Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Snaga sve veća, a kubikaža sve manja – dokle...

Snaga sve veća, a kubikaža sve manja – dokle...
Postavljeno 15.07.2019. u 09:15
Autor: Dragan Romčević

Danas kubikaža motora u automobilu ne znači gotovo ništa, bar kada su iole novija kola u pitanju. Na osnovu nje teško je pretpostaviti koliko konja motor ima, a da ne govorimo o proceni koliko je neki auto brz, luksuzan ili bilo šta drugo. 

Nećemo se fokusirati na omrznuti „porez na luksuz“ - o tome smo već mnogo puta pisali poslednjih godina (npr. tekst: Registracija kao pola auta - hoće li biti ukinut porez na luksuz).

Prosto se bavimo pitanjem koliki faktor radna zapremina motora danas predstavlja u savremenom automobilu.

Nekada davno, na samim počecima auto-industrije, snaga koju je mogao da razvije motor određene zapremine bila je izuzetno mala u odnosu na rezultate koji se danas postižu.

Da bi izvukli dovoljno snage za pokretanje određenog vozila, proizvođači su pravili velike motore. To je naročito bilo prisutno kod luksuznih i sportskih „mašina“, pošto njihovi kupci nisu mnogo marili za cenu, troškove održavanja ili potrošnju goriva.

Efikasnost „izvlačenja“ korisne energije iz goriva tada je bila veoma niska.

Vremenom, tehnologija je napredovala, pa su proizvođači bili u mogućnosti da iz sve manjih kubikaža „izvlače“ sve više snage, što je značilo da su motori postajali manji i lakši.

Ekologija – neprijatelj performansi

Međutim, dosetiše se „zlikovci“ negde sedamdesetih godina, te počeše da uvode nekakve standarde po pitanju ekologije.

Tako je, između ostalog, počela i ugradnja katalizatora, ali i raznih drugih sistema i uređaja čiji je cilj bio da se smanji štetnost izduvnih gasova.

Na žalost vozača, ono što je bilo dobro za ekologiju, često je negativno uticalo na snagu i potrošnju. Da ne govorimo o kvarovima zbog kojih je skidanje katalizatora, DPF-a, lambda sonde i zatvaranje EGR ventila postalo uobičajeno u kod nas.

U praksi - proizvođači automobila vode mrtvu trku sa novim ekološkim standardima, koristeći različite tehnike i tehnologije, služeći se ponekad i prečicama, da ne upotrebimo neku težu reč (npr. varanje na merenjima).

Zato razvoj motora, bez obzira da li je reč o dizelašima ili benzincima, ne možemo da posmatramo odvojeno od ekologije. Kao ni odvojeno od potrošnje goriva. 

„Daunsajzing“

Poslednjih decenija u velikom zamahu je tzv. „daunsajzing“, odnosno smanjenje kubikaže uz zadržavanje snage na nivou motora većih kubikaža. 

To se prvenstveno postiže turbo punjačem.

Ideja vodilja je – mali motor koji uz pomoć turbo punjača i raznih drugih tehnologija troši malo goriva i izbacuje malo štetnih gasova/čestica, ali zato može da razvije veliku snagu i obrtni moment. 

Nažalost - pokazalo se da turbo benzinci briljiraju na testiranju u laboratoriji u idealnim uslovima, prvenstveno zahvaljujući tome što pri niskim obrtajima imaju obilje obrtnog momenta, ali da se u realnim uslovima na putu situacija često dramatično menja.

Potrošnja neretko bude drastično veća od obećane. Tu je i izbacivanje znatno većih količina štetnih materija (ne samo CO2).

Uzmimo dizelaše kao primer ove problematike.

Više istraživanja je pokazalo da dizel motori izbacuju od nekoliko puta do nekoliko desetina puta više štetnih gasova u realnim uslovima u odnosu na laboratorijske uslove, čiji se rezultati uzimaju kao zvanični.

U tekstu Prevara zvana čisti dizelaši koji smo objavili krajem 2015. godine piše sledeće:

“U proseku, stvarna emisija NOx zabeležena kod testiranih vozila bila je oko sedam puta viša od ograničenja postavljenog Euro 6 standardom. Kada bismo ovo primenili na čitavu „flotu“ novih vozila, došli bismo do toga da prosečan nov dizel automobil emituje 560 mg/km NOx, dok je ograničenje 80 mg/km.

