Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako odabrati ozvučenje za automobil?

Kako odabrati ozvučenje za automobil?
Postavljeno 28.09.2017. u 12:43

Najvažnija stvar na automobilu su kočnice i zvučnici. Dobro, može da se koči motorom i ručnom, ali ako nemate dobre zvučnike, kakva je svrha posedovanja kola? Šalu na stranu, svi mi volimo dobar zvuk u kolima i često poželimo da ugradimo bolje zvučnike. Problem je što se tada susretnemo sa brojnim nedoumicama, bez obzira na to da li smo potpuni laici ili već imamo neko iskustvo. Pitanja je mnogo, stižu razni odgovori koji su često u suprotnosti jedni s drugima...

Odredite količinu novca koju želite da potrošite

Postoje dva pristupa ovom problemu. Prvi - odrediti budžet za kompletno ozvučenje i onda u okviru njega određivati koliko ćete novca potrošiti za pojedine komponente. Drugi - kupovati deo po deo, u zavisnosti od toga kada dođete do viška novca; npr. prvo kvalitetan radio, zatim snažne prednje zvučnike, pa pojačalo, subwoofer… Koji ćete pristup primeniti zavisi od toga šta želite i sa koliko novca raspolažete. Sve zavisi i od toga šta želite da postignete – kristalno čist zvuk, vibracije od kojih se tresu komšijski prozori, oboje...

Ako želite vrhunski sistem, moraćete mnogo da uložite, ali i mnogo da naučite o samim komponentama. Što više budete učili, shvataćete koliko malo ustvari znate i koliko je sve komplikovano. Naravno, mnogi su bez ikakvog poznavanja elektronike, akustike i sličnog sklopili audio sistem koji im sasvim odgovara. Nismo svi zagriženi audiofili, niti je automobil prostor u kojem može da se postigne „savršen“ zvuk bez pomoći stručnjaka, komplikovanih kalkulacija i mnogo novca.

Čuvajte se falsifikata

Sve se danas falsifikuje, a iz Kine i drugih zemalja stiže razna tehnika vizuelno gotovo identična originalu, dok je razlika po pitanju kvaliteta, karakteristika i dugotrajnosti drastična. Ne postoji univerzalni recept kako prepoznati falsifikat - neki su urađeni bolje, drugi lošije, dok su neki toliko dobro urađeni da kupac nikad ni ne sazna da je prevaren.

Prvo se detaljnije upoznajte sa kompletnom problematikom ozvučenja

Naravno, možete da odete kod nekoga ko se profesionalno bavi ugradnjom auto ozvučenja i da prepustite sve njemu, ali ako želite to sami da radite, ne budite nestrpljivi, već prvo napravite plan. U suprotnom, možda ćete bespotrebno dati više novca na neku veoma kvalitetnu/skupu komponentu čije mogućnosti neće moći u potpunosti da budu iskorišćene zbog drugih komponenti.

Ozvučenje je mnogo komplikovanije nego što možete da zamislite

Nije sve u vatima. Ni u decibelima. Ni u broju ili veličini zvučnika. Čitava ova priča je suviše komplikovana za običnog čoveka, pa proizvođači komponenti to koriste i pokušavaju da nas impresioniraju nekim karakteristikama koje nisu od presudne važnosti. Slično kao što nas proizvođači fotoaparata (i mobilnih) „navlače“ brojem megapiksela – 10 hiljada milijardi megapiksela za najbolje slike IKADA!!! 

 Radio (CD/DVD plejeri, plejeri, glavne jedinice ili kako već hoćete da ih zovete) 

Verovatno ćete prvo imati dilemu za kojeg proizvođača da se odlučite. Proverene marke su npr. Kenwood, Pioneer, Blaupunkt, Sony, Alpine... I oni imaju proizvode višeg i nižeg kvaliteta, tj. cene, kako bi pokrili što širi krug kupaca, a kao što smo već pomenuli falsifikatori su se potrudili da vam po vrlo povoljnoj ceni ponude vrhunski uređaj.

Ako planirate iole ozbiljniji audio sistem, na radiju ne bi trebalo (mnogo) da se štedi. Kvalitetniji i skuplji radio će obično imati i razne dodatne, veoma korisne funkcije, kao što su: USB priključak, čitač SD kartice, bluetooth...

