Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Koliko je kilometara puno za motocikl

Koliko je kilometara puno za motocikl
Postavljeno 26.12.2019. u 15:52
Autor: Aleksandar Stojanović

Zima je deo godine kada vlasnici motocikala odmaraju svoje ljubimce ili ih pripremaju za narednu sezonu. Puno je i onih koji upravo sada listaju oglase i planiraju kupovinu polovnog motocikla kako bi bili spremni za proleće i početak nove sezone.

Svako ima neke svoje kriterijume za kupovinu motocikla, ali pređena kilometraža je podatak koji je svima važan.

Koliko je motocikl prešao, povlači i neka pitanja:

  • Koliko se kilometara smatra „puno“ za motocikl?
  • Koliko još kilometara može do generalne?
  • Da li je takav motocikl crna rupa novčanika?
  • Ako se radi o manjoj kilometraži, da li je „vraćena“?

Kao i kod automobila, tako i kod motocikala imamo pojavu da se kilometraža vraća. I isto tako, kao i kod automobila, tako i kod motocikala kilometraža nije presudna za stanje i vrednost motora, iako je neki upravo vraćaju iz tog razloga.

Čak ni najiskusniji motociklisti neće moći sa sigurnošću da „provale“ kilometražu bez detaljne inspekcije. Uprkos pokušaju obmane, postoje pojedini delovi motocikla i pojave koje ukazuju na količinu eksploatacije.

Obratite pažnju na sledeće:

  • Pohabani rukohvati na upravljaču i nogostupi.
  • Stanje ručica kočnice i kvačila koje gotovo uvek zadobiju oštećenja čak i pri preturanja motocikla u garaži.
  • Neprecizni prekidači svetala i migavaca sa izbledelim oznakama.
    Matiran vetrobran.
  • Brave kontakta i rezervoara koje zahtevaju “traženje” položaja  ključem.
  • Izbledele plastične površine, obično zadnji blatobran, oplata oko satova.
  • Grube komande kvačila, gasa i kočnice koje je teško “dozirati”. Znak su propusta u elementarnom održavanju motocikla.
  • Sedište pohabano, izbledelo

Ovi nedostaci mogu da se otklone jeftinim zamenskim delovima i auto-kozmetikom. No, kako se radi o polovnom motociklu, neizbežni su ožiljci koji svedoče o upotrebi. Njih je teško sakriti, a to su:

  • Prljav hladnjak sa oštećenjima na saću.
  • Pocepani i truli gumeni delovi
  • Oštećena i korodirala izduvna grana.
  • Oštećenja na točkovima.
  • Oštećen finiš čizama prednje viljuške kao i oštećenja usled padova.
  • Korozija na zadnjem amortizeru.
  • Loši ležajevi točkova. Manifestuju se lateralnim klik – klak kretanjem
    Svi vidljivi šrafovi i navrtke koji su korodirali, oštećeni lošim alatima, nedostaju ili su zamenjeni običnim  šrafovima lošeg kvaliteta su odličan pokazatelj stanja

Kilometraža svakako nije razlog da odustanete od kupovine. Ni mala kilometraža ne znači da je reč o prevari jer brojni su i vlasnici motocikala koji zbog manjka slobodnog vremena na motociklu "prevale" svega nekoliko hiljada kilometara godišnje.

Koliki je radni vek motocikla?

Iz davnih vremena dvotaktnih motocikala istočnog bloka, ostala je zapamćena kilometraža od oko 50.000 kilometara koja pre ili kasnije zahteva “otvaranje motora”, radi intervencija na ležajevima, karikama, itd.

Ta vremena su davno prošla, ali sumnje u broja kilometara još uvek lutaju među motociklistima. Moderni motocikli su znatno pouzdaniji i kvalitetniji te sposobni za mnogo veće kilometraže. Čak i više nego što vlasnici očekuju.

Da li je na primer, 50.000 km puno ili malo, u mnogome zavisi od klase i namene motocikla.

Najduži radni vek, tj. velika kilometraža može se očekivati od putnih motocikala velike radne zapremine. To su čisto touring motocikli poput “Honde ST1300”, “BMW K1200LT”, adventure touring koje predstavlja “BMW R1200GS”, “Yamahe XTZ1200”.

