Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako treba da izgleda dobar oglas?

Dobar auto oglas treba da bude privlačan i pun opisa kako bi privukao potencijalnog kupca, ali takođe i umeren, pošto se na osnovu „vrištećih“ hvalospeva neretko pomisli da je reč o nekoj vrsti prevare.

Koliko puta ste pročitali auto oglas koji deluje prilično iritirajuće? Pun raznih floskula, kao što su „ful fulova“, „bez ulaganja“, „bez ogrebotine“... A kada odete da pogledate automobil, shvatite da „ful fulova“ ipak ne podrazumeva kožna sedišta, da klimi treba „samo dopuniti freon“ i da ogrebotina zaista nema, ali ima ulubljenja.

Posedovanje automobila podrazumeva da ste u jednom trenutku kupac, a u drugom prodavac. Stoga sve savete shvatite kao pomoć i kupcima i prodavcima, pošto će možda neki prodavci biti uvređeni ovim tekstom, naročito oni koji se profesionalno bave prodajom automobila. Dakle, nikome ne držimo stranu.

Pazite na tačnost podataka

Podrazumeva se da osnovni podaci treba da budu ispravno popunjeni, kao što su godište, snaga, gorivo, motor, itd. Ipak, pojedini prodavci i ovde prave nenamerne greške, pa se potrudite da proverite sve pre nego što potvrdite oglas.

Ovaj savet deluje banalno, ali budite uvereni da mnogi greše, bez obzira da li je reč o snazi motora (kW protiv KS), vrsti karoserije ili ceni.

Tako ćete izbeći, na primer, da u oglasu piše kako je vaše vozilo prešlo 1850000 umesto 185000 km (samo jedna nula razlike) i da ide na metan umesto na plin (i kod padajućih lista se lako pogreši). Proći će mnogo vremena dok shvatite zašto vas niko ne zove...

Postavite što više fotografija

Slikajte iz što više uglova, ne zaboravite unutrašnjost, obuhvatite i pojedine detalje, naročito one kojima možete da se pohvalite; npr. krupan plan kožnih sedišta ukoliko su očuvana, ručicu menjača i slično.

Slikajte oštećenja i ogrebotine, a kasnije u komentaru oglasa objasnite kako je oštećenje nastalo, koliko može da košta da se popravi, koliko je ogrebotina duboka i slično. Tako će kupac steći poverenje da ne krijete ništa, naročito kada dođe na lice mesta i vidi da niste pokušali da ga obmanete.

U takvim slučajevima je vrlo korisno da prilikom prvog razgovora sa potencijalnim kupcem naglasite kako ste prilikom određivanja cene uzeli u obzir i to oštećenje, te da ne pokušava da obara cenu na osnovu njega.

Kvalitet fotografija

Danas mnogi mobilni telefoni mogu da naprave više nego pristojne fotografije, ali ipak treba imati mirnu ruku i odgovarajuće vremenske uslove – sumrak, suviše oblačno ili sunčano vreme dovešće do mutnih, nejasnih ili fotografija lošeg kvaliteta.

Nađite pristojnu lokaciju za slikanje

Passat karavan ispred nekog ambara ne ostavlja naročito pozitivan utisak. Isto važi i za fotografije napravljene ispred auto perionice, pri čemu je očigledno da je auto mokar.

Ne morate da ga slikate ispred (beogradske) Arene, u parku pored nekog spomenika i slično – važno je da auto bude u centru pažnje, a ne objekti iza njega, naročito oni koji mogu da se shvate negativno.

Fotografija ispred kuće, sa garažom u pozadini, sa druge strane, može da deluje vrlo pozitivno, pošto (teoretski) dokazuje da je auto zaista parkiran u garaži.

Skrivanje tablica

Ukoliko ste odlučili da na fotografijama registarski broj bude skriven, to možete vrlo lako da uradite na kompjuteru. Nije vam potreban Photoshop – program Paint, koji može da se nađe na svakom kompjuteru, sasvim je dovoljan.

Skrivanje tablica se završava sa nekoliko poteza i klikova mišem. Zamolite nekoga da vam to uradi, ukoliko niste dovoljno vični.

