Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Sve što sam želeo da znam o felnama, drugi deo

Sve što sam želeo da znam o felnama, drugi deo
Postavljeno 27.01.2017. u 14:34

U prvom delu ovog teksta obradili smo osnove, a sada idemo dalje. Pokušaćemo da odgovorimo na najčešće nedoumice vozača po pitanju odgovarajućih kombinacija guma i felni.

Da li guma i felna moraju da budu iste širine?

Ne moraju. Gume imaju fleksibilne bokove, pa jedna felna može da primi gume različitih širina i obrnuto – određena guma može da se montira na felne različitih širina. Naravno, podrazumeva se da im je prečnik isti, tj. unutrašnji prečnik gume i spoljašnji prečnik felne.

I ovde postoje granice, ali ih neki entuzijasti često prekoračuju, što iz želje za atraktivnim izgledom, što zbog uštede (da ne bi morali da kupuju nove gume ili felne), a tu je ponekad i prosto nepoznavanje materije.

Negativni efekti mogu biti čak i vrlo opasni, naročito ako dođe do ozbiljnog pada pritiska vazduha u gumi. Na primer, ako stavite gumu na suviše usku felnu, dobićete vrlo udobnu vožnju, ali će se u krivnama ili pri oštrim manevrima auto ponašati neposlušno i nepredvidivo.

Sa druge strane, upotreba širih felni vrši razmicanje bokova gume, čime se veštački dobija niskoprofilna guma, ako možemo tako da se izrazimo. Vozne osobine će biti bolje - zategnuti bokovi povećavaju brzinu reakcije i preciznost vođenja gume, pa i vozač ima bolji osećaj na upravljaču i poboljšano vladanje situacijom.

Neki vozači to rade kada nabave nove široke i atraktivne felne, pa shvate da će odgovarajuća guma kačiti ivice krila. Ako su pre toga spustili auto, ovaj problem je još izraženiji. „Navlačenjem“ uže gume na širu felnu bokovi gume se naginju ka unutra, pa ostaje više prostora do ivice krila. Nismo sigurni koliko je ova pojava prisutna kod nas, ali u inostranstvu je vrlo česta kod tjuning-stajling entuzijasta.

Međutim, vožnja sa takvom kombinacijom gume i felne biće neudobnija, pri čemu je veća i mogućnost da dođe do oštećenja gume i felne prilikom prelaska preko udarne rupe ili penjanja uz ivičnjak. Na slici ispod možete da vidite jedan ekstreman primer.

Kako da znam koje felne mogu za moje gume?

Kompatibilnost različitih felni i guma najlakše možete da proverite na ovom kalkulatoru (kliknite na link).

Kratko uputstvo za korišćenje kalkulatora:

 1. Kliknite na link
 2. Otvoriće se stranica sa tekstom – skrolujte malo na dole, pošto je kalkulator ispod teksta sa leve strane, a izgleda upravo ovako:

 1. Izaberite dimenzije gume koju imate ili planirate da kupite
 2. Kliknite narandžasto dugme na kojem piše „Find Rim Size“
 3. Ispod kalkulatora će se pojaviti tabela kao na sledećoj slici:

Objašnjenje (prevod) tabele:

Preporučene dimenzije felne za gumu dimenzija 195/65 R15

Od

5.5x15

Do

7.0x15

Širina merne felne

6.0

Standardna dimenzija felne

6.0x15

 

Dakle, naša guma dimenzija 195/65 R15 može bezbedno da se montira na felne dimenzija od 5.5x15 do 7.0x15, što znači da širina felne može da bude od 5.5 do 7 inča (cola). Međutim, idealna širina za nju je 6 inča.

Kako da znam koje gume mogu za moje felne?

Možete da iskoristite ovaj kalkulator. Funkcioniše po sličnom principu kao onaj iznad, s tim što ćete kao rezultat dobiti više podataka. Upisaćemo da imamo felne dimenzija 6,5x16. Dobijamo sledeći rezultat:

Objašnjenje tabela iznad:

 1. tabela: govori nam širinu pneumatika koji mogu da se montiraju na felnu širine 6,5 inča. Minimalno 185 mm, idealno 195 mm ili 205 mm i maksimalno 215 mm. Međutim, to nam ništa ne govori po pitanju visine, tj. profila gume. Zato imamo sledeće tri tabele.
 2. tabela: daje nam primere dimenzija pneumatika minimalne širine (tj. 185 mm) koji mogu da se montiraju na felnu
 3. tabela: daje nam primere dimenzija pneumatika idealne širine (tj. 195 mm ili 205 mm) koji mogu da se montiraju na felnu
 4. tabela: daje nam primere dimenzija pneumatika maksimalne širine (tj. 215 mm) koji mogu da se montiraju na felnu

Odgovorimo na nekoliko logičnih pitanja:

 1. Da li je ovo konačan spisak dimenzija guma koje odgovaraju felnama 6,5x15?

  Ne – možete da montirate i gume drugih dimenzija, ali se to zvanično ne preporučuje.
 2. Da li mogu da izaberem bilo koju dimenziju iz ovih tabela?

  Ne – iako su širina felne i gume kombatibilne, problem je visina, tj. profil gume. To smo detaljno opisali u ovom tekstu „Sve što sam želeo da znam o gumama“ (kliknite na link). Taj tekst je u stvari sadrži osnove koje će vam pomoći da bolje razumete ovaj tekst.
 3. Da li to znači da mogu da zadržim iste felne, pa da zimi na njih montiram gume širine 185 mm, a leti širine 215 mm?