Zvučnici

Ovde treba isplanirati hoćete li stavljati nove zvučnike identičnih dimenzija kao što su fabrički ili će biti veći, pa će nešto morati da se seče. Možda će imati isti prečnik, ali različitu dubinu, što takođe treba uzeti u obzir. Možda ćete stavljati još zvučnika na mesta na kojima se fabrički nisu nalazili - i tu treba isplanirati provlačenje kablova i montažu.

Mnogi zaboravljaju na kvalitet montaže zvučnika. Ako nisu dobro učvršćeni ili ako je rastresena podloga na koju se učvršćuju, to može ozbiljno da utiče na kvalitet zvuka. Bićete razočarani, a nećete znati da problem nije u zvučnicima.

Kada se ugrađuju auto zvučnici u vrata, trebalo bi učvrstiti sve plastike i druge delove koji mogu da vibriraju. Takođe je vrlo korisno uraditi takozvani damping, tj. ubacivanje posebnog materijala koji apsorbuje zvuk, mada može i da se improvizuje drugim, jeftinijim materijalima. Mogu i svi drugi delovi automobila da se dampinguju, mada se to obično radi u vratima i u gepeku ako se ugrađuje subwoofer.

Kvalitetniji zvučnici napred?

Ako vam je važno da vi uživate u muzici onda stavite bolje napred, tj. uložite više novca u njih. Ukoliko vam je važnije da se čuje i napolju, onda dajte više na subwoofer... Neki vozači kažu da im je bilo sasvim dovoljno kad su dva prednja fabrička zvučnika zamenili „trosistemcima“ uz iole pristojno pojačalo, te su odustali od ugradnji elipsi na zadnju policu i naročito od subwoofer-a.

Vrste zvučnika

Auto zvučnici mogu da se razlikuju po dimenzijama, obliku, materijalu od kojeg su proizvedeni, vrsti zvuka koju treba da emituju… Zadržaćemo se na ovoj podeli:

  • Visokotonci: kao što im i samo ime kaže, imaju zadatak da kvalitetno „odrade“ visoke tonove.
  • Srednjotonski zvučnici: oni rade u najkritičnijem području prenosa frekvencija, gde su osetljivost i analizatorska sposobnost ljudskog uha najveći, a u tom području je i najveća koncentracija u muzičkom materijalu. Stoga je veoma važno da oni budu kvalitetni.
  • Niskotonski zvučnici: za emitovanje niskih frekvencija potreban je zvučnik za emitovanje velikih akustičkih snaga, niske rezonantne frekvencije, velikog prečnika i velikih hodova membrane na jako niskim frekvencijama.
  • Subwoofer: on se bavi zvukovima veoma niske frekvencije, po mogućnosti da „glumi“ zemljotres. Zahteva pojačalo, pošto mora da „gura“ veliku količinu vazduha.

Zašto se koriste različite vrste zvučnika?

Jedan zvučnik ne može da reprodukuje zvuk od niskih do visokih frekvencija uz prihvatljivu jačinu zvuka i bez distorzije, pa se koristi više vrsta zvučnika, gore navedenih. Naravno, ne moraju svi da se koriste, naročito subwoofer.   

Skretnice

Da bi do svakog zvučnika stigao signal odgovarajuće frekvencije, koriste se skretnice, koje predstavljaju neku vrstu filtera, obično u kompletu sa samim zvučnikom. Ako je dvosistemski zvučnik, odvajaju se visoki tonovi za visokotonac i niži za bas/srednjetonac, a slično važi i za trosistemske zvučnike.

Snaga zvučnika – gledajte RMS snagu

Ono što vas interesuje jeste RMS snaga – to je snaga koju zvučnik može da „podnosi“ neograničeno (bez oštećenja). Izražava se kao npr. 40W RMS. Naziva se i sinusna snaga. Ono čime nas proizvođači privlače jeste maksimalna snaga, koju zvučnik može da izdrži u ekstremno kratkom periodu, što je za nas relativno nevažan podatak.

I kod RMS snage postoje određene varijacije po pitanju merenja, tj. kako je pojedini proizvođači mere, što opet zavisi od vrste zvučnika, ali to je suviše komplikovano... Uglavnom, kada gledate neke zvučnike, fokusirajte se na RMS.

