Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Ko nas i zašto zaslepljuje u saobraćaju

Ko nas i zašto zaslepljuje u saobraćaju
Postavljeno 08.10.2020. u 13:59
Autor: Dragan Romčević

Ako često vozite noću, verovatno ste se već navikli na haotično stanje po pitanju svetala na automobilima i drugim vozilima. Stoga sledeći put obratite pažnju malo više i procenite koliko automobila:

  • ima pravilno podešene farove, bez obzira da li su klasični halogeni ili neki drugi (npr. ksenoni)
  • ima u potpunosti ispravne farove, odnosno ne voze npr. sa jednim ispravnim farom i upaljenim maglenkama
  • sa klasičnim halogenim farovima vas zaslepljuje
  • sa „nabudženim“ ksenonima ili „LED-ovima“ vas zaslepljuje
  • sa „nabudženim“ ksenonima ili „LED-ovima“ baca svetlo na sve strane, ali prostor ispred samog vozila nije ništa bolje osvetljen u odnosu na klasične farove
  • „baca“ snop svetla kao reflektor sa zatvorskog zida koji traži odbegle robijaše
  • sa upaljenim svetlima za maglu očigledno u njih ima ubačene neke „fensi“ sijalice tako da razbacuju svelo na sve strane

Sada govorimo samo o prednjim svetlima. Za naknadno ugrađena prejaka LED svetla za registarsku tablicu, prejako LED treće stop svetlo i razne kombinacije sa zadnjim svetlosnim grupama u ovom tekstu nemamo mesta.

Prosečnom vozaču, naročito starijem, možda neće biti ni jasno o čemu govorimo, pa ćemo pokušati da na što konkretniji način obradimo ovaj problem.

Da – ovo jeste problem, zato što neko može da ubije pešaka ili biciklistu zbog zaslepljivanja od strane bahatog vozača kojem je jedino važno da mu auto sija kao svemirski brod. Kako takva vozila prolaze tehnički pregled i zbog čega ih policija ne dira, nije nam poznato, niti ćemo se time baviti.

Globalni problem

Ne, ovo nije problem „ljubomornih i siromašnih“ vozača u Srbiji. Na farove koji zaslepljuju žale se, pišu peticije i pokušavaju da utiču na zakonodavce vozači u Americi, Kanadi, Australiji...

Postoje i ozbiljna udruženja, čiji su članovi ugledni oftalmolozi i stručnjaci na drugim poljima, koji ukazuju generalno na negativne efekte ksenonskog i LED osvetljenja, bez obzira da li je reč o fabrički ili naknadno ugrađenim svetlima.

Naime, i fabrički LED farovi kod potpuno novog auta mogu da smetaju mnogim vozačima. To su potvrdile i brojne ankete.

Na primer, britanski RAC (kao naš AMSS) 2018. obavio je anketu u kojoj je dve trećine anketiranih vozača reklo je da su bili zaslepljeni od strane automobila koji imaju LED ili ksenonske farove.

Preko 60% smatra da savremeni automobili imaju toliko jaka svetla da predstavljaju rizik po ostale vozače, odnosno da zbog njihovih farova može da dođe do udesa, oko 15% ispitanih reklo je da su umalo imali udes zbog zaslepljivanja od strane automobila sa takvim farovima, a čak 80% njih smatralo je da po ovom pitanju treba uvesti oštrija pravila i kontrole.

Anketa je ponovljena 2019. godine, kada je preko polovine anketiranih reklo da su tokom 2019. bili više zaslepljivani farovima novih automobila u odnosu na 2018. godinu.

Klasični halogeni farovi – ali nepodešeni

Niste očekivali da ćemo odmah preoteti glavni argument ljubiteljima naknadnih prepravki koji žele da im auto svetli kao svemirski brod?

Da – klasični halogeni farovi takođe mogu snažno da zaslepljuju ukoliko nisu dobro podešeni. Ovo jeste veliki problem i podržavamo oštrije kontrole na tehničkim pregledima i na terenu od strane saobraćajne policije (ako policija to uopšte radi).

Dobro podešeni, ali loše svetle, pa kreću „budženja“

Čak i kada su farovi dobro podešeni, tu je poseban problem kod starijih vozila.