  Da – ali potrudite se da zadržite sličan prečnik gume (maksimalna razlika 3% - to možete da proverite na ovom kalkulatoru koji smo objasnili u tekstu „Sve što sam želeo da znam o gumama“).

Još jedan vrlo koristan kalkulator

www.rimsntires.com/specspro.jsp

Kliknite na gornji link i dobićete sjajan „alat“ u koji istovremeno upisujete dimenzije guma i felni, uključujući i ofset, nakon čega dobijate obilje podataka i to uz vizuelni prikaz, što će mnogima biti od velike pomoći.

Ako ne znate šta je ofset (offset) ili su vam nepoznate druge stvari, pročitajte prvo prvi deo teksta „Sve što sam želeo da znam o gumama“.               

Kao što vidite na slici iznad, sa leve strane upisujete podatke jedne kombinacije felna/guma (tj. fabričke ili dimenzije koje trenutno imate), a sa desne strane podatke druge kombinacije.

Pri svakoj promeni podataka automatski se prikazuju novi podaci na vizuelnom pregledu i menjaju se same slike, tako da možete istog trenutka da poredite npr. točkove koje trenutno imate i one koje biste želeli da montirate.

Ispod dobijate i podatke o razlici u udaljenosti od elemenata kočnica i oslanjanja, rubova krila, unutrašnjosti blatobrana i prikazivanju brzine na brzinomeru, pretpostavljajući da je prvi točak u fabričkim dimenzijama.  

Dobijate i tabelu sa detaljnijim i preglednijim uporednim podacima:

Naravno, znanje engleskog jezika i specifičnih stručnih izraza na engleskom u velikoj meri će olakšati korišćenje ovog kalkulatora. Ukoliko ste slabi sa engleskim, i Google Translate može biti (donekle) od pomoći.

Prva vožnja sa novim felnama

Posle prvih 200 km pređenog puta trebalo bi obaviti dotezanje, što se posebno preporučuje kod alu felni. Naime, brza vožnja sa oštrim skretanjima dovodi do otpuštanja, pa nije loše i kasnije povremeno proveriti pritegnutost šrafova.

Naravno, nije pametno ni suviše stezati, kako ne bi došlo do oštećenja ili otežanog skidanja točkova.

Pazite se vulkanizera!

Ovo upozorenje se odnosi na vulkanizere koji moćnim pneumatskim pištoljem nemilice zategnu šrafove, toliko snažno da može doći do oštećenja navoja i dodirnih površina glave šrafa i felne.

Nije redak slučaj ni da se kasnije svojski namučite kada želite da skinete točak i shvatite da je jedino rešenje da nađete dugačku cev, ubacite u nju ključ za točkove i onda svom snagom zapnete.

Kako se zaštititi od krađe felni?

O tome smo već govorili u ovom tekstu: Krađa točkova - kako se zaštititi? (kliknite na link)

Nove i polovne felne na našem sajtu?

Na našem sajtu možete naći veliki broj oglasa za razne felne:

 1. Na početnoj stranici se iznad osnovne pretrage nalazi niz sličica (auto, motor, kamion...) – kliknite na krajnju desnu (točak i klip).
 2. U padajućoj listi izaberite „Felne i ratkapne“ – otvoriće se nova polja za pretragu
 3. Sada upisujte željene podatke za filtriranje: dimenzije, polovne/nove, maksimalna cena, broj komada, lokacija prodavca...

Zaključak i najava nastavka

Stručni sagovornik za ovu temu bio nam je Marko Vračar iz kompanije „Vračar“ (www.tuningstyling.co.rs), koja se bavi proizvodnjom i prodajom raznih proizvoda za točkove, kao što su distanceri, adapteri, prstenovi, šrafovi...

Upravo o distancerima i adapterima, uobičajenim zabludama i greškama na tom polju pisaćemo u sledećem tekstu. Marko Vračar se svakodnevno sreće sa različitim zahtevima mušterija i problemima vezanim za sve u vezi točkova, pa smo sigurni da ćete naći odgovore na brojne nedoumice.

Dragan Romčević

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.9
Komentara: 3
Pregleda: 52962
   

Komentara: 3 | Pregleda: 52962

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Nihad Gulamović Tuzla

Zahvaljujem se autoru ovog teksta o felgama što nas je na veoma jednostavan i pristupaćan naćin uveo u znanje o felgama . Pored ovog teksta i prikaza sada više nemam NEDOUMICA . Hvala .

Odgovori

Aca

Da ja kazem sta znam o felnama. Najlakse se prodaju novopecenim mladim vozacima. Kada se kupe nove u radnji polovne vrede posle samo 30% od cene, a kada se kupe polovne nemogu se prodati za 50% od onoga koliko su placene.

Odgovori

Bodo

Pozdrav. Treba mi strucna pomoc od ljudi kojima je to struka i rutinski posao. Kupio sam gume za terenca 32x11,5 R15. Posto mi je terenac vrlo rijedak i za njega tesko naci felne,moram ih praviti a to nije bas povoljno. A ove stare na njemu su krivne i tresu inace su sa 5 rupa i uske su,malo sire od lade nive,samuraja(inace pase od njih uz male korekcije.. Elem,koje felne (širinom)za ovaj promjer guma odgovara . Ako moze da napisete u mjerama jer te cu da trazim od luksuznog vozila pa isjecati srce i onda centriranje, balansiranje i ostale potrebne radnje. Hvala.