Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Može li „plin“ u novijeg turbo benzinca

Može li „plin“ u novijeg turbo benzinca
Postavljeno 02.10.2020. u 15:21
Autor: Dragan Romčević

Mnoge vozače koji žele da voze na plin brine činjenica da benzinci već dugo masovno dobijaju turbo punjače, odnosno da je sve manji izbor automobila sa klasičnim atmosferskim motorom.

Ovo ih brine upravo zbog toga što ne znaju da li u turbo benzince uopšte može da se ugradi plin („zvanično“ TNG uređaj), i ako može – da li je ugradnja skuplja i koliko, kako će plin da utiče na turbo punjač, kolika će biti potrošnja...

Benzinci bez turbo punjača odlaze u prošlost

Nekada su benzinci sa turbo punjačem bili prava retkost. A danas, klasični atmosferski motori su retkost kada su novi automobili u pitanju, pri čemu je uglavnom reč o najslabijoj verziji u ponudi.

Stoga, ako želite snažniji motor, „osuđeni“ ste na turbo benzinca. Isto važi ukoliko želite bogatiji paket opreme – atmosferskog benzinca često možete da dobijete samo uz bazni paket.

Pritom sve navedeno važi za manje i jeftinije modele, dok se uz iole veće atmosferski benzinci uopšte ne nude. Audi, BMW i Mercedes su ih u potpunosti izbacili iz ponude (ne računajući npr. Audi R8).

Dakle, kao što su „izumrli“ dizelaši bez turbo punjača, tako će vremenom nestati i atmosferski benzinci.

„Tajna“ je lakšem ispunjavanju ekoloških standarda – proizvođači su praktično prinuđeni da ugrađuju turbo punjače u benzince, odnosno da izbace atmosferske benzince veće zapremine.

Plin može da se ugradi u turbo benzinca, ALI...

Praktično nema nikakvih prepreka da se ugradi TNG uređaj, odnosno plin u benzinski motor sa turbo punjačem.

Naravno, treba ugraditi odgovarajući i kvalitetan uređaj, ugradnju obaviti stručno i ne bi trebalo da bude problema.

Mnogi vozači se pitaju koliko će pasti snaga motora, ali na to pitanje je nemoguće dati univerzalan odgovor. Zavisi od raznih faktora – koji sistem za plin se koristi, kako je podešen, koji je turbo punjač u pitanju, u kakvom su stanju motor i turbo punjač...

Da li će i koliko ugradnja biti skuplja? Ni na ovo pitanje ne možemo da damo univerzalan odgovor. Mnogo je uređaja i komponenti na tržištu, sa različitim cenama za isti uređaj ili komponentu, servisi imaju različite cene ugradnje, zavisi i od vrste ubrizgavanja benzina...

Isto važi i za odgovor na pitanja kao što su: kolika će biti potrošnja, hoće li tzv. turbo-rupa biti primetnija, hoće li se promeniti zvuk motora...

Poseban „problem“ – direktno ubrizgavanje

Po nepisanom pravilu, kod gotovo svakog iole novijeg benzinca uz turbo punjač dobijate i direktno ubrizgavanje goriva.

Zašto je to problematično?

Zato što se kod motora sa direktnim ubrizgavanjem dizne koje ubrizgavaju benzin nalaze u samoj komori u kojoj se obavlja sagorevanje goriva. Da pojednostavimo – dizne se nalaze u cilindru.

Pošto se u cilindru javljaju izuzetno visoke temperature, to može da uništi dizne ukoliko bi se prekinuo dovod benzina i vozilo samo na plin.

Zato - da ne bi došlo do njihovog uništenja, kroz dizne se ipak propušta malo benzina – taman onoliko koliko je potrebno da bi se dovoljno hladile.

O tome smo detaljno pisali u tekstu:

Može li plin u motor sa direktnim ubrizgavanjem (FSI, TFSI, GDI...) i da li se to isplati

Zaključak

Plin može da se ugrađuje u gotovo sve motore, bez obzira da li imaju turbo punjač i bez obzira da li imaju klasično ili direktno ubrizgavanje.

