Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako sačuvati lamelu i kad je vreme za zamenu

Kako sačuvati lamelu i kad je vreme za zamenu
Postavljeno 19.02.2019. u 08:30
Autor: Dragan Romčević

Lamela će se potrošiti kad-tad. Stoga dajemo razne savete i odgovore.

Kako da joj maksimalno produžite životni vek? Treba li menjati korpu i druk ležaj zajedno sa lamelom? Kako da prepoznam da li lamela proklizava? Smem li da vozim sa lamelom koja proklizava? Kako da prepoznam da li je problem u lameli ili je neki drugi kvar u pitanju?

Za one nestrpljive – „odskrolujte“ na sredinu. Ali verujte da bez razumevanja kako „stvari“ funkcionišu i dalje neće moći na najbolji način da produžite životni vek lameli i prepoznate kvar na vreme.

Brzi kurs – kako sve to radi?

Prvo, kako radi motor?

Smešu goriva i vazduha u cilindru zapali varnica sa svećice. Zatim ta smeša koja brzo sagoreva u cilindru gurne klip na dole.

Klip gura klipnjaču, a ona zahvaljujući tome što je vezana za posebno koleno na kolenastom vratilu, okreće kolenasto vratilo, koje nazivamo i radilicom.

Isto to naizmenično rade svi klipovi, kao što možete da vidite na ovoj animaciji ispod:

Dakle, na radilicu ne deluje konstantna sila koja je tera da se okreće, već praktično dobija udare koje nakon „eksplozije“ u cilindru sa klipa prenosi klipnjača. Stoga se javljaju vibracije i nemiran rad motora.

Da bi se dobilo ravnomernije okretanje radilice, tj. da bi se „ispeglali“ udari klipova, na kraj radilice se postavlja zamajac. On praktično funkcioniše kao teg koji svojom masom ne dozvoljava nagle promene u brzini okretanja radilice.

Na slici ispod vidimo kolenasto vratilo i zamajac na njegovoj desnoj strani.

Lamela – tu smo!

Na zamajac se naslanja frikcioni disk – lamela, koju možete da vidite na slici ispod. Inače, frikcija „u prevodu“ znači trenje, trljanje...  

Spoljašnji prsten (sivi deo), tj. frikcioni (trljajući) deo lamele naslanja se na zamajac. On konstantno ima pun kontakt sa zamajcem (uvek su u dodiru), bez obzira da li je menjač u nekom stepenu prenosa ili u neutralnom položaju.

Stoga - dok motor radi, zamajac i lamela su u punom kontaktu i vrte se istom brzinom.

Ali kada pritisnemo papučicu kvačila...

Kada pritisnemo papučicu kvačila, mi u stvari razdvajamo lamelu i zamajac. Drugim rečima – prekidamo fizičku vezu između motora i menjača.

To nam omogućava da promenimo stepen prenosa (brzinu) u menjaču.

Kada pustimo papučicu kvačila, dolazi do ponovnog kontakta lamele i zamajca. Time se motor i menjač ponovo „spajaju“ i snaga motora nastavlja da se preko menjača prenosi na točkove.

Kako se to obavlja bez trzanja i cimanja?

Kada nakon razdvajanja ponovo želimo da „spojimo“ zamajac i lamelu, nailazimo na problem – oni se vrte različitim brzinama!

Zato, da bi se „spajanje“ i izjednačavanje brzine njihovog okretanja obavilo što mirnije, moramo relativno lagano da puštamo papučicu kvačila.

Dok puštamo papučicu kvačila, zamajac i lamela dolaze u kontakt, a zatim se pritisak pojačava sve dok ne počnu da se okreću istom brzinom. U ovom procesu usaglašavanja brzine okretanja dolazi do trošenja lamele. Koliko će trošenje biti izraženo?

To zavisi od mnogo faktora:

a)  kojom brzinom puštate papučicu kvačila

b)  koliki gas dodajete dok puštate papučicu kvačila

c)  u kojem je stepenu prenosa menjač

d)  kojom brzinom se auto kreće

e)  koliko dugo držite kvačilo „na pola“ ili u nekom „međupoložaju“ dok krećete, penjete se uz ivičnjak, krećete iz mesta uz uzbrdicu...

f)  koliko je opterećen auto

g)  u kakvom su stanju lamela i korpa

h)  itd.

Upravo to što dolazi do proklizavanja između lamele i zamajca omogućava nam da vožnja bude... Pa, da uopšte bude moguća, grubo rečeno.

Ne zaboravimo da i sam frikcioni prsten ima dva sloja između kojih se nalaze amortizacioni elementi. Oni ublažavaju udar prilikom „spajanja“ sa zamajcem.

Kako bi se ovaj proces obavio uz još manje vibracija ili trzanja, sama lamela ima posebnu konstrukciju. Vidite li zelene opruge u središnjem delu lamele na gornjoj slici lamele? Te opruge služe da ublaže vibracije prilikom rada u leru (prazan hod), prilikom oštrog ubrzavanja ili kočenja motorom.

