Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Mopedi – na papiru odloženo, u praksi nije?!

Mopedi – na papiru odloženo, u praksi nije?!
Postavljeno 27.05.2019. u 10:45
Autor: Dragan Romčević

Sve češće nam se javljaju vlasnici mopeda koji ne mogu da prođu tehnički pregled zbog toga što nemaju potvrdu o maksimalnoj brzini, iako je MUP odložio ovu obavezu do 5. jula 2021. godine.

O ovom odlaganju smo pisali u tekstu: Odlaganje obaveze za mopede – može registracija bez potvrde o maksimalnoj brzini

Naime, Uprava saobraćajne policije dala je uputstvo tehničkim pregledima u kojem je navedeno da mopedi mogu da prođu tehnički pregled bez potvrde o maksimalnoj brzini.

Ponavljamo -  reč je samo o odlaganju ove obaveze - do 5. jula 2021. godine.

Uprkos tome – mnogi vlasnici mopeda ne mogu da ih registruju zbog toga što im na tehničkom traže potvrdu o maksimalnoj brzini.

Proverili smo stanje na terenu – u više gradova širom Srbije. Na naše iznenađenje, na mnogim tehničkim pregledima koje smo kontaktirali, rekli su nam da bez potvrde o maksimalnoj brzini moped ne može da se registruje kao moped.

Stoga smo ponovo kontaktirali Sašu Lakića iz „Centra za tehnički pregled vozila“ i Slobodana Valdevita iz NATEP (Nacionalna asocijacija tehničkih pregleda), koji su nam potvrdili da do 5. jula 2021. godine mopedi mogu da prođu tehnički pregled i da se registruju kao mopedi (a ne kao motocikli) bez potvrde o maksimalnoj brzini.

Kontaktirali smo i MUP i dobili sledeći odgovor:

"Prilikom tehničkog pregleda vozila kojima je istekla važnost potvrde o registraciji vozila na motorni pogon (bicikli sa motorom)  podaci se uzimaju iz priložene potvrde o registraciji vozila.

Stranka na tehničkom pregledu nije dužna da ima potvrdu ovlašćenog predstavnika ili proizvođača vozila, niti račun o kupovini vozila.

U zavisnosti od tehničkih karakteristika vozila propisanih Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, vozilo će biti okarakterisano kao moped ili motocikl.

Kada se radi o vozilu koje je bilo bicikl sa motorom prilikom tehničkog pregleda podatak o brzini vozila (koji je od značaja za određivanje vrste vozila) određuje se na osnovu do sada poznatih podataka, a ukoliko podaci o brzini nisu poznati upisuje se moped i tom prilikom se vlasnik, korisnik vozila obaveštava da će se od 2021. godine na tehničkom pregledu obavezno meriti brzina vozila.

Tehnička ispravnost vozila će se overiti samo u slučaju kada mopedi, odnosno motocikli ispunjavaju sve propisane uslove iz Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, odnosno ako poseduju sve propisane uređaje i opremu i ako su tehnički ispravni."

Kome da se žale vlasnici mopeda ukoliko im na tehničkom traže potvrdu?

Možete da se žalite policijskoj upravi na čijoj se teritoriji nalazi tehnički pregled. Treba da podnesete žalbu - možete pisanim putem (lično ili poštom) ili e-mailom.

Naime, ako vlasnik traži da se izvrši tehnički pregled – na tehničkom pregledu mogu da odbiju da obave pregled, ali moraju vlasniku da daju Izveštaj o utvrđenom stanju vozila.

Tako kaže Član 29, Stav 8, „Pravilnika o tehničkom pregledu“:

„Vozila za koja je utvrđeno da ne ispunjavaju uslove iz st. 2-6. ovog člana moraju se evidentirati, a izdavanje Izveštaja o utvrđenom stanju vozila iz člana 41. stav 3. ovog pravilnika će se izvršiti kada stranka, odnosno lice koje je vozilo uputilo na kontrolni tehnički pregled, to zahteva. U propisane evidencije se mora uneti najmanje: identifikaciona (VIN) oznaka vozila ako se može utvrditi, registarska oznaka ako je vozilo registrovano i podaci o stranci ako stranka poseduje ličnu kartu ili drugi dokument na osnovu kojeg se može utvrditi identitet stranke, a u napomeni moraju biti navedeni razlozi zbog čega tehnički pregled vozila nije vršen ili nije izvršen u celosti“.

Takođe, ako se tehnički pregled obavi, ali uz probleme oko određivanja maksimalne brzine, vlasnik mopeda takođe treba taj dokument da dostavi MUP-u kao dokaz.

