Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kamp prikolica ili kamper - šta je bolje i isplativije?

Kamp prikolica ili kamper - šta je bolje i isplativije?
Postavljeno 13.06.2017. u 14:11
Autor: Dragan Romčević

Posedovanje kamp prikolice ili kampera je želja mnogih od nas, ali tu želju ne ispunjavamo zbog raznih „otežavajućih okolnosti“, među kojima je najznačajnija činjenica da je reč o investiciji koja će se najverovatnije koristiti manje od mesec dana godišnje. Tu su i drugi faktori koji utiču na turiste da ipak spavaju u hotelu ili apartmanu, pa ćemo uporediti prednosti i mane kamp prikolica i kampera.

Koliko osoba može da stane u kamper ili kamp prikolicu?

Zavisi od dimenzija i uređenosti enterijera. Postoje verzije sa 2 mesta za spavanje, pa sve do 8 ili 9, pri čemu treba imati u vidu da nisu svi ležajevi istih dimenzija, komfora, lakoće pristupa i slično. Takođe, u skladu sa većim brojem ležajeva obično rastu i dimenzije i u skladu s tim i cena.

Minimum opreme?

Novije verzije su obično bogatije i kvalitetnije opremljene, slično kao kod klasičnih automobila. Tu su kuhinja, toalet, tuš kabina, rezervoar za vodu, rezervoar za otpadnu vodu. Ako kupujete stariju polovnu kamp prikolicu po niskoj ceni, uvek vam ostaje mogućnost improvizacije, tj. dodavanja stvari koje želite.

Na primer, možete da ugradite klima uređaj, koji može da služi i za grejanje, ili da ugradite poseban sistem grejanja. Mogućnosti dodatnog opremanja vrlo su široke i najviše zavise od toga koliko ste spremni novca da uložite.

Iznajmljivanje kampera ili kamp prikolice - isplativa alternativa kupovini?

Možete da kupite vizuelno vrlo atraktivne, bogato opremljene i kvalitetne nove kampere i kamp prikolice različitih proizvođača, ali budite spremni da izdvojite više desetina hiljada evra. Polovna vozila su znatno jeftinija, ali cena, naravno, zavisi od stanja, opremljenosti, itd.

Stoga je možda dobra ideja da pre donošenja konačne odluke o kupovini prvo iznajmite i jedno i drugo, vidite šta vam više odgovara i zatim bacite pare na sto. Pogledajmo neke primere cena rentiranja kampera u Kamping centru Beograd, gde se cene razlikuju u zavisnosti od sezone:

  • Niska sezona: od 1. novembra do 31. marta
  • Srednja sezona: od 1. aprila do 14. juna i od 16. septembra do 30. oktobra + Uskrs i Božić, minimalno iznajmljivanje na 7 dana
  • Visoka sezona: od 15. juna do 15. septembra, minimalno iznajmljivanje na 7 dana

Ako planirate da rentirate, pametno je obaviti rezervaciju na vreme, pošto zbog činjenice da ovo tržište nije naročito razvijeno kod nas, ponuda i izbor nisu naročito veliki. Možete i da razmotrite opciju rentiranja u zemlji u kojoj ćete da provedete odmor, a da do tamo odete npr. autobusom ili svojim automobilom.  Ovaj centar takođe obezbeđuje otvoreni ili zatvoreni parking tokom cele godine, sa stalnim napajanjem električnom energijom, mogućnošću pražnjenja WC kasete, priključka na vodovod, nabavke i ugradnje dodatne opreme i slično.

Dakle, isplativost rentiranja u odnosu na kupovinu ili odsedanje u hotelu ili apartmanu morate sami da iskalkulišete.

Može li jeftino da se kupi kamper ili kamp prikolica?

Naravno, ponudu na našem sajtu možete da pogledate klikom na ovaj link Polovni kamperi i kamp prikolice.

Na primer, prikolica Adria 410 iz 1982. sa 5 ležaja, sa frižiderom i drugom uobičajenom opremom može da se kupi za 1.600 evra, Burstner City iz 1987. sa 4 ležaja za 2.350 evra, Adria Unica iz 1999. sa 3+2 ležaja i sa Vebasto grejanjem za 4.600 evra.