Postoje motori koji su iz nekog razloga problematični (npr. ne postoji odgovarajući uređaj ili generalno „ne vole plin“), ali oni su uglavnom vrlo retki u našoj zemlji i to nema veze sa turbo punjačem.

Zato – što se tiče korišćenja plina u motorima sa turbo punjačem, vozači ne moraju da brinu.

Istina, tu je „neprijatno“ direktno ubrizgavanje kod novijih turbo benzinaca, ali to je potpuno druga priča, kao što smo već rekli i objasnili u posebnom tekstu.

Foto: Pixabay.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 79
Pregleda: 25680
Ocena: 4.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Goran,prof.vozač

Vozim na TNG od '85.Do 2011. karburatorske motore,posle toga Fabiju 74KW,čiji uređaj je do zamene isparivača radio 22000sati.Auto je u taxiju prešao preko 400000km,trenutna kilometraža je 540000.S obzirom koliko auto u taxi vožnji radi u mestu,za ovoliko sati prešao bi milion na otvorenom putu.Jedini kvar izazvan plinom je bio kamenac na jednom usisnom ventilu zbog kojeg nije lepo zatvarao,pa je urađena revizija glave motora.O finansijskoj uštedi neću ni da pričam.Ne upuštamo se u rasprave sa onima što im je bitna konjaža motora a imam više km u rikverc nego oni unapred.Za normalne potrebe normalan auto za normalnu vožnju.Šta će motoru od 1400ccm snaga od 140 konja.Pa koji materijal može da podnese ta opterećenja.Sve se svodi na to da auto traje što kraće,da bi se kupovali novi.

Odgovori

Vlada

#Goran,prof.vozac.Prof.vozac sa b kategorijom nisi,ali jesi posteni taksista,vidi se po vozilima koje koristis..O kvalitetu lpg,na nasem trzistu necu da komentarisem,kao ni njegovu isplativost.Lpg je najisplativiji na dugim van gradskim voznjama.Cuva motor,uz pravilno odrzavanje gasnog uredjaja.Tebi je isplativ zbog mnogo kilometara,a ostalima,pitanje je,zbog prevelikih prohteva drzavnog aparata.Ne znam u kom gradu vozis,ali gradska potrosnja lpg je povelika,cak i za 1.4 motor.U svakom slucaju ti imas svoju racunicu i znas sta ti je ciniti..

Taksista

Postoje potrosni delovi cija zamena spada u redovno odrzavanje.Gumice ventila, skidanje glave i obrada sedista ventila, zamena ventila, zamena dihtunga glave, zamena katalizatora usled koriscenja neadekvatnog goriva (citaj plin) ne spadaju u redovno odrzavanje nego u kvarove. Jel malo jasnije? Sto se tice gospodina Vlade, zamolio bih ga da mi objasni koje metode koristi u otkrivanju mojih navika u odrzavanju automobila? Da li ti se javlja, da li gledas u pasulj ili ti neki glas u glavi sapuce nocu kad ne mozes da zaspis? Napisao si da ja menjam samo fluide, da menjam kada pocne raspad i da stavljam delove samo da ide. Ne poznajemo se pa me jako zanima kako ti znas sta ja radim i kako odrzavam svoj auto? Sto se tice pitanja o ubrzavanju taksimetra smatram da si bezobrazan da ne koristim neku drugu rec. Ako imas saznanja da pomenuti taksimetar ubrzavam, molim te obrati se inspekciji ili prvoj stanici policije jer u suprotnom postajes moj saucesnik u nedozvoljenim radnjama.

