Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Ubacite više reflektujućih prsluka u auto - spašavaju od kazni po novom zakonu, a spašavaju i život

Ubacite više reflektujućih prsluka u auto - spašavaju od kazni po novom zakonu, a spašavaju i život
Postavljeno 07.04.2018. u 16:22

U novom Zakonu sada piše da ako se vozač i druge osobe nalaze na kolovozu, dužni su da nose reflektujući (svetloodbojni) prsluk. Dakle, ne samo da vozač mora da nosi reflektujući prsluk ukoliko se nalazi na kolovozu kada se pokvari auto ili dođe do udesa, već prsluk moraju da nose svi koji se nalaze na putu.

Ovo praktično znači da u kolima treba imati više reflektujućih prsluka, a da oni koji nemaju prsluk moraju odmah da se sklone sa asfalta. Inače, mogu da budu kažnjeni ako naiđe policija.

Zdrav razum nalaže da čak i ukoliko imate prsluk treba dobro da procenite situaciju i rizik od naletanja drugih vozila na vas. U skladu s tim, procenite da li je uopšte bezbedno da stojite i ispred automobila, pošto naletanjem drugog vozila na njega i dalje možete da budete povređeni.

Ne zaboravite trougao!

Ako vam se pokvari auto ili dođe do udesa,pri čemu ne možete da uklonite auto s puta, prvo treba da obučete reflektujući (svetloodbojni) prsluk i zatim da odmah stavite sigurnosni trougao na odgovarajuću udaljenost.

Koliko košta reflektujući prsluk?

Svetloodbojni prsluk može da se nađe pod ceni od samo 250, pa do 400 dinara. Ne zaboravite da prsluci mogu ozbiljno da se razlikuju po kvalitetu reflektujuće površine, pa ćete sa nekima biti uočljiviji nego sa drugima.  

Da li postoje izuzeci?

Postoje - putnici iz vozila javnog prevoza ne moraju da nose prsluk, ali to nipošto ne znači da treba da šetaju oko pokvarenog autobusa koji stoji na putu.

Saveti i vesti

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.


Anketa

Gde vi držite svoj reflektujući prsluk?Glasaj

Ocena:

4.6
Komentara: 28
Pregleda: 25163
   

Komentara: 28 | Pregleda: 25163

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Aleksandar

Ne kapiram Vas ( sa ovog sajta tj autora teksta ) kakav novi zakon kakvo izmisljanje da je tek sad to uvedeno? Bilo je i ranije to u zakonu pre ovog zakona sto je stupio na snagu prosle godine u aprilu a Vi tek sad to saznali ? Znaci do sad niste uopste nosili prsluk u vozilu ??

Odgovori

Kiza

Jogur-cale;plazma-keva,brate moj!

Muki

Ima li neko da poklanja aluminijske felne za golf 5?

Odgovori

Kizw

Sve poklanjam,samo reci,brate moj rodjeni!

Skvrle

U Pancevu na bubnjaku imate prsluk za 100din kod brata Ajrika na tezgi.

Odgovori

Kiza

100 kinti,nego sta,reci im,burazere!!!

Milan

Ne spaŠavaju, već spaSavaju.

Odgovori

Polovni Automobili

Koriste se oba oblika.

Milan

Pravilna reč je spasavanje od glagola spasavati, dok za reči spašavanje i spašavati nema potvrda u rečnicima.

Piter

"Dva su oblika ovog glagola – spasti i spasiti. Razlika u tom jednom slovu pravi im različite osnove (infinitivna i prezentska), pa će i oblici koji se od tih osnova grade biti drugačiji. Prezent glagola spasti biće spasem, spaseš…, perfekat – spasao sam, a trpni pridev – spasen, dok će prezent od spasiti biti spasim, perfekat spasio sam, a trpni pridev – spašen. (Ovo š je nastalo jotovanjem u spoju prezentska osnova spasi + en, za koje u prvom slučaju nema uslova, jer se -en dodaje na drugačiju osnovu – spase.) Svi ovi oblici se normalno u jeziku koriste, a nedoumice koje se često u vezi s njima javljaju podstakla je jezička norma, koja kaže – bolje je spasti nego spasiti. OTUD SE PREDNOST DAJE I OSTALIM DERIVATIMA „ISPRAVNIJEG“ OBLIKA – SPASEM, SPASEN, SPASAVATI, A NESVRŠENI VID SPAŠAVATI, I TO JE ČUDNO, UOPŠTE SE NE PRIHVATA."

Pancho

Sve bi to bilo u redu, kada bi drzavni organi odgovarali za rupetine na putevima....

Odgovori

jerry

Manite se vise pobogu! Pravite debile od nas. Ako je neko glup neka ga neka gine, to se zove prirodna selekcija, a ne ovo - obavezan prsluk, obavezna lampa, obavezna svetleca reklama, obavezne kozne gace... i dokle tako?