U krajnjem slučaju, zalepite neki papir ili novine preko tablice, ali nemojte da stavljate kuhinjsku krpu...

Dajte realan opis automobila

Šta je realan opis? Ovo je već filozofsko pitanje. Opišite ono što će potencijalni kupac uočiti na prvi pogled kada dođe da ga vidi uživo. Napravite kompromis između pozitivnog i negativnog, u skladu sa cenom koju tražite.

Nema svrhe da krijete očigledno. Samo se dovodite u situaciju da morate da smišljate laži kada stigne kupac. Kod mnogih prodavaca vlada uverenje da ako „navučete“ kupca da dođe, da ćete uspeti nekako da ga obrlatite na licu mesta ili će on kupiti auto, kakav god bio, samo da se ne vraća praznih ruku kad je već prešao toliki put...

Kao nov, fabričko stanje, bez ogrebotine, bez ulaganja, jedinstven, najbolji u Srbiji... Opisi stanja vozila neretko prelaze granice dobrog ukusa. Ipak, ako želite da prodate auto, morate i da ga hvalite.

Prvi vlasnik

Izraz „prvi vlasnik“ znači da ste vi zaista prvi vlasnik, to jest, kupili ste ga kao potpuno novo vozilo, a ne da ste prvi i jedini vlasnik od kada je auto uvezen u Srbiju.

Imajte u vidu da ćete mnoge potencijalne kupce u startu odbiti ukoliko pokušate da im „prodate“ ovu priču.

Servisna knjižica

Ukoliko prodajete auto star desetak godina sa servisnom knjižicom u koju su upisana tri mala servisa i pritom u oglasu naglašavate postojanje servisne knjižice, jedino što možete da postignete jeste gubitak poverenja potencijalnog kupca.

Istina, teže je naći nešto stariji automobil sa originalnom servisnom knjižicom.

Korišćenje velikih slova

Generalno, na internetu se pisanje velikim slovima smatra vikanjem, što je nepristojno.

Mnogi su, međutim, uvereni da će tekst oglasa (opis oglasa) privući više potencijalnih kupaca ukoliko bude napisan velikim slovima. Ne osuđujemo nikoga – samo pokušavamo da pomognemo da vaš oglas bude što pregledniji i čitljiviji.

Stoga, bićemo konkretni i daćemo nekoliko primera:

Primer 1:

PERFEKTNO STANJE, 5 ALU FELNI, DUPLA
DIGITALNA KLIMA, KSENONI, AUTO JE KAO
NOV, LICNO SAM GA UVEZAO IZ NEMACKE, FUL
OPREMA, BEZ ULAGANJA, BEZ OGREBOTINE,
SERVISNA I RACUNI OD PRVOG DANA IZ
OVLASCENOG SERVISA, VELIKI SERVIS URADJEN
 NA 198.000 KM, KOZA, MOGUCA SVAKA PROVERA,
 GARANCIJA NA LEGALNOST

Primer 2:

Perfektno stanje, 5 alu felni, dupla digitalna klima,
KSENONI, auto je KAO NOV, lično sam ga uvezao
iz NEMAČKE, ful oprema, BEZ ULAGANJA, bez
ogrebotine, SERVISNA I RAČUNI OD PRVOG DANA
 IZ OVLAŠĆENOG SERVISA, veliki servis urađen
na 198.000 km, koža, moguća svaka provera,
garancija na LEGALNOST.

Primer 3:

  - Perfektno stanje

  - 5 alu felni

  - dupla digitalna klima

  - KSENONI

  - auto je KAO NOV

  - lično sam ga uvezao iz NEMAČKE

  - ful oprema

  - BEZ ULAGANJA

  - bez ogrebotine

  - SERVISNA I RAČUNI OD PRVOG DANA IZ OVLAŠĆENOG SERVISA

  - veliki servis urađen na 198.000 km

  - koža

  - moguća svaka provera

  - garancija na legalnost.

Primer 4:

Perfektno stanje. 5 alu felni. Dupla digitalna klima.
Ksenoni. Auto je kao nov. Lično sam ga uvezao iz
Nemačke. Ful oprema. Bez ulaganja. Bez ogrebotine.
Servisna i računi od prvog dana iz ovlašćenog servisa.
Veliki servis urađen na 198.000 km. Koža. Moguća
svaka provera. Garancija na legalnost.

