Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako se pravilno vuče auto?

Kako se pravilno vuče auto?
Postavljeno 12.09.2019. u 13:16
Autor: Dragan Romčević

Deluje jednostavno, ali praksa je pokazala da mnogi vozači ne znaju kako se pravilno vuče auto, kao i da nisu upoznati sa saobraćajnim propisima koji važe kod te procedure.

Da li pokvaren auto sme da se vuče na auto-putu?

Da - dozvoljeno je da se vuče pokvaren auto čak i na auto-putu.

Međutim, to je dozvoljeno isključivo ukoliko se auto pokvario na samom auto-putu, a pritom sme da se vuče samo do prvog isključenja sa auto-puta.

Isto pravilo važi i za motoput. Podsetimo se, motoput je državni put namenjen isključivo za saobraćaj motocikala, putničkih vozila, teretnih vozila, autobusa, sa ili bez priključnih vozila i kao takav obeležen je propisanim saobraćajnim znakom.

Ovu temu smo detaljnije obradili u tekstu Da li pokvaren auto sme da se vuče na auto-putu?

Pročitajte ga ukoliko vas interesuju dodatni detalji i mogući problemi.

Da li sme da se vuče neregistrovan auto?

Ne sme – pošto je neregistrovan, to znači da nije osiguran i ne sme da učestvuje u saobraćaju.

U ovom slučaju vučeno vozilo se ne posmatra kao prikolica, kao što mnogi vozači to pretpostavljaju. Vučeno vozilo je i dalje posebno vozilo za koje važe sva uobičajena pravila.

Dakle, ukoliko vučete neregistrovan auto i zaustavi vas policija, osoba koja upravlja vučenim autom može da dobije kaznu predviđenu za klasičnu vožnju neregistrovanog auta.

Takođe, ako vučeni auto izazove bilo kakvu štetu, njegov vlasnik će morati da je nadoknadi iz svog džepa.

Da li sme da se vuče motocikl ili moped?

Ne sme - zabranjeno je da se vuku motocikl, moped, kao i laki i teški tricikl. Dakle, ne sme da se vuče ništa što ima manje od četiri točka.

Da li auto može da se vuče rudom kao što se vuku kamioni i autobusi?

Da, može.

U stvari, ako pokvarenom automobilu ne rade kočnice, onda sme da se vuče isključivo rudom (u narodu poznata i kao šlep štangla). A ukoliko mu nije ispravan ni upravljački sistem, onda ne sme uopšte da se vuče ni na koji način.

Da li sme da se vuče auto sa neispravnim kočnicama?

Sme - ali isključivo rudom, kao što smo u prethodnom paragrafu objasnili.

Ovaj problem je prilično „nezgrapno“ definisan u Zakonu:

„Pomoću užeta (sajle) ne sme da se vuče motorno vozilo na kome su neispravni uređaji za upravljanje ili uređaji za zaustavljanje, teretno vozilo ili autobus.

Krutom vezom ne sme da se vuče motorno vozilo koje nema ispravan uređaj za upravljanje, niti motorno vozilo čija je ukupna masa veća od ukupne mase vučnog vozila ako mu je neispravna radna kočnica“.

Dakle, nije konkretno napisano da rudom (tj. krutom vezom) sme da se vuče auto sa neispravnim kočnicama, ali nije napisano ni da ne sme, a ukoliko nije zabranjeno, znači da je dozvoljeno.

Jednostavno, pošto ruda predstavlja krutu vezu, auto koji vuče će preko rude moći da zaustavi i vučeno vozilo. Taj princip se primenjuje i kod teretnih vozila i autobusa, pošto je kod njih dozvoljeno da se vuku isključivo rudom.

Sa druge strane, piše i da auto koji je vučen ne sme da bude teži od auta koji ga vuče UKOLIKO mu ne rade kočnice.