Jedna studija je pokrila nova vozila proizvedena tokom 13 godina, privatna i službena, iz Nemačke, Velike Britanije, Holandije i Švajcarske. Praćena je potrošnja goriva i emisija CO2 na uzorku više od pola miliona vozila.

Otkriveno je da je prosečna razlika između laboratorijskih rezultata i rezultata u realnim uslovima po pitanju CO2 emisije povećana sa 8% u 2001. na 38% u 2013. godini.“

Proizvođači se prilagođavaju laboratoriji umesto realnim uslovima. Možemo li da ih krivimo? Oni rade ono što moraju da bi opstali na tržištu...  Alternativa je da propadnu.

Ekologiju na stranu...

Pogledajmo neke primere starih modela.

a)   2.0 litra sa 28,5 KS - Ford Model A za evropsko tržište iz 30-ih godina
b)   2.6 litara sa 70 KS - Lancia Lambda iz 1930. godine
c)   2.1 litar sa 53 KS - GAZ Pobeda iz 1952. godine
d)   1.3 litara sa 60 KS - VW Passat iz 1973. godine
e)   1.5 litara sa 75 KS - VW Passat iz 1973. godine
f)   1.6 litara sa 85 KS - VW Passat iz 1973. godine
g)   2.0 litra sa 116 KS - VW Passat iz 1981. godine

Svi gore navedeni su benzinci. Stari atmosferski dizelaši su tek posebna priča...

A danas zahvaljujući turbo punjačima i raznim sistemima ubrizgavanja i kontrole rada motora imamo vrlo zanimljive  primere.

Aktuelna Škoda Fabia – svi motori imaju hiljadu kubika, ali snaga ide od 60 do 110 KS.

1.0 MPI - 60 KS (atmosferski)
1.0 MPI - 75 KS (atmosferski)
1.0 TSI - 95 KS (turbo)
1.0 TSI - 110 KS  (turbo)
1.0 TSI - 110 KS (turbo)

Ford Fiesta i Focus mogu da se uzmu sa 1.0-litarskim motorom od 125 KS, koji je dostupan i u verziji sa 100 KS. Vrlo je zanimljiva i Honda Civic sa 1.0-litarskim turbo benzincem od 130 KS.

Tu je i Renault koji nudi Clio sa samo 900 kubika i 90 konja.

1.2-litarski motori takođe mogu da prevare svojom malom kubikažom. Npr. Renault Megane 1.2 Tce sa svojih 130 KS do 100 km/h ubrzava za 9,6 sekundi i razvija 200 km/h.

VW ima 1.4-litarski benzinac koji koristi i turbo punjač i kompresor, a u zavisnosti od modela i verzije razvija od 140 KS do 185 KS. Ima čak osam verzija, a ugrađivao se u modele Golf, Touran, Passat, Eos, Polo, Seat Ibiza, Audi A1...

Na osnovu navedenog, jasno je da čak i „smešnih“ hiljadu kubika može da bude sasvim dovoljno za ozbiljne automobile kakvi su Focus i Civic.

Krenemo li na veće kubikaže, ulazimo u potpuno novi svet. Na primer, 2.000 kubika u automobilima VW koncerna (Audi, VW, Seat, Škoda).

Neke verzije smo sigurno preskočili, pošto ih ima zaista mnogo u zavisnosti od generacije, marke, modela, godine, specijalne npr. jubilarne verzije, a neke imaju istu snagu ali različit obrtni moment...

Naglašavamo da ovde govorimo samo o turbo benzinskim motorima od 2.0 litra:

170 KS
180 KS
200 KS
211 KS
220 KS
230 KS
245 KS
265 KS
280 KS
290 KS
300 KS
310 KS

I mnogi drugi proizvođači imaju 2.0-litarske motore u veoma širokom rasponu snage.

Ako ne grešimo, rekord trenutno drži Mercedes A45 S AMG 4Matic sa 422 konja iz samo 2.000 kubika. Govorimo samo o serijskim automobilima. Tjunirani su potpuno drugi svet.

Nije problem izvući veliku snagu – problem je zadržati prihvatljivu potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova

Ovo je stara i dobro poznata priča. I pre više od pola veka su inženjeri umeli da iz relativno malog motora izvuku mnogo konja.