Sport touring motocikli poput “Honde VFR”, “Suzukija GSXF” su takođe sposobni za velike kilometraže i nisu retkost. Dosta motocikala iz klase od 500-750cc, poput “Suzuki Stroma 650”, “Honde NC750” pokazali su se kao verni saputnici na turama širom Evrope i Amerike. Kruzeri ili bolje poznati kao “čoperi” gotovo da su neuništivi zbog relativno jednostavnih, velikih agregata, koji nisu opterećeni.

Preduslov za tako dug radni vek je redovno i kvalitetno održavanje koje podrazumeva sledeće (mada zavisi od preporuke proizvođača):

  • Izmenu motornog ulja i filtera u rasponu od 6,000 do 10,000 kilometara
  • Izmenu rashladne tečnosti na svake dve godine
  • Izmenu filtera vazduha na svake dve godine, pogotovo u uslovima gde vlada prašina
  • Podešavanja i eventualne zamene delova na sistemu ubrizgavanja ili karburatorima na svakih 25.000km
  • Podešavanje zazora u razvodnom sistemu (narodski podešavanje i kontrola ventila) na svakih 25.000km
  • Redovna zamena svećica
  • Ispravan akumulator sa pouzdanim reglerom

Kada se o motoru vodi računa, mogu se očekivati kilometraže od 200.000 pa i do 500.000 kilometara.

Sa druge strane, čisto sportski, enduro i “cross” motocikli mogu biti ozbiljno “narušenog” mehaničkog zdravlja čak i pri znatno manjim petocifrenim kilometražama.

Razlog leži u tome da je svaki sklop konstruisan zarad maksimalnih performansi pre nego dugotrajnosti. Zahtevaju kraće i opsežnije servisne intervale, što povlači veće finansijske izdatke te i specijalizovane majstore.

Usled velikih “stresova” na mehaničke sklopove, često se kao mera koriste radni sati pre nego kilometraža. Najčešće kod cross i enduro motocikala koji su namenjeni isključivo za rekreativnu vožnju van puta.

Kada govorimo o “civilnim” sportskim motociklima poput “Yamahe R1”, “Suzuki GSXR” i sličnim, njihov radni vek isključivo zavisi od kvalitetnog održavanja i načina upotrebe.

Kod vlasnika koji su se pridržavali fabričkih preporuka i vozili motocikl poštujući ga, kilometraže preko 50.000, pa čak i do 150.000 ne moraju biti presudan faktor za ispravnost.

Skuteri i maksi skuteri su još uvek “tabu” sa uvek prisutnom sumnjom. Skuteri brendiranih proizvođača od 125cc prelaze i do 100.00km. Veći, maksi skuteri i znatno više. Problem kod skutera je što su često zanemareni ili nestručno servisirani pogotovo po pitanju sklopa transmisije koja najviše “pati”. Sam agregat je retko problem.

Kada je velika kilometraža problem?

Motocikli nisu nežni i teške havarije poput loma radilice, pucanja klipnjače i slično su veoma retke. Velika kilometraža je problem kad motocikl nije održavan. I dok noviji motocikli uglavnom imaju servisnu knjigu iz ovlašćenog servisa, sa starijm je nešto drugačije.   

Međutim, to što vlasnik motocikla nema servisnu knjižicu ne mora da bude znak da motor nije održavan. Većina motociklista su entuzijasti te mnogi od njih sami održavaju svoje ljubimce, nekada uz pomoć prijatelja ili kod majstora u kojeg imaju poverenja.

Da je motocikl servisiran, dovoljna je sveska iz garaže gde su upisane intervencije, poneki račun ili slike iz telefona. Ako vlasnik zna koje je ulje i kada sipao, koji brend filtera, koje svećice, ne morate i nema potrebe dalje insistirati na dokazima.

Pri kupovini maksi skutera, naročito je bitno da postavite konkretna pitanja o servisima jer sklopovi nisu izloženi i vidljivi kao na motociklu: Na primer:

  • Kada ste zamenili remen? Koji proizvođač?
  • Kakvo je stanje kvačila, da li je menjano ili su nalepljene obloge?
  • Kakvo je stanje rolnica?
  • Da li su provereni ležajevi u kućištu variomata?
  • Kojem servisu je poveren rad?

Kako je nastala kilometraža?

Da li je kilometraža velika ili mala u mnogome zavisi od načina na koji su kilometri napravljeni.

