ŠTETU TREBA DA DRŽAVA ILI POLICIJA TO PLATI JER DOZVOLJAVA DA NEISPRAVNA VOZILA UČESTVUJU U SAOBRAĆAJU...

Roli

Ovo samo oduzimanje pare! Trze da sve bude fabricki _ ono sto vozimo mopede i traktore stare 30~40 godine za neke ne postoji ni fabrika ne fabricki delovi i tehnicke karakteristike. Na primer u Madjarskoj mopedi do50 ccm ne treba ni prijaviti ni registrovati. Samo kaciga i teraj.

Odgovori

Aleksandar

I zbog čega za postare taj zakon ne važi njihovi apn6 se i dalje registruju kao mopedi i njima A kategorije ne treba?

Odgovori

branko

ko kaze da nece za postare da vazi,za svakog ce da vazi od 3-4-2019 pa i za postare

Postar

Apn 6s,on moze da se registruje na zute tabicetj. ne spada u A1 kategoriju

branko

naravno ako im je brzina do 45km/h,a cini mi se da ima neka serija APN6 sa tom maksimalnom brzinom

Aleksandar

Svasta će da smisle samo sirotinji da se otme novac. 25 godina sam vozio apn6 i imao dozvolu a sad trebam da polažem opet a kategoriju. Pa ako nisam za te godine naučio da ga vozim neću ni sad. Sramota!!!

Odgovori

Милош Мандарић

Кажу од 03.04.2019. не важе више трајне регистрације за мопеде. Сви мопеди морају да се региструју сваке године. А зна ли неко колико је технички, регистрација и које услове требају да испуњавају ови, како их зову електрични бицикли или електро скутери? Јер ако се држимо закона и то су мопеди...

Odgovori

Sale

Oko 65-tak eura tablice saobracajna nalepn8ca tehnicki porez i prva registracija

Nemanja

pa da...i sad imas zoljicu,vlasnik na koga se vodi umro pre 20god i aj sad ti bajo moj to prevedi...al ce biti tomosa po otpadima sve ce da prsti,a ono sto ostane ima da kosta kao golf 8 :"D

Odgovori

poseban

ne treba se nervirati, treba se samo prilagoditi sistemu. ako nas lopine plkjackaju na sve strane e mi cemo lepo da potrazimo rupe preko kojih cemo registrovati i tenk ako treba, jer sve se moze kad se hoce!!! jbg ne bi trebalo, al sta ces kad se ogreznes u lopovskoj drzavi...

Duško Savić

paa zasto itraktori

Odgovori

IQ 130

Pa kakvo je to pitanje, šta će nam traktori, kome oni još trebaju?! Ko se još bavi poljoprivredom, ajmo svi u programere...

Marijan

Vi iz "POLOVNIH AUTOMOBILA" bilo bi lepo ako imate vozacku da je uzmete u ruke i pogledate zadnju stranu da nebi pisali gluposti,molim vas. Sva lica koja poseduju staru vozacku dozvolu sa "B" kategorijom mogu voziti mopede jer im je nakon dobijanja "B" kategorije upisan i "AM,F i M".

Odgovori

Polovni Automobili

U redu - pogledali smo. Šta konkretno želite da kažete?

Bojan

Dobro su napisali jer sam na svojoj koži iskusio novi zakon.Za moj skuter koji je do sada bio trajno registrovan mora sad da se registruje ponovo jer mu je brzina 50 km/h a za njega sad moram da imam A1 kategoriju koja se ne dobija po starom kad imate ua B Ili C polozeno.Tada se uz B ili C dobijala AM kategorija koja se odnosi na skutere koji idu do 45 km/h.

sart

Marijane jesi li ti mozda greskom pojeo one pecurke od kojih se halucinira?

Aleks

Ako je nešto po zakonu tadašnjem registrovano trajno onda je trajno. Kako sad puj pike ne važi? Ovde ima osnova za tužbu međunarodnom sudu.

Odgovori

Aca

Zar tako prema svojoj domovini placeniku??

sart

od ovog sljama sve je za ocekivati. padne im na pamet da su nam kuce nelegalno sagradjene jer se zakon o legalizaciji promenio pa daj da rusimo. ne prezaju ni od cega, bukvalno osecaj ko da smo okupirani i da nas okupator terorise.

