Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Koliko će nam vremena uštedeti 130 km/h umesto 120 km/h?

Koliko će nam vremena uštedeti 130 km/h umesto 120 km/h?
Postavljeno 07.08.2017. u 09:08

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, rekla je da je njeno ministarstvo već pokrenulo inicijativu da se maksimalna brzina na auto-putevima Srbije poveća na 130 km/h. Da li će ovo povećanje biti prihvaćeno i ukoliko bude, da li će ono uticati na bezbednost?

Ministarka je kao razlog za povećanje brzine navela to što se poslednjih godina pri izgradnji puteva vodilo računa o kvalitetu. Međutim, ovo nije jednostavan proces, pošto zahteva i izmenu Zakona o bezbednosti u saobraćaju na putevima, koji bi inače vrlo uskoro trebalo da bude izmenjen po mnogim drugim pitanjima.

Koja ograničenja vladaju po Evropi?

U Evropskoj uniji maksimalna dozvoljena brzina na auto-putu je uglavnom od 120 km/h do 130 km/h. Nemačka nema generalno ograničenje brzine na auto-putu, ali je preporučena brzina od 130 km/h. Takođe, u Nemačkoj je na mnogim deonicama auto-puta brzina zaista ograničena u rasponu od 80 km/h do 130 km/h. Tu je i Holandija, gde se na određenim delovima auto-puta uvodi niža dozvoljena brzina - od 80 km/h ili 100 km/h, kako bi se smanjilo zagađenje i buka u blizini naseljenih područja.

Francuska je jedina članica EU u kojoj po automatizmu vladaju drugačija brzinska ograničenja u slučaju loših vremenskih uslova. Kada pada kiša ili sneg, ograničenje na auto-putu pada sa 130 km/h na 110 km/h. U slučaju magle (vidljivost manja od 50 metara) automatski se uvodi ograničenje brzine od 50 km/h na svim putevima.

Međutim, isti princip koriste i druge zemlje, ali tako što na velikim displejima iznad ili pored puta ispisuju „novu“ maksimalno dozvoljenu brzinu u zavisnosti od vremenskih uslova. Tu su i:

  1. Finska u kojoj se zimi maksimalna brzina na auto-putu smanjuje sa 120 km/h na 100 km/h (sa 90 km/h na 80 km/h na međugradskim putevima)
  2. Švedska u kojoj se zimi maksimalna brzina na auto-putu smanjuje sa 110 km/h na 90 km/h (sa 90 km/h na 70 km/h na međugradskim putevima)

Ponovo Francuska - nije neuobičajeno da se maksimalna brzina privremeno ograniči za 20 km/h ili 30 km/h kako bi se na nekim deonicama smanjilo zagađenje, naročito leti kada su visoke temperature.

Kod Bugara je do sredine 2012. ograničenje bilo 130 km/h. Odlučili su da ga podignu na 140 km/h, ali samo na novoizgrađenim deonicama sa kvalitetnim asfaltom i dobrom infrastrukturom, kao i na kvalitetno renoviranim starim deonicama.U Bugarskoj i do 140 km/h

Naravno, bilo je i mnogo onih koji su se protivili ovoj odluci. Neki su čak tvrdili da će ovo povećanje od samo 10 km/h dovesti do 30% više fatalnih ishoda u saobraćajnim nesrećama. Sa druge strane, oni koji su podržavali ovakvu odluku tvrdili su da će se na ovaj način samo povećati bezbednost, kao dokaz navodeći da je broj stradalih opao nakon što je ograničenje „davne“ 2002. godine podignuto sa 120 km/h na 130 km/h.

Koliku uštedu u vremenu donosi podizanje ograničenja na 130 km/h?

Recimo da jedan automobil sat vremena vozi brzinom od 120 km/h i pređe 120 kilometara. Drugi automobil vozi sat vremena 130 km/h i pređe 130 kilometara. Dakle, brži je za sat vremena prešao 10 kilometara više. Koliko sporijem treba da nadoknadi tih 10 kilometara vozeći i dalje 120 km/h?

Treba mu 5 minuta. Nije mnogo, zar ne? Ili jeste? Ako uzmemo u obzir opciju da teoretski voze bez prestanka npr. 4 sata konstantnom brzinom, dolazimo do zaostatka od 20 minuta.

Da li bezbedniji automobili opravdavaju veću brzinu?

Danas uglavnom vozimo znatno bezbednije automobile nego pre nekoliko decenija - sa raznim elektronskim bezbednosnim sistemima, većim i širim točkovima, boljom aerodinamikom, oslanjanjem… Dakle, vožnja pri visokim brzinama je danas mnogo bezbednija nego pre npr. 30-40 godina.

Međutim, tu je drugi problem. Vozači nemaju pravi osećaj brzine kojom se kreću, pošto proizvođači mnogo ulažu upravo u to da izoluju ljude u automobilu od zvukova spolja i vibracija koje stvara sam automobil ili koje dolaze sa podloge.

Kada je čovek „učauren“ u svom tihom i udobnom vozilu dobija lažan osećaj sigurnosti. Pritom nije svestan da pri brzini od 120 km/h samo u jednoj sekundi pređe 33,3 metra, a ako još malo pritisne papučicu gasa i dostigne 150 km/h prelaziće skoro 42 metra svake sekunde.