Da li je to svakodnevna upotreba na kratkim gradskim relacijama? Da li je to nekoliko dugačka turistička vožnja? Gradska vožnja, česti hladni startovi, kratke relacije gde agregat ne dostiže radnu temperaturu, stvaraju više habanja sklopova od dugih dnevnih vožnji na otvorenom putu. Kako je motocikl korišćen, možete saznati uz par usputnih pitanja:

  • Da li idete na posao motociklom ili kolima?
  • Gde ste putovali?
  • Kako se motocikl ponaša u gradskoj gužvi leti?
  • Koliko troši po gradu?

Ukoliko pak kupujete motocikl ili skuter „na ime“ kupca, ova pitanja uglavnom nisu validna pa se morate služiti okom i logikom. Motor koji je korišćen za duge ture obično ima dodatnu opremu u skladu sa potrebama:

Povišen vetrobran

  • Povišen upravljač
  • Utičnicu za punjač telefona
  • Nosače prtljaga i prtljag
  • Zamensko sedište
  • Grejače ručica

Nekoliko saveta, tj. mogućih znakova da je motocikl korišćen po gradu:

Gume, koje su starijeg datuma proizvodnje (DOT), potrošene po sredini mogu biti znak da je motocikl vožen na kratkim relacijama. Tragovi na kreš barovima i felni od lanca za zaključavanje.

Generalno, uzmite u obzir pre svega tip motocikla. Ako se radi o velikom putnom motociklu koji su obično velike težine, malo je verovatno da ga je vlasnik kupio i koristio zarad gradske vožnje. To je obično slučaj sa jeftinijim motociklima male do srednje zapremine (125cc – 650cc). Klase koje često „obitavaju“ po gradskim ulicama su „kafe rejseri“, „skrembleri“, standardni motocikli bez oklopa (tzv. nejkedi), skuteri pa i „čoperi“. Doduše, oni se ne koriste kao radni motocikli za kurirske poslove već radi imidža i zabave.

Malo prešao, stajao dugo. Odlična prilika?

Postoje i slučajevi gde motocikli nisu korišćeni godinama. Kao što velika kilometraža ne znači da je motocikl loš, tako ni mala kilometraža ne znači automatski da se radi o dobrom primerku.

Svako vozilo propada ako se ne vozi, što slučaj i sa motociklima. Kad motocikl stoji, a nije adekvatno konzerviran, sajle korodiraju, creva postanu krta i pucaju, membrane u karburatorima se isušuju i pucaju, rezervoar zarđa iznutra. Rđavim rezervoarima obično nema spasa.

Novi su uglavnom skupi, ali ni polovni nisu jeftini, ako ih uopšte možete naći. Javljaju se i problemi sa elektro-instalacijom gde je često potreban auto-električar radi utvrđivanja defekta. Uz to, tu su zapekli šrafovi i matice, vlaga u kočionom sistemu, kočioni klipovi koji blokiraju, itd.

Ovo se pogotovo odnosi na motocikle koji nisu bili garažirani. Motocikl koji zimu provede pod snegom, leto pod suncem, za kratko vreme uprkos maloj kilometraži može da izgleda značajno gore od garažiranog motocikla koji je više prešao.

Da li je po motocikl štetniji vlasnik ili kilometraža?

Priznali to i lli ne, činjenica je da posle izvesnog vremena svaki motocikl dobije „lični pečat“ svog vlasnika. U svakoj diskusiji poznate su i česte „gradacije“ proizvođača motocikala po kvalitetu, ali ne dajte se prevariti.

Loši motocikli su isključivo oni koji su loše održavani. Loše održavan motocikl je odgovornost vlasnika. Održavanje je presudni faktor za radni vek motocikla.

Da bi stekli nekakav utisak o tome kako je održavan motocikl, krenite proveru od najjednostavnijih stvari:

