Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Polovnjak sa auto-placa – da li sigurno prolazi tehnički pregled?

Polovnjak sa auto-placa – da li sigurno prolazi tehnički pregled?
Postavljeno 23.08.2018. u 14:48
Autor: Dragan Romčević

Autor: Dragan Romčević

Uvođenje oštrijih pravila na tehničkom pregledu iznedrilo je još jednu temu - šta ako na auto-placu kupite automobil, a on ne prođe tehnički. Za sada nismo čuli za ovakav slučaj, niti nam se neko direktno žalio. Ipak, bavimo se ovom temom pošto su neki vozači pokazali zabrinutost. Ima li razloga za strah? Na auto-placevima uveravaju da nema.

Već smo se bavili time koji nedostaci mogu da prođu na tehničkom, a koji ne mogu (
Tehnički pregled – ko može da prođe, ko ne može?), kao npr. dubinska korozija, veće oštećenje vetrobrana, neatestirana kuka za vuču, zatamnjena stakla bez atesta, ugradnja neodgovarajućih svetala... Zato se sada bavimo samo kupovinom polovnih automobila na auto-placu.

Prošli AMSS ispitivanje - znači da nema osnova da na tehničkom bude problema?

Ovo je ključna stavka. Automobil iz uvoza pregledali su stručnjaci AMSS. Kako piše na sajtu AMSS:

„Kontrola uvoza polovnih vozila podrazumeva utvrđivanje porekla i verodostojnosti na osnovu propisanih kriterijuma kao i stručnu proveru i utvrđivanje da li je vozilo naknadno modifikovano.

Dakle, ako je  automobil prošao proveru AMSS i na osnovu toga dobio Uverenje o ispitivanju od Agencije za bezbednost saobraćaja , to je dokaz da na automobilu nisu vršene nikakve modifikacije i da je sve na njemu potpuno legalno i u skladu sa propisima.

Pošto izgleda mnogi vozači imaju problema sa kukom za vuču, ovde takođe važi isto – ako je auto proverio AMSS i utvrdio da u trenutku uvoza ima kuku i da je kuka po propisima, u tom slučaju na tehničkom pregledu ne smeju da prave nikakav problem.

Znači, kupili ste automobil na auto-placu, idete na tehnički, kontrolori na tehničkom vam kažu da nešto na automobilu nije fabrički ugrađeno i da mora da se skine ili da auto ne može da prođe tehnički, vi kao dokaz imate Uverenje izdato od strane Agencije za bezbednost saobraćaja nakon što je AMSS utvrdio da je automobil potpuno regularan. Naravno, ovo ne važi za neke stavke koje nisu ispitivane, niti su predviđene za ispitivanje, kao što je stanje nekih potrošnih delova -  npr. kočnica ili elemenata vešanja.

Šta kažu na auto-placevima?

Razgovarali smo sa vlasnicima auto-placeva, koji uopšte nisu bili zabrinuti po pitanju toga da li će njihovi automobili proći tehnički pregled. Svi redom su nas uveravali da kupci nemaju razloga za strah. Jednostavno, automobili se, ukoliko je potrebno, pre puštanja u prodaju sređuju kako bi odmah nakon kupovine mogao da se obavi tehnički pregled i registracija.

Dragan Krstić sa auto-placa AC Milenijum iz Beograda kaže da se do sada nije desilo da su neki njihov automobil vratili sa tehničkog: „Što se nas tiče, mi obezbedimo da svaki auto može da prođe tehnički pregled. Uostalom, sve što nije homologovano i što nije po standardima ne može da prođe AMSS pregled, odnosno da dobije Uverenje o ispitivanju vozila. Samim tim, kada auto prođe ispitivanje, onda prolazi i tehnički“.

Milan Zimonja, vlasnik auto-placa A-Mobile iz Zrenjanina, takođe objašnjava da se svaki auto pregleda, otklanjaju se eventualni estetski nedostaci, proverava ga majstor, proveravaju se gume, sijalice i sve ostalo. Ni oni do sada nisu imali slučaju da se javio kupac koji je imao problema na tehničkom.