Odgovori

Vlada

@Taksista..G-dine taksista..Zahvaljujem na iscrpnom obavestenju sto se tice redovnog odrzavanja.Ne slazem se u svemu sa tobom.Moje licno iskustvo bazira se na dosadasnjih promenjenih 17 automobila i predjenih preko 1.500.000 km po stazama i bogazama sirom Srbije.Moj stav je da u redovno odrzavanje spada svaki kvar,odradjen na vreme bez posledica po druge sklopove.Sto se tice generalnog misljenja o taksistima.U pravu si ne znam te licno,ali znam vase navike,koje nisu za pohvalu koje sam vec opisao.Turbine i pomagala za taksimetar su uobicajena stvar za vasu struku,i zato cemu ljutnja.Po tvom pisanju vidim da vodis racuna o gramatici,i interpunkciji tako da po obrazovanju odskaces od ogromne vecine taksista.Ipak,mozda sam ja i bezobrazan sto pitam o vasim bezobraznim tajnama posla.A mozda i nisam.Da si mudriji,odgovorio bi drugacije,ovako sujeta izlazi na videlo.Nego ajmo mi da pricamo o iskustvima,bilo bi bolje.Pozdrav za taksistu..

Srba

Joj sto volim kad se rasplamska srbska polemika plin, benzin ili dizel prosto puca od emocija u komentarima, zivela Srbija i narod nas pa nek vozi ko na sta ima i misli da mu je bolje

Odgovori

Zeflex

Turbo benzinac i plin nikad vise, posle oko 150k izgoreo ventili i radio kompletno sve ventile i obrada glave 500e popravka i sta sam ustedeo? A potrosnja 12l benzina 17l plina. 1.8t

Odgovori

Nikola Deljanin

pa taj 1.8t je problematican sam po sebi i bez plina, a to sa ventilima je očekivan kvar kod motora koji koriste plin. A inače ne znam da li je to normalna potrošnja plina :D meni troši 9 benzina i 10 plina

Nex

To što ti je neko uvalio loš auto,ili nije održavan kako treba je druga stvar.Ili je problem što živiš u Srbiji gde je gorivo katastrofa.Ja vozim plinske automobile u Holandiji 25 godina,evo trenutno je cena 55 euro centi za litar!Za Holandiju,to je džabe.Ovde se plaća i obavezan porez na auto,računa se po vrsti goriva i težini automobila.Porez na benzin je najeftiniji(ali je skupo gorivo),zatim na plin i dizel je najskuplji.Ako voziš samo na plin a ne koristiš aditive,pa još i ne održavaš auto redovno,onda za tebe nije ni plin za kuvanje..Trenutno,već 5 godina vozim fabrički na plin ugrađenu Astru J 1.4 turbo.Em je turbo benzinac,em je na plin.Nikada nisam imao problem.Na benzin vozim dok ne prebaci na plin i pre nego što stanem par zadnjih kilometara obavezno prebacim na benzin.Tako ga ohladim i podmažem.Imaš i pravila vožnje turbo motora,proguglaj.Sipam uvek najbolji benzin i bar svaki treći put sipam neki oktanski pojačivač,aditiv!Bez održavanja bi se pokvarila i dečija kolica..

Taksista

Boli istina? Prvo ce da zulja a od jula ce i da boli. Ja sam pisao o plinu a pojedinci pisu o meni sto je karakteristicno za ovu sredinu i narcise koji ugusise domace forume. Na moju zalost jer vozim na plin vec 20 i kusur godina,sve sto sam napisao je tacno. Mantra koju vrte pojedinci o odrzavanju je lupetanje gluposti u nedostatku cinjenica. Kako se odrzava katalizator? Kako se odrzavaju gumice ventila? Nikako, raspadnu se i samo zamena pomaze a zamena nije odrzavanje. Ovo je mesto gde bi trebali da razmenjujemo misljenja i iskustva a ne radna terapija kako su neki pogresno shvatili. Pozz

Odgovori

ZNBg

Evo mogu da Vas sve obavestim da sam pre 20-tak dana bio na tehničkom, da su ispitivali izduvne gasove po novom programu i da je sve bilo u redu. Auto iz 2008 Euro 4, sa TNG sekventom ugrađenim čim je kupljen, u poznatom servisu. Prešao je 215.000 km. Naravno, povremeno vozim i na benzin i redovno ga održavam. Oni koji nisu održavali kola ili su ugradili najjeftiniji uređaj u divljem servisu verovatno će imati problema. Odavno je poznato da ne podnose svi motori plin na isti način. Italijanska i Frnacuska vozila nisu imala problema, dok su Fordovi zahtevali kapalicu, a za neke Japance sa VVTI tehnologijom se nije preporučivala ugradnja plinskog uređaja. Neko je nabrojao 5-6 stavki koje su osetljive na dizelašima, naročito onima koji su puno prešli i voze se uglavnom u gradu. Svaka od tih stavki sama košta više nego ugradnja celog TNG uređaja. Svako ko je punoletan, završio školu i položio vožnju zna šta su mu prioriteti i neka sam izabere šta će voziti.