Naime, lamelu čine dve celine:

1)   Spoljašnji prsten, tj. deo sa frikcionom površinom koja naleže na zamajac

2)   Manji deo u sredini, sa otvorom sa zupcima kroz koji prolazi osovina koja ide u menjač

Ove dve celine mogu u određenoj meri da se pomeraju jedna u odnosu na drugu, a pomeranje ide upravo preko tih opruga. Dakle, opruge nisu tu samo za ukras, već se u stvari preko njih posredno prenosi sila sa frikcione površine na osovinu koja ide ka menjaču.

Kako prepoznati da lamela proklizava ili da nešto drugo nije u redu?

Lamela neće otkazati iznenada. Imaćete dovoljno vremena da primetite kako nešto nije u redu.

Istina, oni koji voze lagano, bez tereta i po ravnici, često ništa ne primete sve dok ne dođu u priliku da moraju oštro da daju gas kod preticanja ili vožnje uzbrdo.

Simptomi loše lamele mogu da budu raznovrsni, u zavisnosti od toga u kakvom je stanju. U početku su blagi i gotovo neprimetni, a zatim sve primetniji i opasniji u nekim situacijama – preticanje, uključivanje na auto-put...

Nakon što počnu prvi blagi simptomi, lamela će sve brže i brže pokazivati da je vreme za zamenu. Razlog je jednostavan – što više proklizava, sve se više pregreva i brže troši, pa zato još više proklizava i tako ulazi u pravu spiralu uništenja.

Naravno, neki vozači jako dugo odlažu zamenu iz finansijskih razloga. Voze pažljivo, bez oštrijih ubrzanja, izbegavaju oštre uspone i penjanje uz ivičnjak. I tako sve dok vožnja bukvalno ne postane nemoguća.

Da li odlaganje zamene lamele može da bude opasno?

Naravno. Odlaganje negativno utiče i na zamajac, koji se takođe pregreva. Može i bez pregrevanja da dođe do oštećenja zamajca, ako se istroši materijal lamele, pa ga „dohvate“ metalne nitne.

Takođe, može i sama lamela da se „razleti“.

Kako da znam da je lamela zrela za zamenu?

Simptomi da je lamela za zamenu:

a)   Kada oštrije dodate gas, obrtaji rastu, ali auto ne „vuče“ kako bi trebalo – ovo je početna faza

b)   Kada oštrije dodate gas, obrtaji naglo skoče, motor „zaurliče“, a auto gotovo da ne promeni brzinu – ovo je srednja faza

c)   Auto ne ide kako bi trebalo u svim režimima, a ručica menjača teže ulazi u željenu „brzinu“ – ovo je krajnja faza i više nema opravdanja za odlaganje popravke

Ponavljamo  - simptomi mogu da budu zaista raznoliki. Kod dizelaša će do proklizavanja doći na nižim obrtajima, kod benzinaca na višim. Nemaju svi vozači istu sinhronizaciju i brzinu puštanja kvačila i davanja gasa, pa kod nekih zamajac i lamela imaju više vremena da „uhvate“ istu brzinu okretanja.

Nekad prilikom ubrzavanja prvih par sekundi dođe do proklizavanja lamele, obrtaji skoče, auto „spava“, ali onda „uhvati“ i krene... Takođe, vozači koji već znaju da prepoznaju simptome u ovakvim situacijama popuste gas kako bi se lamela i zamajac „uhvatili“, pa zatim nastave pažljivije.

Simptomi da nešto drugo u sistemu nije u redu:

  • pedala kvačila „hvata“ suviše visoko
  • pedala kvačila „hvata“ suviše nisko, pa menjač zna i da zakrči ako je dovoljno ne pritisnete
  • tvrda pedala kvačila
  • trzanje prilikom kretanja
  • ukoliko auto ima plivajući zamajac, tu je čitav niz simptoma neispravnosti, o čemu smo već pisali u tekstu: Kako radi plivajući zamajac - najveći neprijatelj vlasnika dizelaša?
  • zujanje, struganje, šuštanje... Sa pritisnutim ili puštenim kvačilom.  

Uzroci svih gore navedenih simptoma da nešto nije u redu mogu da budu razni – kvar druk ležaja, igličastog ležaja, korpe, zamajca (bez obzira da li je plivajući ili fiksni), sistema prenosa sile od papučice kvačila do druk ležaja u zavisnosti od toga da li je reč o mehaničkom (istegnuta sajla ili neki drugi problem s njom) ili hidrauličnom (curenje ulja, zaglavljivanje), mehanizma za štelovanje, potrošen frikcioni materijal na lameli, neki problem u viljušci ili polugama koji deluju na druk ležaj, pojava zazora („lufta“) između zubaca centralnog otvora na lameli i osovine koja prolazi kroz nju (ovo se vrlo brzo pretvori u ozbiljan problem)...