Pojačalo

Pojačalo ne služi samo da poveća jačinu zvuka, već utiče i na kvalitet zvuka. Postoji više vrsta pojačala, sa jednim ili više kanala, sa raznim karakteristikama... Krenimo ipak prvo od kompatibilnosti zvučnika i pojačala, pa ćemo naknadno pokušati da pojasnimo druge stvari. Dakle, impedansa.

Šta je to impedansa i čemu „služi“?

Kompatibilnost pojačala i zvučnika – odakle početi? Recimo da na prvom mestu treba voditi računa da se ove komponente uklope po impedansi i snazi. Kada zvučnike priključimo na pojačalo, ono ih na svojim izlazima vidi kao opterećenje, koje nazivamo impedansom.

Što je impedansa niža, to zvučnici troše više struje, a pojačalo trpi veće opterećenje. Ovo opterećenje čini „zbir“ otpora, induktivnosti i kapacitivnosti zvučnika, pa nema potrebe da ulazimo u detalje - nazivamo ga impedansom, koja se skazuje u omima (Ω).

Impedansa nije konstantna. Zavisi i od frekvencije - na nekim frekvencijama može višestruko da skoči ili opadne, ali se deklariše nominalna impedansa da bi uklapanje sa pojačalima bilo lakše. Neki zvučnici imaju navedenu i minimalnu impedansu, koja nam pokazuje koliko će maksimalno opteretiti pojačalo. Ipak, tu ima i drugih parametara, pa situacija nije tako jednostavna - impedansa zvučnika varira u različitim frekventnim opsezima.

Pojačalo takođe ima navedenu snagu i impedansu, ali ovde nije reč o impedansi pojačala (mada ono ima izlaznu impedansu) koja govori o sposobnosti pojačala da u zvučnik navedene impedanse isporuči deklarisanu snagu. Na primer, pojačalo od 100 vati i 4 oma može (teoretski) da u zvučnik iste impedanse isporuči 100 vati, pošto ima odgovarajući „hardver“ i druge karakteristike. Neka pojačala mogu da rade sa zvučnicima različitih impedansi, npr. 2 i 4 oma, a u slučaju zvučnika od 2 oma, deklarisana snaga je 50-100% veća.

Dakle, recimo da je nominalna impedansa otpor, koji nam pokazuje koliko će zvučnici opterećivati pojačalo, jer zvučnici s nižom impedansom zahtevaju više snage da bi se pokretali. Uglavnom - impedansa zvučnika treba da bude u skladu sa specifikacijom pojačala.

SPL - efikasnost i osetljivost zvučnika? (to je ono u db – decibelima ili dB/W/m...)

Kao da ovo do sada nije bilo dovoljno komplikovano, stigli smo i do efikasnosti i osetljivosti.  Pokušajmo ovako – kada zvučni talas krene od membrane zvučnika i ide kroz vazduh pritom ga sabijajući i razređujući, pritisak vazduha u svakoj tački na tom putu biće viši ili niži od normalnog koji bi bio bez rada zvučnika. Upravo razlika između vrednosti normalnog pritiska i maksimalnih vrednosti pritiska do kojih dolazi zbog rada zvučnika (kretanja zvučnog talasa), naziva se SPL  - „Sound Pressure Level“ - odnosno „glasnoća“.

Ovo je veoma značajan faktor kod zvučnika – izražava/meri se u decibelima po vatu na jednom metru udaljenosti (dB/W/m). Ovaj parametar pokazuje efikasnost zvučnika, jer nam govori koliko glasno će određeni zvučnici svirati pri istoj isporučenoj snazi.

Može doći do situacije da povezivanje zvučnika niskog SPL-a i manjeg otpora sa slabijim pojačalom rezultira nedovoljno glasnim zvukom. Znači, ako želite jak zvuk – potrebni su vam zvučnici sa visokom efikasnošću i otporom.

Neki kažu da efikasnost pokazuje koliko je u stvari teško „naterati“ zvučnike da zvuče glasno. Nedovoljno jasno? Naravno... Ali, uglavnom što je efikasnost veća, dobijate snažniji/kvalitetniji zvuk, tako da gledajte da kupite zvučnike sa što više decibela – dB.

