Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Sve što sam želeo da znam o felnama, prvi deo

Sve što sam želeo da znam o felnama, prvi deo
Postavljeno 24.01.2017. u 11:56

U našem tekstu „Sve što sam želeo da znam o gumama“ objasnili smo mnogo stvari u vezi pneumatika, neophodnih naročito ukoliko želite da stavite šire i veće alu felne i gume, pa sada nastavljamo priču.

Znamo da će upozorenje da se ne zalećete kada kupujete gume i felne drugačijih dimenzija od onih koje trenutno imate kod mnogih mlađih vozača ostati bez efekta, zato što su im važne samo tri stvari:

  1. cena
  2. da može da se montira
  3. da lepo izgleda

Šire ne znači bolje (ali znači skuplje)

To što ste jeftino od nekoga kupili polovne 17-ice koje mogu da se zašrafe na glavčinu vašeg automobila, ne znači da mu one obavezno odgovaraju i to ne samo zbog toga što snaga/obrtni moment motora, kao i prenosni odnosi u menjaču nisu predviđeni za toliki točak ili što će kačiti krila prilikom skretanja.

Prvo treba utvrditi koje felne su fabrički predviđene za vaš auto (za svaki slučaj – možda je prethodni vlasnik već menjao točkove), a na osnovu njih napraviti izbor alternativnih. Istovremeno treba razmišljati i o gumama, kako se ne bi suviše promenio ukupan prečnik točka.

U ovome može da vam pomogne kalkulator na sajtu www.internet-prodaja-guma.com/kalkulator-dimenzija, u koji upišete fabričke dimenzije ili dimenzije guma koje imate ili planirate da kupite i dimenzije onih drugih koje planirate da kupite, nakon čega dobijate podatke o razlikama u prečniku gume, visini vozila, itd.

Pritom, široke niskoprofilne gume mogu da budu mnogo skuplje od onih koje trenutno imate, pa mnogi vozači završe kupujući polovne, što može da bude izuzetno opasno – iako im je šara dobra, ne znate šta su sve preživele kod prethodnog vlasnika, tj. imaju li nekih unutrašnjih oštećenja.

Koje felne ima moj auto?

Ovaj podatak potražite u dokumentaciji koju ste dobili uz auto, a ako ga nema ili niste dobili dokumentaciju, možete da pokušate kod domaćih predstavnika te marke ili preko internet sajta www.wheel-size.com.

Izaberete marku, model i verziju automobila, nakon čega dobijate tabelu sa dimenzijama felni i guma koje su fabrički ugrađivane (boldovane – „masnim“ slovima i brojevima), kao i opcione dimenzije („nemasnim“ slovima i brojevima).

Takođe, ove podatke možete da potražite kod renomiranih domaćih prodavaca guma, felni i prateće opreme.

Imajte na umu da uz jednu verziju automobila fabrički može da se dobije više kombinacija guma/felna. U tom slučaju možete bez mnogo muke da menjate dimenzije točkova, sve dok se držite fabrički predviđenih dimenzija.

Odlučite li da izađete iz tog okvira, dobro isplanirajte kupovinu, a za to je neophodno da se upoznate sa svim dimenzijama felni i njihovim oznakama. Takođe, ako planirate da kupite felne od firmi koje se bave isključivo prodajom felni, na njihovim sajtovima obično postoji slična baza sa dostupnim felnama za vaš automobil.

Šta treba znati o felni pre kupovine?

Trebalo bi da znate sledeće dimenzije:

  1. prečnik felne
  2. širina felne
  3. broj i raspon rupa
  4. prečnik centralne rupe
  5. ofset („offset“ na engleskom)

Podsetimo se pre toga kako se označavaju dimenzije pneumatika - ovu temu smo već obradili u tekstu: „Sve što sam želeo da znam o gumama“.

Ipak, da ponovimo – npr. 225/45 R17:

225 – širina pneumatika u milimetrima
45 – odnos širine i visine bočnog zida pneumatika u procentima
R – radijalna konstrukcija pneumatika
17 – unutrašnji prečnik gume u inčima/colima (tj. može da se montira isključivo na felnu prečnika 17 inča)

Širina i prečnik felne (7,5Jx16)

Počeli ste da tražite felne za svoj auto i naišli ste na kojekakve dimenzije kao što su 7,5Jx16 ili 7,5x16 (bez slova J). Uvreženo je mišljenje da se oznaka 7,5J čita „sedam i po jota“, tj. da se širina felni izražava u jotima.

Ovo je greška - slovo J označava oblik ruba felne, koji je preovladao kod putničkih vozila, dok oznaku JJ možemo naći kod felni za terenska vozila, tj. za takozvane SUV-ove. Felne sa oznakom B su takođe za putnička vozila, ali samo ako im širina nije veća od 6 inča.

