Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Pravilno preticanje je bezbedno preticanje – kako ga preživeti

Pravilno preticanje je bezbedno preticanje – kako ga preživeti
Postavljeno 10.06.2019. u 11:42
Autor: Dragan Romčević

Veliki broj najtežih saobraćajnih nesreća sa poginulima dešava se upravo prilikom preticanja.

Nažalost, mnogi novopečeni vozači nemaju dovoljno iskustva i prakse na putu, ali im ne manjka energije i sigurnosti, pa se upuštaju u rizična preticanja.

Naročito je problematično kada je reč o visokim brzinama.

Ali daleko od toga da je neiskustvo glavni krivac kada dođe do najgoreg – verujemo da su bahatost i preterano samopouzdanje ipak na vrhu liste i to upravo kod vozača sa dugogodišnjim stažom.

Razlika između preticanja i obilaženja

Pretiče se vozilo koje se kreće, obilazi se vozilo koje stoji (ili neka druga prepreka koja se ne pomera)

Sada da vidimo kako preživeti preticanje. Nije smešno, negde pročitasmo da odluka o preticanju može da bude poslednja odluka koju ćete doneti u životu.

Svako zna da pretiče, ali ne zna svako bezbedno da pretiče.

Preticanje je kao vožnja bicikla

Ne u smislu da se nikad ne zaboravlja, nego u smislu da ne može da se nauči iz knjige.

Lako je objasniti proceduru preticanja, tj. teoriju, ali obaviti preticanje u praksi potpuno je druga priča. Kao da satima objašnjavate nekome (odraslom) ko ne zna da vozi bicikl kako se to čudo vozi, onda mu date bicikl i kažete: „Eto, sad sve znaš, sedi i vozi“.

Drugim rečima – može da se nauči samo vežbom. Prvo u bezbednim uslovima testirate svoje mogućnosti, a zatim stičete iskustvo u saobraćaju.

Zato - upoznajte svoj auto

Od presudnog je značaja da znate kako ubrzava vaš auto – ne samo iz mesta, nego u određenom stepenu prenosa pri određenom broju obrtaja. Drugim rečima, kakva su mu međuubrzanja.

Na primer, idete 50 km/h u 4. brzini. Pritisnite oštro gas. Onda isto to uradite u 3. brzini. Videćete razliku. Automobil znatno snažnije „povlači“.

Imajte u vidu da svaki motor ima neki svoj „karakter“ – u zavisnosti od toga da li je dizelaš, atmosferski benzinac, turbo benzinac, kako razvija snagu i obrtni moment, kakvi su prenosni odnosi u menjaču...

Upoznajte se i sa kočnicama, pošto je efikasno i bezbedno kočenje takođe izuzetno važno. Ako ne znate kako radi ABS, pročitajte ovaj tekst:  Kako radi ABS i zbog čega je važan?

Naime, ABS može da iznenadi onoga ko nije upoznat sa načinom njegovog rada, pošto dolazi do pulsiranja papučice kočnice i buke koja može da uplaši vozača.

Motor neće eksplodirati od visokih obrtaja

Dajte gas kad pretičete! Svaki trenutak koji nepotrebno provedete u levoj traci predstavlja rizik.

Mnogi vozači se plaše da poteraju motor u više obrtaje, čak i prilikom preticanja kada taj strah može da ih košta života.

Ako ste vi jedan od takvih vozača – znajte da nema razloga da se plašite malo „urlanja“ motora. Neće mu ništa biti ako ga nakratko doterate do crvenog polja na obrtomeru.

Crveno polje može da bude npr. kod benzinaca na 6.500 o/min, a kod dizelaša  4.500 o/min (mada im je maks. snaga obično na 4.000 o/min).

Obično za time uopšte nema potrebe, ali treba da znate da slobodno možete da ga doterate do crvenog polja, pa i malo u crveno ukoliko usred preticanja primetite da iz suprotnog smera stiže drugo vozilo.

Nađite neku deonicu gde bezbedno možete da upoznate svoj auto i da vidite kako se ponaša u različitim režimima rada.

