Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Probna vozačka – razrešavamo konfuziju izazvanu netačnim informacijama

Probna vozačka – razrešavamo konfuziju izazvanu netačnim informacijama
Postavljeno 08.04.2019. u 11:42
Autor: Dragan Romčević

Poslednjih nedelja pojavile su se brojne netačne informacije koje mnoge novopečene vozače dovode u zabludu i rizik da zbog toga budu kažnjeni.

Činjenica je da je zbog brojnih izmena, dopuna i odlaganja situacija postala zaista konfuzna. Cilj nam je isključivo da razjasnimo ovu situaciju.

Ograničenje snage za početnike – važi ili ne važi?!

Da – već važi! Na mnogo mesta ste mogli da pročitate ili čujete da ograničenje po pitanju snage počinje da važi tek od septembra ove godine. To nije tačno.

Ograničenje po pitanju snage važi još od prošle godine.

Dakle – vozači sa probnom vozačkom ne smeju da voze kola sa motorom jačim od 80 kW ili 109 KS.

Nikakvog odlaganja nema.

Izuzetak po pitanju ograničenja snage?

Postoji izuzetak. Samo ukoliko je vozač sa probnom dozvolom pod nadzorom člana porodice, koji se nalazi u tom vozilu i koji ima važeću vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B u trajanju od najmanje pet godina.

Noćna vožnja za početnike

Sa probnom vozačkom ne smete da vozite od 23:00 do 06:00.

Dakle, od 11h uveče do 6h ujutro početnici sa probnom dozvolom ne smeju da voze.

Ako ste čuli ili pročitali da je ograničenje i dalje do 05:00 ujutro – to nije tačno. Ograničenje je do 06:00 ujutro.

Nikakvog odlaganja nema.

Ograničenje brzine

Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu ne sme da vozi brzinom većom od:

- na autoputu 110 km/h,

- na motoputu 90 km/h,

- na ostalim putevima brzinom većom od 90% od brzine koja je dozvoljena na delu puta kojim se kreće

Nikakvog odlaganja nema.

Alkohol u krvi

Nulta tolerancija – vozač sa probnom dozvolom ne sme da ima alkohol u krvi.

Nikakvog odlaganja nema.

Telefon u vožnji

Sa probnom vozačkom ne smete da koristite telefon čak ni uz pomoć „hands free“ uređaja.

Nikakvog odlaganja nema.

Maloletni vozači sa probnom dozvolom – oni imaju dodatna ograničenja

Početnici koji su položili pre 18. godine, odnosno još uvek nisu punoletni:

  • ne smeju da voze bez nadzora osobe koja ima dozvolu najmanje 5 godina. Dakle, sve dok ne napune 18. godina, sa njima u automobilu mora da bude neko ko ima vozačku dozvolu B kategorije minimum 5 godina.
     
  • ne smeju u kolima da prevoze više od tri osobe, uključujući i osobu koja vrši nadzor

Nikakvog odlaganja nema.

Zbog čega je nastala konfuzija

Zbog toga što se nova pravila, koja će stupiti na snagu od septembra, odnose samo na to da će novi vozači probnu vozačku dozvolu morati da nose do 21. godine ili najmanje 2 godine.

Stoga je došlo do pogrešnog tumačenja da se odlažu i neka od ograničenja koja donosi probna vozačka.

Ponavljamo - sva ostala pravila i ograničenja koja se ne odnose na dužinu obaveze nošenja probne vozačke već važe i u primeni su od prošle godine.

Nikakvog odlaganja nema.

Imate dodatna pitanja?

Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili smatrate da smo mi naveli neku netačnu informaciju, slobodno komentarišite ili nas kontaktirajte na bilo koji način.

Cilj nam je isključivo da vozačima početnicima damo tačne i pouzdane informacije.