  • Gume! Pritisak znatno utiče na vozne karakteristike i životni vek gume. Nejednako potrošena guma ukazuje na moguće probleme sa geometrijom oslanjanja.
  • Lanac i lančanici spadaju u osnovno održavanje za koje nije potrebno znanje niti poseban alat. Samo dobra volja i malo vremena. Prljav lanac koji visi do poda, čiji su članci zaribali, korozija, znakovi su zanemarenosti.
  • Prazna posuda rashladne tečnosti ili voda umesto antifriza je još jedan poguban znak.
  • Prepravljana (kasapljena) električna instalacija farova i instrument table, akumulatora.
  • Ukoliko su najjednostavnije stvari zanemarene, postoji osnovna sumnja da su i one komplikovanije u lošem stanju.
  • Hladan, prvi start, nakon vizuelne provere je još jedan odličan pokazatelj. Ispravan, podešen i održavan motocikl, uvek mora da startuje lako bez gašenja, štucanja i čudnih zvukova.
  • Na kraju, tu je i test vožnja uoči finalne odluke. Savet, kako prodavcu tako i kupcu da test vožnja bude dozvoljena isključivo uz depozit.
  • Pri maloj brzini proverite kočnice. Da li pulsiraju, tresu, mogu li da se doziraju?
  • Kako se ponaša kvačilo, da li se stepeni prenosa lako menjaju, ispada li iz brzine (obično iz druge i treće zbog točkarenja).
  • Ručica gasa ne sme da glavi i mora automatski da se vraća u početnu poziciju.
  • Motocikl ne sme da štuca i trza, na auspuhu ne sme biti crnog dima (znak lošeg sagorevanja), belog dima (znak da rashladna tečnost dospeva u cilindar), plavog dima (znak sagoravanja ulja).
  • Na kraju, siguran znak lošeg motocikla koji ćete sigurno primetiti je loše upravljanje. Ne morate biti ekspert niti profesionalni motociklista, jednostavno se oseća da je pogrešno i neprecizno.

Zaključak

Kilometraža motocikala je samo broj i ne govori mnogo toga. Postoji mnogo faktora za trajnost i pouzdanost motocikla, a kilometraža je jedan od manje bitnih.

Motocikl za razliku od automobila, nema karoseriju koja korodira, enterijer da se pohaba te ni komplikovane sklopove i sisteme pa se pređeni kilometri različito odražavaju na motocikl. Ako ste zbog broja ipak zabrinuti, ono što vas zaista brine jeste koliko je u toj mašini ostalo života i da li vas očekuju skupe popravke.

Nije redak slučaj da i motocikli sa većom kilometražom od prosečne mogu biti i isplativija kupovina. Trenutno stanje motocikla kako mehanički tako i opšte treba biti presudno za odluku, pre nego kilometraža.

Motocikl se vozi jer se voli, a ko voli motocikl taj sigurno brine o svom ljubimcu. Neretko kao o punopravnom članu porodice. Izgleda da velika kilometraža, pre pokazuje veliku ljubav i entuzijazam prema hobiju i načinu života.

FOTO: pixabay.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 21
Pregleda: 44288
Ocena: 4.4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Munze Konza

Pre motora, gledajte vlasnika i papire od motora. Ako je motor regularno registrovan, pristojne gume, stoji makar pod nekakvim krovom (ako ne i u garaži), a vlasnik je neki zaljubljenik kao i vi, nema prevelike kilometraže, makar bila i 150 hiljada. Ako je motor neregistrovan, što košta 20-25 hiljada dinara, sigurno je da ni par guma koji košta isto toliko, nije menjan na vreme - o ostalom održavanju koje je još skuplje, da ne pričamo. Klinac od 19 godina koji menja peti motor ove godine, sigurno sa zadnjeg točka nije silazio niti zna gde se menja ulje. Lik od 40 godina koji mazi motor dok ga prodaje, tu greške skoro da nema. Imate i bar jedan odličan specijalizovan sajt (BJB forum) na kome za veliki broj motora koji su na prodaju postoji istorija (neko ga je pre vas vozio, ima slike, seća se kilometraže, održavanja, padova...), a za one za koje nema istorije, ima podataka o samom modelu. Napravite nalog i učite.

Odgovori

Sava

Nebitni su kilometri,ako se odrzava.Skoro Sam gledao compete nikako odrzavani a cene previsoke.Imao pre 10 godina copera I jedva prodao I to ispod svake cene.Ipak cu da odustanem od kupovine.Motocikl je luksuz a ne potreba.Odrzavanje kao kod aura registracija isto,a kad je led I sneg nema voznje.