Kako automobili stare, tako stari i plastika koja pokriva farove. Ova plastika matira (postaje „zamućena“) zbog sunca, javljaju se mikrooštećenja tokom vožnje kada ih „šmirglaju“ prašina, pesak, kamenčići i sve drugo što biva izbačeno ispod točkova vozila ispred, zimi se skuplja i širi usled promena temperature, vozači ih neretko u pauzama dužih vožnji grubo istrljaju krpom ili sunđerom, nakon brze vožnje „stružu“ zalepljene insekte...

Stoga dobijamo dva negativna efekta:

  • farovi slabije svetle
  • svetlost se „razbacuje“ na sve strane, što ne zaslepljuje mnogo, ali opet može smeta  

Rešenje je u poliranju farova o čemu smo pisali u tekstu: Poliranje farova – koliko je efikasno, koliko košta...

Međutim, problem može da bude i u unutrašnjosti fara, sa unutrašnje strane plastike, ili jednostavno reflektujuća površina iza i oko sijalice nije više tako sjajna kao kada je bila nova. I jedno i drugo uglavnom može da se sredi – ostaje samo pitanje da li se više isplati kupovina novog fara (originalni su skupi, ako ih uopšte ima, a zamenski mogu da budu upitnog kvaliteta) ili sređivanje starog.

Tu je i problem izbora sijalica – na tržištu je mnoštvo jeftinih nekvalitetnih sijalica i falsifikata koji loše osvetljavaju put.

Stoga se mnogi vozači odlučuju na ugradnju ksenonskih ili LED sijalica. Pošto je to zakonski vrlo problematično, savetujemo da pokušate da sredite farove ili kupite nove i uzmete iole kvalitetnije i originalne sijalice.

Naknadna ugradnja ksenonskih ili LED svetala

Ukratko, „aftermarket“ ugradnja ksenonskih ili LED svetala spada pod prepravku vozila koja mora da se atestira, što u velikoj meri komplikuje čitavu situaciju. Ipak, to ne sprečava masovnu ugradnju bez atesta.

Međutim, i ovde je situacija prilično komplikovana, pošto danas ima zaista mnogo opcija, kombinacija, a razlike u cenama i kvalitetu mogu da budu ogromne...

Postoje servisi koji mogu ksenone ili LED sijalice da ugrade prilično pristojno, sa kvalitetnim komponentama i da ih dobro podese, ali je ipak na ulicama mnoštvo automobila čiji vlasnici bahato zaslepljuju sve ostale učesnike u saobraćaju.

Na primer, po zakonu ksenoni sa više od 2.000 lumena moraju da imaju sistem za pranje farova, kao i automatski sistem za nivelaciju farova, odnosno podešavanje snopa svetla. Naime, prljavi ksenoni rasipaju svetlost na sve strane i tako zaslepljuju ostale vozače.

Isto važi i za nivelaciju – npr. kada u prtljažnik ubacite iole ozbiljniji teret, prednji kraj auta se podigne i sa njim i farovi koji zatim „biju“ u oči druge vozače.

Projektori – ključna razlika

Mnogi vozači žele da uštede, pa u far predviđen za običnu halogenu sijalicu ugrade ksenonsku ili LED sijalicu.

Takva kombinacija predstavlja pravu katastrofu za ostale vozače i lako može da se prepozna sa velike udaljenosti. Ovakva svetla mogu toliko da vas zaslepe da vas bukvalno prisile da se zaustavite dok ne prođu.

Zašto saobraćajna policija koja noću kontroliše saobraćaj toleriše ovakva vozila, nije nam poznato. Ovakve farove nije teško prepoznati ni danju. Nije potrebna nikakva skupa oprema da bi se utvrdilo da nije reč o fabričkim svetlima.

Sa druge strane, tu su naknadno ugrađeni ksenoni i LED svetla sa projektorima koji usmeravaju snop svetla, umesto da svetlo rasipaju na sve strane. Međutim, i kod njih ima mnogo onih koji zaslepljuju, a razlozi su brojni.

Na primer, vozači poručuju najjeftinije (i najnekvalitetnije) komplete preko interneta (iz jedne daleke zemlje) i zatim ih montiraju sami. Pritom loše montiraju i tako dobijemo lajt-šou na četiri točka.

