Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Zašto se u svetu koriste auto kamere i da li su one dozvoljene kod nas?

Zašto se u svetu koriste auto kamere i da li su one dozvoljene kod nas?
Postavljeno 13.06.2013. u 15:09

Zamislite da nepažljiv pešak istrči ispred vašeg automobila, ne ostavljajući vam vremena da zakočite. Kako da dokažete da niste krivi? Zbog ovakvih situacija nevini vozači lako završe u zatvoru. Da li bi auto kamere pomogle da ishod bude drugačiji?

Zašto se u svetu koriste auto kamere i da li su one dozvoljene kod nas?

Internet je danas preplavljen snimcima saobraćajnih nesreća snimljenih kamerama iz automobila, pri čemu deluje kao da najveći broj stiže iz Rusije.

Zaista veliki broj automobila u ovoj zemlji ima kamere koje snimaju kroz vetrobran. Rusi su, obzirom na okolnosti, shvatili da je posedovanje sopstvenog video snimka u slučaju nekog incidenta isplativa investicija.

Razne prevare su tamo vrlo česte, od pešaka koji se praktično bacaju na vozila ili samo glume da su udareni, pa traže nešto novca kako ne bi zvali policiju, preko automobila koji će iznenada krenuti unazad, udariti vas i takođe pretiti policijom ukoliko ne platite, do zaletanja već slupanog vozila u vaše i okupljanja lažnih svedoka, koji će tvrditi kako ste krivi.

Stoga su mnogi Rusi pad cena digitalnih auto kamera (na engleskom „onboard camera“ ili „dash camera/cam“) dočekali kao pravo spasenje. Naime, u bratskoj nam zemlji sudovi video snimke sa kamera montiranih u automobil uzimaju kao relevantan dokaz. Uostalom, ako slika vredi više od hiljadu reči, koliko onda vredi video snimak?

Neke osiguravajuće kuće, pritom, daju popuste određenim klijentima ukoliko automobil ima kameru, i to ne samo u Rusiji.

Može li kamera za auto da se kupi kod nas?

Naravno, i to relativno povoljno. Problem je, međutim, u kvalitetu. Tržište je preplavljeno jeftinim kineskim originalima i kopijama, čije su tehničke karakteristike katastrofalne.

Stoga se pre konačne odluke o kupovini dobro informišite, kako ne biste završili sa kamerom čiji je snimak užasavajućeg kvaliteta.

Cene kreću od 3.500 dinara, pa naviše. Za 7.000-8.000 hiljada može da se nađe pristojan proizvod. Imajte u vidu da uglavnom dolaze bez memorije, pa ćete nju morati posebno da kupite. Na primer, Micro SD kartica od 8 GB, što je više nego dovoljno za ovu namenu, može da se nađe za manje od hiljadu dinara.

 Zašto se u svetu koriste auto kamere i da li su one dozvoljene kod nas?

Auto kamera i kvalitet

Imajte u vidu da se kvalitet snimka u velikoj meri razlikuje među kamerama, iako su na papiru gotovo identične. Zemlja porekla ne govori ništa. Uostalom, danas se gotovo sve proizvodi u Kini.

Ako nameravate da ih kupite učinite to od proverenih prodavaca, kojima ćete moći da vratite kameru ukoliko njene karakteristike ne odgovaraju specifikaciji.

Ne vodite se slepo tehničkim podacima, kao što su vrsta video formata, rezolucija i slično. Potražite primere snimaka na sajtu proizvođača ili prodavca i imajte u vidu da su isti pravljeni uglavnom u idealnim uslovima (sunčan dan, automobil okrenut leđima suncu, itd.).

Pretražujte YouTube, pošto tu može da se nađe obilje amaterskih snimaka. Istina, kvalitet snimka koji gledate ne mora obavezno da odgovara originalu, pošto prilikom aploudovanja dolazi do određene kompresije snimka (ovo je komplikovana tema, pa ne želimo da ulazimo u detalje).