Kamper Fiat Ducato iz 2002. sa 2.0-litarskim motorom od 84 KS i 3 ležaja može da se kupi za 9.950 evra, Fiat Ducato sa istim motorom iz 2003. i 6 ležaja za 13.000 evra…

Kao i kod kupovine polovnog automobila ili bilo kojeg drugog proizvoda, proverite stanje vozila, regularnost dokumentacije, ponašanje na putu i slično.

Ne morate sa kamperom ili prikolicom samo na letovanje

Oni koji odluče da daju novac za kupovinu kampera ili prikolice nisu „osuđeni“ da ih koriste jednom ili dva puta godišnje za odlazak na more. Njima može svakog vikenda da se ode do obližnjeg izletišta, napravi roštilj i popije neko pivo ili čaša vina bez straha od policije, pošto ćete kući krenuti tek sutradan. Isto važi i za pecanje.

Takođe, koliko god uvrnuto delovalo, kamper u solidnoj meri olakšava i posetu udaljenoj rodbini, pošto ne morate da spavate kod njih, već posle večere imate svu privatnost u svojoj kućici na točkovima. Istina, mnogi domaćini neće imati baš mnogo razumevanja za takvo ponašanje, a neki će se verovatno naći i uvređenim.

Još uvek nismo saznali da li je „bolji“ kamper ili kamp prikolica?

Naravno da nismo, zato što to zavisi od mnogo faktora, pa ćemo sada pokušati raznim poređenjima da pomognemo potencijalnim budućim „kamperašima“ da lakše donesu odluku.

Kamp prikolica i kamper su dva potpuno različita koncepta. Moglo bi se reći da kampere uglavnom koriste oni koji više puta menjaju lokacije ili kampove, dok su oni sa prikolicom najčešće ljudi koji u jednom kampu provedu ceo odmor. Ako „cirkulišete“ iz kampa u kamp, možete da vidite više mesta, uživate na više plaža, itd.

Prednost kod kampera je to što putnici u vožnji mogu da koriste kuhinju i toalet, dok u prikolici ne sme niko da boravi u tokom putovanja.

Kamper je generalno mobilniji, ali kada prikolicu ostavite u kampu, imate slobodan automobil da lakše „zujite“, tj. odete na drugu plažu, u noćni provod, u nabavku...

Da li kamperom mogu slobodno da idem od plaže do plaže?

U mnogim zemljama nije dozvoljeno kampovati van uređenih kampova. Međutim, možete slobodno da se zaustavite na nekom parkingu ili drugom bezbednom mestu da se odmorite ili prespavate. Ostanete li duže ili razvučete tendu, postavite suncobran i iznesete stolice, postoji ozbiljna mogućnost da će doći neko (policija) da vas upozori ili naplati kaznu.

Iskustva su različita i u praksi zavise od zemlje, dela zemlje, lokalnih propisa i tolerancije vlasti/policije i slično. Stoga je vrlo pametno da se pre polaska na put dobro upoznate sa lokalnim propisima i iskustvima drugih ljubitelja kampovanja.

Čime se brže putuje?

Generalno, kamperi su brži i lakši za upravljanje, što znači da se njima pre stiže na krajnju destinaciju. Međutim, to nije pravilo, naročito ako poredimo neki stari kamper iz 80-ih, sa slabim i izmorenim motorom i neku laganu i relativno kompaktnu kamp prikolicu koju vuče novi VW Touareg 3.0 TDI sa 260 KS.

Takođe, treba imati u vidu i da neki noviji automobili mogu po želji vlasnika posebno da se pripreme za vuču težih tereta (npr. jači sistem za hlađenje motora), kao i da imaju elektronske sisteme koji sarađuju sa ESP-om u cilju „smirivanja“ prikolice ili sam ESP „prepoznaje“ da auto vuče prikolicu i u skladu s tim menja svoj način rada.

Što se tiče zakonskih ograničenja brzine na putu, u tabeli ispod imate podatke za kampere i prikolice do 3.500 kg.