Npr. ako se čuje nešto između zujanja, zavijanja i blagog krčanja kada je auto u leru, najverovatnije je problem u druk ležaju (potisnom ležaju ili druk lageru).

Kako proveriti kvačilo/lamelu?

Postoji jedan način provere, ali napominjemo da mnogi smatraju da prosečan vozač na taj način ne može da utvrdi pravo stanje lamele – iskusan majstor možda, ali običan čovek teško:

  1.   startujete motor
  2.   ubacite menjač u neki od viših stepena prenosa, može i najviši
  3.   pritisnete gas i dovedete obrtaje do npr. 2.000 o/min
  4.   pustite kvačilo

Ako je lamela dobra, motor će se ugasiti.

Ovaj način provere nemojte da ponavljate, pošto nije baš „zdravo“ po lamelu i druge komponente. A ni prodavac automobila sigurno neće biti srećan... Tu je i „verzija“ sa podignutom ručnom kočnicom.

Zato ne možemo da savetujemo da proveravate auto ovom metodom.

Da li mogu sam da zamenim set kvačila (lamelu)?

Naravno! Ali ako nemate odgovarajući alat za skidanje, montiranje, držanje i podizanje svega i svačega, kanal ili dizalicu za podizanje čitavog auta, znanje i iskustvo – toliko ćete se namučiti da ćete sledeći put bez razmišljanja platiti da to neko obavi umesto vas.

Da ne pominjemo činjenicu da možete nešto pogrešno da uradite, pa se ušteda vrlo lako pretvori u agoniju i mnogo veće troškove. Ako se ne slažete, slobodno menjajte sami.

A sada, kako sačuvati lamelu i druge delove sistema?

1)   Ne držati pritisnuto kvačilo na semaforu dok čekate zeleno ili u koloni dok čekate pokret

2)   Ne „odmarati“ nogu na kvačilu u vožnji

3)   Uzbrdica – nije sramota koristiti ručnu kočnicu kao pomoć pri kretanju na uzbrdici, naročito ako je strmija. Naprotiv, tako čuvate lamelu. Što je strmija uzbrdica, habanje lamele će biti veće.

Ovo je uobičajen scenario. Krećete na uzbrdici. Puštate kočnicu, prebacujete desnu nogu na gas – auto je već blago krenuo unazad. Sada ne samo da treba da savladate uzbrdicu, već i da praktično prvo zaustavite auto trošeći lamelu i zatim krenete napred.

Nekome ovo deluje banalno, a mnogi su ponosni na svoje vozačko umeće, ali svako ovakvo kretanje ozbiljno skraćuje životni vek lameli.

Vlasnicima dizelaša je mnogo lakše na uzbrdicama, pa ih ova problematika ne dotiče mnogo. Sa druge strane, vlasnici benzinaca, naročito ako je auto velik i težak, a motor slab, dobro znaju koliki gas moraju da daju kada kreću iz mesta uzbrdo.

Naravno – sve zavisi od toga kakva je uzbrdica (ako je blaga, onda obično nema većih problema), koliko je iskusan vozač, da li je reč o benzincu ili dizelašu...

4)   „Vaga“ na uzbrdici - lagana uzbrdica, a „mangup“ za volanom drži auto u mestu samo uz pomoć gasa i kvačila. Povremeno ga pusti malo unazad, pa ga vrati napred...

Za razliku od ostalih "amatera", on je u svakom trenutku spreman da se lansira kada se upali zeleno.

Ako želite da produžite životni vek svojoj lameli, ne radite to. Držanje automobila u mestu na uzbrdici uz pomoć kvačila i gasa smrt je i za lamelu i za korpu, ali i za druge komponente.

Neki će sada reći: „Ja to stalno radim i lamela mi traje isto kao i svima drugima“.

Imamo samo jedan odgovor: Ako Vi smatrate da to nije štetno, samo nastavite. Ovo su saveti za početnike i vozače koji žele da uče, a ne za „iskusne vukove“.

5)   Izbegavajte oštre startove – naročito ako ste novopečeni vlasnik snažnijeg dizelaša, pa uživate u tome kako poleće iz niskih obrtaja. Tako uništavate i lamelu i plivajući zmajac ukoliko ga ima, ali i druge delove i sklopove.

6)   „Potpisivanje“ i spaljivanje guma – treba li uopšte komentarisati?

7)   Ne kočite motorom kao da vozite trke. Da, kočenje motorom štedi kočnice i u raznim situacijama je poželjno zbog bezbednosti, ali prvo treba kočnicama dovoljno usporiti pa tek onda prebaciti menjač u niži stepen prenosa.

Koliko može da traje lamela?

Može da traje 50.000 km, 100.000 km ili 150.000 km. Može i više. To najviše zavisi od stila vožnje.

Više i od samog kvaliteta lamele.