Kaže i da nema razloga za  brigu po pitanju kuke za vuču i to upravo zbog AMSS ispitivanja i Uverenja o ispitivanju vozila – ako je na tom ispitivanju utvrđeno da je kuka ugrađena po propisima i da je homologovana, onda nema osnova da na tehničkom bude bilo kakvih problema.

Radovan Radovanović, vlasnik auto-placa RR Auto iz Lajkovca, takođe uverava kupce da ni jedan automobil sa njegovog auto placa neće pasti na tehničkom pregledu. Navodi da se svaki auto prodaje tehnički ispravan. Na prvom mestu, tu je ispitivanje vozila iz uvoza o kojem su već govorili drugi sagovornici – dakle, Uverenje koje izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja dokaz je da na automobilu nisu vršene nikakve modifikacije.

Dakle, ne mogu na tehničkom da kažu da nešto nije po standardima ukoliko je auto dobio Uverenje o ispitivanju. Inače, na ovom auto-placu može odmah da se obavi i tehnički pregled i kompletna procedura registracije.

Šta ako auto ipak ne prođe tehnički pregled?

U tom slučaju imate pravo da od auto-placa tražite da se problem sredi, kako bi auto mogao da prođe tehnički ili možete da vratite auto i dobijete novac nazad. Ipak, kako nas uveravaju na auto-placevima, nikome nije u interesu da prolazi kroz ovakve komplikacije, već će svaki prodavac gledati da dovede auto u ispravno i regularno stanje kako na tehničkom ne bi bilo problema.

Takođe, trebalo bi da budete malo oprezniji kada je u pitanju kupovina od uvoznika polovnjaka koji nemaju registrovan auto-plac. Naglašavamo – nipošto ne kažemo da će oni da vas prevare, pri čemu sigurno imaju i Uverenje o ispitivanju koje smo već toliko puta pomenuli u gornjem delu teksta, ali smatramo da bi trebalo da vam skrenemo pažnju.

Napomena: AMSS  (Auto-moto savez Srbije) nije jedina institucija ovlašćena da obavlja ispitivanje vozila iz uvoza. Tu su i Mašinski fakultet u Beogradu, Institut Vinča, Mašinski fakutelt u Kragujevcu, Tehnički fakultet u Novom Sadu i Mašinski fakultet u Nišu. U ovom trenutku nije nam poznato da li se sve navedene institucije i dalje bave ispitivanjem.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 38
Pregleda: 21672
Ocena: 4.5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Csaba

Mene interesuje, da li AMSS meri i izduvne gasove? Hteo bi pitati, ako imam uverenje od AMSS-a, da li će proći i tehnički i nakon 4-og jula 2021.?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne, AMSS na ispitivanju prilikom uvoza ne meri izduvne gasove.

Dule

Imteresuje me da li je ko prilikom vršenja tehničkog pregleda imao problem sa koeficijentom sile kočenja? Naime, za sva putnička vozila prvi put kod nas registrovana posle 2017.godine minimalan koeficijent sile kočenja je 58%, a za sva ostala vozila dovoljno je 50% (starosedeoci ispravni sa 50%, došljaci neispravni sa 57%). Na moje pitanje šta treba da zamenim da bi dobio odgovarajući procenat kočenja odgovor je bio: NIŠTA, auto ti odlično koči, bolje od većine kola, ali to je novi propis :) Poređenja radi u Hrvatdskoj je minimalni koeficijent sile kočenja 50%.