Kao što možete da vidite, kamperi mase do 3.5 tone mogu u gotovo svim zemljama da se na auto-putu kreću brzinom do 130 km/h, dok je ograničenje brzine za automobil koji vuče kamp prikolicu često znatno niže. Razlika kod vožnje po ostalim putevima nije toliko velika, a uzimajući u obzir generalna ograničenja brzine, skoro da je ne treba uzimati u obzir.

Ograničenja navedena u tabeli su samo informativna - obaveza vozača je da sazna aktuelna ograničenja brzine za svoje vozilo ili skup vozila (auto + kamp prikolica) pre nego što uđe u određenu zemlju. * Ukoliko automobil i prikolica prođu TUV ispitivanje u Nemačkoj, povećava se dozvoljena brzina na 100 km/h. Ispitivanje košta oko 70 evra i traje dva sata.

Međutim, na stranu zakonska ograničenja, ne treba voziti brže nego što je bezbedno, a na svakom vozaču je obaveza da pravilno proceni svoje vozačke sposobnosti u određenom vozilu, naročito ako je za njega zakačena teška prikolica, kao i same vozne karakteristike kampera ili kombinacije automobila i kamp prikolice.

Kamp prikolica mora da bude prazna prilikom vožnje!

Mnogi se verovatno obraduju kada čuju da će ići na more sa kamp prikolicom, već planirajući kako će uživati u svom komforu i prostranosti kamp prikolice tokom same vožnje, umesto da budu vezani u sedištu automobila.

Međutim, zakon je po ovom pitanju jasan - u toku vožnje u kamp prikolici ne sme da bude niko!

U Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, u Članu 117. piše: U priključnom vozilu za stanovanje (kamp prikolica) ne smeju se prevoziti lica.

Koliko je komplikovanije vući kamp prikolicu u odnosu na vožnju kampera?

Kamperom upravljate vrlo lako, gotovo isto kao kombijem. Čak i ako nemate iskustva sa većim vozilima, vrlo brzo možete da se naviknete. Sedite visoko, pa imate odličnu preglednost napred i bočno, imate velike bočne retrovizore, ali treba se navići na odsustvo unutrašnjeg retrovizora.

Sa druge strane, kada je u pitanju prikolica, morate znatno pažljivije da vozite i da promenite navike po pitanju ubrzavanja, preticanja, kočenja i refleksnog izbegavanja udarnih rupa. Stoga se preporučuje da vežbate sa prikolicom na poznatom terenu kako biste stekli bar neko iskustvo pre polaska na put. Vaš automobil je sa prikolicom postao „skup vozila“, sa potpuno drugačijim voznim karakteristikama, ali i mnogo većom dužinom.

Posebno se savetuje da vežbate vožnju unazad, pošto ona za neke vozače može da predstavlja pravu agoniju, naročito ako to moraju da izvedu na uskom prostoru. Iskusnijem vozaču koji je već imao iskustva u manevrisanju prilikom vožnje sa prikolicom u rikverc, to verovatno neće biti veliki problem, ali u ovom slučaju govorimo o širokoj, visokoj i dugačkoj prikolici, pa ne možete najbolje da vidite šta se nalazi iza nje.

Manevarski prostor je takođe veoma sužen kada je u pitanju prikolica. Na primer, auto je dužine četiri i po metra, onda ide ruda za vuču i sama prikolica dužine npr. 6 metara. Sa druge strane, postoje kompaktni kamperi za troje-četvoro, koji su dugački samo 5 ili 6 metara, znatno lakši za vožnju u svakom smislu. Zato se savetuje da se sa prikolicom ne zavlačite po gradovima, već se što više držite otvorenog puta.

Idealno vozilo za vuču kamp prikolice?

Što teže, što šire i sa što snažnijim, po mogućnosti dizel motorom (zbog velikog obrtnog momenta, naročito pri nižem broju obrtaja). Pošto nemamo svi novca za Range Rover, GL, Q7, Grand Cherokee i slično, snalazimo se sa onim što imamo – „samo“ treba usaglasiti želje i mogućnosti.