Međutim, SPL može da se iskaže na dva načina, koji se često mešaju i u zvaničnim karakteristikama proizvoda, i među stručnjacima, ali srećom – krajnji rezultat je često vrlo sličan ili identičan, pa nema velikih problema. Govorimo upravo o efikasnosti i osetljivosti.

Efikasnost je reč koja je razumljivija na engleskom, a naš prevod bi bar u ovom slučaju bio „iskoristivost“. Kao kad Amerikanci ili Englezi kažu da je auto „efficient“, glupo bi bilo prevesti da je efikasan – kod nas se uglavnom tada koristi reč ekonomičan, malo troši i slično, pošto reč efikasan ne bi bila u duhu našeg jezika.

Uglavnom, efikasnost je stari način izražavanja SPL-a, kojim se iskazuje kolika je količina „elekrične snage“ (1 vata) pretvorena u akustičku energiju. Meri se tako što se 1 vat električne energije dovede zvučniku i prati koliku će akustičku snagu zabeležiti mikrofona postavljen na 1 metar udaljenosti. Odatle merna jedinica 89 dB/W/m - decibela za 1 wat na 1 metar.

Problem kod ovakvog načina merenja i glavni razlog zašto je uglavnom napušteno je problematično određivanje šta je to zapravo 1 W snage koji se dovede zvučniku, pošto to zavisi od impedanse zvučnog sistema i nekoliko drugih faktora.

Stoga je osetljivost vrednost kojom se SPL tačnije pokazuje – nećemo objašnjavati zašto, i ovo je previše.

Vrednosti osetljivosti i efiksnosti su gotovo identične kad je reč o audio sistemima sa ravnom i stabilnom impedansom, tj. kada se nominalna impedansa ne menja zbog, npr. rasta ili pada frekvencije. Međutim, kako dolazi do razlike u impedansi, dolazi i do povećanja razlike između efikasnosti i osetljivosti.

Uglavnom, podaci, bez obzira da li su navedeni za efikasnost ili osetljivost, ako su u rasponu 80 dB - 85 dB govore o niskoj, 86 dB - 90 dB o srednjoj, a iznad 90 dB visokoj osetljivosti ili efikasnosti audio sistema.

Da li je visoka osetljivost ili efikasnost uvek superiornija? Nije, to zavisi i od drugih faktora.

Subjektivna jačina zvuka

Subjektivni doživljaj svih karakteristika zvuka, pa tako i njegove jačine, koji dolazi iz jednog zvučnika ili sistema zvučnika razlikuje se od osobe do osobe. Na primer, naše uši su manje osetljive po pitanju niskih i visokih frekvencija, pri čemu je razlika u osetljivosti na različitim frekvencijama izraženija pri niskim zvučnim pritiscima, itd.

Kako starimo, tako gubimo sposobnost da čujemo visoke tonove. Tinejdžeri, ne smejte se! I vi ste već ozbiljno na putu sužavanja raspona frekvencija koje možete da čujete. Kažu da zdrava deca čuju do 20.000 Hz, da bi do 20. godine ova granica pala na 16.000 Hz, a do 60. na samo 8.000 Hz. Naravno, ovo su uopštene procene, ali i sasvim prirodan proces – koji može ozbiljno da se ubrza dugotrajnim slušanjem glasne muzike, naročito preko slušalica koje „dihtuju“ u samom ušnom kanalu. Suština ove priče je da nema potrebe da se oduševljavate zvučnicima koji mogu da idu do frekvencije od 20.000 Hz, kad taj zvuk nećete ni čuti.

Da li uz subwoofer obavezno ide pojačalo?

Da, pošto integrisano pojačalo u auto radiju nije dovoljno da pokreće veliku membranu subwoofer-a. Postoje pojačala sa jednim kanalom, namenjena samo subwoofer-u, a postoje i višekanalna na koja može da se priključi i subwoofer i drugi auto zvučnici. Tu su i pojačala sa više kanala koja imaju „bridge mode“, tako da se pretvaraju u jednokanalno za subwoofer. Ima tu i „krosovera“, internih i eksternih, pri čemu eksterni može da bude pre ulaza ili nakon izlaza pojačala... Ovo ćete morati da istražite sami ako dođete do te tačke.