Odgovori

Goran

Ma sve je to izmisljeno zarad ubiranja prihoda ne znam sta vise nije jasno kakva eu zasto u grchku nisu obvz.svetla a oni su u eu kakve veze to ima, pa recimo istekne vam atest/posle reatesta i boca mora niva jer to ne vazi vise mora sve novo/ hoces da je skines i to mora da platis pa to nema nigde na svetu, sta ti tu vise menjas vec ga vracas na fabrichki samo benzin o chemu se tu radi sta vise izmisljaju vec da uzmu novac to je bruka i sramota sta se sve radi u zobs-a, i izmislja i za sta se sve placaju kazne, ti moras za prevoz deteta od kuce do ne daj boze bolnice da imas sediste a taxi ne mora pa sta to onda znaci, kupis vozilo reg.na 5 a mozes da vozis samo 3 ako imas jedno malo dete stavis sediste i toliko znachi sve je boze sachuvaj

Odgovori

Vozac

Ja sam bila na tehnickom pre dve nedelje. Mogu vam reci da mi je zeludac radio bas zbog ovakvih tektstova i komentara. Ali na kraju i nije tako strasno. Ukoliko ne prodjete a problem se otkloni u roku od tri radna dana vracate se na tehnicki i gledaju samo taj problem/e zbog kojih niste prosli. Ukoliko prodje vise od tri radna dana, radi se ceo tehnicki ponovo. Medjutim imate cele dve nedelje da resite problem i za to vreme se ne naplacuje nista. Tako da te price 'ako se ne vratis na tehnicki u toku od tri dana-placas ponovo' ne drze vodu ne brinite. A i od tih 30 minuta pregleda bar pola ode na slikanje i upisivanje podataka. Gledali su farove, trapove, svu ostalu svetlosnu signalizaciju, kocenje na valjcima... Nista preterano kao sto se prica. Mozda zavisi i gde se radi, ko je kakav covek..ko zna.

Odgovori

Polovni Automobili

Hvala na povratnim informacijama.

Vojvodjanin

Nikad Srbija nece biti EU,nego samo prcija i gubernija.Kako to izgleda u trulog Evropi http://dodaj.rs/images/27b79d37560537a91da26346e3b47427.png

Odgovori

Dalibor

1. Zahtevati od države da uz dobijanje uverenja AMSS, obavi i tehnicki pregled kao i detaljan mehanički sklop za svako vozilo iz uvoza, koji važi do momenta kupovine ili 6 meseci. Na taj način znamo šta kupujemo, a i da država zaradi zaista tih 100e koje naplaćuje za taj papir. 2. Na istom pregledu utvrditi i stvarnu km vozila i upisati u uverenje, jer svi iz uvoza od 2001-2016, imaju kilometraže od 140-190 hiljada. Jedino na taj način može čovek biti malo sigurniji u kupovini.

Odgovori

Aca

Odlicna ideja,jos kad bi postojala drzava.Ovo je skup prevaranata.

MixX

Kupovina samo od velikih autoplaceva,sa poznatom istorijom i nikako ona iz Italije jer se lose odrzavaju a ona iz Nemacke su trula.Prilikom kupovine povesti majstora sa dijagnostikom.Nikako auta od preprodavaca i onih sto uvoze po dva-tri krsa iz EU a takvih je najvise u Niskom regonu.

Odgovori

trajko

Bravo,mislis da si izmislio svet ,a nemas dve blage veze, pametnjakovica danas koliko hoces

Jole

Evo jedne bore karavan tdi 4x4u Babusnici,uvezena iz Nemacke,nasminkana ali trula i sa losim trapovima i p[itaj boga sta joj jos fali.Uzeo je od drugog prevaranta za 1000e,registrovao,zamenio kaiseve a napisao radjen veliki servis i prodaje je za 3000e.Inace ovo mu je deseti auto na prodaji za godinu dana,prodavao rover,pezo,dva golfa2,reno...

MixX

Trajce memoj da se ljutis,mozes i dalje prodavati krseve po Niskim selima.

Jole

Na drugom sajtu imate corsu b u Babusnici,takodje za izbegavanje,limarija losa,neatestiran plin,neregistrovana a budala trazi 350e.