Ali – nisu mogli istovremeno da postignu potrošnju prihvaljivu prosečnom vozaču, trajnost motora, a o štetnim izduvnim gasovima da ne govorimo.

Danas mogu da naprave odličan kompromis zahvaljujući modernoj tehnologiji.

Zaključak

Jasno je da samo na osnovu radne zapremine motora danas teško možemo da zaključimo nešto o njegovim karakteristikama. Ko bi pre 20-ak godina očekivao da će trocilindarski motor od 999 kubika da se ugrađuje u veliku i tešku limuzinu kakva je Ford Mondeo.

Dakle, danas - kubikaža je samo reč i ništa više...

Foto: Pixabay.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 56
Pregleda: 91276
Ocena: 4.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Dejan

Vozio sam ja te 1.0 turbo, po ravnici ide ko mecava, naravno kada sam sam i bez kline, a cim sedne jos 2 odrasle osobe, klima, uzbrdo se trese jedva prvom izadjem na vecoj uzbrdici, hoce da se ugasi, a zvuk kao kosilica za travu.

Odgovori

Aleksandar

Sta fali - Skoda Fabia 2017. godiste, 1.0, tri cilindra, 70/95KS ...TSI 999cm3. Po gradu malo trosi, na auto putu ides 120 -130km na sat. Kad hocu da preteknem 140km ne pravi problem.

Odgovori

Dimitrije

Za sad Koenigsegg ima najsnažniji dvolitarski motor. U pitanju je benzinski agregat u novom modelu "Gemera", koji razvija 600 konja i 600 Nm obrtnog momenta. Najbolja stvar (i najsmešnija) je to što ovaj motor ima samo tri cilindra!

Odgovori

Vlada

Vidis kako se lako zaboravljaju neke stvari. Ovo vozile je ultra hyper car i po performansama i po ceni i po izgledu. Tako da se moze bez ustezanja i ustrucavanja porediti sa nekim drugim "hyper" izumima. Navescu jedan jedini od pre 36 god. U pitanju je BMW M12/13 turbo agregat sa 4 cilindra i zapremine 1.5 litara, proizvodeci 1.400ks... znaci pre 40 godina bmw izbacuje agregat 25% manje zapremine, a 2,3 puta vece snage od ovog u Gemeri... i da, jos fascinantniji podata je da je taj agregat zasnovan, tj u osnovi M10 agregat koji se ugradjivao u "obicna" bmw vozila koja se se vozikala po ulicama.

Milan

Zato ja sa mojim Volvo S60 2.0 (5 cilindara) nema dalje!

Odgovori

Nest zanimljivo

Poent i osnovna razlika izmedju 2.0 150ks i 1.5 150 ks je ta sto ce motor sa manjom kubikazom da strada ranije to je isto kao da uzmete dva coveka i da jednog opteretite vise a drugog manje isti alucaj

Odgovori

Ivi

Pa mozda je registrovala na invalida.

Odgovori

Srbosav

Vec sve receno,zakljucak vazan za mladje i neiskusnije vozace i potencijalne kupce polovnjaka ,,zaobilaziti u sirokom luku polovnjake sa ss sistemom ili ako vas je vec zapao neki obavezno dugme na off inace na off ide vas novcanik mnogo vise od ustede goriva

Odgovori

Jova Milosevic

Snaga sve veća, a kubikaža sve manja i TRAJNOST SVE KRACA !!!

Odgovori

Sergio

i sve vise ljudi gine...

zoran

1.5TSI 150ks VW koncern, vrlo ozbiljan motor.

Odgovori

Milos

Motor koji ima genetsku grešku. Nose ga seat, vw, škoda. Trenutno vw treba da odgovara za taj motor pošto je poznat podatak da znaju da je motor fabrički neispravan. https://www.honestjohn.co.uk/news/new-cars/2019-07/no-end-in-sight-for-volkswagen-15-tsi-engine-problems/

goran pesic

Sto ga vise nasviraju ,manje ce da predje kilometara, jer se motor vise trosi

Odgovori

Vlada Grujić

Nije tačno... Primer: - 1.9 mjt Fiat 120 ks je izuzetno trajan i pouzdan motor - 1.3 (1248 ccm) mjt Fiat 95 ks takođe je izuzetno trajan i kvalitetan motor sa dosta većom snagom po jedinici zapremine u odnosu na prethodno naveden motor.