Obavezno obeležavanje i signalizacija na oba vozila

 • Migavci - na vučnom vozilu moraju da budu upaljena sva četiri migavca, a na vučenom takođe, ali samo ukoliko su ispravni.
   
 • Sigurnosni trougao - mora da bude postavljen na oba vozila, bez obzira na to da li migavci rade ili ne! Logično, trougao na prvi auto ide napred, a na drugi pozadi…

  Kako učvrstiti sigurnosne trouglove? Snađite se… Nađite kanap, žicu, lepljivu/izolir traku…
   
 • Noć donosi nove probleme! Pokvaren auto sme da se vuče noću i u uslovima smanjene vidljivosti (magla, kiša, sneg…), ALI isključivo ukoliko:

      a) ima uključena zadnja poziciona svetla
      b) ILI vozilo koje ga vuče ima žuto rotaciono svetlo (kako bi drugi vozači na vreme primetili taj skup sporih vozila

Koliko brzo sme da se vuče pokvaren auto?

Najveća brzina kojom sme da se kreće skup vučnog i vučenog automobila je 40 km/h.

Maksimalno i minimalno rastojanje između vozila

Zakonom je određeno koliko najmanje i koliko najviše smeju da budu udaljeni automobili:

a)   Ako se koristi sajla za vuču dozvoljena udaljenost je od 3 do 5 metara

b)   Ako se koristi ruda (šlep štangla) udaljenost može da bude manja od 3 metra, pri čemu nije određen minimum, ali ne sme više od 5 metara

Da li je sajla za vuču obavezan deo opreme?

Da - obavezna je. Ili sajla ili ruda.

Propisi kažu:

“Uže ili poluga za vuču vozila, koji mora omogućavati vuču vozila na rastojanju od 3 do 5 metara kada se koristi uže, odnosno do 3 metra kada se koristi poluga, mora postojati, na dostupnom mestu, u putničkim automobilima proizvedenim, odnosno prvi put registrovanim nakon 1. januara 1984. godine.

Ostala motorna i priključna vozila ne moraju imati polugu za vuču. Ukoliko vozilo poseduje polugu za vuču ona mora biti ispitana.”

Naišli smo ovde na malu koliziju propisa u ZOBS i u ovom Pravilniku, pošto sada ne znamo da li razdaljina između automobila sme da bude veća od 3 metra kada se vuče rudom (kako je nazivaju u ZOBS) ili polugom (kako se naziva u Pravilniku).

Pošto su različite institucije nadležne za tumačenje i razrešavanje ovakvih problema, savetujemo da ruda (šlep štangla) bude kraća od 3 metra.

Da li u vučenom (pokvarenom) vozilu sme da bude još neko osim vozača?

Ne - u vučenom vozilu sme da bude isključivo vozač.

Ovo može da bude vrlo nezgodno u situacijama kada ste negde krenuli porodično, ali putnici zato mogu da pređu u auto koji vuče.

Kako pravilno vući auto?

Teorija je laka – praksa je vrlo komplikovana, naročito ako ste početnik. Stoga je verovatno bolje da nabavite i koristite rudu za vuču (šlep štanglu) – može da se kupi za 2.500  do 3.000 dinara, ali savetujemo da ne štedite i da kupite neku kvalitetniju.

Može da pomogne i elastično uže za vuču, koje može da amortizuje blaže trzaje.

Pošto gotovo svi koriste sajlu za vuču, ovi saveti važe upravo za sajlu:

Generalno:

 • „vezali“ ste automobile
 • prvi kreće vrlo lagano, sve dok se sajla ne zategne
 • zatim lagano kreće da vuče, pri čemu kada jednom krene – mora da izbegava usporavanje kako ga vučeni auto ne bi sustigao, čime se gubi zategnutost sajle, pa ponovno ubrzavanje dovodi do trzaja/cimanja
 • idealno je da se sajla sve vreme drži zategnutom, ali to nije lako postići ako vozači nemaju iskustva u vuči drugog auta, bez obzira da li oni vuku ili su vučeni
 • naročito je važno da vozač u vučenom autu vrlo pažljivo prati situaciju i da na najmanji znak usporavanja prvog auta počne da koči (ali ne suviše) kako bi sajla ostala zategnuta
 • pred krivinu ili raskrsnicu vučeni auto bi trebalo da koči auto koji vuče kako bi izjednačeno i na vreme usporili i bez nepotrebnog otpuštanja i zatezanja sajle tečno skrenuli i nastavili put
 • krećite se onom brzinom koju smatrate bezbednom – ne dozvolite da vas požuruju ostali nestrpljivi vozači

Nekad vuča automobila može da donese više štete nego koristi

Lako je vući auto ako su oba vozača iskusna, vozite na pravcu bez semafora i raskrsnica, u dobrim vremenskim uslovima...

Međutim, u praksi se vuča automobila neretko pretvori u pravu agoniju, nakon čega se vlasnik auta koji je vukao zaklinje da je ovo poslednji put, razmišljajući o tome koliko je skratio životni vek lameli ili „nedajbože“ plivajućem zamajcu.

Ako se auto vuče tečno i pažljivo, negativan uticaj na auto koji vuče biće minimalan. Ali ukoliko se „sretnu“ dva neiskusna vozača, to može da se pretvori u pravu katastrofu, naročito ako npr. vozač u vučenom autu u kritičnom trenutku zaboravi koliko su „teški“ volan i kočnice sa ugašenim motorom!

Ima li svrhe spremati se za ovaj scenario?

Naravno da ima. Nađite neki bezbedan prostor, kao npr. veći parking bez saobraćaja.

Pri nižoj brzini ugasite motor, ali ostavite ključ u položaju u kojem se neće zaključati volan.

Zatim skrećite i kočite – prvo blago, a onda sve oštrije kako biste stekli sliku o tome kolika je razlika kada vam je motor upaljen i ugašen.

Nepovoljni vremenski uslovi

Jedan od prilično nezgodnih scenarija je sledeći (lično iskustvo autora teksta):

 • auto koji vuče je osetno lakši i ima slab benzinski motor
 • put je pokriven snegom, tako da vučeni auto pruža još veći otpor prilikom kretanja, a onom koji vuče proklizavaju pogonski točkovi prilikom kretanja
 • hladno je, vučenom autu magle se stakla, pa je izuzetno teško pratiti čitavu situaciju, uključujući i zategnutost sajle
 • gust saobraćaj sa mnogo nestrpljivih vozača koji vas pretiču i ubacuju se neposredno ispred auta koji vuče, da bi odmah potom usporili zbog skretanja ili nekog drugog razloga
 • bahato i rizično preticanje vozila iz suprotnog smera zbog čega morate da kočite

Naravno, bilo je tu mnogo oštrog zatezanja sajle (cimanja/trzanja), nervoze, verbalnih obračuna sa drugim učesnicima u saobraćaju...

Bilo bi logičnije, bezbednije i jednostavnije pozvati šlep-službu, zar ne?

Naravno, ali kada se opisana situacija odigrava u manjem naselju, daleko od iole većeg grada, sa snegom pokrivenim putevima i snegom koji ponovo počinje da pada, sa temperaturom ispod nule, onda nemaju sve šlep-službe vozilo na raspolaganju ili cena šlepovanja bude tolika da se više isplati ostaviti auto u snegu do proleća...

Da li sme da se vuče auto sa pogonom na svim točkovima?

S obzirom na razne verzije pogona na svim točkovima kod raznih modela raznih proizvođača - ne želimo da dajemo nikakav savet po ovom pitanju.

Ako imate auto sa pogonom na svim točkovima - uzmite uputstvo proizvođača i detaljno pročitajte da li sme da se vuče i kako.

Da li sme da se vuče auto sa automatskim menjačem?