Takođe, nije svaki autoput isti. Kvalitet kolovoza u velikoj meri utiče na bezbednu vožnju pri visokim brzinama. Ako u desnoj traci imate kolotrage od teških vozila, prelazak iz jedne u drugu traku može da bude u nekim situacijama veoma rizičan, naročito za neiskusne vozače.

Kvalitet puta od presudne važnosti

Mnogi stručnjaci, kako domaći, tako i strani, slažu se da kvalitet puta treba da bude glavni faktor pri određivanju ograničenja brzine, a tu se ne misli samo na kvalitet asfalta, već i prateće infrastrukture, pa treba detaljno analizirati čitavu mrežu auto-puteva i onda doneti odluku:

  1. Da li uopšte podizati ograničenje na 130 km/h?
  2. Ukoliko se donese pozitivna odluka – da li na svim deonicama ili samo na onima koje su dovoljno kvalitetne?

Javite nam u komentarima, da li ste za podizanje ograničenja brzine kretanja na 130 km/h?

Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 94
Pregleda: 52844
Ocena: 4.5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Слободан

Срамота је да се на овим савременим новоизграђеним ауто-путевима и даље може возити максимално 130 km/h, као да возимо аутомобиле из 50-их година прошлог века и миленијума.

Odgovori

goran

treba postovati preticajnu traku i voziti srednjom sa rastojanjem dovoljnim da se reaguje 150 je ok

Odgovori

Atila Jožef

brzinu treba podići na 140 km/h, a od 22h do 06h brzina treba da bude 150km/h Obavezno na magistralnom putu treba podići sa 80km/h na 90km/h

Odgovori

prosecan majmun

na 120 hocu da zaspim pri voznji, na 150 sam potpuno naostren i voznja pruza dovoljan izazov da mi se ne prispava... razlika u vremenu mozda nije znacajna na nekim kracim relacijama, ali sam angazman u voznji takodje smatram bitnim :)

Odgovori

BrankoNS

SAMO PUN GAS !

Odgovori

Mikica

Ja sam za Nemacki propis, bez ogranicenja pa neka svako vozi onoliko koliko voli a da je sposoban da iskontrolise svoje vozilo, mada je kod nas to neizvodljivo jer nam em fali jos jedna traka, putevi su katastrofa vecina njih a vozaci jos gori jer od onih u skroz levoj sto sibaju 80 a u srednjoj nikog, e od takvih mozes da nastradas pre nego od 200 na sat...

Odgovori

goran

upravo sam stavio komentar da se ne postuje leva traka.vozaci je koriste pri manjim brzinama a treba je osloboditi,pa ko ima brz auto srecan put

jagodinac

Problem nije u brzini. Problem je u ne znanju i nekulturi nas Srba. Dal vozili 80, ili 180 kmh..sranja ce uvek da bude. Jer smo generalno kao nacija neobrazovani sto se tice saobracaja! Jedan primer. ON-ONA stane na ukljucenje za auto put i da levi zmigavac....a, to vrlo cesto vidjam...msm da je i 100kmh za nas mnogo!!!!!!

Odgovori

Bariš Mančo

Netačno je da manja brzina smanjuje zagađenje. Istina je da veća brzina smanjuje frekvenciju saobraćaja i tada je u stvari manje zagađenje. Najveće zagađenje je u centrima velikih gradova jer se tu kenja u mestu i vozi jako sporo.

Odgovori

Vozac

Koliko god da vozite, ispod 80 k,/h ne sme, i iznad 130 km/h takodje ne sme. Ali, nemojte voziti levom trakom, odnosno odmah se sklonite nakon preticanja. Takodje, sto skoro niko ne radi - ako neko zeli da se ukljuci sa vase desne strane, prebacite se u levu traku za preticanje ako je slobodna, da bi vozilo moglo u zaletu da se ukljuci u auto put, a ne da ga sabijate do kraja pomocne trake, pa da mora iz zaustavljanja da se ukljucuje u auto put, jer ne sme da vozi zaustavnom trakom. Mislite glavom, i sve ce biti u redu!

Odgovori

Strahinja

Kako cemo mi onda da se ukljucimo nazad u desnu traku?Jedino da prestignemo vozilo koje je ispred nas.

Paja

Nega bude kako hoce, moja krntija jedva moze 100kmh pa izbegavam autoput :D

Odgovori

dragan

Slazem se da nepostovanje brzine ima veze sa saobracajnim nesrecama,ali nas standard je na nivo banana drzava putevi su katasrofalni namete koje ste uveli ne stavljajte u dzepove i odrzavanje stranaka nego ulozite tamo zasta su namenjene.Svake godine se rade isti mostovi i iste deonice puteva na auto putu pa gde su te pare od putarine i jos kakvih nameta nemojmo uporedjivati zemlje u okruzenju ovde se ne radi u opste ne radi o brzini vec popunjavanjem rupa u budzetu,statistika kaze da vise saobracajnih nesreca bilo ove godine nego prosle godine.

Odgovori

SitanSecer

Gledam ove sto se zale na strance i njihovu brzu voznju. OTVORENO GARANTUJEM vozili bi mi i brze i ludje od njih, samo nemamo sta, obzirom da vozimo krsine sto na 120-130 nisu bezbedne ni po vozaca ni po okolinu .