CVEKLA

Mercedes A45S 2.0 turbo benzinac = 416 ks

Odgovori

boss

Logika je prosta i jednostavna: danas se stvari prave da sto krace traju da bi ljudi ponovo kupili, primer su ves masine uporedite stare i nove kao i automobile, ne kazem da su to losi motori ali nekako ne ide da naprave opet onu staru Mecku w123 koja predje 1.0000.000 km bez problema, gde je tu njima zarada :D

Odgovori

Marko Aleksic

Japanski atmosferci su najefikasniji i najdugotrajniji motori. Honda,Toyota,Mazda... Imaju sasvim dovoljne perfomanse, jednostavni za odrzavanje, umereni potrosaci, kompaktno spakovani....Kakav narod takvi i automobili. Auto industrija danas zaradjuje pare na delovima, povecavaju pritisak u motorima i motori imaju odredjeni rok trajanja. Posle toga su neisplativi za popravku. Naravno na zapadu ga prodaju Srbinu koji vadi oci posle sa njim i prica kako je kupio nov auto....

Odgovori

Nevolem

Eko sistem planete će se oporaviti od nas, ne sekirajte se. Mi se nećemo oporaviti to je sigurno. Za opstanak ljudske vrste automobili nisu presudni. Prevozićemo se na neki drugi način. Adrenalin koji entuzijasti traže od vožnje automobila zameniće nešto drugo i to je to. Problem ljudske vrste i opstanka je da mi nemožemo da kontrolišemo dripce koji su se prekomerno obogatili pa propisuju pravila igre kako njima odgovara a obično na štetu drugih i okoline. Uostalom gde je nestalo na desetine projekata eko čistih motora i njihovih tvoraca? Deregulacija i protekcionizam. Dve stvari koje ubijaju i razaraju društva. Daš im odrešene ruke i dozvoliš im da rade šta hoće...

Odgovori

fap

i izaabrali bas elketricni pogon koji je najskuplji,,100 % je bilo nekih drugih rjesenja osim struje,,,ali kako bi zarađivali,,,ode baterija mozeš auto na otpad,,

Branko Manic

Voleo bih da mi objasnite koliko je ekonomičniji , startniji i jači motor bez lambda sonde/i...Koju redovno skidaju kod nas ...kako reče autor teksta...

Odgovori

Budivoje

Mnogo je ovde komentara napisanih iz ciste predrasude, najvise zbog toga jer ljudi nemaju para za nove aute, pa kupuju krseve uvezene sa Zapada. Automobil koji se dobro odrzava bez problema ce preci velike kilometraze za svog zivotnog vijeka, ali i pravilno odrzavanje zahtijeva odredjene finansijske izdatke. Zato, za sve normalne vozace kojima auto sluzi da ih preveze od tacke A do tacke B, nema problema, dok entuzijasti koji krse saobracajne propise i voze brzo i bahato, njima je bitno da imaju veliki. Motor, naravno. Imajte na umu da se motor najvise opterecuje (trosi) ako radi na visokim obrtajima, a novi turbaci imaju tu prednost da su vec na nizim obrtajima dovoljno zivahni. U tome je poenta.

Odgovori

Dekiamg

Da u pravu si ..pa npr motor iz vw koncerna 1.4 185konja ni jedan nije presao vise od 120.000.km bez otvaranja motora I koja je logika uraditi motor npr 1.0 (uzmimo primer ford - 1.0evoboost) potrosnja grad 10l benzina ...zasto onda ne voziti npr nesto od vw 2.0 nbt dizel benzin i da trosi do 7-8l grad .

Nikola

Naj realnije bi bilo da nema nikakvog poreza a vec ako hoce da oporezuju a da pude po poravdi poreza treba da ide po ceni vozila koliko koje vredi vozilo toliko i porez na naplatu a ne auto koji vredi 4000 eur bude veci porez nego onaj od 20000 eur .

Odgovori

Инжењер

Кад имате уређај чији је степен ефикасности 35 до максималних 45 посто, ви преко тога не можете ићи, заклјучак је да се улаже електро погон.