Korak po korak

1)   Donosite odluku da preteknete neko vozilo

2)   Pomerate se ka razdelnoj liniji i proveravate uslove na putu i gustinu saobraćaja

3)   Proveravate stanje iza vas – uvek postoji mogućnost da će neki nestrpljivi vozač krenuti da pretiče i vas i vozilo ispred vas dok vi analizirate situaciju

4)   Zauzimate takvu poziciju da vozačima iza vas bude jasno da planirate preticanje – uz razdelnu liniju, ali ne suviše – bezbednost je na prvom mestu. U zavisnosti od situacije, možete pomalo da „izlazite“ kako biste bolje osmotrili situaciju

5)   Držite bezbednu distancu od vozila koje planirate da preteknete – ovo je vrlo problematično zato što vozači iza vas to mogu da shvate kao znak da ste odustali od preticanja, pa mogu da odluče da oni preteknu vas. Zato budite aktivni i stalno pratite situaciju u retrovizoru. Odgovarajuću udaljenost od vozila koje pretičete još ćemo obraditi u nastavku teksta

6)   Proveravajte stanje na putu ispred – da li ima drugih vozila ispred ovog koje pretičete u vašoj traci, da li dolaze vozila iz suprotnog pravca. Pratite konstantno situaciju i čekajte svoj trenutak. Znači, približite se razdelnoj liniji i povremeno je blago pređete ukoliko je neophodno, odnosno ukoliko je bezbedno i pomaže vam da vidite bolje situaciju ispred

7)   Odlučujete da započnete preticanje

8)   Dajete migavac – tako dajete do znanja i vozačima iza vas i vozaču ispred vas započinjete preticanje

9)   Ubacite menjač u niži stepen prenosa, osim ako to već niste učinili ili ako ste na tolikom broju obrtaja da možete da obezbedite dovoljno ubrzanje.

10)   Započnete preticanje

11)   Obavljate preticanje

12)   Vraćate se u svoju traku

Prebacivanje iz trake u traku treba da bude tečno, bez oštrog cimanja volana, naročito u panici ako uočite da nailazi vozilo iz suprotnog smera – tako možete da izgubite kontrolu i da se slupate.

Ako sumnjate – odmah odustanite

Nema potrebe da se bilo kome dokazujete svojim vozačkim umećem. Nije sramota odustati od preticanja ukoliko ste već krenuli, tj. prešli donekle u levu traku i onda uočili neko vozilo, prepreku ili bilo šta drugo što može da predstavlja opasnost.

Vratite se i sačekajte sledeću priliku.

Bolje je odustati odmah, nego doći na pola kamiona i onda shvatiti da nećete na vreme stići da se ubacite ispred njega.

Auto ne ubrzava isto kada krenete na letovanje

Krenuli ste za Grčku, a u kolima imate još troje-četvoro prijatelja i sav njihov prtljag. To može lako da znači 300-400 kg tereta više nego kad vozite sami.

Stoga auto neće moći da ubrzava kao što ste navikli. Imajte to u vidu kod preticanja.

Davanje migavca prilikom preticanja

Kao prvo, vozač iza vas će shvatiti da planirate preticanje i neće krenuti da pretiče i vas i kamion/auto ispred vas. Ili će možda pomisliti da uskoro skrećete. U svakom slučaju, kada vidi migavac, ne bi trebalo da krene da vas pretiče.

Kao drugo, vozač kojeg pretičete možda vidi u retrovizoru da krećete u preticanje, pa će možda da se pomeri malo udesno, neće ubrzavati ili će možda za nijansu popustiti gas.

Nažalost, naša saobraćajna kultura je na izuzetno niskom nivou, tako da mnogi vozači jednostavno ne daju migavac skoro nikada.

Koliku distancu držati u odnosu na vozilo koje želite da preteknete?

Nemamo pravi odgovor. U teoriji, treba držati veću distancu, ali u praksi je to kontraproduktivno pošto će onda vas konstantno da pretiču drugi vozači i pritom se dovodite u opasnost da krenete u preticanje istovremeno kada neko drugi počne da pretiče vas.

Koja je prednost veće udaljenosti od vozila koje želite da preteknete? Ukratko, imate više prostora da se zaletite, tj. postignete veću brzinu pre nego što pređete u suprotnu traku, što znači da ćete provesti manje vremena u suprotnoj traci.

Druga prednost je bolja preglednost situacije ispred vozila koje želite da preteknete, naročito ako je u pitanju kamion ili šleper.

Možete npr. da ga pustite da se malo udalji, vi dobijate priliku da bolje osmotrite situaciju, a onda se zaletite i preteknete ga. Naravno, u ovakvim situacijama uvek postoji opasnost od toga da vozači iza vas ovo shvate kao poziv da oni preteknu vas.

Zato treba dati migavac i držati se uz centar puta kako bi im jasno dali do znanja da ćete vi da pretičete.

Smem li da prekoračim ograničenje brzine prilikom preticanja?