Primer 5:

Perfektno stanje. 5 alu felni. Dupla digitalna klima.
Ksenoni. Auto je kao nov. Lično sam ga uvezao iz
Nemačke.

Ful oprema. Bez ulaganja. Bez ogrebotine. Servisna
i računi od prvog dana iz ovlašćenog servisa.

Veliki servis urađen na 198.000 km. Koža. Moguća
svaka provera. Garancija na legalnost.

Važno je da bude pregledno

Koja verzija vam se najviše sviđa i zašto? Setite se toga sledeći put kada budete postavljali oglas.

Pravila ne postoje. Pišite kako smatrate da je najbolje i najpreglednije. Kombinujte – napravite jedan pasus od nekoliko rečenica, zatim naglasite nekoliko reči velikim slovima, pa „izlistajte“ još opisa kao u 3. primeru.

Koristite VELIKA SLOVA samo kada želite nešto da NAGLASITE. Tako će oglas biti MNOGO lakši za čitanje, a poruka koju želite da pošaljete biće mnogo upečatljivija. Ako imate mnogo teksta, podelite ga na pasuse (biće mnogo lakše za čitanje).

Ono najvažnije naglasite, a ono manje važno stavite u jedan pasus. Takođe, poštujte osnovna gramatička pravila – bar što se tiče tačke i zareza. Ne možete da zamislite koliko je naporno čitanje teksta bez tačaka i zareza ili bez razmaka nakon njih. Ne preterujte ni sa znacima uzvika. I koristite kvačice. Nemojste slovo „č” pisati kao „c”, ili „š” kao „s”.

Gramatika na brzinu

   - Posle tačke, zareza, dvotačke i ostalih znakova ide razmak

   - Pre tačke, zareza, dvotačke i ostalih znakova ne ide razmak

   - Nova rečenica počinje velikim slovom

   - Dovoljan je jedan znak uzvika (nisu potrebna tri ili više)

   - Pojedine celine u rečenici odvajajte zarezima

     1) „odlična Alfa prešla130.000 full bez kože vozila žena maksimalno utegnuta neudarana nema problema sa  diznama dodatna oprema uvezena iz Nemačke“

      2) „odlična Alfa, prešla130.000, full bez kože, vozila žena, maksimalno utegnuta, neudarana, nema problema sa diznama, dodatna oprema, uvezena iz Nemačke“ 

Imajte u vidu da korišćenje tačke i zareza ide vama u korist, pošto će potencijalni kupac lakše razumeti šta ste hteli da kažete.

Kupci vole da čitaju opise

Svaki kupac želi da prikupi što više informacija o automobilu pre nego što proglasi „finaliste“. Mnogi prodavci, međutim, ne žele time da se zamaraju – popune osnovne podatke, a u opis ukucaju samo npr. „Vredi pogledati“.

Budite kreativni, ubacite još nešto; možda će vam malo više truda doneti nekoliko stotina evra više.

Ne opisujte prethodnog vlasnika

Vozila žena. Vozio penzioner u Nemačkoj. Vozila doktorka u Austriji, samo vikendom do megamarketa. Tetka se vratila iz Australije, kupila auto, nije ga ni vozila, a sad ide kod ćerke u Ameriku, pa treba hitno da ga proda...

Ili opisujte ako želite, ali imajte u vidu da se takvim opisima retko veruje. Naravno, naivnih uvek ima.

Totalni ful ili ful fulova?

Ful oprema, totalni ful, ful fulova... Ovi izrazi su vrlo česti ali ponekad i zamorni jer zvuče kao da automobil opisuje tinejdžer zaljubljen u poznati domaći film „Rane”. I dok još i nije strašno napisati „ful oprema” predstavljajući mešavinom našeg i engleskog jezika da automobil ima svu moguću opremu, „totalni ful” ili „ful fulova” je već previše. Naravno, ne želimo da vas obeshrabrujemo po ovom pitanju, ali ipak nije loše razmisliti o tome kakvu sliku o prodavcu koji koristi ove izraze stvore potencijalni kupci čitajući napisano. Zato nije na odmet ozbiljnije se posvetiti rečenicama koje opisuju vozilo.