Raspitajte se i na internet forumima, stranim i domaćim – na njima možete da dobijete mnoštvo korisnih saveta.

Naprednije verzije

Postoje veoma napredne i skupe verzije, sa izuzetno kvalitetnom kamerom, odličnim osvetljenjem za noćno snimanje, GPS uređajem, senzorom G sile (pokazuje intenzitet ubrzavanja, kočenja, skretanja), beleženjem brzine kretanja i broja obrtaja motora. Često imaju i drugu kameru koja snima unutrašnjost automobila.

Njih ipak uglavnom kupuju entuzijasti koji žele da zabeleže svoje vozačko umeće. Međutim, mogu da budu korisne i kada ostavite automobil u servisu, a neko od zaposlenih odluči da se malo provoza, kao što je ovde bio slučaj: LINK

Snimanje zvuka

Uglavnom mogu da snimaju i zvuk, ali ova opcija može da se isključi. Naravno, kvalitet mikrofona varira, tako da će neki razgovor vozača i suvozača pretvoriti u nerazgovetno mumlanje. Važan je video snimak, pa se ne opterećujte zvukom, iako po nepisanom pravilu uz bolju kameru dolazi i dobar mikrofon.

HD samo na papiru?

Oznaka HD (high-definition) ne znači praktično ništa i ne dozvolite da vas prodavac impresionira njome. „Visoka definicija“ (u bukvalnom prevodu) trebalo bi da ukazuje na kvalitet snimka, ali neretko, kada pogledate snimak kamere, shvatićete da ne možete da pročitate registracionu tablicu vozila ispred vas.

Ovo je pojednostavljeno objašnjenje HD oznake i smatramo da nema potrebe da ulazimo u detalje. Ukoliko među čitaocima ima stručnjaka za ovu oblast, pozivamo ih da daju svoje mišljenje.

Količina memorije

Količina memorije nije toliko važna. Važno je da se snimi sam trenutak incidenta, a to će biti urađeno čak i ukoliko imate memorije za nekoliko minuta snimanja. Većinu kamera možete da podesite tako da snimke pretvaraju u posebne fajlove, na primer, na svakih 2, 5 ili 15 minuta, a kada se memorija popuni, najstariji fajl se presnimi. Tako praktično snimate neograničeno, bez potrebe za brisanjem snimaka.

 Zašto se u svetu koriste auto kamere i da li su one dozvoljene kod nas?

Da li video snimak može da se koristi kao dokaz na sudu?

Kontaktirali smo sve relevantne institucije u Srbiji i saznali da ne postoji zakon koji čak ni približno uređuje ovu oblast, ali da video snimak sa auto kamere može da se koristi u sudskom postupku.

Naravno, na sudu je da odredi relevantnost video snimka i da u slučaju potrebe pozove veštake koji će proceniti originalnost snimka i vreme snimanja, identifikovati vozila na snimku i slično.

Dakle, odgovor je – da, auto kamera može da se koristi na sudu. Ukoliko je, međutim, reč o takozvanom „češanju“, nakon kojeg je krivac snimljen kamerom tokom bega, ali njegov registarski broj ne može jasno da se vidi, ovaj snimak neće biti od velike koristi.

Pravne komplikacije?

Da li snimanje auto kamerom može da dođe pod udar člana 143 Krivičnog zakonika - Neovlašćeno prisluškivanje i snimanje? U retkim situacijama da, kako nam je reklo nekoliko sudija, ali vozač koji koristi ovu kameru samo za snimanje eventualnih saobraćajnih incidenata ne mora da brine o tome.

Verovatno ste se iznenadili što zakon ni u ovom slučaju nije jasan i precizan? Navodimo član 145, stav 7 iz Zakona:

„Fotografije ili zvučni, odnosno zvučni i video snimci koji su napravljeni bez prećutne ili izričite saglasnosti osumnjičenog ili okrivljenog koji se na njima nalaze, ili čiji je glas snimljen, mogu da se koriste kao dokaz u krivičnom postupku, ako su fotografije ili zvučni, odnosno zvučni i video snimci nastali kao vid bezbednosnih mera preduzetih od strane držaoca stana i drugih prostorija, odnosno od strane drugog lica po nalogu držaoca stana i drugih prostorija, što se odnosi i na dvorišne i druge slične otvorene prostore“.