Odgovori

Balkan

Iskreno nisam dovoljno je i 120 km, ne treba zaboraviti da klipni avioni uzlcu pri brzini od oko 150 km.. a mi govorimo o automobilima a ne avionima.

Odgovori

Maja Janicijevic

Druze 21-vi vek je, automobili se prave da se mogu voziti 200 km/h bez osecaja brzine, ne slazem se sa vozacima koji voze 120 km/h a pritom ih ne mozes oterati iz preticajne trake na auto putu, cesto putujem i ispada da se pravim vazan kad amblendujem nekom da mi se skloni iz preticajne trake jer vozim brze od 120 km/h, putujuci po evropi sam jedno video a to je da je kultura vozaca u srbiji najgora i da su srbi generalno najgori vozaci kojima treba 5 min da se pokrenu na zelenom jer im je mobilni uvek u ruci a na auto putu voze svojih 100_120 km/h u trecoj preticajnoj traci.

Aleksandar Petrovic

Sa ovakvim razmisljanjem, ti si samozivnik. Meni je bas super na 130 km/h, jer imam puno obaveza, i treba mi manje vremena provedenog u autu.

Rados

Da putujes koliko pricas, takodje bi vidio da u inostranstvu niko ne ablenduje da mu se sklonis iz preticajne trake, ma koliko brzo isao iza tebe.

Vlada

Drug Maja,je delimicno u pravu sto se tice Srba i njihove voznje,i pred semaforom,a pogotovo u malim mestima,i na auto putu,konkretno na levoj, brzoj traci..No,mislim da Drug Maja spada u red bahatih ludaka,kojima je samo vazno da oni prodju,ablenduju,kao da su sami na putu,i nije im vazno da li ce vozac ispred njih da pogine sklanjajuci SE od njegove velicine i vaznosti..Svaki dan vidjam takve na nasem auto putu..Ipak sto rece Rados,vidi se da ne ides cesto po inostranstvu,jer,u centralnoj Evropi,niko zivi ne ablenduje,sporijem vozilu ispred sebe.Negde je ablendovanje i zabranjeno,negde ne,ali tamosnji vozaci to ne rade,ne sto su mnogo kulturni,vec sto im je takva praksa..A znaju i da odpozdrave na tvoje izvinjenje zbog sporije voznje u preticajnoj traci..Dakle drug Maja je rekao delimicnu istinu,ali nije pomenuo sebe,a nije ni potrebno,jer se sve vidi kakav je on tek vozac..

SRB

Pa da je iko od vas bio u Evropi videli bi da se tamo ljudi ni ne voze preticajnom trakom, a i kad se voze sami se sklone kad te vide u retrovizoru, a i inace smatram da ako Nemci misle da je bezbedno staviti da na njihovom autoputu nema ogranicenja brzine zasto nebi i mi (naravno uz bolje puteve, koji su do sad mogli da se izgrade vec 1000 puta koliko je para pokradeno)

Andreja

Obzirom da su putevi i vozila u Srbiji znatno bolji od auto-puteva u Velikoj Britaniji, u kojoj je dozvoljeno 113 km/h, i Švajcarskoj, u kojoj je dozvoljeno 120 km/h, trebalo bi da povećamo maksimalnu dozvoljenu brzinu. "Mislim da bi trebalo da povećamo maksimalnu dozvoljenu brzinu" - reče predstavnik naftne i auto industrije. "Mislim da bi trebalo da smanjimo maksimalnu dozvoljenu brzinu" - reče hirurg.

Odgovori

Perić

Pre neku noć sam za dlaku izbegao ogromnog crnog džukca na sred autoputa, vozio sam 120 kao što je ograničenje. Kao prvo, šta će ker na autoputu - znači ograda je oštećena. Kao drugo, ne vozim nov bezbedan auto, jer sa platom od 500 evra koja je medju najnižim u Evropi ne mogu da ga priuštim. Da li bih ostao živ ili doživotno kljakav da mi je ker podleteo pod auto i da sam se isprevrtao? Pitanje ograničenja je tu manje bitno, ali mi ionako ne znamo šta je bitno, zato nam je ovako kako je dok se majemo glupostima i zato nam vladaju raznorazni poslednjih 30 godina. Da bi žvaka bila za seljaka mora seljak prvo da ima dobar auto, odlično održavan i bezbedan put i na kraju dobar mentalitet. Pošto od toga ništa ovde nemamo, zaključak je da bolje da diskutujemo o lepom vremenu ili o tome koja je sorta jagoda ukusnija nego o nekim stvarima koje su ipak za razvijeno društvo 21og veka.

Odgovori

Dean

Da ja sam za podizanje ogranicenja na 130 km/h Na svim deonicama tj na Celokupnom Auto Putu ili bar na onom delu gde pise Auto put tj na onom delu gde se placa kao Auto Put.

Odgovori

Dean

Naravno da sam za povercanje brzine i ne samo na 130 vec na 140 km/h Hvala

Odgovori

Dule

Mislim da je 150 prava mera, Pre nego sto svi skoce na mene da odgovaraju 80 % njih nece voziti i dalje brze od 120 , ali ce ih mentalno zalepiti za desnu traku , i u tom slucaju leva saobracajna traka ce sluziti iskljucivo za preticanje. U principu kao i svugde pa i na autobahnu gde ima deonica bez ogranicenja. A rigorozno kaznjavati one koji voze iskjucivo levom trakom sa telefonom u rukama. Treba iskljuciti iz saobracaja , oduzeti kljuc i pozvati slep sluzbu. Kad se ovo uvede ima da se napravi red za 10 dana. A ove zamotane strance sto voze 200-250 u rentiranim automobilima sto idu juzno da se pohvale u selu kaznu naplacitvati po kubikazi u evrima. 5000 cc 5000 evra ima da progledamo svi u Srbiji i da naplatimo 5 vekova pod turcima.