„Budženje“ LED sijalica gde god mogu da stanu

Pošto je LED tehnologija sve jeftinija, a razne „inovacije“ i zamene za fabrička rešenja sve dostupniji, tako sve više vozača odlučuje da stavi LED sijalice i u svetla za maglu (koja se neće gasiti ni danju ni noću), u „pozicije“, u zadnje svetlosne grupe ili će se menjati čitava zadnja svetla...

Registarske tablice moraju da „blješte“, napred su razne LED trake koje „glume“ dnevna svetla, ali se ne gase ni noću. Pa osvetljenje kabine da bi se bolje videlo ko vozi...  

Vlasnika ovakvog „luna parka“ na točkovima ne interesuje što neki drugi vozač zbog svih tih svetala možda neće na vreme uočiti pešaka ili biciklistu.

Krivi su i FABRIČKI ksenoni i LED farovi (kao što smo naveli na početku)

Farovi su oduvek zaslepljivali. Međutim, nije isto kada vam „u oči ide“ svetlo iz običnog, halogenog fara i kada vas „preseče“ svetlo iz ksenonskih ili LED farova, bili oni fabrički ili naknadno „na divlje“ ugrađeni.

Kao prvo, LED i ksenoni mnogo jače svetle. Kao drugo, njihovo svetlo je znatno oštrije usmereno. Kao treće, tu je boja svetla, belo-plavičasta, koja ima mnogo jači kontrast u odnosu na okolinu, pa je oku potrebno više vremena da se vrati u „normalu“. Ova priča sa bojom svetla je, inače, mnogo komplikovanija.

Uglavnom, poseban problem nastaje kada se nađete u poziciji da auto takve farove uperi vama direktno u oči, makar i na delić sekunde kada:

1) naiđe na neravan teren, pa poskoči

2) kada treba da se mimoiđete, a on taman prelazi ležećeg policajca

3) kada se sretnete na nekom prevoju, mostiću, nadvožnjaku i slično

Tu je i ablendovanje, koje se ne koristi samo da bi se upozorilo na policijski radar. Koristi se u raznim situacijama i vrlo je korisno. Međutim, kada vas neko par puta „udari“ ovakvim dugim svetlima, ostanu vam samo zvezdice pred očima...

Budućnost je u “inteligentnim” farovima

Već dugo neki automobili imaju kameru koja snima kompletnu situaciju ispred automobila, a kompjuter zatim određuje intenzitet osvetljenja, dužinu snopa svetla i pritom sprečava zaslepljivanje i vozača koji dolaze u susret i onih u istoj traci.

Reč je o veoma naprednim LED farovima koje imaju svi premijum proizvođači – kod nekih modela uz doplatu, kod nekih standardno. Njih ćemo obraditi u posebnom tekstu.

Foto: Unsplash.com, Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 31
Pregleda: 20399
Ocena: 4.8
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Momcilo Militar

Најчешћи проблем је што многи или не знају или неће да подесе кратка светла како треба онда сељачине са кршевима што трпају кинеске ксеноне то је страшно али кад ми ретард иде иза мене па ми се још и набио у браник ја само спустим унутрашњи ретровизор и проблем решен

Odgovori

Ljuba Ignjatović

Kad ja istaknem, prilikom prodaje svog automobila, da isti poseduje fabričke ksenone, sa prskalicama za pranje farova i sa automatskom nivelacijom visine, mislite da to nekom znači nešto? Srbija i srpski vozači!

Odgovori

Božo Ivetić

Ja na primer nisam znao da imam svetla koja nisu fabrička, kad su svetla crkla kaže majstor "kako ti prolaziš tehnički sa ovim svetlima, ovo je prerađivano", reko pojma nemam tako sam kupio. Meni na tehničkom niko nije rekao da nešto ne valja kod svetla. Slažem se da ponekad ima vozača koji drže i kratka svetla monogo visoko i ubiše noću