Odgovori

Nebitno

eh kako sam se ja zajebo zaleteo se, mislio da sve znam elem, dvotaktna aprilija. izdrkana do kraja i sad na meni ostaje da je sredjujem... al eto najbolja je skola ona najskuplja, zasad sam dosta toga naucio i shvaito koliko nemam pojma. smatram da je najbolje uzeti neki krs za male pare (ne ko ja da kupujete u sred sezone i preplatite) i krenuti sredjivanje. Iskreno nema boljeg osecaja nego kad uspem popraviti nesto ili zameniti. Uvek sa dozom entuzijazma ulazim u garazu da radim oko motora. Premda vec sam smeknuo neke vece kubikaze ali otom potom.

Odgovori

kristian HILKENE

Najvaznije je da li motor iz Japana ili iz ostatka sveta....

Odgovori

Mile

...ili npr Italije (DUCATI, MV AGUSTA...)

Sloba Ja

Devojka moze da bude sa sela ali motor mora da bude italijanski.

nislija

Super je sto ste hteli da dotaknete ovu temu, ali imam par sugetija. Sam sam bajker pa znam. Na primer, srafovi koji nose vizir imaju gumene podloske koje se raspadnu od sunca. U paketu idu srafovi sa gumicama i to se sve menja i stavlja novo. Rucice se regularno menjaju za po 1000 dinara, jer se vrlo brzo izlizu, ili neko jednostavno hoce bolji "grip" pod rukom. Stavljaju se siri kormani umesto originalnih, nogostupi-fuzasteri se stavljaju siri... Generalno kilometraza aspolutno ne znaci nista kod motora. Ima agregata koji prelaze stotine hiljade, a ima i onih koji se vrte vrlo visoko pa ne traju toliko. Prilikom kupovine vazi pre svega cvrst i ne lomljen ram, sve platike na mestu, sto kvalitetnije i svezije ulje u agregatu, kvalitetan i propisno nategnut lanac, meso na kocnicama, bez ikakvih luftova u sklopovima tocka, guvernala i ostalog. Ima jos brdo sitnica koje treba gledati, ali ako ce neko da se vodi kilometrazom ne treba ni da seda na motor.

Odgovori

Vlada

Nemam dvotockas niti me interesuje..Dugo posedujem Atv od 200 ccm..Kineski od 2006 god,kupljen nov..Posle krace upotrebe po teskim terenima poceo raspad sistema,otpadali srafovi raspad spona,krajeva spone,sajli itd..Nedostatak majstora,uzas..Dovitljivi auto mehanicari uknapovali spone i krajeve spona te sajle od automobila..Srafove takodje..zatim reparacija biksni i ko zna cega jos..Atv stoji napolju,plastika izbledela,izgrebana, popucala,gume odlicne,lanac kvalitetan od Honde,podmazan uvek..Kineski agregat se brzo raspao,ubacena Honda..Atv je u poznim godinama ali gazi kao buldozer..Prevrtao se nekoliko putai kotrljao niz brdo,bez velikih posledica..Sipa se kvalitetno ulje svake godine,iako ne prelazi vise od 100 km..I kako to prodati?Nikako,jer po spoljnom izgledu je nikakav..Ali ide i nema prepreke za njega..Ubacen akumulator od 65 ampera..Nesalomiv..Ubaceno rucno vitlo,rolbar od celicnih cevi/bezbedno pri prevrtanju/..

Odgovori

Debejko

Svakako ozbiljna replika na temu motocikli

Vlada

@Debejko..Replika je Kopija necega..Ne spada u rec komentar..Motocikl je prevozno sredstvo od 2,3,4 i vise tockova..Ima skupljih i jeftinijih motocikala i njegovih podvrsta atv itd..Samo je pitanje koliko je ko spreman da plati,odrzava i pazi..Inace atv nije kopija motocikla vec poseban proizvod u sklopu motocikala..I svako ima svojih interesovanja..Neko zeli brzinu,neko avanturu..Avantura je i kad otpadne sraf sa motora,kad sednes i razmisljas sta ti je ciniti..

Debejko

ATV i Quad nikada nisu, niti će biti motocikli. Motocikl može imati samo 2 točka, sa 3 je već tricikl ili trike, kako kome. Vožnja četvorocikla i vožnja motocikla nemaju niti jednu dodirnu tačku sem, eventualno, kacige. P.S. Ovo je replika, ako pitate nekog polupismenog poslanika skupštine s početka devedesetih...

Sloba Ja

@Debejko, imaju dodirnih tacaka vise od kacige ali ne spadaju bas u isti svet, imam i ozbiljan motor i ozbiljan kvad, tako da znam iz licnog iskustva... A replika jeste i primedba na prethodno izlaganje a i kopija nekog dela...