Ne garantujemo da ćete na ovaj način rešiti problem. Situacija je iz nama nepoznatih razloga prilično haotična.

Stoga je najbolje da pre odlaska na tehnički telefonom potvrdite da vam neće tražiti potvrdu o maksimalnoj brzini. Na primer, kontaktirali smo AMSS i „Dunav auto“ tehničke preglede, gde su nam potvrdili da se kod njih tehnički pregled mopeda može obaviti bez potvrde o maksimalnoj brzini.

Foto: Pixabay.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 16
Pregleda: 7278
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

može se registrovati..

...ako se dovede u fabričko stanje može se registrovati kao moped bez potvrde o brzini. Imaju katalog sa fab. Brzinama. Od 21.će meriti na valjcima..

Odgovori

Boban Pirot

Ja imam APN 4s,tako pise u saobracajnoj iz 1986. U AMSS rekli su mi da nemogu uopste da ga registrujem. U Dunav tehnickom Pirot rekli su mi da mogu da ga regisfrujem kao motocikal za A1 kategoriju. U Pirotu policija skida tablice u proseku od 3-5. Sta da radimo? Meni motor sluzi da odem da oprskam vocnjak, da idem do doktora, drzavi porez da platim. Molim vas za dobar savet. Gde mozemo da ostampamo propise i da im odnesemo da procitaju

Odgovori

Polovni Automobili

Jedino da ga registrujete kao A1 - što znači skuplja registracija i morate da polažete za A1 kategoriju. Sve druge opcije padaju u vodu.

Tuga

Nula smo kao drzava , Nije ni cudo sto nas napusta ljudstvo, sram da ih bude Koji su pisali zakon

Odgovori

Nenad Jovanovic

Evo, zvao sam Dunav tehnički ovde u Nišu, kaže registraciju mopeda ne radimo do daljnjeg (daljeg, valjda). Kod Novaka poslali upit agenciji za bezbednost saobraćaja 6 maja i nema odgovora. Obratio sam se agenciji sa upitom i zvali su me da mi kažu da nemaju podatke. Za Tomos colibri A5. Ludnica je za ovu zemlju obdanište.

Odgovori

Polovni Automobili

Nama su u Dunav Auto rekli da ni na jednom njihovom tehničkom pregledu nije neophodna potvrda o maksimalnoj brzini. Zaista ne znamo kako da pomognemo u ovakvoj situaciji, pošto očigledno vlada haos.

Polovni Automobili

Pozvali smo tehnički pregled u Nišu i rekli su nam isto što i Vama - trenutno su prestali da rade tehnički pregled mopeda, a kada će početi ne zna se. Situacija je, izgleda, komplikovanija nego što smo mislili.

Nikola

Jedino resenje je da se skupimo svi mi sa Tomosima i da blokiramo ilice, ili protestna voznja po centru grada usred spica.. Pozdrav

Budjoni

Pitate pogrešne ! Pitajte Petra Dobrnjca ! Kako reče Vožd Karadjordje; Reći k.... i Patru Dobrnjcu, isto je !

Odgovori

Rade

Misleci da jos uvek vaze bele table,skinula mi ih je policija i naravno pisala kaznu!a koga bi mi mogli da kaznimo za ovakvo bahato ponasanje i neorganizaciju...

Odgovori

Quasimodo

Koliko si platio kaznu?

Dalibor Dalibor

Ako su vec promenili zakon o registraciji mogli su i obezbediti uslove za sprovodjenje istog.. Hocu da kazem da su trebali da obezbede u svakom gradu po jedan tehnicki koji moze da isprati kompletnu preregistraciju... Elem, Mup koristi situaciju i skida trajne tablice... Dal je moguce da smo najkomplikovaniji narod , zakone nam pisu ljudi koji veze sa vezom nemaju..

Odgovori

Bobi

ХВАЛА БОГУ ДА САМ НА ВРЕМЕ ПРОДАО СКУТЕР И КУПИО БИЦИКЛУ ДА ИЗБЕГНЕМ ОВА ПОНИЖАВАЊА КОЈА У СВЕТУ НИГДЕ НЕМА.

Odgovori

Budjoni

Brigu nisi prebrinuo, samo odložio ! Uskoro će registracija za bicikove, tehniči, osiguranje, takse i naknade. kad sam vozio biciklove, išao sam i veše od 55 na sat, moraću da izvadim "potvrdu" iz gaća !

Никола Симић

Дије мој мој мопед