Da li može da se menja samo lamela, a da se ostave stara korpa i druk ležaj?

Naravno da može, ali se ne preporučuje. Kad već plaćate „ruke“ (majstora), što nije baš jeftino, onda bolje da zamenite sve.

Ipak, neretko vozači uz savet majstora koji smatra da su korpa i druk ležaj u dobrom stanju i da mogu još dugo da izdrže, odluče da sačekaju sledeću zamenu lamele pa da onda zamene sve u kompletu.

Nekada davno korpa je mogla da nadživi i nekoliko lamela. Danas je razlika u ceni takva da je ostavljanje stare korpe retko kada finansijski opravdano.

U slučaju da se ulje iz motora (procurelo kroz semering) ili tečnost iz hidrauličnog druk ležaja nađu na lameli – tada je opravdano da se menja samo lamela. Isti problem može da napravi i mast koja se nanosi prilikom montiranja novog seta kvačila.

Ako se mast ili ulje nađu na njoj, lamela će proklizavati kao da je istrošena.

Neki vozači čiste zauljenu ili zamašćenu lamelu na različite načine. Sredstvom za čišćenje kočnica, raznim odmašćivačima, benzinom, šmirglanjem površinskog sloja, grejanjem industrijskim fenom i brisanjem kada se ulje pojavi na površini...

Koliko je bilo koja od ovih metoda efikasna, zaista ne znamo. Čuli smo razne priče, ali nismo imali prilike da se uverimo iz prve ruke. Stoga savetujemo da se montira nova lamela.

Zamenjen set kvačila u servisu, ali opet nešto nije u redu?

Ukoliko montiranje svih komponenti nije u potpunosti pravilno obavljeno, auto može da „vuče“ dobro, ali mogu da budu prisutni simptomi da nešto nije u redu – vibracije ili neuobičajeni zvukovi.

U tom slučaju, obavezno se vratite u servis i insistirajte da se auto dovede u ispravno stanje.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 53
Pregleda: 136204
Ocena: 4.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

SRDJAN

Svaka Vam čast na tako jasno i opširno opisanom komentaru, i lepim i iskrenim savetima o održavanju našeg sistema prenosa u našem automobilu! Mnogim vozačima ovo može samo da koristi i da ih obuči kako da održavaju i šta da rade sa svojim automobilom! Srdačan pozdrav!

Odgovori

Jovo

Koristan savet.

Đorđe

Ovaj sadržaj je veoma koristan,za ljude koji se baš i ne razumiju u ovakva stvari.

Odgovori

Elvis

Postovanje Imam jedno pitanje ako mi mozete pomoci. Imam fiat punta 2 1.2 benzin 2001 god. Imam problem sa vucom prilikom pritiskanja gasa nakon otprilike 3 cm kao da nema efekta ustvari nema efekta samo kao da auto presauga i pocne da trza, na uzbrdicama ne velikim nema snage moram u prvoj da vozim, kada je hladan prilikom kretanja se cuje zujanje na odvajanju kvacila, zanima me dali je to lamela karike ecu ili sta vec moze da bude ili karburator jer u leru kada je parkiran i radi pusi i pojavljuje se fleka ispod auspuha kao da zivo gorivo izbacuje, radio sam mu veliki servis i nakon toga mi se to pocelo desavati, majstori kojima sam isao nisu kompetentni da mi odg samo nagadjaju. Hvala LP

Odgovori

Branislav

Ako je lamela promijenjena Nova smije li da se osjeca kad auto zaslajfuje

Odgovori

Zoran Bosiokovic

Trosi se i potisna ploca na korpi jer se okrece istom brzinom kao zamajac. Dakle lamela je izmedju.

Odgovori

Petrovic Zikica

Lamela ima na sebi nekakve opruge. Imao sam priliku da vidim lamelu nekog auta koji je kao driftovao. Same obloge nisu bile lose ali su te opruge cija je svrha da ublaze trnje posebno naglo kretanje, izgubile elasticnost i napravile veliki zazor u samom lezistu.

Odgovori

Zoran Bosiokovic

Ja sam vozac u penziji, pa da pitam dali dobro koristom kvacilo ako sa Opel Omegom prodjem 500.000 km bez zamene?

Odgovori

Zoran Bosiokovic

Cirilica nije samo srpska a i latininica nike hrvatska vec svetska cak i u Japanu putokazi nisu cirilicni.

Odgovori

Zikica Petrovic

Kazem zeni, hajde probaj da odvrnes jedan sraf na tocku, tebace ti. Neka snaci cu se a posle zove. Neznaju kablove da zakace, (vecina njih, cast izuzecima), gumu da dopumpaju, gde se nalazi dizalica, rezervni tocak itd.