Teoretski, auto kamera jeste vid bezbednosne mere koju je „držaoc“ automobila preduzeo i nećete imati nikakvih pravnih problema, osim ukoliko ciljano i planirano ne snimate određenu osobu.

„Ako svedok laže, kamera ne laže“

U situacijama kada automobil udari pešaka ili biciklistu, krivica se po nepisanom pravilu svaljuje na vozača automobila. O nedisciplini pešaka i biciklista retko se govori a neretko se događa da se incidenti događaju daleko od raskrsnica, pešačkih prelaza, semafora, itd. Vozači se kunu da nisu mogli da izbegnu udarac, tvrdeći da je:

a)      biciklista vozio po neasfaltiranom delu trotoara i iznenada prešao na put, verovatno kako bi izbegao neku rupu. Okrivljeni vozač tvrdi da nije mogao da odreaguje dovoljno brzo i došlo je do obaranja bicikliste

b)      pešak stajao pored puta i razgovarao mobilnim telefonom; bez gledanja je iskoračio na put, verovatno želeći da pređe na drugu stranu i tek tada pogledao levo - u tom trenutku je došlo do udarca

Možda su vozači u ova dva slučaja krivi, a možda nisu – to nikada nećemo saznati, pošto nije bilo svedoka. Njihova sudbina je bila u rukama suda i veštaka, u nedostatku svedoka i konkretnih dokaza. Dakle, digitalna kamera za kola može da postane vaš najbolji prijatelj.

Uzmimo kao primer i situaciju kada se dva automobila sudare na raskrsnici, pri čemu je jedan od njih prošao kroz crveno. Oba vozača mogu da tvrde da je druga strana kriva. Ukoliko krivac ima saputnike koji će kao svedoci na sudu potvrditi da su upravo oni prošli na zeleno, a drugi automobil na crveno, posledice mogu da budu ozbiljne iako niste krivi.

Zašto se u svetu koriste auto kamere i da li su one dozvoljene kod nas? 

Primeri snimaka u različitim vremenskim uslovima (nisu prikazane saobraćajne nesreće već demonstracije proizvođača).

Auto kamera 1

Auto kamera 2

Auto kamera 3

Auto kamera 4 

Auto kamera 5  (kišni uslovi)

* Ovaj tekst nije reklama niti uz pomoć ovih linkova promovišemo nekog proizvođača.

Autor: Tim sajta PolovniAutomobili.com

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.6
Komentara: 36
Pregleda: 113975
   

Komentara: 36 | Pregleda: 113975

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

auto kamera

mozete li ostaviti broj tel za kontakt?

Odgovori

ZORAN

OBJEKTIVNO I VRLO POUČNO

Odgovori

Zoran

Korisni saveti.Hvala.

Odgovori

LeCinni

Koju kameru preporucujete(video i audio)? Gde se moze kupiti ? Cena ???

Odgovori

VLADA

Kamera -TrueCam A7S, SD kartica bi trebalo da bude sa oznakom HC I U3 a veličina minimum kapacitet 8GB, ja na žalost nemam CPL filer a mnogo znači. Evo jednog kratkog primera https://www.youtube.com/watch?v=miw1eHU3c-M

Zora parovic

K o je u srbija najbolja opcija ila li garancija Gide I cena ugradnje

Tihomir Pejčić

Ja sam ugradio kameru zbog saobraćajne nekulture i neke lične sigurnosti. Kupio sam u Tehnomaniji i zadovoljan sam sa kvalitetom snimka.

Odgovori

jovica

koliko kosta ova auto kamera dali je mogu naruciti.