Generalno, savetujemo da ga ne vučete, već da zovete šlep službu. Međutim, moguće je da se vuku i automobili sa automatskim menjačem, ali kod njih to može da bude vrlo rizično, pa obavezno pročitajte uputstvo proizvođača.

Zaključak

Upoznajte se na vreme sa svojim automobilom. Naučite kako se montira alka za vuču.

Pročitajte u uputstvu proceduru i upozorenja naročito ako imate auto sa pogonom na svim točkovima ili automatskim menjačem.

Foto: Dragan Romčević

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.9
Komentara: 21
Pregleda: 10004
   

Komentara: 21 | Pregleda: 10004

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Zoran Bosiokovic

Vozila sa automatskim menjacem imaju hladnjak ulja pa ako motor ne radi nema hladjenja. Nesto slicno se desava kod slepanja teretnog vozila pa je preporuka da se skine kardansko vratilo i razdvoji pogon od tockova.

Odgovori

Zoran Bosiokovic

Ja sam vozac sa malo vecim iskustvom vuca putnickih vozila kanapom ili sajlom kako je zakonom odredjeno samo moja preporuka da kanap siteticki bude elastican a oba vozaca da imaju dobro iskustvo. Vuca sajlom pozeljno je da sajla ima ono medjuoprugu zbog trzaja. Sto se krute veze tice mislim da je bolje resenje kruta veza, ruda, stangla, ima kod nas nasa proizvodnja, rasklopiva i jako funkcionalna. Ona je oko 2 m duzine sto mislim da je dovoljno jer sam par putavukao pokvarena vozila. Vuceno vozilo i tom slucaju nemora da ima ispravne kocnice a vozac u vucenom vozilu treba samo volan da drzi i kontakt kljucem da oslobodi bos bravu. Kruta vez je bolja i iz razloga ako vuceno vozilo treba da ostavite u nekoj garazi koja je na uzbrdici. U tom lucaj zakaci se sa zadnje syrane pa se ugura u garazu. Zbog toga ruda ili kruta veza nebi trebala da bude duza od 2 m jer bi se povijala.

Odgovori

Sajki

Pravi primer slepovanja na sajlu je prikazan u filmu MALI SVET, od 55 min. Miki Manojlovic je doktor slepovanja!

Odgovori

Alen

Jedne prilike, prica komsija, vozio on ranije kamion, Rabu, i pokvario se nekom poznaniku kec, ovaj naidje naravno zakaci ga, jedno 20km da ga odslepa do kuce ovoga. Medjutim komsija, krene da vozi Rabu, i kaze zaboravio da slepa keca, posle 60km stigao kuci, kaze izlazim ja kad iza mene kec, auuuu, izlai kaze covek samo sto mrtav nije, bled, preplasen. Nudio se komsija da ga opet slepa nazad do kuce ali sanse nije imalo :) :) zato pamet u glavu. Dabog da nikom ne zatrebalo

Odgovori

Nebojša

Ne vidim koje je razlika u vučenju vozila sa pogonom na dva ili četiri točka ili sa autonatkim menjačem..? Isto sve, samo baciš na ler i teraj...

Odgovori

Polovni Automobili

Nije sve isto - sa razlogom smo napisali da postoji mogućnost od nastanka štete.

Marko t

Ni meni nije jasno... Vukao sam w211 automatika letos, samo u neutral i gas, nikakav problem

Servis

Vukao si, ali moguce je da u narednih par hiljada kilometara ili ranije nastanu problemi sa automatskim menjacem, jer se greje prilikom vuce a motor koji je ugasen ne moze da ohladi sklop u menjacu jer ulje ne cirkulise... zato se ne vuku automatici. Veliki pozdrav

Sajki

za automatike znam da nisu preporucljivi za slepanje, ali 4x4 pogon nema veze, ja sam slepovao passata 4motion bez ikakvih problema. Ali ok mozda postoje neki specificni 4x4 koji pobrljave posle slepanja.