Дежурно гунђало

@Dule - бата Дуле, па где нађосте турке и тих 5 векова? Смедерево је пало 1452. дакле од 1389. до 1452. Србија је и даље била слободна. Први Српски устанак десио се 1804. и остало је историја. Нема тих пет векова, заборавите то. А и ја сам нашао у теми повећања брзине на 130 километара на сат да се бавим историјом...

vlada

Dule je potpuno u pravu za bahate Shiptare i Turke,koji cine ogromnu vecinu na nasim autoputevima,i voze ludacki..Jer do sad su bili minimalne kazne za takvu voznju..I prolazili su sa kaznama od 50-100 e..Inace,kada treba da se uparkiraju ili izadju iz saobracajne trake,pa to je mucenje,kao da voze lokomotivu sa 200 vagona..150 KM/H je neka gornja granica,do koje ne bi trebalo kaznjavati na auto putu..

jerry

Zakon o bezbednosti u saobracaju napisan je tako da se novac sliva u budzet a ne da se poboljsa bezbednost u saobracaju. Slazem se da je neophodno ogranicenje brzine kretanja vozila, ali sam za varijantu da to bude pod obavezno na kriticnim delovima puta (bolnice, skole i u principu grad uopste). Na otvorenim putevima smatram da je dovoljno onako kao sto su nemci uradili - preporucena brzina. Prebrza voznja nikada nije bila uzrok udesa vec, ISKLJUCIVO, losa procena vozaca (mislio je da moze brze ali se precenio). Zakon ne treba da ogranicava brzinu kretanja vec nesposobne vozace, ali kako bi onda naplacivali kazne ako nesposobnim vozacima zabrane upravljanje motornim vozilom! Uvesti sistem kao kod dozvole za posedoovanje oruzja: alkoholisanim vozacima, prolazak kroz stop, kroz crveno, za izazivanje udesa sa povredjenim/nastradalim - trajno oduzimanje dozvole bez prava da ikada ponovo upravlja vozilom! I naravno, kaznjavanje vozaca koji sporom voznjom usporavaju saobracaj (zato sto je to u 99,99 % slucajeva nesposoban vozac i potencijalni kamikaza na putevima). Za sve koji zele da komentarisu moje misljenje neka podju od sebe i gde su u odnosu na ovo sto sam napisao. Ja iza sebe imam dve decenije upravljanja veoma brzim motociklima bez apsolutno i jedne jedine greske.

Odgovori

Vandaman

Dobro si ti ovo rek'o kolega. I ja vozim motocikl i auto. Kad god vozim normalno ( a za mene je to max brzina koju okolnosti dozvoljavaju) vozim bez greške. Spora vožnja i stalno buljenje u km sat me dekoncentriše i uspavljuje pa tada pravim i greške. Sedamdesetih godina prošlog veka pa sve do 80-tih nije svako ni mog'o da položi. Čim vide da je neko kilav obore ga i tako se izabere da vozači budu najsposobnije jedinke. Sad vozi i prestaro i premlado i nesposobno, oni što im ne bi dao dve vezane kokoške da pričuvaju. Izađu iz auto škole da ne znaju ni da se uparkiraju, da voze u rikverc, kružni tok im bauk...Što mora u jednoj porodici da voze i muž i žena i sin i ćerka? Nije istina da svako mora da ima vozačku. Dok nam je ovakav sistem biće i tragičnih udesa!!

Vlada

Jerry,mislim da tvoj predlog nije los..No zaboravio si i sebe da predstavis,kao vozaca motocikla- kamikazu..Tacno tako,kamikazu,jer motociklisti na auto putu idu ogromnim brzinama od 200-300 km/h..Stranci ne idu tom brzinom,ali nasi vozaci,svi redom..I kada prodje motocikl pored vas,tom brzinom,automobil vam se zaljulja,ma koje marke bio..Ja uvek u sebi kazem,bem ti lebarnik,kakva ludacina..A ko misli da lazem,ili ne govorim istinu,neka kaze svoje misljenje..

Zole

Jerry, svaka čast kako si ovo sve napisao. Morao sam da napišem komentar, svaka ti je na mestu.

Nenad

Vozim Audi A6/2.7tdi automatik 7 brzina.Moje misljenje je da u gradu na auto putu ogranicenje bude kao i do sada 80km pri normalnim uslovima a na otvorenom auto putu brza traka bude 140km,srednja 120 i da se striktno postuje ogranicenje,imao sam slucajeva da u brzoj traci voze 80-100km na sat i moras da zaobiđes takve vozace sa desne strane sto je veoma opasno!

Odgovori

heisenberg

Vozim Audi A8 i mislim da bi takvima kao što si ti trebalo oduzeti auto i zabraniti vožnju automobila

Aca

Pa sta nas briga sta ti vozis..

nex

Imam 20cm!? Pa ljudi sta briga koga sta ko vozi i koliki je kome! Tema je brzina!

vlada

Nenade,uopste nije vazno koji automobil vozis..Mozda si malo mladji,pa volis veliku kubikazu,ili nemas drugih obaveza u zivotu sem benzina..No,u POTPUNOSTI SI U PRAVU,STO SE KOMENTARA TICE..