Saveti i vesti

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

5
Komentara: 81
Pregleda: 8231
   

Komentara: 81 | Pregleda: 8231

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Najčitaniji članci

Petrovic Zikica

Sta je sa ovom omladinom losije nego kada smo mi bili u njihovim godunama? Zasto maltretirate decu? Sta ako dete istih godina dodje iz druge zemlje sa drugom dozvolom koja se pravila na koga primenjuju?

Odgovori

#serbišenšvajne

Bilo koju granicu mozete preci sa probnom vozackom dozvolom, jer predajete samo pasos i saobracajnu. Ukoliko vas policijska patrola zaustavi u Nemackoj, idete u pritvor, placate kaznu od 600 eura, oduzimaju vam kljuceve i cekate da neko ko ima dozvolu dodje i odveze vas. Ako nemate novca idete u zatvor.

Odgovori

nemanja

Za vreme trajanja probne vozačke dozvole, vozač ne sme da vozi van granica Srbije?

Odgovori

Polovni Automobili

Ta stavka je izbačena iz zakona, mada je situacija pomalo nejasna - naši zakoni ne zabranjuju da se u inostranstvu vozi sa probnom vozačkom, ali ne znamo kako strana policija gleda na to.

Zoran

Neznam da li je takav zakon u evropi. U americi sa 16 dobijas vozacku Niko te ne uslovljava koliko kubika ,kilovata I slicnim glupostima to je vase pravo sta ce te da vozite..Ali Ako vam je prva vozacka ili mlad vozac onda vam je osiguranje veoma skupo..nemaju ogranjicenja do koliko ili of koliko sati moze da vozi. Mislim da je veoma pogresno uvesti neke probne vozacke ili neznam vec sta..poz

Odgovori

sart

Kada ti nepismeni pisu zakone! Pa se pitamo zasto je to tako, dali je moguce da neko donese tako glup zakon, ko je ipak zavrsio fakutet, hmm... da zavrsio, ali kako? Na mufte, a tako se i zaposlio, poceko sa sendvicem na ulici i sa ogromnom upornoscu dogurao do ministra! Jer prost covek sa zdravim razmisljanjem moze da uoci gomilu nelogicnosti u svim glupim zakonima u ovo jadnoj zemlji.

nemanja

Da li neko ko sada polozi, dobija probnu na jednu, ili dve godine? Pozdrav!

Odgovori

Polovni Automobili

Na jednu.

Slobodan Janković

Odlično objašnjenje. Kratko, jasno, precizno. Samo nastavite.

Odgovori

Dragomir Stankovic

(Dopuna) Sve je tacno osim, da ce biti probna i za starije od 21 dve godine ,recimo neko ko ima 40 god isto 2 god probna dozvola .Ja sam Ispitivac u auto skolama,i lazu ih da ako se upisu do septembra da ce uspeti u naumi da imaju jednu god probnu.Nije reper datum upisa vec datum kada ce poloziti vozacki ispit ,znaci do 2.9.2019 DA LI ZNATE DA 1700 kandidata cekaju da polazu( PI)prakticni ispit)Razlog Mup nema dovoljno Ispitivaca a skole imaju dovoljno. U Srbiji ima otprilike 900 ispitivaca ....KIVIS (KOMORA ISPITIVACA VOZACKIH ISPITA REPUBLIKE SRBIJE)je predlozila model kao u svim zemljama Evrope jedan Ispitivac iz nezavisne Institucie(sada su dva ispitivaca ,jedan iz Mupa a drugi iz AS.POZDRAV SVIMA predednik KIVISA Dragomir stankovic

Odgovori

Polovni Automobili

Nismo razumeli prvu rečenicu - kažete da stariji od 21 godine neće dobijati probnu vozačku na 2 godine?

Dragomir Stankovic

Dopuna Sa probnom ne mozete voziti autombil vece snage od 80kw,osim ako to nije porodicni auto i da pred vas sedi neko iz porodice, ko ima 5 god vozacku dozvolu ,dok ispod 80 kw moze da sedi bilo ko ko ima 5 god dozvolu

Polovni Automobili

Piše to već u tekstu. Pritom, ne mora da bude porodično vozilo - vlasnik vozila nije definisan u zakonu.