Nenad

U pravu si 100% samo sto u ovoj drzavi je ustav mrtvo slovo na papiru, pa nemamo na sta da se pozovemo.

keko

e шта код нас има трајно само колико имена држава је променила у последњих неколико деценија колико друштвених уређења трајна је похлепа и криминал у србији и ништа више зато сви одлазе

darko

ma kakva registracija kakvi tehnicki,ja 3 god vozim ne reg skuter,samo kacigu na glavu i teraj

Odgovori

branko

vozis dok te ne navataju a kazne su velike i sa jednom kaznom platis te tri registracije i jos 5 u napred a gde je zabrana upravljanja bar 3 meseca,nekoliko negatrivnih poena u vozacku ,razmisli malo da li se takav rizik isplati

Decak

bas si bistar

Dusan

Imam Tomos automatik vec nekoliko godina registrovan na novim (zutim) tablicama. Sada mi na tehnickom pregledu traze migavce i kilometar sat. Pa taj moped je bez toga i napravljen. Doduse neki su imali taj dodatak ali ko to vise zna koji je kako napravljen? Prepravke nisu dozvoljene. Sta sad treba da radim? Na drugom tehnickom traze potvrdu da ne moze brze od 45 km/h. Pa kao da je to jedini moped u Srbiji pa sada ja treba da im nabavim potvrdu. A od koga? Tomosa? Ovo je bruka sta nam rade!!!

Odgovori

Marlboro666

Tomos automatik od 1989 pa na dalje ide na belu tablu nece moci na zutu jer idu 48 km/h

vlada

Drzava resila da zavede red i to je u redu..Ali da li ce biti velikodusna ?Ne verujem...Odrace narod kao i uvek raznoraznim nametima i porezima..Ja nemam ni motocikl niti skuter..Dugo godina posedujem atv od 200 ccm,i vozim ga samo po nekategorisanim putevima,sumama i gorama,blatu,vodi..Nikada ga nisam registrovao niti imam nameru da ovoj drzavi poklanjam harac u vidu 100 e..

Odgovori

Goran

Trenutno radim u Nemačkoj i taj problem sa mopedima je rešen tako sto svi ti stariji mopedi ostavljeni kao sto i jesu i vlasnici nisu morali da polažu za A1 kategoriju,sve ono sto je staro tako i ostaje i svi ti mopedi su mnogo skuplji od danas klasičnih koji se krecu brzinom do 45 km/h. Nemoze se nešto staro prepravljati na novo ili narod koji je vozio sa psp potvrdom terati da polaze za A kategoriju. Voleo bih upoznati tog našeg bizmarka sto smišlja zakone. Treba nekada pogledati kako je to rešeno i u drugim državama

Odgovori

Darko

Druze moj,u Srbiji se uskladjuje cena goriva,struje,kazni i sve sto je lose po gradjane sa EU.Sve sto treba da bude dobro a pre svega mislim na osiguranje vozila na 15 dana ili 2-3 vozila sa jednom registracijom to Srbi moze da dozive ako nas okupiraju.....

Dejan

Upravo tako - ne možeš retroaktivno da uvodiš zakone.

branko

Darko...u pravu si ,kada bi kod nas vazillo kao u Austriji jedne tablice za dva ili tri vozila i jedno osiguranje koje se placa na najjace vozilo pa mi bi napravili kopije tablica za sva tri i vozili istovremeno tri auta ,nismo mi zapad ,ima jos mnogo vremena da prodje da mi dodjemo u taj stadijum,a ovde ja vidim samo zelju da se proteraju tomosi iz saobracaja,ko je lud da vozi i registruje zoljicu (tomos A3) na bele tablice i da polaze A1 kategoriju posto on ide kao 48km/h,mozda je mogao kao nov

Vladimir

Svima je jasno da je ovo kao i sve druge gluposti smisljeno samo da bi se otimao novac, ovoga nigde u svetu nema odrase nas. Pitam se sta li je sledece.

Milan Miki

Bravo,kod nas su sve sami pametnjakovići koji rade na štetu naroda,i nemaju veze sa realnošću...valjda tako pune budžet...a prosečna starost traktora u srbiji je oko 40 godina...