Vlada

#Taksista..Molim te objasni mi kako zamena nekog dela nije odrzavanje..Da bi vozilo bilo sigurno i pouzdano,zamena delova je neophodna,jer svaki pokvaren deo povlaci i raspad drugih,jel tako..To bi trebao da znas,jer ti je voznja profi delatnost..Kako da razmenjujemo iskustva,kada ti nisi adekvatan za tu temu.Menjas samo kada pocne raspad,a i tad stavljas samo da ide..Kakve savete mozes da das nama neukima..Za tebe je odrzavanje,zamena tecnosti i fluida ali to na zalost nije dovoljno.Za nas je bolje da nam das savete kako sa raznim elektronskim pomagalima ubrzavate taksimetar.

Petar

Ja vozim od 2004 na plin, kada je cenea ili 21RSD. Prvo BMW E36, Škoda x2, i na kraju Fijat 500L nov (izgubio garanciju zbog ugradnje plina). Ukupno oko 850.000Km. Uštedu računajte sami uz prosečnu potrošnju oko 8l. Slobodno i u odnosu na dizele koji "majke mi" troše 4.5l. Nije bilo apsolutno ni jednog jedinog problema vezanog za gas, ako izuzmem jedno lomljenje priključka za točenje. Održavanje podrazumeva "pranje" dizni na svakih 50.000KM i servis isparivača i zamenu filtera, mada, ja sam menjao dizne (par hiljada dinara). Takođe, svećice je poželjno menjati na 2/3 propisnog intervala. Verovatno da sledeće vozilo neće biti konvertovano, ne zbog "problema" već zbog bezobrazluka države i opterećenja akcizama na jedino ekološko gorivo.

Odgovori

Milos Djordjevic

Svaki noviji ispravan dizel do 1.6l ce prosecno trositi 4.5l bez mnogo paznje sa pedalom gasa. A verujem i kubikaze do 2.0l da imaju nesto visu ptrosnju uz normalnu voznju.

Vitomir

Milose a koliko je remont dizni, turbine, bosh pumpe, egr, dpf, plivajucih zamajaca i ostalih stvari na novijem dizelu i kako neko sa prosecnom platom i kreditima da izgura popravke od 300-1000 eura kad je to necija visemesecna neto zarada, a da ne kazem da su i to auti od 5000+ eura koji su mnogima nedostupni tako da ta 4,5 lit su ok, ali sve ostalo zahteva iznadprosecni prihod koji da ima vecina kao sto nema verovatno ove polemike o plinu nebi ni bilo

Vlada

#Milos Djordjevic..Evo ja ne verujem,to za 4.5 litra..Moze da bude i nov,novcat automobil.Bilo koje marke..

Marko

Ovaj Milos lik lupa sebi lajkove i dislajkove hahahahahah strasno, jedini on preko 100 lajkova, koliko ofirno

Vlada

#Milos Djordjevic..Sada cu preko tebe pitati mnoge od vas.Moj primer,vozim 3.0d,auto star 2 godine.Po gradu trosi minimum 12 litara g-drive dizela.Na otvorenom slicno,jer na auto putu ne vozis 90 km/h.Zatim,nekoliko citroen i pezo vozila,benzinaca i dizela,i nijedan ne trosi 4.5 litara goriva kombinovano,a vozila su stara 2-3 godine,sa start stop sistemom,itd,itd.Pa bih da mi objasnite,vi koji dajete silne minuse,kako vi uspevate u kombinovanoj voznji da potrosite 4.5 litra ,pa jos i da ne pazite na stil voznje.Jednom nedeljno citam izvestaj koliko je koje vozilo preslo km,i koliko je goriva potroseno.Zato mi ove svemirske bajke o potrosnji od 4.5 lit,deluju kao nemoguce.

bajke

Evo ja vozim novog dizela 1.6. Sanse nema da trosi 4.5 i u gotovo idealnim uslovima u kojima ga ja koristim. 70% otvoren put, brzina 80-100 km/h. Trosi malo ali jako tesko moze ispod 5.5 a da ne mucite auto. Vozio sam i 2.0 dizela, malo starijeg i tu je sve ispod 7 premija. Ne opterecujem se potrosnjom uopste tako da bih opet presao na 2.0 bez razmisljanja.