Proverite koliko tešku prikolicu može da vuče vaš automobil

Pre nabavke ili rentiranja kamp prikolice, proverite u uputstvu za korišćenje vašeg automobila kolika je najveća preporučena ukupna masa prikolice koju može da vuče. Naravno, može on da vuče i veću masu, ali tu dolazi pitanje bezbednosti, ubrzanog habanja raznih komponenti, pa čak i mogućih kvarova.

Hoće li mi vuča kamp prikolice „spržiti“ lamelu?

Onaj ko ne zna da vozi, uništiće je relativno brzo i bez prikolice. Nemoguće je reći koliko će uticati vuča prikolice na lamelu, pošto treba uzeti u obzir način vožnje (npr. želja za oštrim kretanjem uz snažno dodavanje gasa i lagano popuštanje papučice kvačila), uslove vožnje (mnogo stani-kreni situacija, uzbrdica i slično), kvalitet seta kvačila, snagu i obrtni moment motora, masu prikolice...

Vozačka dozvola – koja kategorija za kamper, a koja za kamp prikolicu?

Kamper može da se vozi sa B kategorijom ukoliko mu masa nije veća od 3.500 kg i nema više od 8 mesta za sedenje, ne računajući sedište za vozača.

Kamp prikolica može da se vozi sa BE kategorijom ukoliko kamp prikolica ima najveću dozvoljenu masu ispod 3,500 kg.

Troškovi registracije

Kamper se registruje kao klasično putničko vozilo, što znači da cena registracije zavisi od kubikaže, snage i godišta. Klikom na ovaj link KALKULATOR  možete da saznate koliko je novca potrebno za registraciju. Inače, postoje i kamperi kubikaže manje od 2.0 litra.

Isti kalkulator možete da iskoristite i za dobijanje cene registracije kamp prikolice samo što ćete kod „Vrste vozila“ izabrati „Priključno vozilo“, a zatim kod „Namena“ izabrati „Služe za stanovanje, kancelariju, smeštaj alata“.

Dakle, bez primera – izračunajte sami ili pitajte prodavca koliko košta registracija.

Održavanje kampera i kamp prikolice

Kamper je praktično vrsta kombija, što znači da kao i svako drugo motorno vozilo zahteva održavanje. Na primer, ne bi trebalo tek tako da ga ostavite da mesecima stoji u dvorištu ili na nekom drugom mestu.

Tu su razne komponente koje traže „razmrdavanje“, tj. ne prijaju im dugi periodi mirovanja. Uostalom, ako već planirate da kupite kamper, to može da vam bude idealan izgovor da idete na kraće ili duže izlete, pa čak i jednodnevne, zašto da ne?

Prednost kamp prikolice je to što nema motor i prateće komponente. Ipak, tu su druge stvari koje treba održavati i proveravati, a koje direktno utiču na bezbednost, kao što su pneumatici i kočnice.

Može li pas da se vodi u kamp?

U mnoge kampove može da se vodi pas, ali pre polaska proverite koji su uslovi, pri čemu pas verovatno neće smeti da ulazi u vodu na plaži u okviru samog kampa i možda će morati da bude na povocu ili vezan.

Zaključak

Možda je najpametnije da probate sa iznajmljivanjem kamp prikolice ili kampera i sami uporedite njihove prednosti i mane u odnosu na vaše želje, realne potrebe i finansijske mogućnosti. Proverite mogućnost iznajmljivanja kamp prikolice u nekom od kampova u npr. Grčkoj, što znači da će vas prikolica već čekati, tj. nećete morati da je vučete.

Takođe, možda čitav koncept boravka u kamperu ili kamp prikolici nije za vas. Neko voli opuštenu atmosferu u kampu, drugi više uživaju u hotelima, treći se najprijatnije osećaju u apartmanima...

Tu je i finansijski momenat na koji mnogi često zaboravljaju, smatrajući da će kupovinom kampera ili kamp prikolice zauvek biti oslobođeni obaveze plaćanja hotela kada idu na more. Nažalost, računica nije tako jednostavna. Tu su troškovi registracije, održavanja, veće potrošnje goriva, putarine, zakupa mesta u samom kampu...

