Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Analiza tržišta polovnih automobila nakon ukidanja vanrednog stanja

Analiza tržišta polovnih automobila nakon ukidanja vanrednog stanja
Postavljeno 28.05.2020. u 08:48
Autor: Polovni automobili

U prve dve nedelje nakon ukidanja vanrednog stanja tržište polovnih automobila u Srbiji beleži blagi oporavak, pokazalo je istraživanje koje je sajt polovniautomobili.com sproveo među prodavcima automobila u periodu od 18. do 22. maja. 

Čak 62% njih navelo je da je od 7. maja, kad je ukinuto vanredno stanje, zabeležilo rast prodaje. Međutim, tek 12% njih je reklo da im se prodaja vratila na nivo od pre proglašenja epidemije koronavirusa i uvođenja vanrednog stanja.

Da im prodaja nije porasla navelo je 38% anketiranih.

Njih 35% je reklo da od ukidanja vanrednog stanja nisu prodali nijedan automobili, dok je 33% odgovrilo da je prodalo jedan do dva automobla. Da su od 7. maja  prodali između tri i pet automobili navelo je njih 19%, a da su prodali do 10 vozila njih 7%. Od ukidanja vanrednog stanja više od 10 automobila prodalo 6% anketiranih.

Anketa je pokazala i da je broj zainteresovanih kupaca u blagom porastu. Tek 13% anketiranih je navelo da ni posle ukidanja vanrednog stanja kupici nisu dolazili na njihov auto-plac, dok je 11% reklo da se broj poseta auto-placu vratio na nivo od pre uvođenja vanrednog stanja.

Da je broj kupaca koji su došli da pogledaju automobil na auto-placu značajno veći nego tokom vanrednog stanja reklo je 13% anketiranih, a 32% njih da je neznatno veći. Da se situacija nije promenila u odnosu na period vanrednog stanja reklo je 31 % ispitanika. 

U anketi koju smo tokom vanrednog stanja sproveli  među kupcima automobila, dve trićine njih je reklo da nije odustalo već da je kupovinu odložilo, dok je 13% navelo da je definitivno odustalo od kupovine.  Opširnije o ovom istraživanju možete pročitati na ovom LINKU.

Rezultati ankete pokazali su da je novonastala situacija uticala i na odluke kupaca kad je reč o tome za kakve su automobile zainteresovani. Polovina anketiranih prodavaca je navelo da kupci sada traže jeftinije automobile i to:

  • 38% - traže se jeftiniji automobili nego pre vanrednog stanja
  • 12% - traže se i do 50% jeftiniji automobili nego pre vanrednog stanja

Da se traže isti automoili kao i pre vanrednog stanja reklo je 50% anketiranih.

Sajt polovniautomobili.com uradio je i analizu koja je pokazala da epidemija korona virusa i uvođenje vanrednog stanja nisu značajno uticali na cene polovnih automobila u Srbiji. Opširnije o ovom istraživanju možete pročitati na ovom LINKU.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 16
Pregleda: 16238
Ocena: 3.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Neca

Vec skoro mesec dana prodajem. Astru j 2014. dva puta sam spustao cenu u odnosu na prvobitnu koju sam dao.. ne da ne dolaze da gledaju nego ni ne zovu kupci.

Odgovori

Zeljko Nikolic

Sve vreme gledam oglase, tražim neki auto do 3000, nema ništa pametno da se nadje a ni cena se nije nešto menjala u ovom periodu (corona). Nešto drugo me mnogo nervira, prodavci u 80 % slučajeva ne oglašavaju tačno, pogotovo što se opreme tiče. Dajte molim vas jedan kurs za nepismene prodavce da nauče šta je "tempomat" ili "digitalna klima" i kako to izgleda u praksi. olakšaće nama kupcima da izaberemeo auto po želji.

Odgovori

Zoran

Pale su cene i te kako. Kupih Rav 4 2.0. 2003 god. kupljen nov u Srbiji sa svom fabrickom dodatnom opremom (pragovi, bul bar, gril spojler), presao tacno 160.000 sa servisnom knjigom iz Tojota Srbija, istekla registracija, dade ga covek na brz dogovor na 2300 eur. Kupio nov dzip a ovaj mu samo stajao i ne treba mu.