Zaključak

Sve u svemu, ne postoje strogo definisana pravila za pisanje auto oglasa. Ovim tekstom želeli smo da vam, iz iskustva, ukažemo na klišee koji deluju odbojno i uz pomoć nekoliko saveta pomognemo prilikom prodaje ili kupovine automobila.

Stoga:

    - Pazite na tačnost podataka

    - Postavite što više fotografija

    - Pazite na kvalitet fotografija

    - Nađite pristojnu lokaciju za slikanje

  - Potrudite se da napišete privlačan opis oglasa, ali pazite da ne preterate. Ako se izgubite u sopstvenom preterivanju ili neistini, lako ćete izgubiti kupca

   - Trudite se da opis bude pregledan i čitljiv

   - Obratite pažnju i na gramatiku

Tim sajta PolovniAutomobili.com

Ocena:

4.7
Komentara: 43
Pregleda: 143338
   

Komentara: 43 | Pregleda: 143338

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mejl.

Stevan Trusina

Odlicno.maksimalno korisno.poucno i tacno.

Odgovori

Miodrag Gogic

vrlo korisno

Odgovori

velimir

Izuzetno korisni saveti.Hvala timu polovni automobili

Odgovori

Rasa Xxx

Svaka cast!

Odgovori

Rastislav Imrek

prodajem auto u delovima skoro ceo auto kako da ga stavim a nebudem opet kažnjen na slikama se lepo vide delovi i školjka

Odgovori

vladica stanković

ekstra

Odgovori

Sale

Veoma dobar članak, naročito deo u kojem govorite o pravopisu. Lično ne verujem da ima više od 10 % pismenih oglasa i tu ne mislim na neku univerzitetsku pismenost, već onu elementarnu. Ljudi bukvalno ne znaju za zarez, tačku, veliko slovo ili ih koriste

Odgovori

Miodrag Simic

Kako da saznam da ce moj danasnji oglas biti objavljen ?? Hvala

svaka cast na objasnjenjima..

svaka cast za pojasnjenja u vezi oglasa

Odgovori

Panta

Dobri saveti. Hvala.

Odgovori

Miodrag Simic

Alal vera !! Sjajno

Bojan Sovilj

Sve je ok.

Odgovori

Bosiljka /////

Kako da budem sigurna da mi je oglas objavljen? Pozdrav! I hvala unapred!

Odgovori

Dragan Romčević

Uđete u pretragu i tražite svoj oglas. Ako ga nađete, znači da je objavljen i obrnuto. :)

mica zuzic

postavio sam oglas. i na kraju je pisalo snimi.tnisam mogao da pronadjem svoj oglaso sam kliknuo i nisam dobio obavestenje da je oglas postavljen

Misa Somi

Ok.

Odgovori

Dusan Djordjevic

izludjuje me kad stave prvi vlasnik ili kupljen nov u srbiji a ustvari auto uvezen iz npr italije... E zato treba da uvedete opciju da mora da se izabere ili uvoz ili kupljen nov u srbiji i obavezno da se pojavi opcija datum prve registracije u srbiji (ob

Odgovori

Misa Somi

Komentari mi se dopadaju.

Odgovori

Dejan Stefanović

Hvala na zanimljivim, duhovitim i korisnim savetima.. :)

Odgovori

Ivan Simov

Bas tako treba da izgleda oglas iz ugla kupca.

Odgovori

Boban Avramovic

Veoma pametni sveti. Predlazem da se posebno u opisu daju pre svega tacni podaci, kao i potencijalni problemi a da taj odnos pozitivnih i negativnih odslikava predlozenu cenu.

Odgovori

Igor

Slazem se u potpunosti sa vama. Odlicni i vrlo korisni saveti. Jos bolji tim. Samo tako nastavite.

Odgovori

Rodic Jovan

Ma svaka vama cast posteni ste i godinama vas pratim i vec sam par automobila prodo preko vas i bice verovatno jos . Pravi ste zivi i zdravi bili pozzdrab iz Baca .