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 18
Pregleda: 79454
Ocena: 4.5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

ђоле

у камперу или у камп приколици може да се живи људи живе у томе сасвим опуштено не само у свету него и код нас

Odgovori

hare

Mislim da je Agencija za bezbednost saobraćaja nešto najgore što je zadesilo ovu državi još od Nato bombardovanja. Prate EU regulativu ,a kompletna samogradnja zabranjena.Sramota!!!

Odgovori

Milos Jankovic

Da li među entuzijalistima ima neki advokat pa da pokrenemo neku radnju oko preregistracije kampera. Neko mora ovim konjima da pokaže i dokaže da to nije pravljenje rakete. Kada bi mogli Malom ili Vučiću da objasnimo da će još i uzeti neku paricu od toga, mogli bi smo da izboksujemo preregistraciju. Ajmo nekako da se organizujemo.

buduci kamperista

Jel ima ko ovda da je uvezao starilje kamper od 30 godina da i da kaze kako je to uradio a da nije preprodavac pa da cuva tajnu da hoce da zaradu 100 %na nas

Nemanja Muruzovic

Dobar dan interesuje me koliku prikolicu smem da vucem sa BE kategorijom jer mi nije jasno ja sam gledao prikolice od 5 m da li mogu da se vuku inace imam i c kategiriju ali mi nije jasno na koju masu se odnosi da li 3500 kompletna tezina ili samo prikolice ?Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Prikolica sme da ima najveću ukupnu masu (sama prikolica + teret) 3.500 kg. Masa vozila koje vuče prikolicu ne ulazi u ovu računicu. Takođe nije važna ni dužina prikolice.

Sale

Kamping kao takav, bez obzira da li se radi o kamperu ili kamp prikolici nije uopšte jeftin sport i tu se ne treba zavaravati. Zbog toga kod nas kamping i nije nešto razvijen. Na zapadu, a naročito Americi postoji cela kamping kultura, a kao pratilac toga i kompletna kamping infrastruktura. Postoje ozbiljni kampovi i ne samo kampovi već i klasična kamping svratišta na kojima se možete odmoriti, dopuniti vodu, izbaciti nakupljeni otpad i sl. Ukoliko neko želi da se okuša u kampingu, definitivno prvo preporučujem rent, a tek kasnije eventualnu kupovinu. Kamper treba održavati, treba ga negde smestiti u periodu nekorišćenja, registrovati itd. a sve to košta. Kamp prikolicu takođe negde treba držati kada se ne koristi, potreban je i iole jači automobili za vuču itd. Na kraju za kompletno uživanje je potrebno i vreme, jer se kamperi i kamp prikolice ne koriste za 7 ili 10 dana, jer je potpuno neisplativo. To je za one koji imaju i novca i vremena da odvoje npr. 20 ili 30 dana za odmor.

Odgovori

Boban

Pre svega - jos jedan odlican tekst. Iz svega navedenog cini se da onima koji mogu da letuju jednom godisnje (7-10 dana) i zimuju jednom (mozda cak i ne svake godine) - nijedna od ove dve opcije jednostavno nije potrebna. U nasoj zemlji verovatno 99% stanovnista spada u ovu kategorije (zbog nedostatka vremena/novca ili nekog treceg razloga). Ako nema prilike za koriscenje barem desetak vikenda godisnje i jedno duze letovanje i zimovanje - prosto nema smisla.

Odgovori

Indijanac

Ja sam to resio tako sto sam jednu karavelu T3 pretvorio za relativno male novce u kampera a van sezone ga koristim u druge svrhe izmedju ostalog zaradi za registraciju i odrzavanje.Sklopiv rasklopiv je za 30-45 min.E sad zavisi ko sta zeli.Pozdrav svima

Odgovori

Goran

Da nemate mozda koju sliku da pokradem idejno resenje?