Ipak, generalno, ako kupite npr. četvorokanalno pojačalo, pa planirate da ga koristite i za zvučnike i za subwoofer, to obično neće dobro proći, pošto će subwoofer tražiti više snage. Ako kupite dobro pojačalo, sve može da funkcioniše odlično.

Instalacija pojačala

Mora da bude na stabilnoj i ravnoj površini, npr. ispod sedišta ili u prtljažniku. Mora da ima i dobro napajanje, na šta u velikoj meri utiče kabl. Nakon što sve pravilno montirate i povežete, u zavisnosti od pojačala, imate podešavanja sa kojima u velikoj meri možete da utičete na kvalitet zvuka.

Kablovi

Možda će fabrički kablovi biti sasvim dovoljni za povezivanje zvučnika i drugih komponenti. Međutim, i tu treba napraviti proračun kako uprkos kvalitetnim komponentama ne bi dolazilo do šuma i sličnih neželjenih zvukova. Posebno je problematično povezivanje pojačala – stoga pitajte nekoga ko se razume kakav kabl da kupite i kako sve da povežete. Ako se ne razumete dovoljno, najbolje je da sve prepustite stručnjaku ili nekome ko se dovoljno razume.

Zaštita od krađe

Skidanje maske sa radija je vrlo korisna mogućnost. Međutim, tu su i zvučnici i pojačala, pa je alarm praktično obavezan. Neka lampica koja pokazuje da je alarm aktivan bude na što vidljivijem mestu, kako bi potencijalnim lopovima odmah dala do znanja da će auto “vrištati” ako pokušaju da ga obiju. Što kvalitetniji alarm, to bolje, ali protiv lopova koji se bave takvim krađama obično i jeftiniji alarm predstavlja nesavladiv problem. Istina, slaba je korist i od najkvalitetnijeg alarma ako niko ne reaguje na njegovo pištanje dok lopovi čerupaju vaše ozvučenje. Korisno je npr. i da sakrijete zvučnike na zadnjoj polici tako što ćete čitavu policu presvući nekim tankim materijalom.

Slab prijem radio signala?

Tu su antene za naknadnu ugradnju. Mogu da budu klasične, a mogu da budu i u takozvanom „shark“ (ajkula) stilu.

Bluetooth uređaji

Postoje razni bluetooth uređaji koji mogu da vam budu korisni – od bluetooth handsfree uređaja za razgovor telefonom, do  bluetooth MP3 plejera.

Multimedija

Postoje tipski i univerzalni uređaji, sa velikim tač-skrin (osetljiv na dodir) displejem, sa mnoštvom funkcija, među kojima je i GPS navigacija. Pošto na ovim uređajima možete da gledate i video snimke, uz dobre zvučnike doživljaj može da bude fantastičan.

Vaš radio nema priključak za USB „stik“ (fleš)

Tu su FM transmiteri – uključite ga u upaljač, povežete sa vašim radiom preko određene radio frekvencije, ubacite USB „stik“ i slušate muziku. Tako možete sa sobom da ponesete 4, 8 ili više GB muzike. Vrlo su jeftini, pa ne morate da trošite novac na novi radio/plejer.

Zaključak

Kao što smo rekli na početku, mnogo je znanja potrebno da bi se u potpunosti razumela sva problematika koja prati auto ozvučenje. Ipak, i uz relativno malo novca i pomoć iskusnijih prijatelja ili prodavaca možete da sklopite pristojan audio sistem.

Ukoliko, međutim, želite ozbiljno ozvučenje kojim biste mogli da se hvalite kako samim kvalitetom i jačinom zvuka, tako i tehničkim karakteristikama komponenti, onda ulazite u uzbudljiv svet u kojem ćete provesti mnogo vremena u diskusiji i druženju sa ljudima koji imaju istu strast. Ovaj tekst je samo načeo priču o izboru savršenog ozvučenja...

Dragan Romčević

Saveti i vesti

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.7
Komentara: 17
Pregleda: 24573
   

Komentara: 17 | Pregleda: 24573

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Radovan Ognjanovic

Ako bih zamenio fabricko ozvucenje u citroenu c3 2006 godiste, da li bih potpuno izgubio onaj mali displej iznad radija?