Odgovori

"Ženski vozač"

Ne znaju, ali će znati posle čitanja ovog i sličnih članaka. Nadaju se da ćeš i ti pročitati neki članak i naučiti kako se piše rečca "ne", gde se stavlja zarez, kako se pišu slova "č" i "ć" i zašto treba ćutati ako nemaš ništa pametno da kažeš.

Zikica Petrovic

Pocetnicima je bolja rucna a gas koliko da se ne ugasi. Rucna treba da se koricti cesce a ne samo na tehnickom a onda ne radi.

Odgovori

Petrovic Zikica

Uporedi rad tvog, motora, menjaca, druk lezaja sa nekim koji ima isti auto. Ako ima razlike znaci lezaj ne valja. Serviseri odlazu dok ne prodje garancija. Budi uporan posebno ako je sinhron u pitanju. Nikakvo rasturanje menjaca ne dolazi u obzir, menja se ceo sklop, tj menjac. Imam slucaj u komsilukunovi golf sedmica. Pozdrav.

Odgovori

Marko

Uporan više od godinu dana ali džaba, jednostavno neće da poprave, kaže to ne može da se popravi tako je po definiciji. Išao u više ovlašćenih servisa svi isto kažu da se čuje sinhron pete brzine, i da to ne smeta. Probao preko udruženja potrošača ali od te priče nema ništa, auto vozim, pa kao valjda neće ništa da se desi kada budem išao na neki duži put. Probao da kontaktiram i Pežo izvan Srbije, uglavnom sam dobijao odgovore da se obratim Serbai customer care :D što sam i radio ili da nisu u nadležnosti ili da ne mogu ništa odavde i to je to. Sad ili će da svisne u toku garancije, al valjda neće na neko ozbiljnije putovanje :), ili ću morati nakon isteka da vidim šta ću sa time kod očigledno ozbiljnijeg majsotra, pošto ovlašćeni servis neće popraviti.

Marko

Kupih nov Peugeot prošle godine, nije prošlo ni mesec dana počelo neko čavrljanje da se čuje, kada je auto u leru, kako pritisnem kvačilo čavrljanje prestane. Danas godinu dana skoro, i dalje imam čavljanje možda malo glasnije, čuje se malo i u kabini kada se vozi auto :). Svi mi pričaju druk ležaj, al ovlašćeni servis kaže to tako treba. Na kraju su mi rekli čuje se sinhron pete brzine i da je to tako po definiciji auta i da tako treba, da je njima taj problem poznat, da su oni rasturali te menjače i dobili dopis od Pežoa da to tako treba i to je to :D ne mogu apsolutno ništa da uradim i posle ti kupi nov auto u Srbiji.

Odgovori

Milovan

Najviše od vozača zavisi čitav automobil , ne samo kvačilo i njegov set. Dobar tekst za nove vozače Živeli !

Odgovori

Petar

Poenta je da treba kvacilo drzati u 2 polozaja. Ili skroz pusteno noga sklonjena, ili malo losija varijatna - skroz pritisnuto, a na minimum svesti drzanje u nekom medjupolozaju. Kretanje iz mesta izvesti sa minimumom obrtaja i sto manje proklizavanja lamele (snaga koja greje lamelu P grejanja (W) = Preneti obrtni moment (Nm) x Razlika brzine ulaza i izlaza (Radijana/s) ). Sa dizelom je sasvim ok kretati sa 900-1200 obrtaja, sa benzincem malo vise. Sto se tice kretanja pod rucnom - nikad je ne koristim, navikao sam bez nje. Procedura je sledeca: 1)Noga na kocnici, pustam kvacilo do tacke kad pocinje da hvata 2)Kada kvacilo pocne da hvata brzo prebacujem nogu sa kocnice na gas i krecem Ova procedura nista vise ne trosi lamelu od kretanja pod rucnom, a jednostavnija je i brza, pogotovo posto imam noznu rucnu, koja se mora pritisnuti levom nogom

Odgovori

kole

Krenem ja sa semafora kod pivare, gde se skrece za prokop i dalje ka Dedinju pod rucnom, kad moja gospodja prilozi komentar kako njena koleginica uvek krece bez rucne i kako je ona genija za voznju. Stanem naravno na prvoj stanici i zamolim je da napusti vozilo, saceka trolejbus ili jos bolje da zove koleginicu, pa neka uzivaju u voznji kao Telma i Luiz. Ona se uskopisti, nece napolje, poce da se pravda. Skrenem prema vili Jeleni u jednu bas strmu ulicu, stanem i onda bez rucne krenem jedno desetak puta. Kad sam je uverio da i ja znam tu "svemirsku"vestinu, pokusah da joj objasnim ovo sto je autor ovog korisnog teksta napisao. Ne znam dali je nesto shvatila, ali od tada cuti kad krecem uz pomoc rucne na strmijim uzbrdicama.

Odgovori

vlada

@Kole..To je cudo kako zene sve znaju..Ne postoji oblast u koju nisu upucene,a male tajne voznje automobila ili odrzavanja im je uza specijalnost...Cudo nevidjeno..A kad nestane benzina...Staaaaaoooo miiiii auuutooooo,buaaaa,i udri u plac..