Milan Mudrinic

Da li cu sa probnom dozvolom moci da izvadim medunarodnu vozacku dozvolu? Ako je odgovor da onda mogu da vozim u inostranstvu.

Odgovori

Polovni Automobili

Nema zakonske prepreke da AMSS ne izda međunarodnu vozačku dozvolu na osnovu probne vozačke, ali za svaki slučaj proverite.

Dragomir Stankovic

Sa probnom ne mozete izvaditi medjunarodnu ,jer je ona samo za Srbiju namenjena

Polovni Automobili

Ta stavka je izbačena iz zakona, mada je situacija pomalo nejasna - naši zakoni ne zabranjuju da se u inostranstvu vozi sa probnom vozačkom, ali ne znamo kako strana policija gleda na to.

Nataly

Da li ste sigurni da nadzor odrasle osobe maloletni vozac mora da ima do 18. rodjendana ili citavih godinu dana, odnosno do isteka probne dozvole?

Odgovori

Polovni Automobili

Da - punoletni vozač ne mora da ima nadzor.

Miloš

Imam 16 godina i hoću da upisem auto skolu. Zanima me kada se gleda da li je novi zakon ili stari. Da li kada upišem auto skolu ili kada polazem vožnju?

Odgovori

Polovni Automobili

Gleda se dan kada vadite dozvolu.

sart

I sta? Ova ce ogranicenja kao uticati na bolju bezbednost u saobracaju? Ne, nece sigurno!!! Samo ce normalnoj deci, a i roditeljima zagorcati zivot, dok ce kojekakvi MITROVICI BMW-om gaziti decu po Beogradu i nikom nista! Sljam od drzave. Mislim na drzavu onu u vladi, ne na nas kao narod!

Odgovori

Zoki

Ako ucenik saobracajne skole ..zavrsava za vozaca kamiona sa 19 god..jel znaci da on nece moci da vozi do 24 godine..

Odgovori

Polovni Automobili

O kojoj kategoriji govorimo?

Slavko Vlajkov

zoki vam je postavio pitanje u vezi c kategorije a to i mene zanima ako je ucenik zavsio ili zavsava smer vozac motornih vozila i pri tome dobija kategorije b i c da li za njega vazi probna dozvola i za kamion kao i auto i kad moze kao vozac sesti u vozilo c kategorije tj da li moze upravljati malim kamionom do 3.5t i da li moze upravljati vozilom sa 9 sedista racunajuci vozacevo moje pitanje je za vozaca koji puni 19 godina pre polaganja ovih kategorija

Polovni Automobili

Sledeće piše u zakonu: Učenik srednje škole koji se obrazuje za obrazovni profil vozač motornih vozila mora imati navršenih 18 godina života za dobijanje vozačke dozvole kategorije C i CE. Učenicima srednjih stručnih škola, koji se obrazuju za obrazovni profil vozač motornih vozila i koji su položili vozački ispit za upravljanje vozilima C i CE kategorije, probna vozačka dozvola za upravljanje vozilom kategorije B izdaje se sa rokom važenja od jedne godine.

Nikola

Da li može amss da izda međunarodnu vozačku dozvolu na osnovu probne vozačke dozvole?

Odgovori

Polovni Automobili

Nema zakonske prepreke da AMSS ne izda međunarodnu vozačku dozvolu na osnovu probne vozačke, ali za svaki slučaj proverite.

milan savic

Pozdrav za celu vasu redakciju. Zanima me da li ova ogranicenja vaze za vozace koji dozvolu dobiju u 22.godini ili vise? Kakav je zakon ako neko dozvolu dobije posle napunjene 21 godine, da li i tad vaze sva ova ogranicenja?

Odgovori

Polovni Automobili

Da. Da.