Odgovori

Sergio

Dzaba pisete jer to sve moze da dodje na red kada se iskoreni nepropisno koriscenje dugih svetala van naseljenog mesta... Jednostavno neko nece da spusti svetla ni kad ulazi ni kad izlazi iz krivine, blicam sto puta, pa nekad i iskljuce. Kad idu iza mene autoputem moram da sklanjam gornji retrovizor jer podignu svetla i ne drze rastojanje. Ako vozim bicikl tek tu svi redom idu podignutim svetlima, pa ne vidim nista ispred sebe, u sporednim ulicama pogotovo. Saobracajna kultura se veoma pogorsala poslednjih godina da sada kroz naseljeno mesto predvece tutnje preko 120h, sto nikada se ovde to nije ranije desavalo. Valjda sad imaju takva kola da mogu da idu 120 u naseljenom mestu. Policija samo danju zaustavlja ljude u sporednim ulicama i kaznjava ako nisu upalili svetla danju, a ove ubice na putevima niko ne sme da zaustavi. Ostaje nama pristojnima samo da se klonimo sa puta i da ne voizimo u ovoj nedodjiji vise dok ce bahati i dalje da svetle, gaze, otimaju i grabe.

Odgovori

Goran Latas

Pozdravljam ovu temu, zaista. Radi se o jednostavnoj činjenici, da razlika izmedju nečijeg života i povrede, ili ne daj Bože, smrti, može biti baš nešto što je u tekstu iznad pobrojano. Koren ovog problema leži u činjenici da tehn. pregledi ne rade svoj posao kako treba, a ni saobraćajna policija ovom problemu ne pridaje, gotovo nikakvu važnost. U većini evropskih zemalja, vozači koji u saobraćaju bivaju uhvaćeni sa prepravkama koje nisu odobrene, najčeće su suočeni sa trenutnim isključenjem iz saobraćaja, pozivanjem šlep službe i nalogom za popravku vozila. Možete pretpostaviti koliko to košta... Nažalost, opet dolazimo do porazne činjenice koja kaže: " Dok našeg čoveka ne udariš po džepu, nema napretka..."

Odgovori

Dalibor Božić

Nije da branim struku ali npr mi ne pustamo na tehnickom ksenone i ostala sranja, izgubimo po neku musteriju a vecina stavi obicne sijalice pa posle vrate. Pitao sam komandira saobracajne policije zasto ne sankcionisu takve (kao filije na staklima...) odgovor je: nemamo naredjenje da ih diramo a ne mozemo ni znati dali je fabricko ili ne, to je vas posao. Objasnim mu da na teh. nemaju nego posle stave a ukoliko sumnjate posaljite na vanredni pa cemo videti, naravno nista na to nije odgovorio. Dok ne pocnu iskljucivati iz saobracaja nema nam pomoci.

tuning styling

vozim grande punta već godinama. i čačkam oko kola još duže. obicni farovi ne služe ni za dnevno svetlo koliko su dobri. samo smetaju drugim vozačima. onda sam probao da stavim led sijalice. bolje je svetlelo, ali su mi drugi J sve živo. držao sam ih 3 dana. i na kraju odlučim da probam i projektore. namontirao projektore, nema bolje. lepo naštelovani projektori em meni osvelte sve, em ne smetaju drugima. samo je matematika naštelovati kako treba. stručnjacima koji stave led, xenon ili halogen bez projektora, treba oduzeti dozvolu. i za kraj. kako najbolje proveriti sopstvene farove? ukljucite kratka svetla, uzmete stolicu i sednete ispred istih. ako vas sopstveni farovi zaslepe znači nešto nije dobro.

Odgovori

Djolec

Fabrički, uglavnom, bilo da su halogeni, xenon ili led, ako su pravilno podešeni ne smetaju mi ni najmanje. Ti noviji imaju malo izraženo blještanje, ali daleko je to od zaslepljivanja. Smetaju mi raštelovani farovi, jedan lovi zečeve pored puta, drugi isteruje oči protivniku, ćorave da ne pominjem, ne znaš s koje strane te napada. Za divča led i xenon farove bih isključivao iz saobraćaja momentalno. Clio 2 sa pijačnim xenonima bez projektora, za to treba oružani list da se vadi. Ima i farbičkih promašaja, tu bih izdvojio Lagunu 2 sa fabričkim xenon farovima, i oborena svetla na Puntu classic/Z10.