Odgovori

Polovni Automobili

Prirodna selekcija nije problem. Problem je u tome što skoro uvek nastrada i neko drugi, ni kriv ni dužan, kada neku glupost napravi onaj koji zaslužuje da ga prirodna selekcija ukloni sa spiska.

nemanja

Slazem se,niko o mom zivotu ne moze vise da brine od mene samog. U moru propisa ja vidim iskljucivo nacine za kaznjavanje i nista vise. Od mene treba da zavisi dali zelim ili ne zelim da stavim pojas,koristim kratka svetla po danu, nosim svetloodbojni prsluk.... sasvim je druga prica kad dolazi do ugrozavanja trecih lica npr brzom i nesavesnom voznjom ili u pijanom stanju, mada su i tu poostrili bez potrebe, kad sam polagao 1999 bilo je dozvoljeno 0,5 promila sto je adekvatno jednom pivu.Smatram to gluposcu,jedno je biti pijan a sasvim drugo popiti jedno pivo ili jednu rakijicu,nigde veze.ko se od te kolicine opio ikad!?propise o menjanju guma zimi i leti da ne spominjem, tacno su samo opravdanje da drzava ima prihoda od kazni, a da sam u pravu dokaz je da se poostravanjem propisa nisu smanjile saobracajke nego gle paradoksa-povecale,dakle u necemu drugom je problem a ne u propisima o bezbednosti

Pera

Nemanja, toliko brines o tvom zivotu da niko ne moze brinuti vise od tebe, ali zato potpuno iskoriscavas propis da tvoj poslodavac placa zdravstveno osiguranje i pritom to potpuno koristis kada ti ne daj boze zatreba. Slobodno ne vezuj pojas i setkaj se oko crknutog auta po mraku bez prsluka, pa kad proletis glavom kroz sofersajbnu i kada ti u lobanji bude ostalo mrvljenog stakla za jednu solju, ti idi kuci pa sam brini o svom izlecenju jer niko ne moze brinuti bolje o tebi nego ti sam. Boze, sta je sa ovim ljudima ciji je mentalitet na nivou srednjeg veka?

Aleksandar

@Nemanja svetlo po danu da bi se pre uocilo vozilo ti kao ( pesak, vozac drugog automobila zbog toga je uvedeno, znaci pre ces ga uociti sa upaljenim nego iskljucenim svetila na daljinu ) Prsluk isto tako pre ce videti vozaci prsluk na kilometar da nesto svetluca, sija bljesti dok ti stojis kraj pokvarenog automobila upozoravas ljude. Pojas taj pojas na klik na sekundu tebi moze spasiti zivot i time sto si sam odlucio da ga ne stavis vec si sam sebe ugrozio ) Ti sam pogines nikog nisi ugrozio a poginuo si sam, to je statistika vec poginulo lice..znaci iako ti ne brines za sebe koliko toliko zakon ( drzava ma kakva ona bila btine se i govori ti vezi se, cuvaj se )Ne znam sta vam je to toliki problem i famu pravite oko nekih OSNOVNIH BEZBEDNOSNIH STVARI gde je preko u razvijenijim drzavama normalno kao dobar dan kod nas se ljudi u 21.veku bune. Zato smo tu gde jesmo..

Bane

Toliko su mali da mogu na jedan rukav da ga navučem, kinesko most have sr....e.

Odgovori

Dejan

Pa nas narod nece da veze pojas ili da upali sva cetiri kadse negde zaustavi, a ne da oblaci prsluk...

Odgovori

Magyar

Naš narod se vezuje, jer se boji smrti.

Mare

Sva 4 znace da je vozilo u kvaru

Krle

@Mare - Po zakonu sva četiri treba da upališ svaki put kad se zaustaviš na kolovozu, kad je slaba vidljivost (magla, jak sneg ili dim), kad na putu gde se brzo vozi vidiš prepreku ispred sebe zbog koje moraš da kočiš pa da one iza sebe upozoriš na opasnost...

Stefan

skoro svi koje znam drze u gepeku.

Odgovori

Magyar

Evo mene ne znaš sigurno. Držim u žljebu u vratima.

Sasa

Prsluk se drzi u vratima,jer pandur kad ti kaze da mozes da izadjes iz auta ako ne obuces prsluk odma,velika je verovatnoca da ces popiti kaznu ;)

Dragoljub

Drži se sve u gepeku, jer se kod nas razbija staklo zbog prve pomoći i sl. Nekad sam to držao na dasci iza zadnjih sedišta. Sad niko tamo ne drži skoro ništa.

Stefan

@Magyar, duhovitost ti baš slabo ide.

Stefan

@Dragoljub, to je tačno, a problem je u tome što razne vrste lopova naprave po nekoliko desetina ili stotina krađa i ne odleže ni 6 meseci u zatvoru, a i to vikendom idu kući. A ne dao Bog da ga ti uhvatiš i nalupaš, dobio bi optužnicu za napad, nanošenje telesnih povreda, protivpravno lišavanje slobode... Za običnog čoveka nema pravde.

Djordje

Dva komada u pregradi ispod naslona za reke izmedju vozaca i suvozaca.