Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Šta se više isplati - lizing ili kredit?

Šta se više isplati - lizing ili kredit?
Postavljeno 18.12.2014. u 17:58

Svi znamo šta je to kredit. Međutim, lizing je mnogima i dalje nepoznanica. Stoga u ovom tekstu objašnjavamo šta je to lizing i kakve su razlike između kredita i lizinga.

     

Da li se više isplati lizing ili kredit za kupovinu polovnih automobila? O kreditu smo već sve objasnili (kliknite ovde da pročitate tekst), a pogledajmo sada šta je to u stvari lizing.

Postoje dve vrste lizinga

a) Finansijski lizing, o kojem ćemo govoriti u nastavku teksta - iz pozicije kupca automobila (kada je kupac fizičko lice) nema mnogo razlike u odnosu na klasičan auto kredit, osim što je u papirima automobil zvanično u vlasništvu lizing kuće sve dok vi ne otplatite poslednju ratu

b) Operativni lizing - ovde je praktično reč o iznajmljivanju (rentiranju) automobila na duži rok, kao rent-a-car na nekoliko godina. Isplativ je uglavnom pravnim licima, tj. firmama. Njegova najveća prednost je u tome što se ne računa u kreditnu zaduženost, a sa druge strane, rate se računaju u troškove firme. Međutim, operativni lizing ne kontroliše NBS, pa ste prepušteni na milost i nemilost lizing kući (treba dobro pročitati ugovor pre potpisivanja)

U daljem tekstu, kada kažemo lizing, mislimo na finansijski lizing.

Dakle, po isplati poslednje rate automobil prelazi u vaše vlasništvo, umesto da ga vratite lizing kući kao kod operativnog lizinga, tj. renta (mada i tu postoji opcija da ga otkupite po unapred dogovorenoj ceni ili ceni koja bude „realna“ u trenutku isteka lizinga).

Između (finansijskog) lizinga i kredita nema velike razlike

Ne postoji nikakva (magična) tajna koja čini lizing isplativijim od kredita, mada ćete često čuti kako je lizing jeftiniji od kredita. Nekada jeste, nekada nije – na vama je da procenite koja opcija vam je isplativija.

Da li su kod lizinga niže kamate nego kod kredita?

Nekada jesu, nekada nisu – zavisi, između ostalog, od sledećeg:

a) fiksna ili promenljiva kamatna stopa 
b) kredit/lizing u evrima ili u dinarima
c) starost vozila i rok otplate

Da li je kod lizinga obavezno učešće?

Da, kod lizinga je učešće obavezno (20%) kada su u pitanju fizička lica, ali se o tome može pregovarati u slučaju pravnih lica.

Kako funkcioniše lizing?

Lizing kuća (davalac lizinga) kupuje na svoje ime automobil koji vi želite i daje vam ga na korišćenje, a vi mesečnim ratama otplaćujete automobil i naknadu lizing kući. Kada isplatite poslednju ratu, automobil prelazi u vaše vlasništvo.

Da li na lizing može da se uzme polovan automobil?

Može, ali treba imati u vidu ograničenja po pitanju starosti vozila, tj. odnosa starosti i roka otplate. Na primer, možda ćete naići na sledeće uslove:

Ukoliko je vozilo staro:
- do 2 godine moguć lizing na 6 godina
- do 3 godine moguć lizing na 5 godina
- do 4 godine moguć lizing na 4 godine

Lizing kuće imaju različite uslove, neretko mnogo oštrije, pa se prvo raspitajte da li se uopšte uklapate u „priču“.

Polovnjaci samo od ovlašćenih dobavljača?

Mnoge lizing kuće dozvoljavaju kupovinu samo od ovlašćenih dobavljača, tj. auto placeva sa kojima imaju dogovor ili čak samo od ovlašćenih uvoznika novih vozila koji nude i polovnjake.

Ovo ograničenje mnogima ruši čitavu računicu, pošto žele da kupe auto sa auto placa koji su sami izabrali.

Da li na lizing može da se uzme polovan automobil od fizičkog lica?

Tehnički ne, ali u praksi ova prepreka može da se zaobiđe. Na primer, saznali smo da jedna lizing kuća odobrava kupovinu od fizičkog lica, ali samo preko posrednika koji je pravno lice. Drugim rečima, neka firma/posrednik bi trebalo da kupi auto od fizičkog lica, a zatim će ga lizing kuća otkupiti i dati vama na lizing.

Ostale lizing kuće nisu raspoložene za ovakvu „akrobatiku“, pa čak imaju i listu partnera sa kojima sarađuju, te polovna vozila na lizing možete da uzimate samo od njih.

Sa druge strane – kod kredita je situacija drugačija. O tome smo pisali u posebnom tekstu (kliknite ovde da pročitate tekst).

Dobro, koje su konkretno razlike između kredita i lizinga?

a) Visina kamate – nema pravila; zavisi od slučaja do slučaja

b) Obavezno kasko osiguranje – kod lizinga obavezno, kod kredita nije obavezno za jeftnija vozila (npr. ispod 7.000 ili 10.000 evra, zavisi od banke do banke)

c) Kupovina od fizičkog lica – kod lizinga (tehnički) nemoguće, kod kredita moguće

d) Starost vozila – uslovi su uglavnom povoljniji kod kredita

e) Rok otplate - uslovi su uglavnom povoljniji kod kredita

f) Krađa vozila – ako uzmete kredit sa kasko osiguranjem, situacija je ista kao kod lizinga, a ako uzmete kredit bez kasko osiguranja obavezni ste da nastavite sa plaćanjem rata po ugovoru

g) Sredstva obezbeđenja – kod kredita su osetno teži uslovi. Za skuplje automobile (npr. preko 7.000 evra) često su obavezni žiranti. Opet sve zavisi od vrednosti vozila i banke... Kada je u pitanju lizing, traži se samo menica i kasko osiguranje

h) Prodaja pre otplate – razlike praktično nema. Kod lizinga ne možete da prodate automobil pre otplate poslednje rate zato što niste njegov zvanični vlasnik, a to ne možete da uradite ni kod kredita zato što vam je banka to u ugovoru zabranila.