Odgovori

Stefan

Ja je koristim uvek i svi u firmi je imamo, toliko sam se navikao na to da sam kupio i sebi za auto, nekako je drugacija situacija kad ljudi ili policija vidi da snimate sve. Za svaku preporuku

Odgovori

Nenad Gregor

Ja dash cam koristim u kamionu i prosto mi je nemoguće da bih je se odrekao. Snimio sam već mnogo apsurdnih situacija i opasnih vožnji i to imam spremljeno na hard disku. Tu kameru svima preporučujem, a posebno profesionalnim šoferima!

Odgovori

rale

Kolega koju si kamericu kupio za kamion?

Kovac G.

Pozdravljam autora ove stranice !! Vrlo pozitivna informacija za one koji imaju kameru odnosno zele da nabave .. Ja licno sam doneo odluku da kupim kameru pa hvala vama tvorcu ove stranice ...dobio sam pravi info odusevljen sam !! Zelim vam sretnu novu godinu i puno uspeha u vasem radu!! Kovac .. Subotica..

Odgovori

ivan

Mozda bi bilo interesantno da objavite par testova kamera koje se mogu naći na nasem tržištu.

Odgovori

Goran P.

u svakom slucaju treba imati kameru radi zastite od policije zbog navodnih prekrsaja za koje osim snimka kamerom ne mozete dokazati da ih niste pocinili. Meni i mom ocu se desilo da od istog saobracajca budemo procesuirani zbog voznje " bez upaljenih scetla"

Odgovori

Aleksandar

Zasto da trosite pare na kameru? Ako imate iole noviji Android telefon ili tablet (verzija 4.0.3 pa navise) mozete da koristite RoadSonar aplikaciju koja osim sto radi kao kamera cuva i deli notifikacije o policijskim patrolama, kamerama, radovima na putu, itd. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.futuretechs.dashcam

Odgovori

sinisa

video sam da postoje i kamere koje se stavljaju na kacigu za motoriste, ne znam samo da li je stvar samo u nekom adapteru za kacigu

Odgovori

NecaNeckz

Gde ima da se kupi ta kamera?

Odgovori

reza raumberger

molim vas gdje mogu u kojoj trgovini kupiti tu auto kameru ?i koliko vrijedi garancija ?hvala

Odgovori

slobodan

svaka vam cast na ovoj informaciji veoma korisna

Odgovori

samet

kolku kosto ovaj kamer i dobrusu

Odgovori

Дејан

Прву овакву камеру сам купио у Минхену још пре пар година а сад користим трећу или четврту, разни модели. Изузетно корисна ствар, нарочито кад вас заустави полиција због измишљеног прекршаја па их пустите да напишу пријаву, узмете је и онда их упознате са чињеницом да имате камеру. Непроцењиво. Једина мана је што лети морате да скинете камеру и спакујете кад сте паркирани јер ове камере углавном не трпе високе температуре које се створе у затвореним колима. Препоручујем свакоме ко је у могућности да купи овакву камеру.

Odgovori

MOBY

Savrsena stvar i trebalo bi to i zakonski uvesti ALI i da kamere ugradi policija,prilikom kontrolisanja vozila da se sve snima a ne da se pojedinci ponasaju kao kauboji....SVE POHVALE kao i sto vvise kamera u gradu....

Odgovori

Danijel

Ima još jedna super varijanta: smartphone. I ovako ne treba mobilni koristiti dok vozite, pa je lako kupiti držač za mobilni, i onda kad vozite samo stavite svoj mobilni na držač i uključite odgovarajuću aplikaciju za snimanje. Kad dođete gde ste išli, pokupite mobilni i gotovo. Znači, ako već imate android mobilni, bez ikakvog dodatnog ulaganja možete već sada imati kameru (jer svi android mobilni imaju i kameru) koja snima put.

Odgovori

Dejan

Ovo je sve sto me je interesovalo u vezi ovih kamera. Odlicno!

Odgovori

Cacanin

Prava stvar...