Had

Muskarci komentatori da rese svoje frustracije na neki drugi nacin

Инжењер

Текст је одличан. Једна мала допуна, део улоге замајца јесте да испегла ударе али његова главна улога је да гони радилицу својим моментом инерције кад ниједан од клипова није у такту експлозије(пумпни рад=транспорт смеше). То претежно важи за моторе испод 4 цилиндра и тада је замајац већи и масивнији. Што мотор има више цилиндара то је замајац мањи, мањи до те мере да је практично обичан диск који носи квачило. У преводу, кад имамо мотор од рецимо једног цилиндра, најбоље за објаснити, у трећем такту он "опали" а шта ћемо са преостала четири до следећег "опаљивања"? E тад радилицу окреће замајац накупљеном инерцијом из оног трећег такта.

Odgovori

Влаки

Одлични сте познавалац механике,честитам.Посебно вам честитам на томе што вам је текст на српском писму,док већина пише хрватском писму(латиница није српско већ хрватско писмо) Мислим да би и “половни аутомобили” требало да пишу службеним српским писмом.Тако је нормално свуда у свету.Поздрав

Latinicar

Pa kirilica je bugarsko pismo.

kole

@vlaki Ne postoji hrvatska latinica, vec je to pismo dragocena zapadno evropska kulturna tekovina koja pripada citavoj ljudskoj civilizaciji, kao i cirilica uostalom. Kada pisem olovkom, ili se potpisujem, ja koristim cirilicu, ali komentare pisem na latinicnom pismu jer nisam ostrascen po tom pitanju i nije me briga sta ko o tome misli. Sveti Sava je pisao knjige na srpskom jeziku u vreme kada su Englezi koristili latinski i francuski jezik da bi nesto zapisali. Tek krajem 13. veka je standardizovan engleski jezik.

Svasta

Al se nalupeta sada

O

Ovo je vec pretesko za shvatiti za običnog neznavenog čoveka

Dedojko

Naslov moze da glasi "Ekonomija voznje". Saveti su super. Ja vozim 30 god ovako. E sad imam dosta prijatelja kojih nije briga sto menjaju set lamele na godisnjem nivou, nego samo gas, gas kocnica, manja, veca, rekverc, start, potpisivanje... To je vise stanje duha :)... Veliki pozdrav za polovniautomobili.com

Odgovori

Marko

6) „Potpisivanje“ i spaljivanje guma – treba li uopšte komentarisati? Ja mislim da bi ovo trebalo ipak prokomentaristai. Kada se neko "potpisuje" ili driftuje, on naglo pusti kvacilo, pa zamajac i kvacilo u momentu krenu da se okrecu istom brzinom i zbog toga se dogadja proklizavanje tockova. Znaci nema nikakvog trosenja lamele jer su zamajac i lamela ili skroz spojeni ili skroz razdvojeni, naravno da se sve druge stvari na autu ostecuju i trose ali bar ja mislim da se lamela nece istrositi dok se to radi. Da li se slazete samnom ili nisam u pravu ?

Odgovori

benzin i samo benzin

pročitaj deo o sastavu lamele gde se pominju zelene opruge. pri takvoj vožnji koju opisuješ stradaju one i njihova ležišta, kad i koliko zavisi od kvaliteta.

Mili

Zamajac se vrti jednom brzinom -brze- lamela se krece drugom brzinom -sporije-kad pustis kvacilo lamela naleze na zamajac i koliko god se tebi cinilo da u momentu krenu istom brzinom ustvari desava se da lamela klizi po zamajcu i sto je veca razlika u brzinama vece je i proklizavanje ,,duze vremenski,, tako da ima trosenja. Mislim da nisi u pravu

Инжењер

Не. Кад нагло пустиш квачило а претходно си дигао обртаје на макс, замајац великим обртајима делује на ламалу а немој заборавити да је "иза" ламели одрђен отпор у виду трења у лежајевима мењача и наравно маса читавог возила која притиска погонске точкове за земљу а подлога која има свој коефицијент трења ти задаје највећу главобољу. У том кратком времену замајац покреће ламелу а притом је љушти и загрева, јер ламели отпор не даје да се тако лако покрене, а између њих нема механичке везе већ их трење држи заједно. Нисам довољно елоквентан да објастим простим речником. Поз.

JuRa

Ne slazem se a zasto...vec su objasnili ljudi. Dodao bih samo ``sa mnom``.

dragan

da ali se o[tecije zamajac (plicajuci)ako postoji i opruge na lameli..pozz

Djole

Čuj savet molim te, krećite pod ručnom, aaajde beži molim te. Ko ne ume drugačije, neka kreće pod ručnom. Ne samo zbog lamele, nego zbog ovih iza. Ko zna da krene bez ručne, razlike po lamelu gotovo i da nema. Zašto onda povlačiti ručnu, auto "sedne" na zadnju osovinu, i ako je prednja vuča auto lakše prokliza na većoj uzbrdici...