Uglavnom, merna jedinica za dimenzije felne je inč - kod nas poznatiji kao col (25,4 mm), a ne slovo J ili jota.

7,5Jx16 - prvi broj označava širinu felne, a drugi njen prečnik. Naša felna je stoga široka 7,5 inča, a prečnik joj je 16 inča (tzv. „šesnaestica).

Broj i raspon rupa (4x100)

Broj rupa za šrafove mora da bude isti, logično, ali i zamišljena kružnica koja prolazi kroz centar svih rupa mora da ima isti prečnik.

4x100 – četiri rupe, uz prečnik kružnice od 100 milimetara
5x100 – pet rupa, uz prečnik kružnice od 100 milimetara

Prečnik centralne rupe (otvora) na felni

Veoma je važno centralna rupa na felni dobro bude istog prečnika kao glavčina (tj. ispust glavčine ili centrirajući prsten glavčine - kako god da se izražavamo, suština je ista), naravno uz minimalnu toleranciju – taman toliko da felna može lako da se „nabaci“, a da nema mnogo „lufta“.

Zatim uzimate šrafove i fiksirate točak. U suprotnom, ako ima slobodnog prostora između rupe i glavčine, mnogo teže je pravilno pozicionirati točak prilikom zašrafljivanja, pa može doći do toga da se točak „nakrivo“ fiksira. Čak i u takvim slučajevima uz veliku pažnju moguće je pravilno zašrafiti točak, ali kasnije može doći do vibracija u vožnji, naročito pri višim brzinama.

Ipak, ukoliko se centralna rupa na felni i glavčina ne podudaraju, postoji vrlo jednostavno rešenje. U stvari, ova situacija je vrlo česta kod kupovine „aftermarket“ alu felni, a objasnićemo i zašto.

Prstenovi za alu felne?

Ukoliko nađete „idealne“ felne, ali im je centralni otvor prevelik, postoji rešenje u vidu prstenova koji popunjavaju prazninu i omogućavaju ispravno naleganje centralne rupe felne na ispust glavčine.

Do ovakvih situacija dolazi zbog toga što proizvođači „aftermarket“ felni žele jednim proizvodom da pokriju što veći broj modela automobila. Pošto već moraju da prave više verzija, sa različitim prečnikom i širinom felne, brojem i rasponom rupa za šrafove i ofsetom, onda stave veći centralni otvor kako bi kupci mogli da stave prsten i tako prilagode felnu svom automobilu.

Ovo je sasvim uobičajeno i normalno - nije razlog da izbegavate neku felnu. Samo pazite da prstenovi budu kvalitetni  i da na kraju sve bude uklopljeno kako treba.

Da li su bolji metalni ili plastični prstenovi?

Prstenovi mogu da budu plastični ili metalni, obično od aluminijuma, tj. neke njegove legure. Mnogi smatraju da ne bi trebalo da budu od plastike zato što nose veliku masu na sebi, što je pogrešno.

Naprotiv, upravo plastični se preporučuju od strane stručnjaka, pošto oni u stvari ne trpe veliku silu kao što se obično misli. Bitno je samo da nema „lufta“ kada se montira felna - tj. da se felna lepo centrira i da mogu ispravno da se zategnu šrafovi.

Naime, za nošenje mase automobila, tj. njen prenos na felnu zaduženi su šrafovi, što odlično obavljaju zahvaljujući konusnom ili radijusnom obliku donje strane svoje glave. Zato je izuzetno važno da se poklapaju oblik i dimenzije glave šrafa sa rupama za šrafove u felni.

Nipošto ne treba kombinovati konus i radijus – teoretski, felna može da se jakim zatezanjem prividno dobro fiksira pogrešnim šrafovima, ali vremenom tokom vožnje može doći do ozbiljnih problema.

Neki vozači tvrde da nemaju nikakvih problema iako voze bez prstenova, a prečnik rupe na felni i glavčine im se ne slažu. U mnogim slučajevima njihove tvrdnje su istinite, ali se to nipošto ne preporučuje!

Offset – ET45  (Šta je to ofset, zašto je važan i sme li da se menja)

Offset (na engleskom) nema adekvatan prevod na naš jezik u vidu jedne reči. On označava rastojanje ose felne i površine felne (sa rupama za šrafove) koja se oslanja na glavčinu.

Označava se oznakom ET – od nemačke reči „Einpresstiefe“, koja može da se prevede kao dubina prodora/umetanja.

Dakle, ET45 znači da je deo sa rupama za šrafove za 45 milimetara udaljen od ose felne, tj. „izbačen“ je napolje za 45 mm, tako da se prilikom montaže felna više „uvlači“ pod automobil. Po nepisanom pravilu, sve felne imaju pozitivan ofset.