Ne. Po zakonu ne smete, ali činjenica je da striktno poštovanje zakona u ovom slučaju može da bude izuzetno opasno.

Zamislite da vozite na putu gde je ograničenje 80 km/h. Ispred vas je kamion koji se kreće brzinom od 70 km/h. Dakle, vi treba da ga preteknete a da pritom ne pređete brzinu od 80 km/h, što znači da će razlika u brzini između vas i kamiona biti 10 km/h.

Nećemo praviti računicu koliko vremena treba za preticanje, pošto je na prvi pogled jasno da je takva situacija opasna.

Policija može da vas kazni ukoliko prekoračite ograničenje brzine prilikom preticanja, ali „možda“ je bolje rizikovati plaćanje kazne nego rizikovati čeoni sudar.

Da li je dozvoljeno istovremeno preticanje više od jednog vozila?

Dozvoljeno je.

Međutim, nije dozvoljeno preticanje kolone. A šta je to konkretno kolona?

Po zakonu, „kolona vozila je niz od najmanje tri vozila koja su zaustavljena ili se kreću jedno iza drugog istom saobraćajnom trakom u istom smeru, čiji je način kretanja međusobno uslovljen i između kojih ne može bez ometanja ući drugo vozilo.“

Dakle, dozvoljeno je da istovremeno preteknete dva vozila.

Ako u „cugu“ pretičete više od dva vozila, morate da budete sigurni da se ne smatraju kolonom.

Puna linija – bez izuzetaka

Preticanje morate da započnete i završite na delu puta sa isprekidanom linijom. Ako započnete da pretičete tamo gde je dozvoljeno, a završite preko pune linije, policija može da vas kazni.

Gde i kada ne sme da se pretiče?

Ne smete da pretičete:

- kolonu vozila

- vozilo koje je već započelo preticanje ili obilaženje

- vozilo koje je dalo znak (migavac) za preticanje ili obilaženje

- ako ćete time da ometate saobraćaj iz suprotnog smera

- ako po obavljenom preticanju ne možete da se vratite u svoju saobraćajnu traku bez ometanja ili ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju

- zaustavnom trakom

- na početku prevoja i na prevoju

- ispred i u nepreglednoj krivini

- u tunelu

- vozilo koje se približava pešačkom prelazu ili ga prelazi

- vozilo koje se zaustavilo ili se zaustavlja da propušti pešake na pešačkom prelazu

- na prelazu puta preko železničke ili tramvajske pruge

- saobraćajnom trakom za spora vozila,

- na mestu gde je to zabranjeno saobraćajnim znakom

- preko pune linije

Kada zbog preticanja možete da dobijete kaznu za nasilničku vožnju?

Podsetimo se, kazna za nasilničku vožnju je:

a)   zatvor od 30 do 60 dana ili rad u javnom interesu od 240 do 360 sati
b)   novčano od 120.000 do 140.000 dinara
c)   zabrana vožnje najmanje devet meseci
d)   15 kaznenih poena

A ovu kaznu možete da dobijete ako budete uhvaćeni da pretičete kolonu preko pune linije.

Učite na tuđim greškama

Ovakve situacije su kod nas prilično česte:

Foto: Pixabay.com, Pexels.com, Unsplash.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 52
Pregleda: 18887
Ocena: 4.9
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Šone 'O Koneri

Samo bih dodao glede smanjenog ubrzavanja u slucaju punog automobila tj. puta na more. Jos bitnija stvar je bitno uvecan zaustavni put pri kocenju kao i manevarske mogucnosti automobila.

Odgovori

Aca

Mogli ste da objasnite i na auto puto koja traka cemu sluzi i kako se koristi jel imamo dosta strucnjaka koji obilaze sa desne strane a u levoj "voze po ogranicenju"

Odgovori

Polovni Automobili

Pisali smo već o tome.

Neko

Nije volan za svakog. Svi znaju kako treba i sta je pravilno, a opet svesno rizikuju svoje i tudje zivote.

Odgovori

Milenko

Pa zar onaj sto nam dolazi u susret ne ume da prikoci svoj auto kada vidi da nismo uspeli na vreme da preteknemo vozilo?