Odgovori

Igor Mladenović

Pad cene ces ukapirati kad pocnes koriscenje vozila pa pocne jedno po jedno da stize za popravku. Cene nevezano za koronu padaju kako vreme prolazi sto je prirodno. Automobili u losem stanju naravno da kostaju manje od onih u dobrom stanju. E sad automobila u super stanju ima veoma malo pa ce oni uvek biti vece cene ali ne i nepovoljniji za kupovinu. Po meni je najskuplje kupiti jeftin auto pa ulagati u njega kao u rupu bez dna.

Xmen

Prodajem auto, pri cemu je pocetna cena 1300, kupac dodje spustim mu na kraju ispod svake cene na 1000 eura, kao super mu je dolazi sutra po auto, da bi me nazvao I pitao da li bih dao za 700 a hvalio auto kako je dobar, e toliko o prodaji.Svi bi dakupe dzabe e pa ne moze bar od mene.

Odgovori

chudoba

hahaha kazes e pa ne moze kod mene, a vec si spustio sa 1300 na 1000, sto se u praksi ne spusta taj procenat, pogotovo ako je auto dobar.

Illuminat

Vase je da preprodate automobil i da ostvarite sto je moguce veci profit,moje je da kupim sto bolji,noviji,ocuvaniji auto za sto je moguce manje para...pa gde se nadjemo

ja

Na kraju nećeš moći da ga daš ni za 300 evra

pilipenda

Trenutna situacija u Francuskoj je da je na stolu predlog vlade da se za nova vozila daje stimulacija od 40% za vozila francuske proizvodnje. To bi znacilo ukoliko se usvoji da automobil koji kosta 20.000 platite 12.000... Tek ce da bude igranke...

Odgovori

devla

jeste, bas ce da daju Francuzi 40% manju cenu novih automobila, i da pride puste da fr acuzi kupuju pa onda jos i izvoze takave automobile dalje po EU, u neogranicen kolicinama. Po toj logic ce onda svi morati da daju 40%, na sva vozila, francuska vozila su i ovako vec jeftinija od nemackih vozila. Pa ko bi onda kupio francuza u Srbiji, ili nemackoj naprimer? Kupim preko nekog francuza za 40% manje novca, platim ovde 13% porez, ili i 20%, i ustedeo sam 20% od cene vozila u Srbiji?

pavle ristić

Brisel to NEĆE dozvoliti....

ivke

I registracija, Pun rezervoar goriva. Nov mobilni. Bajke su na 5-om spratu.

taki

Za @devla, ako se desi veliki popust na nove automobile Francuska kao drzava bi ogranicila mogucnost malverzacija odredjenim merama kao sto su zabrana izvoza kupljenog auta u naredne tri godine, zabrana preprodaje kupljenog auta u zemlji narednih godinu dana, obavezno kasko osiguranje i raznorazne takse, njima nije cilj da ljudi dobiju nove automobile vec da tim merama uspeju da sacuvaju francusku auto-industriju. I sto se toga tice u nasoj zemlji postoji zabrana fizickom licu za uvoz automobila mladjih od godinu dana zbog zastite prodavaca novih automobila...

djole

Molim Vas požurite sa zahtevom za francusko državljanstvo, od jeseni će se u Francuskoj svi njihovi automobili besplatno deliti na kućnu adresu. Uslov je da do kraja jula predate zahtev za model koji želite da dobijete.

Igor Mladenović

Tacno, i u Nemackoj vlada daje po 10 hiljada eura za stari auto prilikom kupovine novog. Ali stari auto ide na presu, nije ga moguce prodati dalje pa se samo smanjuje ponuda polovnih. A da ne pricam pod kojim uslovima daje, recimo auto koji kupujes zamenom staro za novo dobijas po ceni od 32 hiljade eura sa svim troskovima. Ako bi kupovao za kes bez zamene takav isti imas i za 22 hiljade eura. Pa ko ukapira ukapirao ko se upeca upecao se.

roki

Zarada fabrike na jednom vozilu je 2 do 3 posto a diler ide 5 do 7 posto. Auto od 20.000 fabriku kosta 19. 600 a diler ga prodaje za 21 000 recimo. Pa da jos neku dodatnu opremu u nekih 200, 300e. da da privuce kupce i prodaju auto.