Zato, ukoliko uzmete novu felnu iste širine sa prevelikim ofsetom ili preširoku felnu sa istim ofsetom, može doći do kontakta zadnje strane felne sa elementima vešanja ili kočnica.

Ovu vrednost ne morate slepo da pratite, ali se preporučuje da razlika u odnosu na fabričku vrednost bude što manja. Međutim, neki vozači namerno uzimaju felne sa manjim ofsetom kako bi proširili trag točkova u želji da:

  1. poboljšaju držanje vozila u krivinama
  2. se dobije vizuelni utisak da su na automobilu šire gume i felne

Ovo je relativno komplikovana tema i ne preporučuje se da preterujete ukoliko niste dovoljno tehnički potkovani, pošto može doći do određenih negativnih efekata, kao što su poremećena osetljivost upravljača (npr. „teži“ volan) ili veća nestabilnost prilikom kočenja ukoliko prednji točkovi koče nejednako. Što su veći i širi točkovi, negativni efekti su izraženiji.

Jednostavno, konstruktori su mukotrpnim proračunima i testiranjima definisali optimalne mere i karakteristike raznih elemenata oslanjanja, kako bi automobil bio dovoljno udoban, ali i agilan, stabilan i upravljiv, što nije samo stvar uživanja u vožnji, već i bezbednosti.

Distanceri

Neki vozači proširuju trag točkova ugradnjom distancera, ali o tome ćemo govoriti u sledećem tekstu.

Novi šrafovi za nove felne?

Šrafovi nekad mogu da ostanu isti, a nekad moraju da se menjaju. Neophodno je da utvrdite da li nove felne koriste konus ili radijus šrafove (ili možda sa ravnom nalegajućom površinom – koriste ih Peugeot i Citroen).

Važno – nipošto ne kombinujte felnu sa konusnim rupama ukoliko je predviđena za radijus šrafove i obrnuto! Možda vam deluje da jakim zatezanjem felna može dobro da se učvrsti, ali takva improvizacija može da bude vrlo opasna.

Takođe je važno da su šrafovi kvalitetni, kako po pitanju materijala od kojih su izrađeni, tako i po pitanju dimenzija. Kako kaže Marko Vračar iz kompanije „Vračar“, koja se bavi proizvodnjom i prodajom distancera, prstenova, šrafova i drugih proizvoda za točkove, on za izradu šrafova i matica koristi isključivo čelik 4732, koji posle termičke obrade dobija čvrstoću 10.9, nakon čega sledi cinkovanje, čime se dobija zaštita od korozije i visoki sjaj.

Zaključak

U sledećem tekstu na ovu temu bavićemo se kombatibilnošću guma i felni. Koja guma može da se montira na koju felnu i hoće li njihova kombinacija praviti problem kada se montira na auto, tj. hoće li kačiti krila i slično?

Ako imate felnu 7,5Jx16, koje sve dimenzije guma mogu da se montiraju na nju? Šta se dešava ako suviše gumu „navučete“ na preširoku felnu? Tekst će biti objavljen uskoro.

Dragan Romčević

Saveti i vesti

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.6
Komentara: 22
Pregleda: 56892
   

Komentara: 22 | Pregleda: 56892

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

tode

Vi blagodaram beskrajno.. mnogu mi pomognavte da znam shto znachat oznakite za felni.. i Vi blagodaram za adresata za veb sajtot na koj koze da se vidat dimenziite za bilo koja marka na avtomobili...pozdrav

Odgovori

paja patak

Kako se označava pozitivan, a kako negativan ofset? I još nešto... Aman , ljudi, zašto svaka prepiska mora da preraste u svađu? Dozovite se pameti....

Odgovori

Polovni Automobili

Pozitivan je ako je ofset označen običnim brojem (pozitivnim), a negativan je ukoliko ide minus ispred broja, odnosno ako je negativan broj.

Saša Mazić

Pozdrav drustvo imam jedno pitanje. Koliko ofset odnosno ET moze da varira +/- a da ne skodi pri montiranju i voznji? Na primer kod corse D (2008god) je propisan ET39, da li bi ja mogao da stavim felnu gde je Et40 ili ET41?

Odgovori

zlatan

svidaju mi se vasa objasnjenja i poucna su

misa

@Saša moje iskustvo je- da se moze (u principu) igrati sa ET do +/- 10 (mm). Ovo je na par automobila koje sam ja pakovao, bilo potpuno bez problema, bilo koje vrste. Moram se ograditi od tvrdnje da ovo na svim automobilima prolazi. Menjam automobile i volim da imam lepe felne...teško je naći lepu felnu a da se sve cifre slože kao na originalu.

radenko.jakovljević1@gmail.com

Mnogo mi se sviđaju vaša objašnjenja i saveti i puno toga se može saznati i naučiti od vas. Unapred vam hvala.