Jano

Nebojsa ,polu automatski ili (Robotizovani monjac moze da sze chlepanali na cvrstoj vezi chtangli a ne na sajlu,Automatski sa Konverizerom ne, takodje ako imate pomocni Upravljac elektricni ili hidraulicnini tu je veliki rizik,

Vlada

Tema nije losa,ali mislim da je malo zakasnila vremenski..Masa vozaca ne zna za sta sluzi migavac a kamoli da zna kako se pravilno slepa auto..Niti je lako,niti se da objasniti recima,a uci se na sopstvenom primeru,tj.muci..Za grad,i uopste,je najbolja kruta veza,a sajla je nuzno zlo,samo ako se mora..KOLE je sve pojasnio a mi koji znamo,ne predstavlja nam problem..Ipak,slep sluzba je idealno resenje,ima je na svakom koraku,jeftinija je drasticno nego nekad..

Odgovori

sajki

sajla je samo za izvlacenje iz blata, snega i eventualno kanala, ruda je za slepanje!

Aca

Jeftinije mi da uplatim pomoc na putu i da me slepaju u zlu netrebalo, nego da me vuku taksisti ili nedaj boze prijatelji. Taksisti platim vise nego sto kosta pomoc na putu, a prijateljima gorivo, klopu pivo.... pa me najskuplje izadje :)

Odgovori

Ja sam

Sta je kolizija?

Odgovori

Aleksandar

Može biti pojam nešto šireg tumačenja ali u najkraćem znači "mimoilaženje", nebitno da li se pojam odnosi na saobraćaj, zakon ili nešto treće.

jano

Kolizija ili colision ,to je Francuska rec, to je fizicki kontakt,bilo cega,

Мићо Митровић

Крута веза је закон. Какве сајле и томе слично. Ставиш круту везу, кажеш возачу у вученом возилу да спусти ручну кочницу, врти волан, не дира ножне команде и нема више шта да бринеш.

Odgovori

Sart

Nekada davno sam posedovao ficu 750ccm. Max koliko je isao na svoj pogon bilo je 110km/h. Jednom mi se pokvari pa me drugar poslepa sa floridom koja je isla ko nevreme, posto je fica imao svega 600 kg a drugar bio dovoljno blesav pa me razvuce do nekih 120km/h dok nisam morao da kocim jer se se previse treso. E tada je moj ficko oborio sopstveni rekord u brzini.

Odgovori

kole

Nakada je domaca firma Fadip proizvodila kvalitetne rude za vucu koje su zaista gospodski nacin slepovanja vozila. Preprodavao sam auta ranije, pa je tu cesto bilo razloga za vucu, jer je bilo dosta neispravnih vozila. Moj drugar sto radi u Kiler Autu me je jednom vukao preko Gazele. Na radiju mu naisla pesma koju voli, zaboravio na mene, presao u preticajnu traku i raspalio 120 na sat. Kad sam to preziveo sve cu. Vukao sam najcesce sajlom, cak i neregistrovane, a nisam znao da je to u suprotnosti sa zakonom. Nikad me policija nije zaustavila. Vozac vucenog vozila mora da prati sta radi vozac koji vuce i sinhronizovano koci zajedno sa nim, a u trenutku kada se vec zaustavljaju na semaforu (na primer), vuceni zaustavlja i sebe i auto koji je napred. Tako sajla uvek ostaje zategnuta i nema onog cimanja koje moze da pokida vucno uze, ili cak osteti vozilo. Danas pristojna ruda kosta oko 7-8000 din (polovne na oglas oko 30 evra) i ako vas muka natera ovo je najbolje resenje.

Odgovori

Vlada

@Kole..Mene je nepoznati covek,solo KAMIONOM,vukao na sajlu od granicnog prelaza Preshevo do Beograda..Malo duza sajla,brzina oko 60 km/h/kamiona/i vremenski skoro 8 h vuce..

Ljubomir Zrnic

Svaka cast, odlicno objasnjeno!

Odgovori