Alex Mahmuti

Pozdrav, nisam novopeceni vozac ali imam par pitanja... Mladji brat je polozio, pod probnom je ali koliko imam uvid u njegovu vozacku, on ce uskoro podici punu dozvolu, polozio je pre izglasanja za ogranicenje snage, interesuje me da li njega hvata zakon o vonji automobila sa 109ks max? Pitanje za mene, polagao bih za A2 kategoriju, imam punu B dozvolu vec 4-5 godina i navrsio sam preko 21 god, da li zakon probne vozacke za motore ili ti A kategorije vazi za mene ili ne? Unapred hvala.

Odgovori

Polovni Automobili

Da, ograničenje snage već važi, odnosno važi i za njega. Vas ne "hvata" ništa u vezi probne vozačke za A2 kategoriju.

Marko

Da li smemo voziti u EU sa probnom dozvolom?

Odgovori

Polovni Automobili

Naš zakon ne zabranjuje, a od drugih država zavisi kako će se odnositi prema našoj probnoj vozačkoj - takav smo mi odgovor dobili od MUP-a. Ništa konkretnije ne možemo da Vam kažemo, osim da proverite sa policijom zemalja kroz koje ćete da vozite.

Beba

Kada vas u Nemackoj zaustave sa probnom vozackom dozvolom idete u pritvor, platite 600 eura kaznu. Cekate da dodje neko po vas ko ima DOZVOLU i odveze vas do zeljenog mesta. Ako nemate novca, ni ko da dodje po vas zavrsite u zatvoru. Desilo nam se pre 4 sata. Vozace sa probnom vozackom dozvolom gledaju kao bombu na auto putu, a starijim licima koji to jesu produze 6 godina dozvolu. Jbg, mi smo srpske svinje!

Petar

Može li se sa probnom vozackom voziti na teritoriji Kosova?

Odgovori

Polovni Automobili

Naš zakon ne zabranjuje, a od drugih država zavisi kako će se odnositi prema našoj probnoj vozačkoj - takav smo mi odgovor dobili od MUP-a. Ništa konkretnije ne možemo da Vam kažemo, osim da proverite sa policijom zemalja kroz koje ćete da vozite.

Aleksa

Pozdrav, kao prvo hvala na razjasnjenju! A sada pitanje: mozete li razjasniti do kada traje probna ukoliko se polozi voznja sa vise od 18 godina? Npr. Ako polozim sa 18 onda je imam do 21. ili 2 god, odnosno u ovom slucaju do 20? I ako polozim sa npr. 20, da li onda imam probnu do 21. Ili jos 2 god odnosno do 22? -Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Trenutno važe stara pravila - probna važi 1 godinu bez obzira sa koliko godina položite. Od septembra će važiti nova pravila - probna vozačka će morati da se nosi najmanje 2 godine ili do 21. godine.

Filip

Meni probna dozvola vazi do 11.9.2019 da li ja trebam da produzujem probnu posto je vec uveden zakon ili mogu tog datuma da predam za pravu vozacku dozvolu?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne - kad istekne probna, uzimate standardnu dozvolu.

Mihajlo

Ako u probnoj dozvoli pise od 23:00 do 05:00. Da li i tad vazi da ne sme da se vozi pre 06:00?

Odgovori

Polovni Automobili

Da - tako su nam odgovorili iz MUP-a. I dalje se koriste stari obrasci, tako da piše ograničenje do 05:00, ali zakon je izmenjen i te izmene su stupile na snagu.

Rade

Nijedan zakon u svetu nema POVRATNO DEJSTVO,što je ovde slučaj.

Branislav Bekovic

Dobar dan. Imam 19 godina i polozen vozacki, probna mi traje jos 5 meseci. Zelim kupiti auto u Sloveniji preko prijatelja, on tvrdi da ni moze napraviti ovlascenje u Republici Sloveniji da auto mogu koristiti u Slo i u inostranstvu i jednom godisnje ga voziti tamo na tehnicki i registraciju, tako da ne moram ocariniti automobil. Da li je moguce da ja takvo vozilo sa stranim tablicama i ovlascenjem na moje ime vozim u Republici Srbiji, uz oznaku ,,P" naravno?