Dakle, ako planirate da prodate auto, keš iskoristite za druge stvari i nastavite da otplaćujete rate kao da se ništa nije desilo – počinićete krivično delo. Sve aktivnosti po ovom pitanju obavezno radite u dogovoru sa bankom/lizing kućom.

Kasko osiguranje – kako se plaća

Kasko osiguranje možete da plaćate sami, odvojeno od lizing rata, u dogovoru sa osiguravajućom kućom, ili da ono bude uključeno u lizing rate – imajte ovo u vidu kada poredite ponude lizing kuća.

Šta je to ELIN?

ELIN  je efektivna stopa lizing naknade - ono što je kod kredita EKS (efektivna kamatna stopa), to je kod lizinga ELIN.

Da li je moguće na vozilo kupljeno na lizing ugraditi pogon na TNG?

Većina lizing kompanija dozvoljava ugradnju pogona na TNG, ali je potrebno da podnesete pismeni zahtev i dobijete ovlašćenje lizing kompanije.

OK, da li se na kraju više isplati lizing ili kredit?

Sve se svodi na razne uslove i pogodnosti u zavisnosti od politike lizing kuće ili banke. Da biste dobili odgovor, morate da napravite sledeću odluku:

a) Koliku mesečnu ratu ste spremni da plaćate?
b) Koliko dugo ste spremni da plaćate tu mesečnu ratu?
c) Koliku kamatu ste spremni da platite na čitav rok otplate i da li vam je to uopšte važno?
d) Koliko ste spremni da platite u startu na ime učešća ili depozita?
e) Sredstva obezbeđenja? Da li je neko spreman da vam bude žirant?

Zašto svi toliko pričaju o lizingu ako nema nikakve razlike u odnosu na kredit?

Ne pričaju više toliko, ali pričali su ranije. Sve se svodi na direktno poređenje uslova – tek kada sve stavite na papir, biće vam jasno šta se više isplati u vašem slučaju - kredit ili lizing.

Da li je obavezno da se redovno održavanje i sve popravke obavljaju u redovnom servisu?

Uglavnom ne, ali kod vozila koja su još uvek u garanciji, to je obavezno. Ipak, ove uslove morate da proverite u lizing kući.

Prevremena otplata

Prevremena otplata je moguća tek nakon dve godine. Međutim, pre nego što se odlučite za prevremenu otplatu, pogledajte plan otplate kako biste videli koliki deo glavnice ste do tada otplatili.

Naime, svaka rata koju uplaćujete sastavljena je od dva dela – jednim delom otplaćujete kamatu, drugim delom glavnicu. Njihov odnos u početku ide u korist kamate i vremenom se menja, tako da u slučaju lizinga na 4 godine, nakon 2 godine vi niste otplatili 50% glavnice, već osetno manje...

Takođe, pre potpisivanja ugovora raspitajte se o troškovima prevremene otplate – kod nekih lizing kuća to je 0% za fizička lica, a 1-3% za firme.

Kome se šalje kazna parking servisa ako je vozilo kupljeno na lizing?

Kazna se šalje vlasniku vozila, tj. lizing kući, koja će vam je proslediti da je platite.

Šta ako dođe do krađe ili totalne štete?

Obzirom da auto ima kasko osiguranje, lizing kuća će dobiti odštetu od osiguravajuće kuće, a vaš ugovor se prekida – ostajete i bez vozila i bez novca koji ste do tada uplatili. Možda dobijete nešto novca koji pretekne nakon što lizing kuća naplati svoje troškove.

Da li postoji mogućnost da neko preuzme lizing od mene?

Da - ovo može da se obavi uz dogovor sa lizing kućom. Ukoliko smatrate da niste više u stanju da otplaćujete rate, automobil koji ste uzeli na lizing ne možete da prodate pošto je on vlasništvo lizing kuće, već samo možete da prebacite otplatu na drugu osobu.

Ko registruje vozilo kupljeno na lizing?

Iako je zvanični vlasnik vozila lizing kuća, registraciju obavlja korisnik lizinga u mestu svog prebivališta.

Da li supružnici mogu da udruže plate kako bi na lizing mogli da uzmu skuplje vozilo, tj. da ispune uslove za veću ratu i kraći rok otplate?

Nažalost, ovakva mogućnost po zakonu nije moguća.

Autor: tim sajta Polovni automobili

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.2
Komentara: 3
Pregleda: 108301
   

Komentara: 3 | Pregleda: 108301

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Miodrag

DAli sa lizing vozilom može da se putuje na odmor van granice dali postoji mogućnost da se polovina vrednosti vozila uplati u gotovini a ostatakda ide na lizing unapred hvala.

Odgovori

dragan

Moguce je, samo je potrebno pre puta otici u lizing kucu da vam oni izdaju ovlascenje za upravljanje tudjim motornim vozilom u inostrqanstvu i na taj nacin vi bezbedno mozete upravljati njime bile gde van granica Republike Srbije.

milan stanivuk

trebaju mi saveti kako da uzmem vozilo na lizing a da zalozim uknjizenu nekretninu

Odgovori