[email protected]

Itako dodje vreme kad pametni zacute a budale progovore u obliku zakonopisaca-citaj haraclija!Valjda je smisao svega isteravanje svog naroda zarad smanjenja nezaposlenosti,kako ne uvidjate poentu?Pa Srbija ima najmanji broj stanovnika od kad postoji ali apetiti drzave su bar dva puta veci,pa?Nadajte se uskoro porezu na udisanje svezeg vazduha(posto nas je manje),registraciji bicikala-jer za drugo nema repa,taksi za pesake jer su i oni ucesnici u saobracaju,pa kacige za bicikliste,sesiri za pesake kao i fluoprsluci i bice toga jos zato sto ima mnogo njih koji za vasih nekoliko plata mozgaju o tome kako da vam otmu ono malo para i dostojanstva kad ste vec OVDE!!!

Zlaja

Samo gledaju kako ce narodu da uzmu pare kao za registracijone oznake a sami su krivi sta reci lopovsaka drzava

Odgovori

IQ 130

Za Vladimira odgovor Znam ja šta je sledeće! Biće kao u ovom vicu: "dolazi saobraćajac na trafiku i kaže - dajte mi kutiju Durexa, a prodavac zastade pa ga pita - aaa jel ćete da nas j***** po kućama il da dolazimo u stanicu?

Almir

Ovo samo unistava narod po cepu

Odgovori

Dejan

Ako imaš B kategoriju, polaganje za A1 košta 44.000 dinara. Vožnja 30.000 dinara, polaganje vožnje i testova po 5.000 dinara. Plus još par stvari. Kao da polažeš za šleper...

Odgovori

mile

pa ne polazes za poljoprivredni avion da toliko kosta

Dejan

Ko mi je dao 5 minusa??? :) Jel neko misli da ne košta toliko ili šta je?

goran

ma brate mi vozimo avion po njihovom ova drzava nije normalna samo pare pare da im se daju idijoti lopovski

Milos

Botovi sendvicari ti dali te minuse

Judka

E, ali zato cete imati vojnu paradu u Nis, a to brale kosta. Pa nece valda precednik iz svog djepa da placa.

Dm

Ja ti nisam lupio minus, ali sam u fazi polaganja za kompletnu A kategoriju (imam "B") i platio sam 20000.00 casove 3000.00 testove, 1700.00 lekarski (u privatnoj klinici) i jos mi ostaje 3500.00 polaganje voznje ako usprm iz prve i to kostace me 28200.00 i to za kompletnu "A" kategoriju... Ne podrzavam lopovsku drzavu ali treba pronjuskati jer u drugoj autoskoli mi je bilo 5000.00 skuplje i videcu koliko jos treba za upis u saobracajnu

ladislav

a moj tomosčić 71godiste ispravan brat bratu vredi 50eura.

aleksandar djordjevic

Imam e-bike sa brzinom od preko 60kmh, ocekujem uskoro neke zakone i za to. Nema sanse da me zaobiđe

Odgovori

IQ 130

Za njega ti nemogu ništa pošto nije sigurno preko 4000 wati....

IQ 130

Zakon ga vidi kao bicikl sa elektromotorom...

David

IQ 130 - Prestani da siris izmisljotine. Ukoliko znas o kom se zakonu radi, postavi ga ovde da ga svi procitamo. ZOBS jasno definise sta je bicikl a sta moped!!! Ukoliko se vozilo sa dva tocka pokrece snagom sopstvenog motora a brzina ne prelazi 45 km/h i snaga elektromotora ne prelazi 4 KW onda je to MOPED! Znaci SVA vozila sa DVA TOCKA i elektromotorom DO 4 KW su MOPEDI!!! Sve do 4 KW mora da se registruje! Znaci ako imas zakon koji govori drugacije ja bih voleo da ga vidim! To sto neko prodaje elektro bicikle legalno ne znaci da legalno mozes i da ih vozis i registrujes, velika je razlika u tome! Ja imam elektro skuter sa pedala koji ima motor ispod 250 w i brzina ne prelazi 25 km/h pa ne smem da ga vozim. Voleo bih da je to bez registracije kao i u drugim zemljama.