Odgovori

Polovni Automobili

Ovo nema veze sa probnom vozačkom dozvolom - državljanin Srbije sa prebivalištem u Srbiji ne sme u Srbiji da vozi auto registrovan u inostranstvu. Ne pomaže nikakvo ovlašćenje.

Nexx

Zdravo zanima me da li vozac koji je punoletan a ima probmu dozvolu, da li moze da vozi auto jaci od 80kw, pozdrav.

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Strale

Totano nepotrebno, sve ovo je cista budalastina, samo komplikuju, probne vozacke treba ukinuti...

Odgovori

Lazar

Pozdrav, kada se za kategoriju A1 uvodi probna vozacka dozvola?Da li i za njih vazi ogranicenje za voznu od 23-06h? Unapred hvala na odgovorima.

Odgovori

Polovni Automobili

Već je uvedena. Važi to ograničenje.

Nikola

Kakva božija glupost , ne sme vise od troje ako ides sa četvoročlanom porodicom znaci uvek jedan višak ili ti ne vozis , za ogranicenje snage na primer imas imas porodicni auto dajem primer snage 120 ks i ti moras da kupis novi auto da bi mogao da vozis .... zlo zla

Odgovori

Pedja

Piše da ovo važi za maloletne, kao i da ne može da vozi više od tri osobe, to dakle podrazumeva 4 osobe u vozilu.

Miljan

Jel moze neko da objasni kakva je situacija sa mladima iz dijaspore koji su polozili u inostranstvu i dolaze na odmor u Srbiju. Moj sin je polozio, ima dozvolu 6 meseci i ja mu verujem da je sposoban da bezbedno upravlja nasim porodicnim vozilom od od 135 konja. Ima zvanicnu vozacku dozvolu izdatu od nemacke administracije. I sta sad? Jel on sme ili ne sme da vozi u Srbiji ili ce neko da nas preslisava?

Odgovori

Polovni Automobili

Ako ima stranu vozačku dozvolu, onda nema ograničenja koja važe za srpske probne vozačke dozvole.

Pedja

Pa ako vozi sa nemačkom dozvolom, onda se na njega ne odnosi srpski zakon. Ne znam da li postoje neka posebna pravila za strane državljane, odnosno osobe koje imaju dozvolu izdatu od strane druge države.

Dejan

Meni je probna vozačka izdata juče u Subotici 8.4.2019 i u njoj piše da ne smem da vozim od 23 do 05. Jasno mi je da je verovatno ovako kako vi pišete, ali eto čisto da spomenem koliko je ažuriran sistem. A sam MUP u Subotici izgleda kao štenara, kaže mi službenik da jedna sijalica nije zamenjena od kada on radi tamo od osamdesetih.

Odgovori

mile

cim oni promene sijalicu tebi ce se ukinuti sva ogranicenja u vozackoj dozvoli i dobices pravu

SŽeljko Lalić

Sta ce biti sa vozacima koji dobiju probnu vozacku a nemaju auto tj. pocnu sa voznjom posle recimo 5 god???Cemu ogranicenje na 109 ks kad takvi automobili prosecno razvijaju brzinu od 180kmh i vise, budali je dovoljno i 50 kmh da napravi nesrecu??Sta vozac od 6 god iskustva moze da pomogne pocetniku???Ko je pazljiv i koncentrisan i nije bahat taj ce i bez nadzora da upravlja vozilom bilo koje snage bez problema a debilu daj peglicu karanbol i cirkus je neizbezan.