Dragan

Ko kod nas odrzava kamp prikolice ? Koliko je finansijski isplativo ne znam ali ima nesto sto ne moze da se plati a to je sloboda. Siguran sam da je jeftiniji odmor u svojoj kamperki nego u nekom znj hotelu. Sve te kamp prikolice su opremljene kao lux garsonjere, vecina njih ima namestaj kakav mnogi stanovi koje sam video. Ako su im duzina 7-8 metara sa sirinom od 2.5 to je vec garsonjera. Kad izbacis predsator eto dupli prostor.

Odgovori

Drgan

Hteo sam reci da vecina njih ima namestaj kakav mnogi stanovi nemaju. U inostranstvu je posedovati kamper ili prikolicu pomodarstvo a kod nas se karakterise kao sirotinjsko. Ljudi kod nas mahom kupuju prikolice bez papira i koriste ih kao vikendice.

kole

Sad sam bio na Sitoniji pored kampa blizu Porto Karasa u mestascu Agios Kiriaki. Pogledao sam cene i bio iznenadjen koliko je to skupo. 8 evra kamp prikolica do neke duzine, tenda jos 8. Po osobi 5 evra, za kola parking 5 evra, ako hoces frizider i struju 5 evra, WI-FI je besplatan. Za cetvoroclanu porodicu je to oko 400 evra za 10 dana, a za te pare moze da se nadje solidan apartman sa kupatilom. Gledam one kampere, tu se niko ni sa kim ne druzi, sve neke svabe, Rumuni, Grci i Madjari. Svako gleda svoja posla i sprema svoju hranu. Kad se setim kampova po Istri i Dalmaciji kakvo je tu druzenje bilo. Ali cim bi smo dosli u kamp, odmah trazimo gde su Bosanci. Zezanje i druzenje zagarantovano.

donald kovac

Malo detaljni ste trebali odpisati posto mene jako dvoumim da kupim Kampera . Pa daja upisem sto na inostranim sajtovima rezesirao ja mozda nekome pomaze. Kod kampera i kod kamp prikolica jako bitno da se ne prokisnavaja ! Kamperom nije jeftina letovanje(registracija i ostali ) ! nego za malo vreme mozete vise mesto pogledati 2-3dana jedno pa mesto pa dalje . Kod nas samo euro 3 mozemo uvesti . za takvog mnogo nas nema para. Samogradnja ukinuli , posto mi neznamo nesto zavariti za sarafiti ! Nemac- Talian - Poljak zna i sme ( u nemackoj mozes sam prepraviti iz kombija kampera ! ) a ovde i ako je original trazite da ponovo da fabrika izda (nakon 20 godina )da je on to pravio

Odgovori

Sava

Kamper: registracija 350 eura,mobilan,ali manje mesta nego u kamp prikolici (dosta mesta se gubi na prolaz iz kabine u zadnji deo kampera. Kamp prikolica: registracija 30 eura,mobilna,otkačiva,više mesta unutra. Kamp prikolica ekstra stanje 4.000 eura... Kamper ekstra stanje 22.000 eura....

bidza

Zasto se ne dozvoli slobodan uvoz kampera? Kad su mogli da dozvole uvoz motorcikla .zasto su kamperasi diskriminisani

Odgovori

donald kovac

Evo ja sam isto da se slobodan uvoz kampera , posto taj kamper ( ima 100 000 - 200 000km max ) mozda koristis evektivno 30 dana i gledaces da bude 100% ispravno kad grenes negde da bez problema da stignes, ce manje da zagada okolina nego neki auto sa euro 3 motorom(300 000 400 000 km minimum ) koji ce neko voziti svaki dan

[email protected]

Pošto sam i ja bio zainteresovan za samogradnju kampera odustao sam od toga zbog nakaradno prepisanog zakona EU u kome kod njih može sve a kod nas je sve to zabranjeno zahvaljujući kvazi stručnjacima iz Agencije za bezbednost saobraćaja,kod kojih kada se bira novi direktor vi ne možete da uvezete auto dok se on ne izabere.Inače posedujem kamp prikolicu od 1983 god.Adriju 305 slb.Napominjem da sam lično išao u agenciju.Pozdrav.