imt

kao kontrolor na tehnickom pregledu srecem se sa raznim problemima koje nemogu sprovesti u praksi,svakog dana dolaye ljudi za informacije,ali nama su ruke veyane,sve ovo nije uredjeno kako treba nista ne funkcionise. ako podaci nisu upisani u staroj saobracajnoj doyvoli a takvih je 99% traktora i prikolica ili ti podaci nisu tacni ,mi moramo slikati plocice motora ,kabine itd i slati yahtev U AGENCIJI YA BEYBEDNOST SAOBRACAJA KOJA NAM ODGOVARA YA 10 DANA,ILI CAK UPSTE NEMAJU TE PODATKE YA TA STARIJA VOYILA, a sto je najgore za jedn te isti podatak na primer radna yapremina motora IMT 539 je 2500 kubika ,saljemo ya svaki traktor pojedinacno, to jest dnas dodju 10 traktora mi moramo poslati 10 yahteva i tako u krug svaki dan. LJudi su neyadovoljni PROBLEM JE U MUPU I U AGENCIJI YA BEYBEDNOST SAOBRACAJA NAMA NE DAJU NIKAKVA OBAVESTENJA A MI KAO KONTROLORI SVAKO TUMACI NA SVOJ NACIN ZAKON a kad pogresimo samo ynaju da pisu kayne TREBALO BI UKLJUCITI TELEVIYIJU

Odgovori

Dejan

Čitav taj sistem je zbudžen i loše postavljen u početku i teško da će ikad da profunkcioniše

Vladica

Ja sam iz varanja i imam poljoprivredne mašine jedan traktor i 3 motokulitivatora i sve prikljucne mašine koje idu uz njega mislim sa kojima izlazi u saobraćaju. Proso sam sve tehničke preglede u Vranju da bi se informisao o preregistraciji istih navedenih mašina, dobio sam odgovor da te iste mašine nemogu registrovati jel su prestali sa registrovanjem poljoprivrednih mašina traktor i prikolica mi je jos na starim tablicama a imt 509 pošto snjim idem bas stalno u saobraćaju nije registrovan nikada a imam sve papire da sam vlasnik i da su plaćeni svi porezi u ono vreme recite mi kako mogu da sve ovo registrujem i sam nisam pametan sta da radim.. Unapred hvala

branko

daj boze da ne profunkcionise ,samo se plasim da ce 4-4- 2019 sve patrole da pregledaju APN i ostale tomose ,naravno da ce da pljuste prijave kao kisa i oduzimanje tih starih tablica i evo para za budzet

Nemanja Markovic

U zakonu jasno pise sta je moped (clan 7 tacka 34 zakona). Gde se u clanu 351 pominje moped?

Odgovori

Polovni Automobili

U pravu ste. U članu 351 piše "bicikl sa motorom", ali kao što vidite na slici u tekstu, na potvrdi o registraciji pod VRSTA piše BICIKL SA POM. MOT. SKUTER, tako da u stvari prestaje da važi ta Potvrda o registraciji, a vozilo (moped u ovom slučaju) dobija novu registraciju kao moped, novu saobraćajnu dozvolu, tablice i nalepnicu.

Jaroslav Filip

Posle očeve smrti,nasledio sam Tomos Colibri 1962g. Išao je 60km/h. Pre smrti tata je radio generalku na motoru,tom prilikom je zamenio zupčanik na zadnjem točku (za lanac)sa drugim brojem zupca. Tako da je posle išao 45km/h. Celo vreme je bio trajno registrovan. Tako sam ga i prodao,na moju žalost sa ovlašćenjem na kupca. Ako sam dobro shvatio pošto je na mene registrovan 2010,za njega važi i dalje stara tablica.

Odgovori

Vladimir

Od navedenog datuma, ne vazi ni jedna trajna tablica.

deda mrsoje

Prodao si tatin Kolibri iz 62. ? I sta si uradio sa tim novcem, majke ti, kupio glupavi smart telefon? Ja cu pre smrti da rasprodam sve sto volim i sto mi znaci i da potrosim pare na gluposti. Bolje ja nego nezahvalna tupava deca.

branko

deda mrsoje.....cija su ta glupava deca ,dedini unuci ,ljubi ih deda

deda mrsoje

@BRANKO Eto odgovora, sam si se prepoznao.

mile kitić

Koje Silovanje Naroda...