Petar Cordas

Hvala bogu novi efikasniji i sigurniji auti na novim putevima.Ako je neko ozbilan i ne preteruje povecanje brzine nece nista promeniti.Samo dovoljno ne edukovani vozaci neznaju kako i kad treba voziti.Treba ukinuti alkohol na O tu je veci problem,poostriti tehnicke i ukiloniti policajce koji to nisu.glasam za

Odgovori

Nenad Sušić

Po meni bi trebalo da zavisi od kvaliteta puta,auto put kroz naselja 80KMh a na otvorenim deonicama bih sporu -srednju traku ostavio na 120Kmh dok bih brzu-levu podigao na 150Kmh I kažnjavao bih vozače koji u brzoj traci voze ispod 100 pa se dešava da ih moraš preticati sa desne strane što je veoma opasno na auto putu

Odgovori

heisenberg

Uz dopunu zakona - preticanje sa desne strane = nasilnička vožnja..

vlada

Preticanje sa desne strane je skoro pa pogibeljno..Ali ima ljudi,koji misle da je auto put njihov,i nece da se sklone..Jednostavno nece..A voze 100 km/h/

Saša

Dobar dan,kao prvo treba da se zna da ti isti auto putevi u Eu u pojedinim zemljama nisu ništa bolji od našeg pa je ograničenje 130km/h,čak su u pojedinim zemljama i gori.Nevidim razloga da se to i neprimenjuje kod nas,pre sam za uvođenje vinjete da bi se izbegle u sezoni bespotrebne guzve.Smanjile bi se guzve i mahom bi se svi gradjani vozili auto putom i vise para bi se slilo u kasu.Npr.dosta putujem i vozac sam teretnih vozila,primera radi u Slovackoj platim godisnju vinjetu za auto 50e i sto bi isao nacionalom i izbegavao putarine,pravio guzvu,habao auto i sve ostalo.U Sloveniji je to na godisnjem nivou 100 e.i kod njih mahom 80% vozaca to kupuje i mirni su godinu dana.Cini se da je malo ali svi to uzimaju jel se isplati,mozes da kupis i na sedam dana onda je 15e.

Odgovori

vlada

Sasa ,to sa vinjetama je odlicna stvar..Medjutim,kod nas se to ne isplati..

mirko

da, po autoru teksta bi moglo da je ogranici i broj konjski koraka po kilometru... al ovaj GENIJE nije sugeriso da je BOLJe raditi na kvalitetu i infrastrukturi puteva, nego se zadovoljava plilagodbi ´´postojecim´´ uslovima...ocigledno nije cuo za signalizaciju, pogotovu interaktivnu signalizaciju na problematicnim dionicama... ok... razumjem ga...500 godina pod turcima nije malo...

Odgovori

Bojan Baburski

ja sam za smanjenje... sa ovakvim kantama i krstarecim raketama od 2000evrova , danas svaka susa vozi nekog krsa. da ne pricamo o putevima na kojma su kolotrazi 10santimetara dubine i krateri od pola metra... treba svi da vozimo gusenicare, sto znaci brzina maks do 80km/h a gusenice dovoljne za prelazenje prepreka

Odgovori

Branko

Ionako se vozi i brže od 140 km/h na auto-putu! ideju treba podržati!!!

Odgovori

black047

Čitajući komentare,stiče se utisak da je ograničenje od 130km/h pitanje donje granice na autoputevima,ko ima novac kupuje dobar auto ali ne i pamet.

Odgovori

Milos

Da naravno

Odgovori

Željko

Samo stariji vozači koji su vozili stojadine i jugice itd svesni su da su brzine preko 100ke opasne. Klinci voze novija vozila sa boljom zvućnom izolacijom pa nemaju osečaj brzine

Odgovori

Sanja

svaka cast za komentar!!!

astra blue

Da,da se podigne ogranicenje brzine,a ne da se vucemo kao prebiveni ceo dan po auto-putu.

Odgovori

Mihailović Aleksandar

Potpuno je suludo držati ograničenje od 120 kilometara na sat na autoputevima, koje je važilo i u prošlom veku, a u međuvremenu je bezbednosna i sva ostala tehnologija automobila otišla nezamislivo unapred. Po ovom pitanju bi se potpuno ugledao na Bugarsku i Nemačku, uz veliki rad na obuci prosečnog vozača za ponašanje i pravila vožnje na autoputevima, što se čini mi se kod nas ne radi, sem u NAVAKU. Mnogo su veći problem vozači koji presporo voze po autoputu, iznenada koče i smanjuju brzinu, kako bi kucali SMS poruke u toku vožnje! Toga smo svi svedoci, a ja sam pre neki dan video "damu" kako na suvozačkom praznom sedištu drži uključena dva mobilna telefona, na kojima se simultano dopisuje dok vozi! Kad se takvi budu sankcionisali, a ne ovi koji prekorače 10 kilometara na čas, biće manje nesreća na našim putevima!

Odgovori

Boban Simovic

Samo na kvalitetnom auto putu - po dve trake u oba smera celom dizinom. Uz kontrolu i kaznjavanje prekoračenja maksimalno dozvoljene brzine.