Odgovori

gvido

Za lagunu ne znam, ali Punto II restyle ubija svetlima zutu mrlju u ocima

Dule

Vozim automobil najnovije generacije sa led svetlima i do sada sam uvek držao na automatskom režimu sa sve dugim svetlima....Do sada, ali niko nikada se nije požalio da mu svetla smetaju, ali zato sam imao masu puta situacije gde ljudi voze pod oborenim svetlima, sa nabudzenim xenon i led svetlima i to je katastrofa koliko smeta....

Odgovori

Uroš Golubović

Moje licno misljenje o ugradnji svetla u kola koja nisu fabricka je cisyo bacanje pata. LED I xenin ti k**** ne baljaju kafa je magla ili kisa. Ako je fabrika namerila tako yakav auto i treba da bude sa takvim osvetljenjem. Alksvako ima peavo da radi sa svojim kolkma sta hoce. Druga stvar, nisu sinalice i instalacija lose namesteni, nema tu neke filozofije.nego su nam putevi ravni kao "pista" pa sevrlobrzo piremeti i sam rad motora, a ne jedna sinalicica....

Odgovori

Aleksandar

Ništa ne može da me zaslepi kao fabrički far Punta/zastave 10. Siguran sam da su svi to primetili...

Odgovori

Dalibor Božić

Zato sto je jedino vozilo koje ima sjajnu a ne matiranu povrsinu izmedju spoljasnjeg stakla fara i ogledala unutar fara, nije mi jasno kako je uopste homologovano.

Lampredi

Clio 3, Fabia 2 i Punto

AKI

Kako me je jedan bmw i3 iznervirao kratka svetla tako biju da mogu da ih postave umesto reflektora na stadionu .

Nebuloza

"Kako takva vozila prolaze tehnički pregled i zbog čega ih policija ne dira, nije nam poznato, niti ćemo se time baviti." I upravo je u tome problem...Niko neće da se bavi i zato nam i jeste ovako. Sećam se jedne SAT emisije, kada je gost bio neko iz agencije za bezbednost saobraćaja, i pitanje je bilo kako i kome gradjani da se obrate kada uoče nepravilnosti na putu, čovek je ladno rekao, nikome... Mi imamo svoje patrole koje kontrolišu puteve i uočavaju nepravilnosti. A od toga, lipši magarče do zelene trave.

Odgovori

Stefan P...

Mi Srbi stvarno nikad nismo znali šta su najbitnije stvari ili bar da poredjamo stvari po važnosti i da rešavamo one najbitnije prvo. Dakle, od LED ili xenon farova su strašnije, opasnije i štetnije sledeće stvari: loša (neadekvatno rasporedjena) putna mreža, užasna infrastruktura, loš kvalitet samih puteva, nepoštovanje propisa koji direktno i po statistici dovode do teških saobraćajnih nesreća. Tim bitnim stvarima ja ne vidim da se ovaj sajt ozbiljno bavi, a i kad spomene nikada sa takvom žestinom kao što je napisan ovaj članak. Ili što bi klinci rekli "čemu ovaj ničim izazvan hejt"?

Odgovori

Polovni Automobili

Ničim izazvan? Zaslepljivanje u toku vožnje je izuzetno ozbiljna stvar koja može da se završi i tragično i da nekoga pošalje u zatvor.

Stefan P...

Stvarno preterujete. Gde su pijani i drogirani vozači? Gde je blejanje u telefon za vreme vožnje? Gde je brzina kretanja daleko iznad ograničenja? A vi o farovima. Svakog dana vidim gomilu rizičnih situacija u saobraćaju, ali nijednu zbog farova. Uostalom zvanična statistika MUPa je jasna i nigde tu nema farova ili posledica zaslepljivanja, čak je i tehnička neispravnost zanemarljiv faktor.

Polovni Automobili

Ovakva diskusija nema svrhe. Zaslepljen vozač može da udari pešaka koji ide pored puta, biciklistu i slično. Zaslepljivanje u vožnji od strane halogenih, ksenonskih i LED farova, i fabričkih i naknadno ugrađenih, i "ovakvih" i "onakvih", jeste veliki problem u saobraćaju i izaziva brojne rizične situacije. To što u saobraćaju ima i brojnih drugih problema u vidu pijanih vozača, gledanja u telefon i slično, nije razlog da ne pišemo o ovom problemu.