Odgovori

Polovni Automobili

Hvala Jovane. I vama sve najbolje želimo!

Tijana Nikolic

hahaha vrlo interesantno i poucno

Odgovori

zorica

Odlični savjeti!

Odgovori

marjan vasiljevic

Saveti su Vam odli^ni. Pozdrav

Odgovori

Polovni Automobili

Hvala Marjane. Ukoliko bi želeo da ih pratiš i u buduće, ispod svakog teksta imaš mogućnost prijave na mejling listu putem koje maksimalno dva do tri puta mesečno šaljemo nove savete. Pozdrav!

petar c

Stalno pratim oglase i najvise su mi odbojni sledeci oglasi:kada je vozilo slikano u mraku,nema slika,ubacene slike sa interneta,nepregledne slike,sve to da bi se prikrilo stanje.Sledeca stvar stavljaju vozila sa desnim volanom tamo gde su vozila sa levi

Odgovori

pošten

Sve je to ok, svako ima svoju priču. Nedavno sam prodao A4 2002 g. Napisao sam citavu knjigu kako bih ga opisao sto realnije, islikao ga sa svih strana. Auto je presao 350.000 km sto je i od prilike normalno za to godište +, - 50.000 km. Izmenjao sam sv

Odgovori

Aca

Kad gledam auto odaberem marku i model, a pretragu namestm od najskupljeg ka jeftinijem i izdvajam favorite. Moze se desiti da platim skupo i lose, a dobro i jeftino nikada!

Odgovori

mup

U Srbiji svi lazu kad opisuju auto. Kupovao sam kola i od seljaka i radnika i od doktora nauka, ma svi su nesto krili i muljali. To isto se desava i na ovim savremenim foto oglasima, jer umesto da mi kao svaba snimi nedostatke, kao sto su zagrebana sajtna

Odgovori

Goran

95% Srbije je i zvanicno nepismeno,sta ocekujete od preprodavca automobila ? Ali ok je ovaj pokusaj da se oni malo koltivisu ! Tu na oglasima retko da naidjes na pristojan auto koji nije usao udaran i koji nije presao pravih 300 000 km, minimum. I dalje m

Odgovori

NeSa

E stvarno,nikada mi nisu bili jasni picani koji napišu "HIITNOOOO"....hahaha

Odgovori

Aco

O gramatičkim greškama bi knjiga mogla da se napiše. Sporcki, jednisven, s lajn, kfatro, tjuningovan ... A posebno je zanimljivo kada napišu popularne fraze tipa "ide kao nevremeeee !!!" gde je sasvim jasno o kakvom se tipu vozača radi i koliko je tom voz

Odgovori

AUDI

VIDI SE DA SI PAMETAN JAKO

Mimi

Tekst je odličan,samo bi dodao još neke citate iz Vaših oglasa:"Hitna prodaja"(a cenu stavi kao da će auto prodati dogodine),ili "Samo danas je auto na prodaji"(što znači ako ga danas ne proda nemojte me zvati sutra) ili vlasnik napiše broj telefona,a u o

Odgovori

vujke

Jako bitna stvar.. hecbek, sedan, limuzina...

Odgovori

boca

Kakav car ovaj sa krpom hahaha

Odgovori

akipo

ako neko hoce da kupi auto neka dodje da pogleda ili nek pozove....jos samo fali da im napisem uvod,razradu i zakljucak u celom tekstu, pa eto im odlicna prica o mom autu.Sa tim detaljnim opisima niko nije siguran da je sve to tacno jer kod nas napisu da

Odgovori

Stojan

haha najbolji kadett u srbiji, kod nas presao samo 20000... dzabe mu kad ga je za tih 20000 upropastio vise nego svabo za 2000000..

Odgovori

miodrag

I vrlo bitno, prodavci moraju da nauce da razlikuju hecbek od limuzine. Kad trazim limuzinu izbaci mi hecbekove koliko hoces. Nije lose i neki tekst da se napise o tipovima karoserije.

Odgovori

rodžer

***Passat karavan ispred nekog ambara *** - dobro ste me nasmejali

Odgovori