Odgovori

Goran

Na deonicama gde je to moguće treba podići max brzinu kretanja ali na pojedinim delovima autoputeva gde su ''crne tačke'', nizbrdice-uzbrdice treba smanjiti.

Odgovori

Bojan

Apsolutno sam za povecanje ogranicenja, na 130 a jos bolje na 140 km/h na nasim autoputevima. Dosta toga je "renovirano" i / ili izgradjeno (koridori Srbije). Do skoro sam svojim autom, autoputem vozio 140. Zato, jer kad vozim 120 km/h, ja sam ubedljivo najsporiji na autoputu. Svi sleperi i autobusi me preticu (kao i 90 % ostalih vozila) a to vec nije bezbedno. Izuzetak je mozda poneki zalutali jugic, stojadin, reno 5,samara i slicno, koji se krecu uglavnom ispod 120.

Odgovori

B. S.

Mislim da ograničenja brzine nemaju veze sa saobraćajem,uvek kada se vozim autoputem ne vidim nikog ko vozi ispod 145 km/h, osim kamiona (koji ne idu više od 100km/h). Naravno da sam za povećanje na 130km/h jer će narodu manje da se uzima iz džepa. Pogledajmo Nemačku koja nema ograničenje, a ima manje nezgoda od Austrije koja ima 130km/h. Kod nas ne bi trebalo da se bave ograničenjem brzine, nego drugim saobraćajnim propisima.

Odgovori

Wff

-Nemačka ima nešto bolji odnos u saobraćaju. Kod nas je problem što ljudi misle da znaju da voze kada znaju da upravljaju vozilom, a 93% (podatak ankete Mirka Alvirovića) aktivnih vozača ne bi danas prošli vozački ispit na teoretskoj obuci. Znači imamo naciju koja nema pojma saobraćajne propise. -Posle toga treba dodati odnos prema drugim učesnicima u saobraćaju tj da vozač bude svestan da osim njega postoje i drugi učesnici na koje on utiče. To je kod nas nula, a primere mogu da vam navodim do beskonačnosti. To su krucijalne razlike sa Nemačkom koju pominjete, a opet daleko smo bolji od Rumuna u tom pogledu. Tu svest niko ne uzima u obzir. -I najvažnije što se tiče ograničenja. Ono nije pravljeno zbog najbržih automobila već zbog najsporijih. Situacija od pre neki dan kod Jagodine. Mrak, svi voze 130-150km/h (brzina koju bi svi hteli da bude dozvoljena) odjednom naglo kočenje, 4 žmigavca svi pale, za malo da se desi lančani u onoj količini automobila koji se vraćaju za zapadnu Evropu. Zašto? Zato jer u desnoj traci vozi TAM kamion sa 70km/h. Uzrok ozbiljnog lančanog udesa bi bila velika razlika u brzinama. -Procenat preživljavanja između udarca 50 i 60km/h su isto drastične. -U obezbeđenim uslovima probajte da vozite 50, 100, 150 i 200+ km/h i gledajte trag kočenja i ponašanje vozila. Kada to doživite, ili recimo i udes preživite nećete gledati na brzinu isto. Setite se bivšeg ministra policije koji je na autoputu udario psa džipom i kako je na kraju prošao.

Marko Kornelijus Zec

Da svakako sam za povecanje na 130 km/h

Odgovori

Miodrag

Država i zakonodavac i putari da se potrude malo više i postave elektronske znakove koji imaju promenljivu max. brzinu a u zavisnosti od uslova na putu. 130 km/h kada je lapavica je opasno, ali 130 km/h kada je dobra vidljivost, kolovoz suv :)

Odgovori

Nesa

Mislim da je tolerancija bitna koja mora biti do 10 km/h. Jer ako je ogranicenje 120km/h onda 130 bi bila krajnja granica. A ne nekog kazne sto je isao 121km/h

Odgovori

Goran Djuranovic

podici ogranicenje naravno na 140...ali autoput nije pitanje...problem je veci gde ovi nasi lopovi uzimaju pare od naroda a to je ograniceje od 50 kroz naseljeno mesto a put magistralni...ko da putem jos jure fice i tristaci...

Odgovori

veljko

Jednostavnije je da kaznjavaju preko 160 km/h, nego ove sa 130km/h. Kad bi svi isli 120km/h , doslo bi do zastoja. Kao u americkim filmovima. Kolone.

Odgovori

Irena Bara

Treba podići ograničenja nakon analize svih autoputeva ponaosob.

Odgovori

ckobo

Procitali ste clanak? Cemu povecavanje brzine? Za onih 20 minuta ustede na svaka 4 sata voznje? Pa sve i da smanji bezbednost za samo 1%,ne isplati se za tih 5 minuta po satu sto ces biti brzi....

Odgovori

milan

epa vidi u tome je najveci problem. vise se ne voze fice ali udese i u ficama i u novijim vozilima izaziva ono sto sedi za volanom. automobili su unapredjeni ali taj za volanom je danas mnogo ludji, nervozniji i besniji od onog pre 40 godina koji je vozio ficu

Odgovori

Nikola

Pretrgli se sa brzinom,mogli su da stave ogranicenje 140km/h, a ne 130km/h i treba da bude na svim putevima

Odgovori

cika kure

teko je tebra...pa da poteram bmw-a ljudski,da proradi adrenalin,a ne da se uspavam na monotonih 120km/h

Nidzaa

Bilo bi pametno popraviti puteve i podici ogranicenje na 130 i to na svim deonicama a.p. ...