Odgovori

Pedja

Delimično se slažem, npr. ograničenje u snazi vozila. I sa 60 konja može da se napravi haos, ali činjenica je da sve više novih vozila imaju preko 100 konja, nije baš kao pre 20-30 godina kada je jugo vladao našim drumovima. Iz tog razloga pretpostavljam da je zakonodavac morao da stavi neku granicu. Ali se slažem da treba da vozi uz pratnju osobe koja ima dozvolu duže vreme, jer sigurno neće da ugrožava svoj život sa tudjom bahatom vožnjom. U neki zemljama nema zvaničnih instruktora vožnje, nego učenik se obučava da vozi uz nadzor osobe koja ima vozačku dozvolu duže od 5 godina (po meni je to besmisleno). Da se ja pitam, nijedan početnik ne bi trebalo da vozi bez nadzora, barem prvih godinu dana.

драган

поздрав.а за вожњу у иностранству,да ли на крају сме или не сме,или зависи од државе у коју се иде.како то да проверимо ако нпр грчка дозвољава?надам се да сам био јасан

Odgovori

Polovni Automobili

Jedino da direktno proverite sa policijom ili nekom drugom nadležnom institucijom države u kojoj planirate da vozite. Nažalost, konkretniji odgovor od ovog ne možemo da damo, pošto smo takav odgovor i mi dobili od nadležnih.

Alex Mahmuti

Ja koliko znam a polozio sam jos kada su tek pocele probne, sa probnom nisi smeo da upravljas vozilom van Srbije, tako da predpostavljam da se nije promenio. Ja sam se raspitivao u MUP-u i rekli su mi da sve dok sam pod probnom vozackom, ne smem da upravljam vozilom van Srbije, poz. :D

Polovni Automobili

@Alex Mahmuti - Tako je bilo ranije, ali je taj deo izbačen iz zakona. Sada naš zakon ne zabranjuje, ali se ne zna kakav je stav drugih zemalja.

audi power

Srecom ja na vreme polozio pa smem da vozim calov crni Audi A6 3.0 TDI Quattro 245ks i da cepam kickdown. Nije mnogo falilo da me zakaci ovaj glup zakon

Odgovori

Pedja

Pamet u glavu, pa da ne budeš ti glupav i da sa tih 245 konja ne ubiješ sebe ili nekog drugog.

Milan

Srecno, mladicu! I tebi i tvojim saputnicima.

Neko

u kojoj to igrici vozis?

pravila pravila

Ova pravila su toliko morbidna i debilna da se neki put pitam ko ih pise i na osnovu cega. Poostravanje za pocetnike je posledica dela kretena sa BMWom koji nikad nije polozio. Zorana i Slina nasli da se prave strucni i vec dovoljno nakaradni zakon su jos vise dozidali fix idejama. Ja zelim da vidim zvanicnu statistiku, koliko pocetnici ucestvuju u prekrsajima i nezgodama, koliko su rizicniji za saobracaj statisticki od regularnih vozaca. To niko nije objavio i rekao “hej, ovo je strasno porazavajuce, mora se nesto menjati” nego kako neka prica udje u etar, reakcionari odma smisle fix zakon koji ce sve probleme da resi, a generacija vozaca ce tek moci od 21 god da realno sedne u auto.

Odgovori

Miloš

"pravila pravila", čemu tolika mržnja prema vozačima BMW-a, iz Vašeg prezira prema njima se može nasluti neko loše iskustvo, koja ja ne delim sa Vama? Zapravo s obzirom da ja prelazim velike kilometraže i iz mog ličnog iskustva mogu da zaključim da vozači BMW-a nisu ništa gori nego neki vozači drugih marki, čak šta više kulturno staju na pešačke, čekaju u koloni na semaforu i ne trube. Naravno uvek ima izuzetaka ali ne samo vozača BMW-a, da ne spominjem marke vozila. NAJVEĆA GLUPOST OVOG ZAKONA JE TA DA SE ZABRANJUJE 100% UPRAVLJANJE VOZILOM NOĆU. Alo ljudi da li ste normalni, pa deca se baš za to raduju, da mogu da izlaze i da ne mole nekog od starijih da ih vozi i čeka. Šta sad treba da izlaze momci sa cirama a "tata i mama" da ih voze i da im drže sveću, ili još gore imaju dozvolu a plaćaju taksi, zbog našeg "DIVNOG" zakona STRAŠNOOO!!! Za alkohol se slažem, nulta tolerancija.