Odgovori

Zoran

Al na suvo

Alcatraz

Ma da.Sad ce da me j*bu u 52 godini.Ma nece garant.Prvo u mojim godinama sigurno necu ninasta da da polazem.Imam potvrdu i B kategoriju,ko da ne znam zakone u saobracaju.Drugo imam ATX 1992 godiste.Uzeo sam ne od vlasnika nego od nekog drugog,pa sigurno necu sad ici u drugi grad da trazim pravog vlasnika.A motor mi nema vec smigavce,stop lampe,km sat,original auspuh (gde bi sve to napavio kad nema niko cak ni tomos fabrika koja nije u nasoj drzavi bila).Kupio sam ga jer ne mogu puno hodati zbog bolesti. Sve kad to saberem dosta bi mi kostalo,ne vredi toliko celi motor.Vozicu ga onako kako drug Tito ostavio iza sebe zakone.Ne da kako odredjuje Vucic.Od mene ova lopovska vlada nece dobiti pare,a ni ne mogu posto sam srcani bolesnik i primam socialno pare 8.900 din mesecno.To za mene i za mog 16 gdisnjeg sina ukupno za celi mesec.Sretan sam sto mogu sabrati za skolu i za hranu,struju itd.A ne jos da placam ovim lopovcima.Daj nam jesti Vucicu a ne ovakve gluposti jos nam uvalis.

Odgovori

branko

bilo bi lepo kada bi to moglo tako,drug Tito je odavno umro a sa njim i njegovi zakoni,svi su imali rok od godinu dana da preregistruju mopede na zute tablice ali je samo uslov da ne idu brze od 45km/h i da nemaju vise od 50ccm,od 3 aprila bice lov na mopede i eto nama para u budzetu do plafona, najvise ce da stradaju zoljice ,APN 4-6 a njih najvise ima,mislim da ce kinezima ovim sa zutim tablicama da skoci cena

Alcatraz

Koliko je ljudi poginulo što je neko motociklom išao 47 umesto 45 na sat?! Ajoj. Svugde ide stvar po kubikazi,ne o brzini.Na kraju sete se da promene na umesto kubikaze na km i na kolima,samo da se puni buzdet.

Vladimir

Axaxaxa, xaxaxa, kad ce bajsevi na tehnicki i da se registruju.?!?

Odgovori

Slobodan Tosic

Još nisu čuli da se u Švajcarskoj svaki bicikl registruje ( trajno ) ali ne sumnjam da će i to vrlo brzo.

кеки

то нам следи од следће године све више виђам полицију на бициклима

dejan

to je naj lakse , uzeti narodu novac,sta drugo ocekivati od takvih strucnjaka...evo ja zivim u Svedckoj i imam skuter koji je samo jednom registrovan,placam samo osiguranje za njega i nista vise...mi imamo eksperte za takve stvari,izvrsitelje i kazne sacuvaj Boze a nikako da se pojave eksperti i strucnjaci za poboljsanje zivotnog standarda,da plate budu vece,da mozes naci posao i tako to...hvala Bogu milome pa ode odatle...posle pisu po novinama mladi odlaze , pa nego sta ce nego da ide...

Odgovori

DOHC VR6 2.8

A eto zemo, ja osta u Srbiji koju volim i ne ode u Šved, a nemam ni skuter, od dvotočkaša vozim Kawu ZX6R 636 i plaćam celogodišnju registraciju iako ga vozim samo u letnjoj sezoni. Tako ti je kod nas u ovoj divljini od države. Usput da se pohvalim da mi je registracija za matorog VR6 preko 500 evrića. Nema tu ništa loše, kad bih ja imao skuter platio bih tu smešnu registraciju i kraj, a ne da imam farbom ispisanu reg. oznaku na limu ko što viđam neke na APN-cima :)

mile

pa kad se zahvaljujes Bogu sto si otisao zasto onda citas sta se ovde desava imas Svedske sajtove pa tamo trazi novosti. HVALA Bogu sto si otisao i ti i slicni tebi, muka mi je od Vas gastarbajtera koji samo pljujete po Srbiji a velicate Vase NOVE zemlje. Ako je tako lepo TU gde jeste nemojte vise ni dolaziti ovamo da se duvate i rasipate mesec dana nego ostanite TU i jedite pastetu celu godinu i zivite kao kerovi. Jer tek kad dodjete na mesec dana u Srbiju onda zivite kako treba da se zivi a prosipate mudrosti kako je lepo TAMO.

RADOICA

Samo vi idite,uvešće Vučko podobne Kineze,jedno 2 miliona,šta je to za njih,jedno omanje selo

Nemanja

Budzet srbije mora da se puni,jbg,ceo zivot cale vozi apn na psp ili ti Am a sad treba da polaze za A1,ma i treba da nas j**u kad smo glupi....

