Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Renault Clio – 30 godina francuskog ljubimca

Renault Clio – 30 godina francuskog ljubimca
Postavljeno 01.09.2020. u 08:33

Trideset godina evolucije dizajna i tehnologije, trideset godina ispunjavanja potreba aktivnih kupaca, trideset godina uživanja u životu. Ko danas može da kaže da još nije čuo za Clio? Gotovo svako ima priču, noviju ili stariju, sa onim koji već tri decenije prati vozače na dugim ili kraćim putovanjima.

Od prvog predstavljanja 1990. Clio je prodat u više od 15 miliona primeraka, čime je postao bestseler grupe Renault širom sveta.

Najčešće je nosio titulu omiljenog automobila Francuza, a na tronu B segmenta u Evropi se nalazi od 2013. Ali, osim uspeha na tržištu, Clio je postao simbol ljubavi čoveka prema avanturama, unutar Renaulta i izvan njega.

Tokom godina, Renault je uspeo da sačuva DNK koji je njegov sjajni gradski automobil učinio tako uspešnim i danas nudi dosad najpotpuniju, petu generaciju Clija. Još moderniji, još dinamičniji, Clio V je preuzeo odlike četiri prethodne generacije koje su ispisale njegovu uspešnu priču.

  • Od prvog Clija je preuzeo „sve od velikih”. Kao i prvi Clio, Clio V je preuzeo tehnologije od vozila iz viših segmenata.
  • Od Clija II preuzeo je izuzetno visoke standarde kad je reč o prostranosti i udobnosti.
  • Kao i Clio III, pomerio je granice po pitanju utiska kvaliteta.
  • Od Clija IV je nasledio snažan dizajn koji je inspirisao celu paletu novih Renaultovih modela.

Aktuelni Clio V nastavlja tradiciju potpuno sigurnih vozila prilagođenih svom vremenu, što je i dokazao osvajanjem pet zvezdica na EuroNCAP testiranju.

Danas Clio ide korak dalje i ispisuje novu stranicu svoje istorije ponudom inovativne tehnologije E-TECH hibrida. Ovom tehnologijom će učiniti svakodnevicu „električnom“ i, zahvaljujući naglašenoj svestranosti, prilagodiće se potrebama mobilnosti najšireg kruga kupaca.

Kako bi obeležio ovaj veliki jubilej, Renaultov digitalni tim je pokrenuo akciju pod nazivom #CLIOGENERATION. Princip je jednostavan: gotovo svako, ima svoju priču sa Clijom. Renault na svojim društvenim mrežama deli arhivske fotografije i videozapise, intervjue sa osobama koje su učestvovale u razvoju, i, pre svega, fantastične priče o Cliju koje je podelila naša zajednica. Komadiće njihovog (i Cliovog) života ćete pronaćina Instagramu, Facebooku i Twitteru.

Više o Priči o Cliju i Testiranju Clija V E-TECH Hibrid možete saznati od našeg razvojnog vozača Laurenta Hurgona i u promotivnom videu na sledećim linkovima.

PR tekst

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 6
Pregleda: 4355
Ocena: 4.9
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

GOGI

NAJBOLJI GRADSKI AUTO NA SVETU!!! VOZIM GA 10 GODINA 410000 NA SATU IMA!! 2002 GOD. NE TROSI ULJE I NE DIMI NISTA! POTROSNJA 4,7 LIT PROSEK!!! ODRZAVAN NA 10.000 KM SVI FILTERI I ULJE

Odgovori

Vlada

%Gogi..Pa ako je u Cliu legendarni 1.4 motor,nesalomiv i nepoderiv uz dobro odrzavanje,onda je sve jasno.Nikada nisam vozio Klio,ali je zanimljivo cuti iskustva vozaca sa tom zavidnom kilometrazom..

Alex

Moj prvi auto (1.2 2001godiste, 3 vrata), navozao sam ga se sa uživanjem, kupio ga sa 90000km na satu, sa 170000km sam ga dao ćaletu pre par godina kada sam promenio auto, bilo mi žao da ga prodam...Ćale ga vozi i dalje, radi kao sat, doduše ćale prelazi 4000 - 5000km godišnje, ali što bi se reklo i sa skoro 20god. auto radi bez problema.

FFVV

Malo je glupo sto uporno pisete Renault po izvornom, a ne Reno. Drugo u proslim clancima ste nazivali imena marki kako se kazu na srpskom a ne na engl.

Odgovori

Nevolem

Nemam reči. Ovo slepilo od "ćirilizma" me ubija. Čoveče (ili ženo) ovo je portal u kome se uglavnom tehničke stvari predstavljaju i kao takve se moraju predstavljati sa izvornim nazivima. Na taj način poštuješ kreatora, ime i univerzalno predstavljaš pojam, celom svetu prepoznatljiv. Hard disk nikad netreba da bude čvrstilo, Bogart uvek treba da priča na engleskom a ne neki gejak da ga interpretira na srbijanskom i The Beatles-i nikad ne treba da budu bubet'ne. Mi smo u našoj ludosti digitalno, ćirilično "š" predstavlili kao "m". Genijalno. Btw ovaj portal nije za tebe.

Qman

Da li bi se ti u Nemačkoj zvao FFVV ili FFFauFau?