Odgovori

branko

naravno da onaj sto nam dolazi u susret ume da prikoci ali eto nece voli da se sudari,kako da prikoci kad iskocis iz kolone ispred coveka da nema vremena ni da sleti sa puta a kamoli da ukoci,ovde polovinu vozaca treba ponovo poslati na obuku i to jedno 200sati kao za spotski avion

Predrag Zivkovic

DRAGI MOJI VOZACI TEMA OVOG SAVETA JE BEZBEDNO PRETICANJE SVI OVDE NAVEDENI KOMENTARI SU NA SVOM MESTU, ALI MI SE OVDE BAVIMO IZRAZIMA U ZAKONU U NASEM JEZIKU, I TUMACENJU ZAKONA KAD SE NESTO DESI, ZAR JE UOPSTE I VAZNO STA CE SAOBRACAJAC NAPISATI U IZVESTAJU KADA JE NEKO VEC POGINUO. BITNIJE NAM JE DA SE SVI TRUDIMO DA NIKO OD NAS NE IZAZOVE TAKVU SITUACIJU, OD KOJE NASTAJU TRAGICNE POSLEDICE. STA ZAKON KAZE O OVIM VOZACIMA SA GORNJIH VIDEO KLIPOVA. SVUDA U SVETU SVA SIGNALIZACIJA I VERTIKALNA I HORIZONTALNA ISTO ZNACE. PRIDRZAVAJTE SE TOGA I TRUDITE SE DA NIKADA NE BUDETE U PRILICI DA TUMACITE IZRAZE U ZAKONU O SAOBRACAJU,JER STE U TOM SLUCAJU VEC AKTER NEKE SAOBRACAJKE. NA PUTU VAM JE DOVOLJNO SVE NACRTANO,NAPISANO I OBELEZENO. BUDITE BUDNI,SKONCETRISANI NA VOZNJU DOK STE ZA VOLANOM I SRECAN PUT. STA SE KAKO I NA KOM JEZIKU U ZAKONU O SAOBRACAJU KAZE, U VOZNJI JE STVARNO NEBITNO.

Odgovori

Predrag Zivkovic

I DODAO BIH JOS MLADIM KOLEGAMA VOZACIMA,A I ONIM STARIJIMA, KADA VIDITE U RETROVIZORU DA NEKO HOCE DA VAS PRETEKNE, NEMOJTE BITI LJUBOMORNI NA NJEGOV AUTO ILI PAK NA NJEGOVO UMECE,SMANJITE MALO BRZINU, UKLJUCITE DESNI MIGAVAC AKO IZ SUPROTNOG SMERA NE DOLAZI NIKAKVO VOZILO, I PUSTITE COVEKA DA VAS PRETEKNE,SAMO TAKO CETE BITI VELIKI VOZACI... A KO ZNA ZBOG CEGA ON ZURI..

Odgovori

dzordz

postovani P.Zivkovic, prilicno je vazno i ono sto ste naveli da nije.Na sudu ce biti vrlo bitno i rec i izraz i sitnica, u zivotu i postupanju isto.pre bilo kakave komunikacije moramo utvrditi i pravila, takodje i izraze ireci koje cemo korisititi..naravn mnogi od nas ne znaju iste ,no ucimo, poslusajmo primenima,budimo bolji i pametniji povecsi od korespodencije.i da dodam.. ne treba da na forumu koristite velika slova! znate verovatno zasto.znate ili ne? velikim slovima ste pokazali veliko nepostovanje prema ucesnicima ovog foruma.lep pozdrav.

Predrag Zivkovic

Postovani Srdjane, i ostale kolege vozaci. Od mojih 55 godina koliko sada imam , na tockovima sam celih 50 godina, od toga ne racunam biciklicu sa tri tocka,nego samo sa dva, motori razlicitih jacina u mladosti, poslednja YAMAHA FZR 1000. Sada vozim OMEGU 2.0 16V i OMEGU 3.2 24V karavani obe. Sto se tice ove teme o preticanju, Srdjan je postavio pitanje pa evo mog misljenja. Preticanje je uvek preticanje bez obzira u kakvim uslovima se odvija, jedino vozac u odnosu na uslove u kojima se trenutno nalazi a hoce da pretekne neko vozilo, odlucuje da preticanje i izvrsi.Sto se tice preticanja po MRAKU, NE MORAS DA BLICAS VOZACU ISPRED SEBE DA HOCES DA GA PRETEKNES, JER U 99 POSTO SLUCAJEVA TO BUDE DRUGACIJE PROTUMACENO, PA UMESTO DA OVAJ ISPRED TEBE MALO PRIKOCI I PUSTI TE DA PRODJES, ON DODA GAS I TO JE VEC PROBLEM. DOVOLJAN JE MIGAVAC KOJI SE NOCU BOLJE VIDI, A SVI ZNAJU STA ZNACI. POZDRAV