Odgovori

Miroslav

Postovani, kako da "odaberem" solidno ozvucenje za svoj auto? A6 karavan, ima obicno fabricko ozvucenje. Ne znam da li mi je bas potreban vufer, ali me nervira zvuk u kolima, nekako je "srednjacki" ako me razumete.... Pa da preformulisem pitanje: da li je moguce da se za budzet od 300 do 500e znatno popravim kvalitet zvuka? Veliki pozdrav Miroslav, Kraljevo

Odgovori

Polovni Automobili

Ne može ovako da se odgovori. Morate da odete kod nekoga ko se razume u muziku i da sa njim vidite komponentu po komponentu koju biste da zamenite ili dodate i koliko bi to poboljšalo kvalitet i koliko bi koštalo. Nekome je dovoljno samo da stavi "vufer" u gepek i da gruva. Neko drugi želi da zvuk bude jači i čistiji.

Nenad Dalipovski

Fabricka muzika zaista moze jako dobro zvuciti ali u nekim premijum automobilima,ja sam u svojim promenio jer volim da na tiho cujem duboke tonove,visoke i srednje bez treskanja tablice itd.Postoje vuferi koji ne moraju da zauzimaju ceo gepek,rade se kompresione kutije a rade fantasticno.Treba dosta para a i dosta je bitan ceo sklop sistema,tipa auta,zapremina itd.Samo pristojan vufer kosta 300€ minimum...Ne kaze se za dzabe koliko para toliko muzike.Bavim se poslom vec 25 godina tako da mi je dobro poznato sta pricam.Ziveli

Odgovori

Goran Mickovski

Ljdi moji!Cinjenica je da 99%ljudi nema blage veze o zivotu.Dok je ovaca,bice i vune.Sva ova objasnjenja,ama bas nista ne znace,jer ljudi nemaju ni priblizno mini znanja o ovoj sferi.Svima pljusnes cifre i oni se oduseve necim o cemu pojma nemaju.Toliko imam iskustva o ovome,da mogu danima pricati,a svi da blenu kao telad.Tako da je ova tema bitna samo za jedno:NEBITNE SU MARKE PROIZVODA I SILNI WATI.Bitno je samo ISPRUZI SE KOLIKO SI DUGACAK,ALI DA BUDE SVE KAKO TREBA STO SE.TICE ZVUKA.Dzaba trese stakla,ako ne razumes sta gruva od silnog izoblicenja.

Odgovori

sasa

zavisi i koju muziku slusate. nekome treba bas u gepeku i visokotonci napred. dok drugome samo srednjetonci u vratima.a nekome i jedno i drugo.

Odgovori

Coa

Cisto bacanje para..Ok ubaciti neke kvalitetnije zvucnike,ali brate kad ubace onaj vufer u gepek nema nista gore,zauzme pola gepeka...I to ce se koristiti jedino na nekim izletim,uglavom za prvi maj.Slusaju sat vremena,pa onda voznja da se dopuni akumulator,pa ponovo u krug :D Za prosecnog korisnika dovoljno je i fabricko ozvucenje.Ja imam 6 fabrickih zvucnika,i to mi je previse...Nikad nisam pojacao vise od 30%

Odgovori

Stefan

Treba to još malo "izbistriti", iz ličnog iskustva, treba od 300 do 500€ za ozbiljnu muziku u kolima, da se muzika oseti :) Inače pričate nešto o proverenim markama, pa kud se dedoše: Clarion, JBL, Hifonics, Ground Zero, Crunch, Hertz, Audison, Bose..... Ground Zero vufer od 700w trese stakla na kafićima ;) I najbitnije, kad se razmišlja o muzici u autu, to je ili slavi ili ostavi......ili pravi da valja i ne diraj ništa...

Odgovori

esprimo

Fabricko ozvucenje je uvek dovoljno u autu i to ne mora da bude Bose, Cabase itd, oduvek su mi isli ljudi na zivce koji imaju neki ultra, mega subwooofer u kolima, napucano pojacalo a gume celave. Moje licno misljenje da je sve to oko ozvucenja u kolima cisto bacanje para.