Klej

Imao sam u planu Yamahu R1 05'god ali kad sam video oglase....pa to je drama. Ispada sto motor stariji to kilometraza manja (kao i na automobilima pojedinim modelima poznatih nemackih proizvodjaca).... nebitno da li je motor 05'god ili 09'god sve kilometraze od 21k-34k km i 2 izuzetka od oko 50k. Ispravite me ako gresim ali onako odokativno kad saberes i oduzmes (logicki) niko nije kupio motor da ga gleda i da mu stoji u garazi jednu deceniju tako da bi neka realna kilometraza bila tu negde oko 50k pa na vise, jer sve ove po 20k su smesne za te godine. (ima izuzetaka ali to su mali veoma mali procenti)

Odgovori

Debejko

Retko kad demantujem, ali ovaj put moram. Naime, vozim motocikl 18 godina i samo jednom sam prešao više od 10.000km za sezonu. Uglavnom je to 3000-6000km. Dešava se i da ''imam vremena'' i za ''celih 1.500km'' po sezoni. Ne poznajem ni jednu osobu koja poseduje R1 da je kupljen za putovanja i za velike kilometraže. Na tim modelima se barem ne mogu sakriti kilometri, kao na neuništivom B5,5. Budite spokojni, gledajte stanje motocikla i povedite stručnjaka sa sobom, a o ''kilometraži'' neka brine neko drugi

Klej

Hvala na odgovoru, imam drugara koji ne silazi sa motora bilo to leto ili zima vozi Yamahu FZ1 07'god. Motor presao preko 40k km, vozen i na stazi i po gradu(svuda) pa mi je zato bilo cudno i smesno da motori sa pocetka 00' imaju po 25k km, neki cak i manje.

Debejko

Možda nam je taj drugar zajednički...

branko

kilometraza nije mnogo bitna ako je servisiran na vreme,imao sam 1985 god novu jawu 350ccm i za dva leta sam prosao 14000km prodao sam je u jesen i covek me pitao kako sam prosao toliko a ona je izgledala kao nova sva se sijala bez ogrebotine a radi kao sat,zimi je nisam vozio kupac je bio veoma zadovoljan a ovi sto imaju po 20k za 15 god to je prevara ,kada kupujete gledajte stanje a ne km sat ,dal nije rzdrndan krivi tako to

branko

u pravu ste ,isto kao kod automobila 20 god a samo 180000km,ja sam davne 1985 god kupio novu Javu 350ccm i za dva leta prosao 17000km ,krajem drugog leta sam je prodao (radi kupovine jaceg a starijeg BMW-a) a covek me pitao gde sam ja to sve isao kada imam toliko km ,naravno kupio je bez mnogo razmisljanja jer nije bila ni ogrebana a radila kao sat i tada su polovni imali nerealno male km ,skidali km valjda da lakse prodaju a kada ga probas vidis u vecini slucajeva da je lomara-vuce u stranu sav kriv ,tandrcu delovi ma sacuvaj boze ali malo presao,treba praviti procenu samo voznjom nikako neke km ili price vlasnika i ne padati na CH nalepnice

Bojan

Autor se bas raspisao

Odgovori

Borivoj

Postovani, saveti su na mestu, treba ih se pridrzavati, ali za pocetak izbledelost elemenata ne definise kilometrazu. Sta bi se desilo ako biste nov motor ostavili da stoji napolju, izlozen svim vremenskim prilikama(neprilikama)? Doslo bi do bledenja svih plasticnih delova, komandi, pojave korozije, a da motor ne napravi ni jedan km... tako da taj faktor ne definise predjenu kilometrazu, vec je veoma bitno skladistenje i cuvanje motocikla. Zatim osteceno saće hladnjaka? Ono ce se pre ostetiti od nestrucnog pranja u samousluznim perionicama pod jakim pritisom. Takodje na ispucalost gumenih delova vise uticu godine nego predjena kilometraza kao i pravilno skladistenje motocikla. Zakljucak: predjena kilometraza nije toliko bitna ukoliko je motocikl redovno odrzavan, pravilno skladisten i vozen

Odgovori

magda manuel

veoma temeljno i korisno za svakog ljubitelja motora

Odgovori