Odgovori

Srdjan

Nisam u tekstu naisao na deo koji se odnosi na preticanje po mraku, kakav je stav citalaca o tome... Ja recimo preferiram da blicnem vozilu koje preticem cisto da bude svestan da ga preticem, pritom ne mislim na ono nervozno blickanje koje porucuje "Skloni mi se s' puta" Pozdrav

Odgovori

Никола

Иначе ако се узме у обзир да имамо 3 возила. Возило које претиче, возило које је претицано и возило које долази у сусрет ; најбезбедније возило је возило које претиче а најнебезбедније је оно које је претицано. Поздрав свима и мање мржње у коментарима.

Odgovori

Никола

Ја лично никога нисам прозивао. Нити напушио па да будем надувенко. Рекао сам да не причамо на пијаци већ да пишемо стручан текст и објашњавамо нешто. Незгода се каже и када има погинулих лица. Такође да претицајна прегледност је најважнији основ у претицању и код постављања испрекидане или неиспрекидане линије али и код маневра претицања. За остале факторе човек, возило, пут, окружење има толико ствари и детаља да у један текст не може стати. Нема потребе за мржњом и прозивањем скренуо сам пажњу никог нисам нападао. Текст има корисних реченица и савета. Поздрав свима.

Odgovori

Nidzo atmosferac

Svaka cast, vrlo poucan tekst! Na vas savet vezan za odustajanje bih dodao: Ako se malo duze vremena predomisljate oko preticanja a vozilo vam ide u susret, i opet niste sigurni da cete uspeti, vodite se logikom: "ako nisam odmah dok je bio dalje, necu ni sad". To je moj nacin da vrlo odlucno odustanem. Neretko se ispostavi da je ipak moglo biti bezbedno, ali nema veze, ne zurim nigde. I naravno savet kako sacuvati glavu od drugih nepromisljenih vozaca: Ako vam u susret dolazi kamion/autobus/neko drugo sporije vozilo, budite narocito oprezni i spremni na reakciju, jer mozete ocekivati da ce neko krenuti da ga pretice.

Odgovori

Polovni Automobili

Apsolutno se slažemo!

JuRa

..dodao bih samo nesto sto mnogi previde i ne ocekuju a to je da i kada zapocnete preticanje dok je leva traka slobodna uvek u nju moze iz nekog dvorista iskociti automobil ili neretko traktor sa zemljanog puta. Oni pogledaju samo u levo da im nesto ne naleti a ne ocekuju da je neko u toj traci sa suprotne strane.

Odgovori

Polovni Automobili

Potpuno ste u pravu. To je vrlo realan scenario, a malo koji vozač ga očekuje.

Neko i niko

Tako je, meni se desilo to, na vreme krenuo da preticem kamion koji je isao 30 i naravno treba malo vremena jer mi je motor slabiji pa uvek gledam da je sve cisto i taman stignem do kabine izlece drugi auto iz sporedne ulice koji jos nije ni stigao na raskrsnicu kada sam krenuo u obilazenje i taj vozac stane vidi me i krene.... I kaze nije kriv.....jeste bilo samo par sekundi u pitanju ali eto desilo se

Никола

Уколико некоме нешто објашњавамо, требало би да будемо барем мало стручни у томе или бар да се информишемо. Изрази саобраћајна несрећа су превазиђени 90-их година. Каже се саобраћајна незгода. Пуна и празна линија као хоризонталне ознаке на коловозу не постоје, већ испрекидана и неиспрекидана линија. Ако се прича о претицању, претицајна прегледност је основ тога. Поздрав свима.

Odgovori

Dragan Romčević

Mogli ste kao stručnjak da dodate nešto korisno, kad ste već tu.

sart

vidi vidi, velikog li strucnjaka imamo ovde! ej bre naduvenko ti ces nekome da objasnjavas sta je prevazidjeno a sta savremeno! I sto tebe uostalom boli pimpek kako je autor napisao, mozda je namerno koristio te izraze. Bitno da je napisao nesto korisno a ne kao ti sto se pravis pametan.. a nisi!

dzordz

da, svakako je za pocetak dosta ucinio.prvo je vazno pravilno definisati i upotrebljavati izraze, pa onda i ostalo.bravo nikola.jako je vazno da se pravilno izrazavamo , mladi ljudi mozda ovo citaju i da se na pravilan nacin informisu pa i edukuju.svaki forum pa i ovaj treba izidici na visi nivo.naravno postupno i korak po korak.