Jole

Bila je i jedna vectra b dti,2001,verovali ili ne 5 godina je prodaje i cena pre brisanja oglasa pre neki dan je bila 2650e.

robertgreen

kupio talijana sa placa i prošo tehnički u cugu... ceo je perfektan ... ali... na plac pošao sa majstorom pošto nemam blage veze o potencijalnim auto problemima tj. moj prvi izbor je bio krš koji je verovatno bio učesnik neke saobraćajke.. lepo ušminkan ali majstor mu je video više od jedne mane ... znači to što znate terati auto ne znači da znate sve o autima... Nego Jole o kom to placu govoriš (pošto je ovo tema o sveže uvezenim polovnjacima koji se prodaju na auto placevima a ne od fizičkih lica) (zamolio bih dežurne ko-lektore da ne ispravljaju moje jezičke zavrzlame )

Dragan

Da otklonim jednu nedoumicu. Masinski fakultet u Nisu radi ispitivanja vozila. Na nekih 50-ak metara od zgrade je zgrada tehnickog. Rade atest plina i ostalih stvari. Dovoze auta bez tablica na prikolice.

Odgovori

Duka

Polovnjaci iz EU mogu da prođu tehnički ali oni mlađi, par godina stari (ne par decenija nego par godina), ostalo đubre koje uvoze "da bi nama izašli u susret" ne može da prođe, ne znam koliko ih košta ta potvrda od AMSS, očigledno da država uzima pare za te potvrde a i dalje se uvoze razbijene izmaltretirane limene kanturine koje naši brižni uvoznici polovnjaka "malo" našminkaju i prodaju nama. Pitanje je prosto a odgovor logičan, ako je taj auto u EU neispravan, kako taj isti krš može da bude ispravan kod nas ako su naši propisi rigorozniji!? (sad čekamo komentare brižnih preprodavaca)

Odgovori

Polovni Automobili

Možemo li da Vas zamolimo da preformulišete komentar pošto ne može da se razume suština?

sart

brate al si se ti pogubio dok si ovo kuckao

Acko Ignjatović

Ako je ovako kako vi objašnjavate i pišete. Sasvim je onda opravdano piotanje. Zašto bih ja uopšte morao da idem na tehnički pregled posle kupovine automobila kod ovlašćenog prodavca, koji mi je izdao potvrdu AMSS da je vozilo tehnički ispravno. Opravdanja nema. Izuzev, da dam 2.600 din. nepotrebno ponovo tehničkom pregledu, i da naletim na nekog "majstorčića" da mi nadje grešku i proglasi auto tenhnički neispravnom jer mu poklopci na felnama nisu originalnog proizvodjača auta, ili nisu napampane dovoljno gume. Dakle, tehničkim pregledom, "omogućeno" tim "majstorčićima" da primaju mito, kako bi proglasili auto tehnički ispravnim. Ovakvoj mojoj tvrdnji ide u prilog Studija o bezbednosti saobraćaja iz 2017 god. koju je upravu radila Agencija za bezbednost saobraćaja, u kojoj je utvrdjeno da u 98% saobraćajnih nezgoda, razlog nezgode nije uopšte tehnička neipsravnost nego čovek. Najčešće pod alkoholom i neprilagodjena brzina. Ostalih 2% takodje ne pripadaju kategoriji neispravnosti auta.

Odgovori

Polovni Automobili

AMSS ne ispituje neke stvari koje se ispituju na tehničkom pregledu, kao što je npr. efikasnost kočnica, svetla i slično. Što se tiče toga da je vozač u skoro 100% slučajeva uzrok udesa, apsolutno ste u pravu. Uostalom, svako može da vidi bahato i neodgovorno ponašanje naših vozača u svakodnevnom saobraćaju.

Igor Mladenovic

Napokon pravo objašnjenje!

Odgovori

Kukac

Sve sam pročitao i imam nekih pitanja. Ako sam dobro razumeo,na primer Mercedes koji se kupi na placu,na ime kupca,ako je uvezen sa kukom,ima kuku na sebi i ako je ta kuka upisana u uverenje ABS,on prolazi tehnički normalno,bez obzira da li je kuka i,,fabrička,, i ima utisnut Mercedesov žig ili je proizvođač kuke npr Bosal? Šta se dešava iduće godine na tehničkom,da li će trebati ponovo nositi uverenje ABS svake godine na tehnički da bi oni konstatovali iz tog uverenja da je auto uvezen sa tom kukom?