Odgovori

benzin i samo benzin

"auto će da sedne..." !!!??? ne bato. nego ti SEDI i evo ti kec. A našao si se u ovome - "4) „Vaga“ na uzbrdici - lagana uzbrdica, a „mangup“ za volanom drži auto u mestu samo uz pomoć gasa i kvačila. Povremeno ga pusti malo unazad, pa ga vrati napred... Za razliku od ostalih "amatera", on je u svakom trenutku spreman da se lansira kada se upali zeleno."

Aleksandar

I sutra ovakav sedne u kafanu i krene da priča kako ne valja Reno, Hjundai, Kia, Pežo, Mercedes ili bilo koja druga marka automobila.. Tako meni jedan komšija pričao "nemoj da kupiš ovaj auto, meni crkava lamela na 2godine"..onda sam seo sa njim u auto i rekao "prijatelju, nije do lamele, do tebe je"

milos

Djole Dali si vozio, ili se vozio u nekom savremenom automobilu koji ima automatsku rucnu kocnicu? Verovatno ne, jer bi znao da se na svakoj uzbrdici ta kocnica aktivira i uradi ono sto pametniji vozaci rade sa rucnom. Na blazim uzbrdicama mozes, ali na strmijim nema sanse da ti auto ne krene u nazad bar 5 cm. I onda moras tu silu da zaustavis lamelom. A oni koji voze na vagu i potpisuju se gumama, cesto kupuju polovne gume i najjeftinije delove za zamenu, uz moljakanje majstora da im ucini cenu.

Djole

Benizinac, dvojka si. Nijednog trenutka nisam pričao niokakvom vaganju, šetanju napred-nazad, lansiranju, potpisivanju, to si od nekog drugog video, od mene sigurno nisi. Aleksandre, nisi svestan koliko si promašio. Miloše, ne da sam nekad vozio, nego često i vozim. Inače varijanta "Hill hold" sistema je kod Američkih automobila dostupna opcija više desetina godina unazad, nije to toliko savremen sistem, samo je u Evropu došao dosta godina kasnije. I ne funkcioniše nužno preko e-parking kočnice (možda kod nekih auta, ne tvrdim da nema slučajeva), već se aktivira kad na uzbrdici stisneš kočnicu, a kad pustiš ona par sekundi ostane "stitsnuta" taman dok kreneš. Dobra stvar generalno. 25 godina sam aktivni vozač, ručnu sam koristio za kretanje na uzbrdici možda prve godine dana dok nisam naučio da krećem bez nje, od tada nisam povukao ručnu nikad osim za parkiranje. Set kvačila sam menjao samo na dva auta kad sam ih kupio, preventivno, jer je kvačilo bilo "pri vrhu".

Nenad

Da ti dam slepera natovarenog u full-u ( 40.000 kg u bruto tezini) stani negde na uzbrdici,pa kreni...bez rucne

Nenad

Od sad cu sa kupujem samo automobile koji sede na zadnjoj osovini...ove druge necu

Milovan

Pomalo besmislena rasprava, (krenuti "sa", ili "be" ručne). To prvensveno zavisi od situacije puta, 1) ugla nagiba podloge, mase vozila (puno / prazno), vrsta podloge 1-linija ugla nagiba kolovoza - ravnomerna, stepeničasta, valovita... 2) kao i od samog sastava kontaktne podloge, asfalt, trava, zemlja, blato....) tako da je opravdano i nužno koristiti ručnu, dok njeno eskiviranje nije nužno, ali može biti značajno olakšanje kod onih koji znaju, tako da u takvim situacijama nema bitne razlike u potrošnji lamele. PS. treba samo znati i moči :)

[email protected]

Svaka čast.Vozač sam od 1970 g ali sam tehnički nepismen(lekar u penziji).Shvatio sam tekst iz prve. Odličan iako sam se skoro i pridrzavao kao što ptedlazete.

Odgovori

Marko

SVE POHVALE za Vas tekst. Ubuduce postavljajte jos ovakvih tekstova. Npr. za termostat na sistemu za hladjenje, servis klima uredjaja pred sezonu, vesanje, trap,... Sve pohvale za sajt i tekstove.

Odgovori

Milan Stankovic

Jedan od boljih tekstova /saveta

Odgovori

Milos

Kod mene je automatski menjac sa 387000 km. Nikada nista nije dirano na njemu osim zamene ulja i filtera. Koliki je njegov zivotni vek?