Odgovori

milos

Kumić radi u MUPu i vozi ove Skode Rapid od 1.2 i valjda 90 konja. Kaze da idu dobro, a voze se kao ukradene. Oni po gradu voze i do 170 na sat. Ekipe koje rade na auto putu su vec nakucali po 180.000 km, mada su nezadovoljni, jer za tu namenu motor mora da bude bar 2.0 i preko 150 ks.

Odgovori

Nikola Srdic

REZIEL. Nisam ja rekao da je ona kriva što ima para pa može da priušti sebi takav luksuz, nego sam hteo da kažem da nema ni malo poštovanja i obzira prema drugima. Zamisli kako se oseća onaj čovek koji zarađuje 30 do 50 hiljada i pročita ovo pa mogu slobodno reći bahacenje, da ne kazem nesto gore. Ona ovim komentarom da izvines pisa po narodu koji nije u stanju da priušti sebi takav nazovi luksuz. Moraš malo drugačije da gledaš današnju situaciju, ili si i ti uz dužno poštovanje u takvoj mogućnosti kao ona pa je u neku ruku i podrzavas.

Odgovori

kole

Pa i treba da pisa po ovakvom narodu koji velemajstorski postize auto golove kroz citavu svoju istoriju birajuci najgore ljude kao vodje, a oni logicno povlace najgore politicke poteze koji nas kostaju ovakvog bednog zivota. Ako se i pojavi neko pametan i preduzimljiv,istoji i ucini da funkcionisemo kao sav normalan svet, mi ga ubijemo.

Stefan P...

Zato što njoj njen tata može da priušti bahaćenje - zato mi svi ostali (a i zaposleni kod njenog tate) ne možemo ništa i uboga smo sirotinja. Dok ih sve ne ponabijamo na vile i motike...

Vladan P

Vi koji tvrdite da motori male kubikaže sa turbinom prelaze mali broj kilometara - Gde da nadjemo podatke koji bi potkrepili vaše tvrdnje ? Taksisti koji u Hrvatskoj voze 0,9 tce motore se baš ne bi složili sa konstatacijom o nekvalitetu istih.

Odgovori

sasa stankovic

dobar teksta ali nije potpun pogledaj te Mercedes W123 poznatija 123 trojka ima 2000 kubika dizel a 44 kw i moze tenk da povuce jer je motor rasterecen a danas malte ne koliko kubika toliko kw

Odgovori

Bojan Djur

zanimljivo, nisu pomenuti motori koje Mazda ugradjuje pod imenom Skyactiv varijanta G i sada X, koje imamo sa filozofijom potpuno suprotnom gorepomenutim tekstom. inace, vozim Mazdu sa Skyactiv G 2.0 motorom, ima snagu od vec niskih obrtaja, a potrosnju oko 6 lit na putu i oko 7 na autoputu. pritom, nisam dekica koji vozi obazrivo, ali se ne secam kada sam presao 3000 obrtaja. ne zelim da reklamiram Mazdyu, samo napominjem da ova daunsajzing tehnilogija nije jedina koja se nudi na trzistu, a svakako nije zahvalna za svakodnevnu upotrebu. pozdrav redakciji i hvala na ovakvim tekstovima

Odgovori

traktor

sve ima svoje, ovaj trend je los za nas koji vec kupujem izrabljene evropske automobile desetak godina stare jer sa tim 999 kubika i 120ks motorcicem ti automobili sigurno nece preci 800000 kao moj ludi komsija sa 2.0 hdi.

Odgovori

profi

Tako je. Iz konjskih snaga proizilazi jacina motora a iz kubikaze trajnost. Ako je taj odnos neskladan kao kod pomenutih kola sa malom kubikazom i mnogo konja,onda se ne moze ocekivati velika kilometraza pogotovo ako je auto malo veci i tezi.

Srki

Preci ce milion km, to su odlicni motori. Ja imam Pezo 406 sa 2,0 hdi motorom i 90ks.Nikada ni jedan problem nisam imao.

Vlada Grujić

A šta čemo sa PSA 1.4 HDI ili 1.3 Mjt Fiat motorima. Ovaj drugi ima verziju i od 95 ks a izuzetno su trajni (pogotovo varijanta od 75 ks). Pogledajte iskustva raznih trgovačkih putnika i sl. sa autima sa 1.3 mjt motorom (Punto, Corsa, Swift). To su ogromne kilometraže iz motora male kubikaže i reletivno velike snage.