Odgovori

tomkarlo

Pa ako se ništa ne dobije sa povećanjem od 10 km/č što onda ne smanjimo za 10 km/č jer ćemo sigurno dobiti manje teške štete.

Odgovori

Nemanja

Ko želi neka štedi gorivo i novac, meni je lepše da vozim 160 (naročito na duže relacije) i platim kaznu 20e. To je svakako svrha ovog zakona - da se uzmu pare, pa eto im.. Jer autoput (kakav god da je) u Srbiji je najbezbednije mesto u saobraćaju i ništa osim otimačine se tu ne uvodi.

Odgovori

Jovan S

Kao kod komsija (HRVATSKA) samo da regulisu kaznjavanje i zakon i opet dobro. Ne moraju ni dizati onda na 130 km/h. Kod njih je 130 km/h ali isto tako niko te nece dirati do 150km/h (Kamere, radari, presretaci). Ali zato jel te uhvatio preko dobro ces se pocesati po glavi i izvaditi iz novcanika. Tako da sto se mene tice svejedno je. Samo neka se regulise malo to. I opet super.

Odgovori

Dragan

Ja sam za :)

Odgovori

Malisa

Ja to racunam ovako. 100 kmh u 5. brzini 5.5l ed 120 kmh u 5. brzini 6-6.5l ed 130 kmh u 5. brzini na 3.500 obrtaja 7.5-8l ed Sto se mene tice moze da bude neograniceno, dosta se gubi na gorivu i bezbednosti, vrlo malo dobija na vremenu.

Odgovori

Branko

Pa to što je ograničenje na XXX km/h ne znači da moraš da voziš XXX km/h. Niko te ne tera da voziš i manje, ako ti je ekonomičnije. Neki automobili imaju 6 brzina pa im je ekonomičnije na malo većoj brzini. Inače, svi dobro znamo da je autoput sasvim bezbedan i za 140 mk/h na većem delu svog skromnog postojanja u Srbiji, tako da je 130 sasvim ok.

2.2 hdi 6b

...3000 obrt.- 165km/h u 6-oj brzini. Ispod se gusi. Da li stalno voziti u 5-oj ili kupiti neki stariji auto pa se utopiti u sivilo ?....pitanje je sad

AcA OPEL

Moram da priznam da sam ja i do sad vecinom vozio 130-140. Nekad kad su losi uslovi kao jednom kad upadoh u pljusak vozim samo 70-80 bez obzira na ogranicenje od 120. Kao sto neki pre mene napisase mnogo toga zavisi od vozaca i bitan je ljudski faktor. Bitno je sta je coveku u glavi. Sa 130 km/h sam pre neki mesec na auto putu jedva uspeo da se zaustavim ispred auta prevrnutog na krov. Jos policajac krenuo u susret i mase rukama da stanem i stanem bukvalno na 3 m od njega, a trougao sam jedva izbego da im ga ne zgazim. Tad sam bio srecan kao malo dete jer nisam vozio brze pa sam uspeo da ukocim u zadnji cas.

Odgovori

Bojan Nikolic

Podici ogranicenje brzine na autoputevima na najmanje 130km\h, a idealno bi bilo kao u susednoj Bugarskoj - 140km\h.

Odgovori

Daniel

130km i više,jer se vise nevoze fiće koji su razvijali brzinu od max 110km/h pri raspadanju samoga auta

Odgovori

dule

otvorite rubriku ili temu novi putevi i kvalitet..pa da Vam saljemo slike izgradnje puteva ili popravki pa bi ste videli da ima rupa na putevima starim par meseci..da li sahtovi moraju tako da se vide vire i budu neusaglaseni sa kolovozom..da li neko za kavalitet daje garanciju..da li ima sankcija ..ko je sankcionisan osim vozaca koji i placaju sve to..

Odgovori

Boris

Popraviti postojece puteve, napraviti nove i ne ogranicavati brzinu

Odgovori

laki77

sto vise poostravate, vise imamo saobracajnih nezgoda. pa vi i dalje nastavite da gazite po narodu koji je i onako nervozan zbog bednih poslova i malih plata.

Odgovori

Jale

Da druze, bas ljudi sa malim platama, nervozni i brinuci da sastave kraj sa krajem prle 160km/h u besnim kolima. Ali bas oni. I da, slazem se sa 130 ,uz ogranicenje kod vremenskih uslova i bolju kontrolu.

Goran Topic

Ovo je bas diskutabilno.... Mislim da pre nego sto se poveca brzina (moze i na 150kmh max) trebalo bi mnoge druge stvari srediti... Npr rastojanje izmedju vozila da se bolje definise, a ne da mi dripac pridje na 3m, a idem 100kmh a on hoce da me pretekne sa 130kmh. I onda ja moram da ubrzam da me ne bi udario i udjem u sporiju traku. Pritom blica i svira. To bi trebalo da se okarakterise kao nasilnicka voznja.... Mislim da treba da se poveca max brzina ali na svim deonicama... I treba biti PAMETAN vozac, da znas kako ce se tvoj auto a i bilo koji drugi ponasati u iznenadnim situacijama i prema tome prilagoditi brzinu. OK, moze da bude i 150kmh, ali razmisljaj sta ce se desiti npr kad budes pri toj brzini preticao kamion... Budi pametan...

