Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Gde je najjeftiniji tehnički pregled?

Gde je najjeftiniji tehnički pregled?
Postavljeno 16.03.2022. u 13:50
Autor: Dragan Romčević

Tehnički pregled – njegova cena je danas, isto kao i ranije, prilično značajna za vozače koji treba da registruju auto.

Podsetimo se, „Odluka o određivanju cene tehničkog pregleda vozila“ objavljena je u Službenom glasniku 4. februara. Tada je određeno da maksimalna cena ne sme da bude preko 6.020 din, a minimalna ispod 3.070 din.

Pre toga je tehnički uglavnom koštao od 6.000 do 7.000 dinara.

Ne tako davne 2018. godine na jesen cena tehničkog pregleda je sa oko 1.500 din ili manje skočila na oko 5.000 din u proseku. A onda smo prošle godine dobili dodatno poskupljenje od 1.000 - 2.000 dinara.

Bilo je više razloga za ova poskupljenja - prvo je bilo ukidanje nedozvoljeno visokih provizija koje su tehnički pregledi dobijali od osiguravajućih kuća za prodaju njihovih polisa obaveznog osiguranja.

Zatim sve veći troškovi uvođenja nove opreme i ispunjavanja raznih standarda i uslova, određivanje minimalnog vremena koje vozilo mora da provede na liniji tehničkog pregleda, što je ograničilo broj vozila koja mogu da se pregledaju u toku jednog dana…

Kada je doneta „Odluka o ograničavanju maksimalne cene“, mnogi su pretpostavili da će bukvalno svaki tehnički pregled da usvoji maksimalno dozvoljenu cenu.

Zato smo napravili istraživanje kako bismo utvrdili da li su cene svuda iste, tj. maksimalno dozvoljene ili se tehnički pregledi bore za klijente nižim cenama.

Zvali smo tehničke preglede širom Srbije, od najmanjih opština i gradova do najvećih. Zaključili smo da je cena na najvećem broju tehničkih pregleda zaista 6.000 din.

Međutim – situacija nije svuda ista.

U Beogradu je cena 6.000 din na preko 95% tehničkih pregleda koje smo proverili. Postoje i oni koji naplaćuju npr. 5.000 din.

Takođe ima mnogo manjih gradova, odnosno opština u kojima je na 100% tehničkih pregleda cena 6.000 din. I to bez obzira na razne faktore koji bi mogli da utiču na cenu, kao što je razvijenost opštine, prosečan životni standard stanovništva, broj stanovnika, broj tehničkih pregleda i slično.

Iznenađenje je bio Zrenjanin, gde smo na više od jednog tehničkog pregleda našli cenu od 4.500 din, uz 5.000 din na drugim mestima.

Tu su i drugi gradovi u kojima smo nailazili na cene od 5.000 din, kao što su Svilajnac, Subotica...

Neki tehnički pregledi stave cenu od 5.900 ili 5.800 din, čisto zbog psihološkog efekta na potencijalne mušterije.

Zaključak

Dakle, nije svuda ista cena, odnosno maksimalno dozvoljena od 6.000 din. Inače, u Srbiji postoji oko 1.200 tehničkih pregleda, od čega je preko 250 u Beogradu.

Ali ostaje pitanje isplati li se vlasniku vozila da ide na 1.000 ili 1.500 din jeftiniji tehnički pregled, ukoliko mora da pređe npr. 100 kilometara u oba smera? Potrošeno gorivo lako anulira uštedu na tehničkom.

Tu je i drugi problem – u slučaju da auto ne prođe tehnički pregled, vlasnik ima 3 radna dana da ga sredi i da se zatim ponovo vrati na isti tehnički pregled.

Foto: Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 15
Pregleda: 7390
Ocena: 2.3
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Pa

Stavite onda cenu povećanu za mogući iznos tehničkog pregleda.

Odgovori

Ivan

Pogledajte kanal na jutjubu Bojana Savića da vidite ko drži auto škole i tehničke preglede u Novom Sadu na primer,mafijaška država

Odgovori

32,000 din

Plaćena registracija za Ford C max 1,6 - 109 ks - 2003 god. A na sajtu polovni automobili stoji da je cena registracije od 22,000 do 26,000 din.

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, u cenu na sajtu nije uračunat tehnički pregled.

Слободан

Докле ћете да кукате због 5.000 динара годишње? Ако је то за неког значајна сума, онда тај неко и не треба да поседује аутомобил.

Odgovori

Nenad

Po tebi i 10000 da bude nije nista jer je jednom godisnje ??? Mislim da si vlasnik tehnickog

Ivan

5.000 tu 5.000 tamo i ako je jedom godišnje mnogo je. Nisu svi bogati i sa velikim platama, većini je 1.000 Dinara u džepu od velikog značaja.

Слободан Радоичић

Верујем да коментатори испод не могу да приуште ни ваздух у гумама на бициклу. Не знам шта траже у аутомобилу. А за цигарете 5.000 месечно, није проблем...

Слободан Радоичић

@Nenad @Ivan На основу ваших коментара, верујем да ви и немате аутомобил. Просто је немогуће да неко коме је 5 или 10 хиљада динара *годишње* много пара, поседује аутомобил, јер за ту беду од пара не може ни један резервоар за гориво да се напуни, и то пре поскупљења.

Dejan

Najlakše je "urinirati" po sirotinji i praviti se pametan kad imaš mnogo para. Dao ti Bog da se nađeš u našoj situaciji, a video sam već nekoliko takvih primera. Čak i onih koji su otišli preko, pa pukne zdravlje, pa onda jao ovo, jao ono. Nemoj mnogo da pljuješ, pošto nikad ne znaš šta te čeka u životu.

Marko

Slobodane, nije stvar u samo tih 5.000 za tehnički. Stvar je u tome što je poskupelo BUKVALNO SVE OSTALO. Možda tebe ne dotiče, ali nas obične smrtnike dotiče. I stvar je u tome što i DALJE POSKUPLJUJE! E, vidiš, kad mi ne budemo više imali hrane za našu decu, šta misliš da ćemo da radimo? Da legnemo i da umremo od gladi? Ja sigurno neću.

Ivan

@Slobodan Mogu da se kladim u šta god želiš da imam mnogo bolji auto od tebe. Samo nisam bahat i razumem ljude koji nemaju i svaki Dinar koji uštede im znači.

Dejan

@Marko, Baš tako, ni ja neću da umirem od gladi dok buržuji voze kola od 40.000 evra. To nije stvar slobodne volje. To je stvar preživljavanja.

Слободан

Возим кола од 2.500 евра, само да одем и да се вратим са посла кошта ме 500-600 динара за гориво *дневно*. Овде "сиротиња" са скупљим колима кука за 400 динара *месечно*. :D Купују половне гуме, половне кочионе дискове,... За вас није ни бицикл.

Srbosav

Slobodane cemu ovo sve,sta pokusavas dokazes da tehnicki pregled od 50e nije skup na prosecnu platu realnu od 350e(van BGa) i potrosacku korpu realno od 550e bez rezija struje,vode, komunalija, knjiga za decu,garderobe, obuce pa u Srbiji je umetnost preziveti za obicnog coveka i nema potrebe za tim pricama ako vam je puno to onda ne treba da imate auto, jer po toj logici ako vam je skupa potrosacka korpa onda umrite od gladi jeli?uozbilji se malo i sagledaj realno situaciju na nase plate obicnog coveka sve je skupo,a auto nazalost odavno nije luksuz vec potreba