Milos

BMW 850Ci 1990. V12 5000 kubika 300 KS. 0-100 6,5 sec. 19,8 l/100 km. BMW 840d 2018. L6 3000 kubika 320 KS. 0-100 4,9 sec. 7,6 l/100 km.

Odgovori

alexbb

Ma to u svetu namerno prave male kubikaze za automobile, jer su culi da je u Srbiji skuplja registracija za automobile preko 2000 kubika, pa da nas pomognu da i mi vozimo novije aute sa manjom registracijom a ne samo ovi iz EU. hehe...

Odgovori

Milos

...svugde u svetu osim na jednom mestu. U Americi se i dalje "frljaju" sa kubikazom: 2018. god.: Jeep 6.4, Camaro 6.2, Corvette 6.2, Viper V10 8.4, Chrysler 300 5.7...... I tako dok mi u Evropi stavljamo 3.0 dizel u legendarni BMW 8 (kao da ce preci pola miliona km.), jedan relativno obican JEEP (Trackhawk) ima 707 KS 0-100 3.6 sec.... i jos jedna sitnica: na BMW 840d grmljavina ne dolazi iz auspuha, nego iz - zvucnika.

Neko iz mase

Pa naravno Milose da se voze u Americi preko 5 litara zapremine kad su na grbaci celog sveta, negde sam nasao anketu ne znam tacno koji sajt gde vecina izjavljuje da im je skupo 2.20$ po galonu a to sto im je plata kao 6 srpskih to nista. Doci ce i njima jednom na naplatu kad tad, ne moze ovako vecno da vise od pola planete gladuje a da se tamo frljaju kao sto ti kazes sa luksuzom i raskosom od automobila pa nadalje.

boki

Nije retkost ni da ti tubro benzinci od 1000 ccm produvaju na 100.000 km, a generalna par hiljada eura.

Odgovori

Tatjana .

Kad dođe do toga da će SUS motor imati brojčano više konjskih snaga nego kubika onda će definitivno potpuno preći na elektro motore ;) Inače kad smo kod kubikaže, ja ispod 3.0 ne kupujem auto!

Odgovori

Nikola Srdic

Mora da si tatina jedinica, mezimica ili zena nekog budze cim imas smelosti da ovako nesto napises. Da li se zapitas nekad koliko je gladnog naroda u Srbiji i koliko bi njima tih 80,90+hiljada sto ti das za registraciju dobro doslo? Ocigledno te boli uvo i nemas ni malo stida.

Reziel

@ Nikola Srdic E moj ti, za 3.0 registracija ide od 120.000 pa navise. Nije ona kriva sto ona ima a gladan narod ne.

boki

@Nikola Srdic Ona je u uplatila tih 80,90 hiljada na ime poreza u budzet, dakle deo ide i za siromasne. A ti si uplatio maksimalno 9000 hiljada ako ti je auto 1.9, i nasao si nekom da pricas.

Alen Gleđa

Sve je to lepo, elektromotori, hibryd tehnologija i ostalo... jos kad ne bismo struju proizvodili na ugalj, eee... Postujem 3000 ccm, i ja bih kad bih mogao, priznajem. Sto se tice cene registracije za 3.0l ... paklica Marlbora x 30 dana u mesecu x 12 meseci i eto ga! ;)

Mitros M

Ovo pisu sponzoruse ili neko kao Karleusa ili dara bubamara

Djole

Papir trpi sve. U praksi je priča malo drugačija.

Odgovori

Andrej

Ekologija malo sutra... Globalni kapitalizam i potrosacko drustvo pod maskom ocuvanja prirode. Satro nezavisna istrazivanja a ustvari iza njih stoje korporacije. Prave sve osetljivije motore i automobile koji taman traju dok traje i garancija, a nekad ni toliko, i sve to sa ciljem ostvarenja veceg profita.

Odgovori

V

Turbo-punjač služi da "virtuelno" uveća kubikažu motora, tako što ubaci dodatnu količinu vazduha pa onda može da se sagori više goriva. Tako da ako ne pritiskate gas vi imate motor od 1000 kubika, a kad pritisnete on se ponaša kao atmosferac od 2000 kubika i tako i troši . Problem je sama turbina, ona mora da bude što manja i lakša da bi imala brži odziv, a to znači da joj je radni vek kraći. Pored ovoga, proizvođači pokušavaju da smanje potrošnju i pametnijim ubrizgavanjem goriva (iz nekoliko puta) , isključivanjem pojedinih cilindara kad autu ne treba puno snage i drugo . Međutim, sam benzin (ili dizel) ima praktičnu fiksnu energiju koja može da se oslobodi sagorevanjem 1 litra, a i motori SUS imaju određeni teorijski koeficijent iskorišćenja , tako da ne treba tu očekivati velike pomake .