Odgovori

Polovni Automobili

Teško pitanje. Čak i kad bismo znali ko je proizvođač menjača i koji je tačno menjač u pitanju, o kojem je automobilu reč i sa kojim motorom, kad bismo bili sigurni da je kilometraža prava, bilo bi neodgovorno da predviđamo koliko će taj menjač još da traje.

vlada

@Milos..Moje zadnje iskustvo sa citroen 2.0 automatik..Postovao fabricki interval zamene ulja i filtera...Ulje na 60.000.filter na 120.000..I naravno iskljucivo ulje za automat.menjac...Na 440.000 poceo da pokazuje prve znake stradanja..Povremeno trzne i pokaze gresku..To je trajalo jos 10 tak hiljada,a onda nisi mogao normalno da se kreces od udara menjaca/trzaja/..Kada sam ga otvorio..Unutra se sve sija/zbog redovne zamene ulja/ali elektronika pokazala.da su jedan ili dva ventila stradala..Lamele bile solidne,ali popravka neisplativa/oko 600 e/za 4 ventila..Automobil jeste bio citroen,ali americki menjac..Jos da napomenem da sam imao 80 posto otvorenog puta/autoput/..Promena menjaca na manuelni me je izaslo 500 e,jer polovni automat.nisam hteo da stavljam..Dakle ovo je moje iskustvo..Ako te nesto zanima pokusacu da ti odgovorim/sto znam naravno/..

vlada

Da,zanimljiva tema..Beograd je prepun uzbrdica i semafora..i u tim uslovima i nije bas lako ocuvati lamelu,odnosno citav sklop,zbog prevelikih guzvi..A ponekad je dosadno non stop povlaciti rucnu,dok se ne otvori zeleni talas..Ipak prva ugradnja je najkvalitetnija i trebalo bi da traje bar 250.000 km,mesovite voznje..Koliko smo siromasni tih 300-400 e,za promenu celog sklopa,nam predstavlja ogroman trosak,pa verujem da vecina vozaca veoma dobro pazi kako vozi..

Odgovori

Инжењер

Нови Сад је мајка, нема брда и проблема, мирнији саобраћај. Једноставно, НС је бољи, по мени НС би требло да буде главни град Србије.

vlada

@Inzinjer..Postoji veliki razlog zasto je Bg glavni grad..Sto se mene tice,Kragujevac ili Nish bi isto to mogli da budu..Generalno to nije ni vazno u ovoj prici..Ns,je vrlo lak za voznju,ravan,sirih ulica,a sami vozaci nisu toliko nervozni u saobracaju..Ipak smatram,da se vozacko iskustvo stice najvise po brdovitim gradovima,a razliciti vremenski uslovi doprinose tom iskustvu..Naravno i da se lamela drasticno vise trosi u gradovima tipa Bgd,nego u ravnoj Vojvodini..A ovde je ipak rec o kuplungu,a ne koji grad bi trebao da bude glavni..

benzin i samo benzin

Dobar text. Ali ima malu rupu.Zaboravili ste na korpu i druk-ležaj(odnosno potisnu korpu i potisni ležaj) i njihovu ulogu .Da se neko ne bi zapitao zašto da ih menja kad po napisanom nemaju ulogu:pritiskom na pedalu kvačila (spojnice) deluje se preko sistema sajli i poluga na potisni ležaj koji se oslanja na elastične elemente korpe i tim delovanjem dolazi do oslobađanja lamele odnosno njenog odvajanja od zamajca.Lamela je bez pritiska pedale pribijena uz zamajac uz pomoć diska na korpi i to je uloga korpe.Taj disk na korpi i elastični elementi na koje naleže potisni ležaj se troše i to je razlog zašto se i oni menjaju.Realno ne troše se koliko se troši lamela ali sa današnjim izborom cena velikog broja proizvođača sa svih strana sveta i skupih majstora bolje je menjati sve ( uz kvačilo i prstenaste zaptivače- semeringe-radilce,spojničke na kojoj klizi ležaj isl.) kao što stoji u textu.

Odgovori

Milovan

korpa se vremenom troši (zamor materijala) i može pući neki deo, npr. ona tri elastina kraka u centralnom delu korpe, koja pritiskaju disk lamele. Takođe druk ležaj počne da "huči i zveči" a na disku lamele, može da iskoči neka od one 4 opruge? Naravmo, svaki taj kvar, naročito kod iskočenih opruga na lameli i polomljena 3 kraka na korpi, dolazi do ozbilnijeg mehaničkog zahvata, koji zahteva promenu celog seta, a mnogo pre vremena.

Zlatko

Apsolutno sve pohvale na ukupan sadržaj članka.Pregledno,jednostavno,prijemčivo kako za "vukove" tako i za početnike vozače...naravno,pod uslovom da žele nešto novo naučiti ili se podsjetiti.Kompozicija članka je po sadržaju dovoljno detaljna i uz odgovarajuće fotografije i vizuelno dopadljiva i interesantna za sve kategorije vozača.Jednom riječi-čista 5. Čestitke i zahvaljujem Vam na rubrici "Saveti" i želim još mnogo ovakvih savjeta/članaka.

Odgovori