Vlada

@Bajke..1.6,hdi,tdi.moze da potrosi 4.5 litra na autoputu,sa tempomatom.Dakle na velikim razdaljinama,sa maximum brzinom od 100 km/h.I to pod uslovom da je vozilo novije sa odlicnim motorom.Sve ostalo su klasicne bajke.

Fila

Pozdrav, Pitanje za poznavaoce - da li mi neko može reći koja je priča sa fabrički ugrađenim metanom - CNG na turbo benzincu - konkretno Golf VII sa 1.4 TGI motorom od 110ks? Znam i slažem se za priču sa naknadno ugrađenim TNG/CNG uređajem da ima problema sa ventilima zbog nedostatka/nedovoljnog podmazivanja ventila, ali kakva je situacija sa fabričkim CNG uređajem jer sam motor bi trebalo u fabrici da bude prilagođen radu na metan i da li važi kao i za TNG i benzice sa direktnim ubrizgavanjem da motor sve vreme troši benzin i metan dok radi?

Odgovori

Nikola

Ne znam za tu istovremenu potrošnju, ali automobili koji imaju fabrički ugrađen LPG nemaju problema sa ventilima jer im glava drugačija nego kod onih bez fabričkog plina, tako da je preporuka svakog majstora uzeti auto sa fabričkim plinom i u najgorem slučaju ubaciti novi LPG sistem ako je taj u lošem stanju

Ivan

Kod fabrickih cng automobila je povecana kompresija u cilindrama i nema nikakvih problema sa ventilima. Auto lepo ide na metanu. Komsija taksista ima skodu oktaviu sa cng fabrickim i kaze da po gradu potrosnja u dinarima oko 500 dinara.

Ivan

Kod fabrickih cng automobila je povecana kompresija u cilindrama i nema nikakvih problema sa ventilima. Auto lepo ide na metanu. Komsija taksista ima skodu oktaviu sa cng fabrickim i kaze da po gradu potrosnja u dinarima oko 500 dinara.

Crni Gruja

Pre 3 godine jedna osoba je imala strpljenja i istrajnosti da argumentovano iskaže sve faktore oko polemike benzina protiv plina. Dakle sve obuhvaćeno i tehnički potkrepljeno, taj članak se može pronaći na forumu Toyota kluba Srbije, link je http://www.toyotaclub.rs/forums/topic/8718-benzin-vs-tng-%E2%80%93-potro%C5%A1nja-i-performanse/ Posle ovoga samo neko previše zadrt se može i dalje držati teze da je plin bolji.

Odgovori

Janko

Ama crni covece niko ne kaze da je plin bolji normalno da je gorivo za koje ja auto konstruisan najbolje, ali kad nema para nuzda zakon menja, a mali benzinci isto biju 7-8 litara benzina, a stari dizeli su preskupi za odrzavanje pocevsi od bos pumpe pa remonti turbine itd tako da 1.4 plin atmosferac i za 500 din 100 km, a ventili i ostale price su periferna stvar jer se svesno zrtvuju iako ih iskreno za 80000km koliko vozim na plin nisam menjao

Vlajko

Ne znam da li su zadrti ali moje iskustvo i novcanik kazu da je plin bolji. A ti slobodno nastavi da svoje misljenje formiras na osnovu postova sa foruma umesto emprijski. Pozdrav