Odgovori

Đoka

Zato i motorići traju do oko 120,000-200,000km i onda ih bacate u kantu, bolje da grmi V6 nego da se preznaja mališan od 1,0-1,2ccm, registracija boli ali je uživancija nemerljiva! Auto od 1,5t sa putnicima i stvarima ima oko 2t, i još da ugrade 1,4ccm sa turbinom, pa taj auto vidi brdo pre mene, ne vozim sportski (svaki dan) ali kad zatreba preticanje možeš samo da plačeš. Sad neko gleda na potrošnju i održavanje, manje - više sve je to isto, razlika nije prevelika u 100-200e.

Odgovori

milan Pesic

ja posedujem seat ibizu 1.2 64ks .to je motor sa tri cilindra.Nakon prvog prezubljenja lanca koji jos nije bio za zamenu naravno kupio sam novi set .SMESNO lanac kao od bicikle lancanici plitki a dve bregaste smesno . Nemogu da verijem da je to buducnost auto industrije. Sve to sam sredio i spakovao u garazu,neprilazim mu a sebi sam kupio astru '93 god. 1.6 benzin i vozim se opusteno.

Stefan P...

Druže nemaš pojma. Turbo motor ima veći obrni momenat nego atmosferac od dve litre. A to da su V6 super a mali od 1.2 nikakvi, pokazuje odlično šta se uvozi i vozi po ulicama - možda 1% automobila su ti V6.

Đoka

@Stefan P... Prikane da li je V6 ili linijaš sa 5 cilindara nebitno, napisano je čisto za primer (čitaj između redova), bitno je da je auto isključivo preko 2,0 (audi A6, bmw serija 5...) jer ako neko može da vozi 2.5 ili 3.0 i da ima na raspolaganju u svakom momentu 180+ ks onda nema brige oko preticanja i ostalog (potrošnja, održavanje...), a i uostalom i ti motori će svakako duže trajati i služiti nego li ti 1.0-1.4 sa turbinom u autu od 1,5-2t. Registracija košta u našem Srbistanu previše za te kubikaže, ali gde si ti video da se na auto sa 1.0 ili 1.4 zakači šlep prikolica i vuče još jedan auto!? Naš narod jeste pun ideja ali što ne ide - ne ide.

Janja

Ako je danas kubikaza automobila ''samo rec i nista vise'', to je onda odlicno.. Jer autokompanija ljudima pruza vece mogucnosti, da ne moraju toliko da brinu o troskovima registracije pri kupovini vozila, jer realno gledano, pored kubikaze od 999, retko ko ce gledate automobile od 3.0.. Pa i da se odluce za njim, npr. AUDI A6 pojedini modeli, AUDI Q7, BMW X5, X6, MB S klasa.. Najvise me je kod Mercedesa zacudilo to sto C klasa recimo 2015/16 godiste ima kubikazu od 2200, a E klasa istog godista 2000 kubika.. Naravno, moze se naci i C klasa od 1.6.. Sve u svemu jako me je zacudilo sto tako veliki automobili imaju sada tako malu kubikazu, uzmimo za primer Range Rover Sport.. zaista ogroman automobil bez obzira na godiste, kubikaze oko 3.0.. I to je i normalno ako gledamo jer ipak je to ogroman SUV.. Ali sada kada kubikaza ne znaci ama bas nista i ne efektuje toliko automobil, pravice se i veci automobili sa manjom kubikazom, privlacnija je 1.6, 2.0 vise nego 3.0.

Odgovori

Flaferka

Mislim da je samo tebi jasno sta si hteo da kazes. Nepismeno skroz.

pot

O čemu ti to ,otkud da je normalno da range ima 3000ccm, što ne bi bilo normalno 7000ccm, ili isto tako 1200ccm,u rasponu od 30g. šta se bre glupirate kao nešto znate, koji su vam reperi?