Stefan

Nesreća je kada ima poginulih, a nezgoda je kada ima samo materijalne štete. Zna se šta je nezgodno, a šta nesrećno.

Nikola Stefanović

Svaka čast za komentar!

Dalibor

Nezgoda se u srpskom jeziku kaže kad polomiš nokat ili ti pukne kesa . A kad neko pogine to se na srpskom kaže nesreća. Vi veliki "stručnjaci" bi mogli malo manje da ispoljavate nepismenost, a malo više da se bavite poslom za koji ste plaćeni, ako ga uopšte znate.

Dragan Romčević

Gospodin Nikola jeste u pravu, u Zakonu se ne pominje nesreća, već samo nezgoda: "saobraćajna nezgoda je nezgoda koja se dogodila na putu ili je započeta na putu, u kojoj je učestvovalo najmanje jedno vozilo u pokretu i u kojoj je najmanje jedno lice poginulo ili povređeno ili je nastala materijalna šteta". Međutim, ovaj tekst nije policijski zapisnik, sudski dokument ili udžbenik za fakultet. Zato smatram da je neuporedivo važnije vozačima tumačiti zakone koji su pisani na takav način da nije uvek baš lako razumeti šta je zakonodavac u stvari hteo da kaže (a neretko ne znaju ni nadležni), kao i da se borimo sa problemima u praksi.

Feđa

Mi smo kao zemlja i došli dotle zato što nam zakone i propise pišu polupismeni kvazi stručnjaci. Nezgoda u srpskm jeziku nikako ne može da bude kad neko pogine. Auto-novinari bi trebalo da vrše pritisak da se ovakvi neprimereni izrazi izbacuju iz upotrebe.

Dragan

Jedno nije pomenuto, a moze biti itekako opasno. Nikada, ali nikada ne krenuti u preticanje ako je neko ispred Vas to poceo. Sve dok taj ne zavrsi, ne krecite. Jer Vi mozete imati "besnilo" od auta, ali ne znate kakav ima onaj ispred Vas. Mozda po modelu naslutite, ali ko je za volanom tog auta, ne znate. Sa kakvim iskustvom i td. Lako se moze desiti da krenete u sustizanje tog ispred Vas, i da imate malo ili nimalo vremena za zavrsetak preticanja.

Odgovori

Stevan

Ma kako da ne,samo treba imati dovoljno jak auto i mozes da radis sta 'oces(?!)......mozes da pretices kad hoces,koga hoces,kako hoces,mozes da se zaleces,izleces,letis ako treba........zbog ovakvih budala uglavnom se i desavaju teske saobracajne nesrece....koliko god je jak auto,on u mnogim situacijama, ne moze neko vozilo (narocito neki kamion ili autobus) da pretekne za 0,5 sekunde....a jos kad se na to doda i tipicna bahatost i "nenormalnost" vozaca takvih automobila....

Odgovori

Dejan

Pretpostavljam da se tvoj komentar odnosi na mene. Očigledno se svađaš sam sa sobom, pošto ja ne tvrdim ništa od toga što si ti napisao. Iskonstruisao si neku svoju priču. Ti si jedan od onih koji vole da drugim ljudima stavljaju reči u usta. Ja sam rekao da se sa snažnijim autom preticanje obavlja brže i samim tim bezbednije, a ti ovde zanovetaš kao kad se dve komšinice svađaju preko ograde...

Stevan

Napisao si (citiram) : "Ma samo treba imati dovoljno jak auto. Da ne navodim sad primere kola koja sam vozio, ali sa npr. Golfom 2.0 turbo benzinac sa 211 konja svako preticanje se obavlja bez ikakvog stresa." Znaci,SAMO treba imati dovoljan jak auto...npr golf od 211 ks,i SVAKO preticanje se obavlja bez stresa....tj,kada vozacu tog golfa dune da nekog pretekne,to uradi bez ikakvog problema i stresa,koliko god nebezbedni uslovi za preticanje bili... Poneta je da postoje bezbedna i nebezbedna,tj rizicna preticanja.....ako neko krene u bezbedno preticanje,on ce preteci bezbedno i ako vozi auto od 50ks...a ako neko sa autom od 200ks krene u rizicno i nebezbedno preticanje,on ce se izvuci (mozda i zato sto je onaj sto dolazi u susret kocio),ali ne menja cinjenicu da je bilo rizicno preticanje,ugrozavajuci i svoj i tudje zivote...jer,mozda se nekada nece izvuci,uprkos golfu i 211 ks....