stranac

morbidno?sta bi tek rekao da polazes u svedskoj?obuka godinu dana da bi naucio da vozis u svim vremenskim uslovima.pa razni poligoni kao da ides u profesionalce a onda nakon svega toga dobijas mali autic koji je limitiran na 30 km/h i vozis ga godinu dana.morbidno je u zemlji srbiji da,recimo,pripadnik povlascene manjine dolazi novim audijem 4 po socijalu i stavlja otisak palca jer ne ume da se potpise.kako je on,nepismen,dobio dozvolu?morbidno je da muska pevaljka juri 200 na sat bez dozvole koja mu je oduzeta,drogiran i pijan,slupa se a onda cela javnost sa suzama u ocima prati tok njegovog lecenja u eminentnim klinikama o trosku poreskih obveznika.morbidno je da sincic medijskog maga kolima ubije devojcicu na pesackom i nikom nista….to je prijatelju morbidno a ne to sto ce neki klinac morati par godina da zvace volan da bi vozio samostalno.

Aleksandar

Jos bolji pokazatelj ovih besmislenih pravila bi bila statistika ucestvovanja i izazivanja saobracajnih nesreca od strane pocetnika koji su polagali po starom i ovih koji su polagali po novom. Ovo isto vazi i za tehnicke pregleda po starom i novom. Bas me zanima koliko su ovi novi tehnicki pregledi smanjili broj nezgoda na putevima. Mada kada je rec o nasoj drzavi, sve se da falsifikovati u svrhu opravdavanja gluposti.

PaDa

@Milos...Pa gomila tih sto oce da voze nocu da bi isli u grad sa kolima ce da voze pijani...Ma koliko cudno to nama zvucalo ali je stvarnost takva... Ono tipa, e brate, polozio sam aj da se malo lozimo pijani i tako to... Svaka cast izuzetcima...

Instruktor

Tačno tako... Izmišljaju gluposti... Toliko su rigorozni na polaganju praktičnog ispita, tako da ko položi taj definitivno može u saobraćaj(slažem se samo sa nultom tolerancijom za alkohol) .. A šta oni rade... Prave debile od te dece koja ako su položila, ograničava ih svakakvim glupostima.. Čuj 80kw,pa sa 50 možeš napraviti glupost.. Onda, što dozvoljavaju da maloletnici polažu, ako im ne daju da voze bez nadzora?!?! A i šta taj nadzor može, ako nema recimo duple komande... Glupost, glupost, glupost

PaDa

Sve je jasno...

Odgovori

Dejan

Pa ništa bolje nisam ni očekivao. Isto je bilo i sa tehničkim - koga god da pitaš, niko živ ništa ne zna. Regitracija mopeda - niko živ ništa ne zna. Ni u pandurskoj stanici, ni na tehničkom, ni AMSS, niko. Zovem agenciju za bezbednost saobraćaja, nisu nadležni - zovite MUP. Pa bio sam već u stanici, ne znaju ništa. :) :)

Odgovori

Macan

Saljite poruke medijima na drustvenim mrezama, da zaustavimo ovaj teror nad motociklistima

Hmmm

Jeste nedefinisan zakon o motociklima...Smesno do bola, dal moze da ide 40 ili 48 km/h i tako to, koju kategoriju spada...Dajte bre 1 kategoriju za motore i to je to...Vozis od 50 ccm ili 1000 ccm sve sa jednom kategorijom... A slazem se da moraju da budu registrovani i mopedi i ostalo... I da se poostri kontrola motociklista, ako vaze ista saobracajna pravili za auto onda nek bude isto i za motore...A ne na putu na punoj liniji motor samo proleti pored tebe, fiju i cao...