Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Jeftiniji tehnički na leto, ali i jednostavniji i brži?!

Jeftiniji tehnički na leto, ali i jednostavniji i brži?!
Postavljeno 22.02.2022. u 22:40
Autor: Dragan Romčević

Kako pišu Novosti, cena tehničkog pregleda bi mogla da padne u sledećih 3 do 6 meseci. Kao razlog se navode izmene „Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila“.

Na tim izmenama trenutno radi MUP. Kada će sve biti završeno i šta će sve biti izmenjeno u Pravilniku, za sada se ne zna.

Najvažnija izmena se navodno odnosi na broj vozila koji će moći istovremeno da se obrađuje na tehničkom pregledu. Umesto jednog, moći će istovremeno da se pregledaju dva automobila.

Pošto će zbog toga kroz jedan tehnički pregled moći da prođe više vozila u toku dana, to bi trebalo da dovede do pada cene i manjih gužvi.

Trenutno jedan automobil provede na liniji tehničkog pregleda oko 50 minuta ili više. Jednostavno, postoji zakonski vremenski minimum, ali posebno je pitanje koliko će u praksi vlasnik tu morati da provede vremena dok čeka da se završi kompletna procedura.

Kada bi te promene trebalo da stupe na snagu?

Navodno za 3-6 meseci. Mada, čak i kada se te izmene Pravilnika usvoje, ostaje mnogo praktičnih problema. Na primer, nije tako lako obezbediti dovoljan broj kontrolora, odnosno radnika na tehničkom pregledu, iako na prvi pogled ovo deluje kao banalan problem.

Da bi neko radio kao kontrolor na tehničkom pregledu, mora da ispuni relativno zahtevne uslove i da pritom uloži dosta novca. Takođe, kontrolor mora da ima vozačku dozvolu za upravljanje motornim vozilima one kategorije čiji pregled obavlja. Stoga mnogi kontrolori sa kategorijom za kamion ili autobus radije idu u inostranstvo da rade kao vozači.

Mnogi zato ne veruju da će tehnički pregled pojeftiniti nakon što dođe do izmena, ili će pojeftiniti neznatno.

Podsetimo, početkom februara ograničena je cena tehničkog pregleda - ne sme da bude jeftiniji od 3.070 dinara, ni skuplji od 6.020 dinara.

Foto: Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 9
Pregleda: 11985
Ocena: 4.4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Sava odgovor za hm

Svako može da radi proveru tehničke ispravnosti vozila? Potrebna je škola (pročitaj zakon-pravilnik prvo), nauči za početak kako radi pneumatski sistem kočenja, a kako hidraulični, a potom prouči zakon.To što na TP radi gomila nepismene dece, za to zahvali onom ko školuje danas tu istu decu, koja ne znaju ništa.

Odgovori

Kefalo

Donosenje pravilnika o tehnickom pregledu treba izmestiti iz MUP-a. Ovde je prisutan klasican sukob interesa. Mislim da ne postoji grad u Srbiji u kome visoki funkcioneri policije nisu na neki nacin povezani sa vlasnistvom nad tehnickim pregledima (ili licno ili preko kumova, clanova porodice itd.) Zato se i donose ovi nakaradni pravilnici, a ove izmene ce biti kozmeticke, samo da se narodu "zamazu oci". Prema tome, ili unutrasnja kontrola mupa da radi svoj posao(mislim da nije moguce) ili da pravilnik donosi neko drugo telo koje nije pod uticajem mupa.

Odgovori

hm

Sve, sve, ali tehnički pregled u Srbistanu košta kao pregled lekara specijaliste?! SVAKO može da tehnički proveri ispravnost auta ako ima bilo koju srednju školu i obuku od dva dana. Potrebno je 10 minuta da se SVE važno proveri na autu da li radi kako treba uz pomoć savremene opreme i uređaja kojima može da upravlja i mongoloid. I to košta kao pregled specijaliste koji se školovao i usavršavao min. 10 godina samo u visokom obrazovanju i čiji konkretan RAD može da vam spasi život. Sramota!

Odgovori

Sale

Sto se tice tehnickog za automobile, jos i djene djene, ali za prikolice pogotovo sa dve osovine je totalna konfuzija. Upravo sam dosao sa istog i mogu vam reci da je i pored cetiri kontrolora posao tehnickog pregleda prikolice radjen nepuna 2 sata. Da ih je bilo dvoje, ne bi uradili nista. Nacin na koji se vrsi tehnicki je ko se kako snadje, a cenu sto su rekli od 8000din je korektna, koliko su se namucili i ako na izgled oko prikolice toliko posla nema.

Odgovori

Šofer

Kada sam došao na tehnički,kontrolor me je pre početka pitao da li želim bensedin ili bromazepan? ( Kao da se ne nerviram pošto su oni ozbiljni,detaljni i to...) U suštini,auto je relativno nov ,pa se ni sam ni uzbuđivao (2019.god).Što se tiče cene,to je politika-čista. Tehnički nisam ni plaćaoranije,bio je u ceni,kao bio je gratis.Posle su uveli da je 1500,pa 3000,pa 6000.din i sad će da ga spuste na 4500 din i biće kako su nam učinili. Bahatosti sa svih strana nikad kraja....

Odgovori

ok

I kako su to mislili uraditi da možda dodju pekari da rade na linije pošto teško će neko u kontrolora. Bilo kako gledano metamatika im nije jasna i da je 10 vozila unutra biće skoro isto vremenski ili još gore kad se izkomplicira. Najpametnije bi bilo da oni lepo daju ostavku i da se neke od tih stavki prebace u stari zakonik. I rešili smo probleme.

Odgovori

samo

Neka neka, nemojte da pojeftini tehnicki pregled! Jer svaki put kada su obecali nesto jeftinije, na kraju sam vise platio, pa mislim si, valjda je to taj boljitak koji dolazi, nego ga ja ne kapiram!

Odgovori

Steva

Kratko rečeno što bi rekao pokojni Đole Balašević "cirkus odlazi iz našeg grada", a ja bi dodao velika se prašina podigla jos 2018.godine i na kraju stradaju tj.padaju na tehničkom obični smrtnici koji nepodignu glas,naravno nije tehnički isti za sve i možemo mi imati najškolovaniji kadar kad se nesluša stav kontrolora nego naravno velikog gazde,čast izuzecima,ali nikada se u ovom sektoru neće poštovati pravilnik koji takođe ima mnogo nepravilnosti i nikada neće tehnički biti jednak za sve,kao i sve drugo u našoj Srbiji

Odgovori

daca

Juce sam zavrsio tehnicki 5800din i registraciju uz 2.5sata izgubljenog vremena zbog totalnog neizainteresovanosti i mentalne odsustvosti radnika koji se uopste ne plase gubitka posla .Razumljivo kad rade za bedne plate .Imao sam osecaj kao u redu za hleb u devedestima,mada sadasnje vreme se ne razlikuje puno samo sto je sve puno skuplje ...

Odgovori