kole

Stevane, nema bezbednog preticanja sa autom od 50 konja na opterecenim putevima. Mozda je bilo pre 30 godina, ali danas skoro svaki auto ima vise od 100 konja i ubrzava za oko 10 sek. Preticanje je u autu isto sto i sletanje u avijaciji, najslozenija i najstresnija radnja koju mnogi vozaci i sa dugim vozackim stazom obavljaju sa vidnom panikom i strahom. Najveci problem je velika i nepropisna brzina vozila koja vam idu u susret, pa farovi koje vidite u daljini ce umesto za 10 sekundi biti ispred vas za 6, jer auto ne ide propisanih 80km/h, vec 120. Kada ugledate u daljini farove koji trepere i titraju znajte da taj auto ide veoma brzo i odustanite od preticanja. Razlog je sto on velikom brzinom prelazi preko skoro neprimetnih neravnima i "talasa" na putu. To vazi i na auto putu kad to vidite u retrovizoru. Ja nisam od onih koji voze brzo, ali sam se preporodio od kada vozim jake dizel automobile i to iskljucivo zbog bezbednog preticanja.

Djole

Preticanje i na auto-putu je za mnoge misaona imenica. Krene da pretiče šleper, i vozi 5-10km/h brže. Još izadje u levu traku pola kilometra ranije, i onda obavlja preticanje 5 minuta, dok za sobom vuče kolonu od 10 vozila. Dodaj malo gas dok pretičeš, neće ti niko nogu oseći zbog toga. Ne daj bože ako su dva šlepera jedan za drugim, pretiče od Begaljičkog brda do isključenja za Mali Požarevac.

Odgovori

vlada

@Djole...Hahaha,zaista je tako..Nije cesto,ali ima samozivih budala koji bi da stede na benzinu,a da pretekne kamion...A ovi novi kamioni idu ko besni..

R-line

mozda je trebalo u tekstu napomenuti da prilikom preticanja, tj planiranja preticanja treba proceniti brzinu vozila koje se eventualno priblizava iz suprotnog smera, je to moze zestoko da prevari manje iskusne vozace! Na pr vozilo iz suprotnog ide oko 140, sto je kod nas ko dobar dan, i manje iskusan vozac sa slabijim autom to nece dobro proceniti i evo ti katastrofe. U boljem slucaju ce od onoga sto juri dobiti kroz soferku srednji prst!!!

Odgovori

Smudj

Tako je, kada voziš tvoja procena i ponašanje u saobraćaju zavisi od - /procenjuješ/ 2 brzine: svoje i tudje brzine, svoju znaš i očitaš na brzinomeru a tudju ne znaš - nju procenjuješ, u ovom slučaju kada pretičeš....

dzordz

negde izmedju 1 i 2 dodati 1a-UVERAVANJE, I 6 i 7 takodje..pa i odustajanje dodati..i onda u tom slucaju ponovo od 1. algoritam radnje preticanje. offtopic: poseban krug pakla je za neznalice koje se zaustavljaju (a i parkiraju) uz levu ivicu kolovoza ,( taj krug je i za saobracajce koji to isto ne znaju) kazna za navedeno nedelo je 5000, ako vec nepostujete propise ugasite bar svetla kada to uradite... :(

Odgovori

Dejan

Ljudi koji su slabi sa logikom, a pritom se slabo razumeju u kola često kažu - "Šta će ti auto od 200 konja? Gde ćeš da ga voziš?" Oni nisu u stanju da razumeju da ću taj auto da vozim isto kao i Corsu 1.0, ali kad mi zatreba da preteknem nekoga onda ne želim da me probija hladan znoj kad stignem do polovine šlepera.

Odgovori

sart

Apsulutno tako!! Pogotovu sto su guzve u saobracaju sve vece, za preticanje vremena sve manje a i redje, naravno da je lakse i bezbednije sa jacim motorom.

Stefan

Ali taj sleper mozes da preteknes i 2-3 minuta kasnije.....tj kada zaista postoje bezbedni uslovi za preticanje.....onda te nece sigurno oblivati hladan znoj,a neces ni ugrozavati niciji zivot...

Инжењер

У другом клипу, возач Астре изгледа да има неке гласове у глави чим је онако цимнуо волан у леву страну.... Изгледа да је послушао своју другу личност и зезнуо се...