Odgovori

SASA

izuzetno dobra stvar,narocito kada ostavite auto na parkingu

Odgovori

branislav đorđević

Mnogo će to teško teško biti u srbiji ja sam imao incident sa vozilom policije ispred aerodroma beograd 3 patrole su me zaustavljale do niša i ucenjivale da obrišem snimak jel su zaboga teška vremena i čovek t.j. kolega bi mogao da ostane i bez posla a to ne bi bilo dobro tesko će to zaživeti u srbiji jer kad se desi neki takav slucaj to se uvek procesuira po izveštaju službenog lica????

Odgovori

Aleksandar

Ja je koristim svakodnevno posto sam profi vozac. Jedina mana ovih kamera je sto snimljeni materijal nemoze da se zakljuca ili memorise u kameri. Vec mora da se prebaci u neki comp. Imao sam potrebu da zakljucam snimljeni materijal ali to nije moguce jer opcija LOCK sluzi da se blokira prebacivanje iz kamere u comp. Moj savet najbolje 2 kartice od 1GB i imate da snimate oko 20 minuta ili beskonacno sa presnimavanjem! Pozdrav

Odgovori

Jevrem

Mnogo dobra investicija koju ću sigurno koristiti kada budem uzeo automobil. Ima dosta kvalitetnih kamera na našem tržištu, a sa napretkom tehnologije, - 720p HD rezolucija je dostupna praktično svima. Cene se kreću od povoljnih (oko 100eura za LG kameru) do veoma skupih ali i veoma kvalitetnih (GoPro, oko 45000din). Pa ko voli nek izvoli.

Odgovori

Marko

Dajte više ovakvih tekstova. Sve je lepo objašnjeno

Odgovori

Vlada

Gledao sam ogroman broj ovih video klipova, najvise ih ima iz Rusije, raspitivao se kod dosta prodavaca ali su svi tvrdili da je jako tesko naci ovakve kamere koje snimaju tako dugo, sve u svemu ovaj odlican clanak je doprineo da se ponovo zainteresujem za pronalazak i eventualnu kupovinu ove kamere.

Odgovori

Filip

Tralno ovo je super resenje. Gledao sam dosta snimaka i ova kamera je veoma uspesno pomogla vozacim

Odgovori

Zoki Art

Odličan članak, i dosta odgovora na neodgovorena pitanja mnogih vozača. Dodao bih samo, da za snimanje mogu da se upotrebe i "pametni" telefoni uz adekvatan držač na vetrobranskom staklu, koji daju veoma dobre snimke. Čak i u HD rezoluciji. Pozdrav!

Odgovori

Milos

Postovani, Moram da Vas demantujem kod kontstatacije da na nasem trzistu uredjaji dolaze u losim rezolucijama i bez memorije. Poceo sam da se bavim uvozom ovih kamera i svojim kupcima uz servis i garanciju od godinu dana dajem i SD kartice. Sto se tice kvaliteta snimaka, za svakog ima po nesto. Generalno, kamere koje mogu da snime detalje kao sto je broj tablice kostaju znacajno vise. Sve u svemu, ovakvih uredjaja ce biti sve vise na trzistu pa cemo samim tim imati i mnogo bolji izbor (mislim na uvoznike ali i druge koji ce se baviti ovom delatnoscu). Kako se trziste bude sirilo moci cemo da sklapamo ugovore sa osiguravajucim kompanijama o smanjenju premija a tu je najveci "dobitak" za sve vozace koji ce ove kamere imati. Srdacan pozdrav

Odgovori

GAJIĆ BORIS

Miloše poštovanje, Imam 71 godinu i tehnikom se bavim od malih nogu.Iz Vašeg teksta stekao sam neko poverenje,zašto neznam .Vidim da se bavite uvozom i prodajom kamera. Mene interaesuje neka kamera a tu mi znanje nije zavidno. Rado bih stupio u kontakt radi toga,i ako ste voljni imate moj mejl ili kako Vi predložete da uspostavimo kontakt. Pozdrav Boris

Žika Milenković

Milose zdravo,interesuju me auto kamere karakteristike i cenu mi posalji na mejl i vas broj telefona da se cujemo uvezi isporuke