Odgovori

Goran

Sve je dobro objašnjeno, sa dosta korisnih saveta koji su mi razrešili nekoliko dilema. Jedino nisam našao podatak šta u oznaci 7Jx16 EH2 ET45, znači EH2. Viđao sam da ima i EH1...

Odgovori

Milan Šipka

Svaka čast za objašnjenja, ako može jedno kratko od kog ET do kog može da se koristi bezbedno na Pežou 208 felga 15"/6j 4x108 ET ?(od -do)

Odgovori

Predrag

Zdravo. Sve sto ste lepo objasnili o felnama sam procitao i moje pitanje je sledece: Da li je dovoljno znati pri kupovini felne broj i raspon rupa(npr. 4x100) i precnik felne(npr. R14) ili moraju da se naglase i ostale oznake felne(npr. 6Jx14 ET40)?

Odgovori

Misa

Greška u vezi sta nosi felnu - nije isto da li auto ima "lug-centric" naplatak ili "hub-centric". Većina modernih automobila ima "hub centric" sistem, što znači da naplatak tesno naleže na glavčinu, i to sa razlogom, jer ona je ta koja trpi vertikalne udare, a ne šrafovi! Šrafovi za pritezanje točkova su veoma otporni na istezanje, ali daleko manje na smicanje, tako da ih ne treba koristiti za ono što im nije namena.Konusi služe da se naplatak tačno centrira u odnosu na rupu (prečnik rupe za šraf na naplatku je uvke malo veći od prečnika samog šrafa). Dakle, NE VOZITE BEZ PRSTENOVA! P.S. ko ne veruje, neka pogleda par videa na temu "hub-centric vs lug-centric rims"

Odgovori

sima

I naravno, minus svima nama koji nesto iz struke znamo. Bravo

Dejan

Ako bi se felna oslanjala na onaj ispust na glavčini, to znači da bi točak bio malo van centra, pošto centralna rupa na točku i ispust na glavčini nemaju identičan prečnik - ima tu dosta prostora, inače bi morali točak da nabijamo drvenim maljem umesto da ga samo nabacimo na taj ispust i onda zavrćemo šrafove?

Dejan

Na ova dva linka kažu suprotno: What purpose do hub centric rings serve? A hub centric ring’s sole purpose is to help align and center the wheel and tire assembly on the vehicle’s hub pilot. Once the wheel assembly is torqued, the hub centric ring’s job is complete. Hub rings help reduce and can eliminate wheel and tire vibrations caused during installation. Hub rings do not carry any load. http://thesquealingtire.com/hub-centric-rings-defined/ https://summitracing.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/4638/~/hub-centric-rings

Miodrag Miskov

Pronadjoh koristan tekst, napisan od nekoga ko je iz struke, sa sve slikama... http://machinedesign.com/fasteners/what-s-difference-between-lug-centric-and-hub-centric-wheels

sima

Odlican tekst. Sad su proizvodjaci mnogo otisli sa velicinom tockovq, cak i kod malih automobila. Auto klase pezo 108 vec nosi 15 ce, 185 60 15, auto klase fabija 215 40 17, golf klasa 235 40 18, srednja klasa nosi i 255 40 20, a dzipovi cak niskoprofione gume od 22 cola. Okreni obrni, sve je to fensi i lepo izgleda, ali zna se ko se probija najbolje kroz vrzinu- niva sa uskim 16 cama:)

Odgovori

sima

Sve bih znao da znam cemu minusi. Ajde kad napisem neki post gde napadam nekog i sl. Ali kad objavim totalno neutralnu cinjenicu?!

Miodrag Miskov

Ima Niva nekoliko specificnih karakteristika, koje je cine odlicnim vozilom za dubok sneg, vise nego uske gume sa dubokim kramponima (vise letnje, nego zimske :) ) - solidan klirens i niska tezina. Isto tako se ponasaju Vitara i Feroza (probao :) ). No, cinjenica jeste da se preteralo sa preniskim profilom guma, na stetu voznih karakteristika.Po mom skromnom misljenju, cak i uz povecanje mase vozila kakvo imamo,retko kojem treba guma nizeg profila od 55...

Čiča Miloje

Moram da pohvalim tekst uz jednu malu ispravku iliti dodatak, pravilno se kaže felga (nem. felgen), ali je kod nas ustaljeno felna.

Odgovori

Blake

Pa imamo i mi neku svoju rec u jeziku ili verziju majka mu stara, kakva bre felgen gastrabajteru

Jeca

Bravo Cica Miloje ispravno je reci FELGA

Zlatko Huzejrovic

odlican,sadrzajan i detaljan tekst.Pohvale za autora a i samu temu...sa nestrpljenjem cekamo nastavak.

Odgovori