Odgovori

bokisky

A zasto vozis 100 km/h levom trakom?! Takvima bre treba oduzeti dozvole, takvi su najnebezbedniji na putu. I koji to kamioni i autobusi MOGU da idu 150?!

djordje vukicevic

naravno da cu da vozim levom trakom 90-100 , kada obilazim kamione koji idu 70-80

Dejan Grujicic

Definitivno treba podici brzinu kretanja na kvalitetnim auto putevima na 130 Km/h.

Odgovori

Deki

Kvalitet puteva katastrofa,putarina nerealno skupa.Cene goriva preskupe!Tako da sta reci sto se tice max.brzine.Mozda najvise do 140 km/h.Preko toga nije ni bezbedno.

Odgovori

Sale

Lično mislim da pitanje maksimalno dozvoljene brzine i nije toliko važno. Naravno to ne znači da ne treba da postoji, ali kada se radi o bezbednosti u saobraćaju, mislim da su bitniji neki drugi faktori. Tako npr. na auto putu je mnogo opasniji onaj koji ne poštuje rastojanje od vozila ispred, čak i da se kreće 100 km/h, od onoga koji vozi 150 km/h, a ispred njega stotinama metara nema nikog. Naveo sam samo jedan primer koji je veoma čest u praksi. One koji se agresivno "nabijaju" u vozila ispred koji su u fazi preticanja sporijih vozila ne bih ni komentarisao. Akcenat treba staviti na rigorozno kažnjavanje onih koji se bahato i agresivno ponašaju, a ne samo na brojke.

Odgovori

Zikica

Bezbednost sta to znaci. Zavisi od vestine vozzca, kvaliteta vozila, tehnicka ispravnost. Sa rodjakom sam se vozio domesta blizu granice 255Km/H, u Beogradu haos zastoj, a zurili na sahranu rodjaku. Isti auto je drugi komsija servisirao , zamena ulja i sl, i provera vozila i vozio 210 jednom ulicom, trkao se sa njim Saab 95 Aero + biturbo, a u pitanju je Japanski dizelas 2.0. ne oseca put, neravnine, a ne oseca se brzina, kao da je avion. Ne kazem da je u redu, ali komentar tipa ne moze da ide auto, i sl nije tacno, los put i sl., pre los auto i vozac... Pricam o profesionalcima, koji se nisu izivljavali. Vozio sam GTR titanium, plus 1200 HP custom i znam dovoljno,.... U nemackoj no limit, putevi nisu kao u opisu komentara, bolji su madjarski, najbolji francuski sa naplatom. Posedujem 4 svoja automobila, i mozda su mi to 25 recimo auto, najnoviji. Dakle sve je individualno, za vw je 80 km kao u nekom japancu 350km, i bezbedniji je taj auto od navedenog vw. Treba o kategoriji i bezbednosti, najnebezbedniji su nesigurni vozaci koji izazivaju udese, a nebezbedno smece izbaciti sa auto puta neka se voze van po zemljanim putevima.

stankovic

da daaa

vlada

Vidi se da je Zikica mali od palube,nedoraslo deriste..Citam i ne mogu da verujem,da je po gradu Bgdu,on ili njegov rodjak vozio 210 km/h..Trkao se bata,pa jos misli da je veliki vozac..Znamo mi za te trke,koje se desavaju u gluvo doba noci,kad nema saobracaja,bar ne velikog,i kada je mogucnost greske mala..No,imali su srece sto im niko nije usao u vidno polje,jer sad ne bi mogao da se hvalise svojim umobolnim pricama..Zikice,nemoj da ides mojom ulicom,nece biti dobro za vas balavandere..

Žarko Tomić

"Da li bezbedniji automobili opravdavaju veću brzinu?" Moramo znati jednu stvar: I pre 50 i više godina pa i dan danas automobilima upravljaju ljudi, još uvek ne idu sami. Možete voziti Maybach ili Fiat, najbitniji je opet ljudski faktor. Onaj vozač koji je nesiguran i neiskusan ili pod dejstvom alkohola, u vožnji slupaće sigurnije auto i sa 50km/h. Ja sam za podizanje ograničenja na 130 km/h, jer već i onako 95% vozača vozi tom brzinom na auto putevima, ali i za pooštravanje kazne onim vozačima koji voze preko 150km/h. Za početak je bolje uvesti na boljim autoputevima.

Odgovori

Jovan

Oces da kazes da ga ti kao ne nacepis nikada preko 150? :)

Branislav Pravda

Ja ne pamtim da li sam ikada vozio brže od 120km/h,poštujem rastojanje vozila ispred i stalno pratim ko hoće da me obiđe u brzoj.Vozio sam svakakva vozila i i brža i sporija.nikada nisam imao udes od kada sam položio.Ono što mi smeta jesu vozači koji misle da svi učesnici moraju da im se sklanjaju ako oni voze 140,160,200 brzom trakom.I ostali isto tako koriste brzu traku da preteknu sporija vozila,ali za razliku poštuju ograničenja.

Petar Čordaš

Konačno to je ispravna odluka još samo sa 80 na 90 i onda smo kao sav normalan svet

Odgovori