Odgovori

Polovni Automobili

Da, ako je ABS (Agencija za bezbednost saobraćaja) potvrdila da je kuka po propisima (a to je proverio AMSS ili neka druga institucija na ispitivanju), a kao dokaz imate Uverenje o ispitivanju - na tehničkom pregledu nemaju nikakav osnov da prave problem oko kuke. Sledeće godine ne bi trebalo da nosite Uverenje, ali ga ponesite za svaki slučaj, pošto se kod nas nikad ne zna šta može da zatreba...

ZXR

A kako će policija na putu ako me zaustavi, znati da nisam kuku ugradio naknadno,posle obavljenog tehničkog? Da li će me isključiti iz saobraćaja jer imam kuku?

sart

imam kuku na autu koja je upisana, problema nemam, a i da nije i tako ne bih imao, jer bih je u suprotnom pre odlaska na tehnicki skinuo, a kada se skine posto je euro onda se opste i ne vidi taj nosac, niti uticnica, a policija ne moze da zna jer to u saobracajnoj nije zavedeno, cak ni kada se ocita saobracajna.

ZXR

@ sart ? Kako policija ne može da zna za kuku,ako me zaustavi i vidi kuku na koju je zakačena prikolica,pa nisu ćoravi da ne vide kuku i prikolicu?

Silvwr

Ma opušteno, prolaze naravno. A šta ćemo sa recikliranim vozilima koja se uvoze u SRB koja su poništena u EU? Kako ona prolaze tehnički i sve naše "rigorozne" kontrole??

Odgovori

Igor Mladenovic

Vozila uzeta sa reciklaze iz eu ne mogu da dobiju uverenje ABS.

Silvwr

Igore, lepo bi bilo da je tako.

Silvwr

Neće država da seče granu na kojoj sedi, u ovom slučaju enormne prihode od uvozničkih lobija, potplaćivanja za dobijanje raznih dokumenata itd. Nema niko bele bubrege da to pitanje potegne, pa ni ja lično, ali zato mogu ovako preko neta da izražavam svoje nezadovoljstvo. Na nemačko-poljskoj granici prodaju se vozila spremna za reciklažu, naea

Silvwr

Nastavak: Naši pojedini dileri ta vozila uzimaju, srede brif, i kola lagano uvoze, carine, registruju. Ukoliko ikada, nekada dođe do provere vozila u EU, možete zamisliti šta sledi. Jedino rešenje, kupiti sam direktno od vlasnika preko, skuplje je mnogo, ali vredi.

sart

mislis li na ona sto se daju staro za novo ili bas stara skrsena?

Nenad Trajković

Ja dam imao problema sa brojem motora,ali je to već utvrdila AMSS i jedna sijalica mi je crkla na dan tehničkog pregleda.Sve je uspešno rešeno,uz veliku pomoć dilera.

Odgovori

Zlatko Huzejrovic

Dovoljno sadržajan i pregledan tekst da svaki potencijalni kupac ima osnovu za očekivanje o tehničkoj ispravnosti i usklađenosti kod kupovine polovnog automobila,ali ističem u pozitivnom smislu Vašu zaključnu rečenicu/pasus gde savjetujete da kupcima opreza nikad dosta u smislu izbora auto placa gde planiraju ostvariti cilj-dobiti automobil u skladu sa uloženim novcem.Aktuelan tekst u odnosu na situaciju.

Odgovori

Rasko

Pa naravno da ce da kazu da ce proci tehnicki i da nema bojazni da bi ga umuvali sto prije. Pa sta bi bilo kad bi rekli ne znam da li ce proci tehnicki , ko bi im onda dosao na plac da pazari ?

Odgovori