Odgovori

Dejan

Nešto definitivno nije u redu s njim. Mada kamera zna da prevari pa ni na snimku ne vidimo isto što i on uživo.

branko

na onom mestu ja se ne bih upustao u preticanje a on je krenuo i kada je video da dolazi vozilo iz suprotnog smera je odlucio da pobegne levo i spasi glavu ,mada je moglo da dodje do prevrtanja ,sigurno je dobro procenio da ne moze da se vrati u svoju traku i resio da se skloni na ono prosirenje ,mnogi bi kocili i eto direktnog sudara ,ovaj je dobro izabrao ,da je imao 200ks mozda bi dao gas i onda bi ga vatrogasci vadili iz auta ,sto neko rece odluka da preteknes neko vozilo moze da bude poslednja odluka u zivotu, zato ne treba brzati nego kada si apsolutno siguran krenes i nema problema ,tekst je odlican i mladi vozaci bi trebali da ga vise puta procitaju mada ima i nas starijih koji mislimo da se sve moze i kada ne moze

branko

njegova druga licnost mu je sacuvala glavu,da je nastavio imao bi direktan sudar a i da je pokusao da se vrati u svoju traku isto direktan sudar ,ovo mu je bilo jedino resenje mada malo opasno moglo je da dodje do prevrtanja zbog naglog cimanja volana ali imao je vise srece nego pameti

Инжењер

Судећи по одстојању измђу сниматеља и камиона, могао је да се враи у траку али и то би било чупаво. Видите, кад се нађеш у ситуацији где су испред тебе 2 или више возила, НЕ ИДЕШ у претицање, смири се и вози својом траком, не убјај себе ни друге.

Nenad Mitrovic

Cini mi se da je po zakonu zabranjeno parkiranje i zaustavljanje na i ispod mostova, podvoznjaka i nadvoznjaka! Moje pitanje glasi i hteo bih da pitate licno gospodina Okanovica: "zasto saobracajna policija zaustavlja na bas pomenutim mestima kako bi izvrsila kontrolu vozaca, iako je zakonom zabranjeno, te je sama u prekrsaju jer su svoje vozilo parkirali na nadvoznjaku npr. kod novog mosta u Beogradu i izbacili radar, i zaustavljaju druge ucesnike u saobracaju bas na nedozvoljenom mestu?"

Odgovori

Dejan

Zato što je ovo Srbija.

kole

Pa, pogledaj im u poglede. To je prazno ko srpski budzet. Osim toga, on mora da pokaze zeni kroz spijunku lovu koju je napabircio u smeni da bi ga pustila u kucu. Moj komsija kaze da ga njegova ne pusta ako nema bar 350 evra.

Слободан

Најбоље је када се може убрзати (да брзина буде већа од возила испред) пре кретања у само претицање (пре преласка у леву/супротну траку).

Odgovori

Dejan

Ma samo treba imati dovoljno jak auto. Da ne navodim sad primere kola koja sam vozio, ali sa npr. Golfom 2.0 turbo benzinac sa 211 konja svako preticanje se obavlja bez ikakvog stresa. A navozao sam se u životu raznih krševa i sa njima moraš da planiraš preticanje kao da ideš u rat.

Aleksandar

Daj dejane sta pricas ja imam 1,6 Peugoet 407 bez problema preticem ikakvih sasvim dovoljno auto je tesko 1600 kila i 109 konja ima lagano obilazenje, i golf 2 more obic normalno ne treba srljat i letit sto prije preticat, nego polako bez divljanja

vlada

@Dejan...Vecina nas je u nekim periodima zivota,razmisljala slicno tebi..Dobar i snazan automobil,brz,lep,i sve je bilo u redu dok su roditelji placali nase zelje..Nazalost,mnogi su platili svojom glavom,danak brzini,neiskustvu,a alkohol je davao moc ...Saobracaj je bio mnogo redji nego danas,a danas jednostavno ne postoji bezbedno preticanje,ma koliko automobil bio jak..Gustina saobracaja je takva,recimo na ibarskoj magistrali,da za preticanje moras biti prvo dalekovid,procenis situaciju,a gas na kraju..Naravno 211 ks je vazno za rizicno preticanje gde dobijas nekoliko sekundi,i to je to..Pretekao si u nekoj krivini ili punoj liniji,bez posledica..Medjutim opasno je to,veoma opasno sto te tih 211 ks zavara da si svemoguc..I na zalost kako to biva,uglavnom stradaju drugi zbog takve ludacke i bahate voznje..I veruj mi da se niko na putu ne divi tvojoj sumanutoj voznji,niti tvom automobilu,a jedini komentar je -ludacina..