Josip

Stefane, ti ovo pišeš kao da se voziš na zadnjem sedištu sa desne strane, a ne kao vozač. Da si bar malo vozio noću, znao bi o čemu se ovde govori. Slažem se sa sajtom, na žalost, imao sam iskustva da sam bio potpuno zaslepljen od vozila sa potpuno neusmerenim farovima, ne retko sam morao da jako usporim zbog zaslepljivanja, a kad sam ablendovao, onda je bio kraj. To je jedan od većih problema noćne vožnje, a vlasti se ponašaju kao da ne postoji.

samo

decko je ocigledno ugradio neke kineske ksenone na starog krsa, pa se nameracio na ovaj clanak, logicno da mu smeta!

kole

Ljudi masovno cupaju te kineske igracke sa Ali Expresa iz kola pred tehnicki pregled, a kad prodju i registruju vozilo sve vracaju nazad. Policija ne vidi ni divljanje po ulicama, a kamoli ce da se bakcu sa farovima i felnama. Prijatelj ima limarsku radionicu gde je ranije glavni posao bio krpljenje i zamena auspuha, ali vreme Lada i Zastava je proslo, pa tu para vise nema. Sad razmisljaju da usluzno iznajmljuju i ugradjuju katalizatore i DPF filtere pred registraciju za vozila kojima je to izvadjeno, a posle da to skinu. Vozaci bi naravno ostavili kauciju za iznajmljeni deo. Ako DPF kosta od 500 do 1200 evra, a cela ova operacija 50 do 100 evra, racunica je jasna. Jedan savet za manje iskusne vozace na otvorenim putevima nocu. Ako vam se priblizava auto i ne gasi duga svetla, zazmurite na jedno oko. Kada auto prodje pored vas zatvorite oko na koje ste gledali i koje je zaslepljeno svetlom, a istovremeno otvorite drugo oko koje je "sveze" i kojim cete bezbedno nastaviti voznju.

Odgovori

Milisav

Na levo ili na desno da se zazmuri?

Somsomar

Sto se tice tih fabrickih ksenona i led farova, primetio sam da ovi "luxuzniji" automobili imaju dobra takva svetla, ne smetaju toliko. Medjutim, da bi se zadobili kupci, poceli su ugradjivati takva svetla i u nize klase automobila, ocigledno kvaliteta onog sa buvljaka, i bas takvi najvise zaslepljuju.

Odgovori

dzordz

u tom i jeste sustina, ksenoni se ne mogu ugraditi naknadno i zato sto vozilo sa ksenon mora i imati i "pranje svetala" (proizvedena posle 2001) a i ranije moraju imati "plivajuci nosac" sto naknadnom ugradnjom ne moze da se postigne... nemojte zaboraviti i da: u slucaju udesa kad pogresite i kada vase osiguranje treba umesto vas da plati stetu trecem licu, lako se moze destiti da oni plate to i zatim tuze vas da ste izazvali nezgodu jer niste bil tehnicki saasvim ispravni: nakandni ksenoni,neadekvatne felne gume, kocioni uredjaj, foliju,spojler, itd..

Nevolem

Kao prvo, očigledno se ovde nesme u komentaru pominjati tekuća politička garnitura koja je najgora do sada jer ti neće objaviti komentar. Drugo, apsolutno veliki problem je upotreba kaubojske dodatne opreme kad su u pitanju svetla. Ali što to ne kontroliše tehnički pregled, plaćamo ih korektno, ionako razvlače tehnički u nedogled, kao kontrolišu i slikaju nešto. Treće, problem su i naši putevi u večini slučajeva kad to nisu regionalni nemaju linije, ni srednje ni one na ivičnjaku. Pored puta nema reflektujućih stubića. Kad je magla ili sneg nezna se gde je put a gde njiva počinje. I održavanje i obeležavanje tih puteva isto tako dobro plaćamo.

Odgovori

chudoba

vidis, objavili su ;) ali u pravu si, nekad nece, primetio sam i ja!

Ivan

"Baca snop svetlosti kao reflektor sa zatvorskog zida koji traze odbegle zatvorenike". hahahahhahahahahah prevrnuo sam se :D

Odgovori

Srba

Zaslepljuje nas drzava koja sve to tolerise isto kao npr i pusenje u kaficima, indijanaca je uvek bilo i bice, ali drzava treba da stiti normalne

Odgovori