Odgovori

Boban

Cini mi se da tekst nije dovoljno pokrio onaj deo korisnika koji zele cist, precizan, kristalno jasan zvuk i kojima nije snaga jedino merilo bilo cega. Sumnjam da bilo ko (stariji od 20 godina :-) ) svoje zvucnike pojacava na vise od pola jacine jer je prosto nepodnosljivo glasno a tada prica o snazi potpuno pada u vodu. Meni bi recimo bilo interesantno da se tekst pozabavi temom ugradnje audio sistema kvaliteta "Bose" ili "Bang&Olufsen" ozvucenja u automobil. Moram da napomenem da je za 99% vozaca ovaj tekst prilicno bogat informacijama i da negativni komentari na kvalitet teksta nemaju osnova jer, napominjem, 99% vozaca ne zna 1% podataka datih u tekstu. A posto vazi poslovica "U zemlji slepih jednooki covek je kralj", ovaj tekst je sasvim dobar za pocetak.

Odgovori

Sale

Kod ozvučenja automobila i ne samo automobila već generalno, osnovno pitanje je da li neko želi da mu nešto svira ili želi neko ozbiljno ozvučenje. U ovom prvom slučaju, sve je prilično jednostavno. Dovoljna su dva zvučnika napred u vratima i neki pristojan radio koji ima usb ulaz i to je to. Naravno još bolje je ako postoje zvučnici i pozadi u vratima ili na polici od gepeka. Cela ova investicija bi iznosila nešto preko 100 EUR (par zvučnika od 17 cm je oko 2.500 RSD, znači dva para 5.000 RSD, osnovni radio sa usb je oko 6.000 RSD i ruke majstora da sve to poveže su oko 2.000 RSD). Verujem da je ovo zadovoljavajuće rešenje za veliku većinu ljudi. Ako neko želi ozbiljno ozvučenje, to je već nešto drugo. Tu su onda pojačala, subwoofer-i, mnogo ozbiljniji zvučnici i radio uređaji itd i tada kreće priča o otporu i osetljivosti zvučnika, snazi pojačala, izobličenju zvuka i sl. Ovakvo ozvučenje košta značajno više. Ja u automobilu imam ovu prvu varijantu i meni je to sasvim dovoljno. Sve se lepo čuje, ne zauzima dodatni prostor i prilično je jeftino, a daleko od toga da je nekvalitetno.

Odgovori

Veroljub

Prilicno los tekst: pominjete RMS a niste napisali sta znaci ta skracenica. Odmah nastavljate sa sinusnom snagom a niste dali definiciju te snage ili bar priblizili znacenje pojma ljudima. Naslov za los prijem i onda pominjete samo jednu vrstu antene bez objasnjenja. Pominjete impedansu zvucnika niste pomenuli impedansu pojacala i njihovu povezanost. Previse nepotrebnog teksta a nista objasnjeno. U zadnje vreme vecina (ne svi) saveta je bez veze. Na primer savet u vezi obavezne opreme vozila je dobrim delom koristan i precizan.

Odgovori

Dragan Romčević

RMS znači "Root Mean Square". To je sigurno od velike pomoći. Nije nastavljeno sa sinusnom snagom, već je samo pomenuto da se i tako naziva. O impedansi pojačala i zvučnika i njihovoj povezanosti se govori ispod podnaslova "Šta je to impedansa i čemu „služi“? Da bi se ova tema detaljno obradila i da bi se sve objasnilo treba napisati knjigu, a pritom onaj ko čita treba da ima solidno znanje fizike i matematike. U suprotnom će odustati posle tri stranice.

veljko

Najlakse je postaviti zvucnike koji su “jači” od radija. Ako radio ima snagu od 4x45w , nema smisla postavljati zvucnike od 35w rms.

Odgovori

Stefan

Voleo bih da mi kažeš gde kupi taj radio od 4x45w RMS........ kad svaki ima 4x22w RMS

dovla

Odlican uvod u svijet auto ozvucenja :). Jos da ste imali neke preporuke za profesionalce koji se ovim bave da rijesite nama nekima muke oko ozvucenja :)

Odgovori

Steffan Wella

Haha da, da barem vidimo kuda ugraditi ova čuda!