Odgovori

Radek

I šta sad?Dolazimo do toga da kategorija skutera i mopeda ne postoji,svaki dvotočkaš postaje motorcikl čiji vlasnik hteo to ili ne mora da polaže za A1 kategoriju.

Odgovori

pera lazic

isto su uradili i i za plinski uredjaj pre par godina koji su bili jos uvek vazeci na vise godina odjednom puj pike nevazi i proso svi nove ateste doduse nesecam se ko je bio navlasti da negresim dusu

Gile

A joooooj kuku meni.

Odgovori

Igor Mladenović

Sve je tako lepo uredjeno u nasoj zemlji pa daj malo i vozace traktora da dovedu u red. Jel smeju traktoristi da imaju brkove ili i za njih ide atest?

Odgovori

sve moj do

znaci drugari bicikla je zakon d..e se vozi noge idu peske ma lepota jedna

Odgovori

miica

Ne nadaj se previse, bice uskoro i za bicikle.

Čika Kure

Još malo. Obavezna registracija za bicikle se sprema 2021....:)

Bojan

Da, sledeće su cikle, posle toga ukidaju jeftinu struju i onda kreće rat, rat preostalih.

Dejan

A vala neka i počne više rat, ovo sporo umiranje me smorilo

Cran

Kada dete od 10 godina bude polagalo za voznju bicikle tada cu i ja polagati za skuter a imam B kategoriju.

Odgovori

branko

mozes sa B da vozis skuter koji ima zutu tablicu a ove trajne bele opstinske se ukudaju koliko sam ja shvatio

Polovni Automobili

Ne može sa B kategorijom da se vozi moped - mora da ima upisano AM u dozvoli. A ako je skuter koji je registrovan kao motocikl, tj. ako je brži od 45 km/h, onda mora da ima A1 kategoriju.

branko

dali to znaci da neko ima upisano AM a neko nema ,od cega to zavisi,od godina ,visine vozaca ili pripadnosti nekoj stranci ili treba da se polaze posebno za AM da covek moze da vozi moped

Miloš

Molim Vas za odgovor. Kupio sam traktor, tj.moj pokojni otac 2007.godine. Imam saobracajnu i potvrdu o tehničkom pregledu i od 201đ.godine pa na dalje ja ga redovno nazovi vozim na tehnički tj.kad dodju obicno lica iz neke agencije ili opstine obicno bude centralizovano na jednom mestu u svakom selu. Da li jos uvek postoji nacin da ga registruje na svoje ime uz dva svedoka ili kako god posto se vodi na nekog pokojnog coveka iz Čapljinca,to je opstina Dolje ac, a traktor se nalazi u mom selu Donje Crnatovo, opstina Žitorađa. Molim za neki dobar savet, ako ga ima. Pozdrav

Odgovori

Polovni Automobili

Izgleda da je jedini način da stupite u kontakt sa nekim od naslednika pokojnog vlasnika i da vidite kakva je pravna situacija po pitanju tog traktora, a da ga zatim i zvanično prenesete u svoje vlasništvo. Ali za svaki slučaj raspitajte se još u policiji ili pitajte nekog pravnika.

Dusko

Ne moze na dva svedoka od mislim decembra 2015.ostavinska ti treba ako je usao u ostavinsku i kupoprodajni sa naslednikom.

Piaggio free

Sta sad kukate o promeni zakona, o kom smo manje vise svi znali da ce se desiti. A kada ste kupovali polovne mopede, skutere jeste ih po zakonu preveli na sebe u redovnom roku, od 15 - 30 dana, vecina nije, i sad kukate sto ne mozete da nadjete vlasnike tih mopeda. Takodje vecina tih mopeda je prepravljeno da ide sto je moguce brze, od APN a nema ko nije prepakovao kubikazu i radio na povecanju brzine. (Kako niste kukali kada su ukidali odlazak u vojsku pre kusur godina)

Goran

Svaka cast, azurni ste i prvenci u objavi kljucnih vesti. Samo tako nastavite. Bravo. I hvala vam puno. Sad znam sta mi je ciniti za trajnu registraciju mog vozila.

Odgovori

Miroslav

Ma gluposti pa ja neznam koji to motor moped skuter itd ide manje od 45km/h svi idu brze bar fabricki pa i ovaj moj haverbord pa ide kao metak

[email protected]

Ima za Branka u Prcilovici upisuju AM ko nema i to sve free!