Miloš

Taj tekst je jako pesimističan i iako ima tačnih informacija, takođe je i pun je nestinitih tvrdnji.... Poput toga da treba reprogramirati ECM (nije tačno, jer onda takav ECU više nije adekvatan za rad na benzin, zbog toga i postoji poseban plinski ecm ...), pa onda da se smeša gasa i vazduha teže pali (pali se lakše, zbog toga plin i daje veću temperaturu sagorevanja iako mu je kalorijska moć manja od benzina).... Onda hlađenje motora, uslovljeno je termostatom, a ne gorivom (u prevodu, termostat će omogućiti hlađenje posle 80-90 stepeni, bez ozbira dal vi vozili na benzin, naftu, gas ili metan ili neko svemirsko gorivo). Za lambda sondu velika greška, kaže ona je programiranaj za benzin?? E pa nije tako, sonda ima mogućnost isključivo reaguje na prisustvo kiseonika, a ne na benzin, tako da sonda prostim rečima govorieći može samo da pokaže koliko je smeša siromašna, a ne i da da tačan sastav smeše, za to se koristi nešto drugo, wide band o2 sensor, što je zapravo retkost

Cetnik

Buducnost su elektricna vozila, svidelo se to vama ili ne, koja ja inace podrzavam jer su mnogo jednostavnija i jeftinija za odrzavanje

Odgovori

Valentin

Po cemu zato sto se umesto benzina spaljuje ugalj? pa velika vecina nase elektricne energije dolazi iz termoelektrana...

S20

Kakve veze ima ugalj? Energija kod tih automobila se dobija od litijumskih baterija

Aleksandar

@S20 A baterije se pune lepim željama? Šta mislite odakle dolazi električna energija kojima se pune baterije automobila?

Vlada

#Valentin,a sta termoelektrane sagorevaju,da bi se dobila elektricna energija,kojom bi mi napunili elektro automobil..Razmisli malo pre nego nekog pozelis da omalovazis..

Vlada

@S20,da li je moguce da si toliko neinformisan,da ne pominjem drugu rec.Da li si pohadjao osnovnu skolu,u kojoj se uci,gde su rudnici uglja u nasoj zemlji,i za sta se taj ugalj prevashodno koristi..

Benzin

@ Marko jos si ti zelen, nemas ti blage veze o potrosnji, ali vidim i da se dosta ljudi ne slaze sa tobom, jbg

Odgovori

Marko

Da, da... Nalupaš gomilu "minusa" na moje komentare i to bi trebalo da znači nešto. Boli me uvo za internet, ja živim u realnosti.

Pink

@ Marko dosta pametujes drugome, a ne gledas koliko ljudi se ne slaze sa tobom, e moj ti

Odgovori

Marko

Drugo ime, a bukvalno isti komentar kao Benzin. :) Smešan si u svojoj želji da pobediš u totalno nebitnoj i anonimnoj online borbi.

kole

Vozicu i na otpadnu piljevinu, stari namestaj, uljane skriljce, obogaceni uranijum, antimateriju... Samo da ne moram da udjem u gradski bus koji sam prethodno cekao toliko da mi je garderoba koju sam obukao izasla iz mode.

Odgovori

farkas

moras se oblaciti po modi ispred svog vremena....

Srbosav

Protiv plina su samo oni kojima su tata i mama kupili auto ili su od istih nasledili kuce i stanove pa nemaju realan dodir sa zivotom, mi obican narod koji se bori da prezivi sa prosecnim zaradama i kreditima da nije plina nebi mogli ni da vozimo auto, a ovi protivnici plina nek voze na sta god zele i nek ne brinu za nase motore i ventile jer svakako jeftiniji su od visedecenijskog punjenja dzepova politicarima kroz abnormalno nerealne akcize spram vrednosti barela nafte mada su uspeli i taj plin iako je ekoloski da opterete do maksimuma sto akcizama sto reatestima ali kad narod trpi neka teraju dokle im Bog dopusti

Odgovori

Marko

Upravo tako, neverovatno je koliko arogantni ljudi mogu da budu kad imaju para. Bukvalno pljuju po onima koji nemaju para. Od toga da ni ne treba da voze auto ako ne mogu da kupe nešto od 5.000 evra, do onih fora da je greh staviti plin u BMW...

Vlada

#Marko,ma nisu svi arogantni..Jesu ovi mladi kojima auto padne sa neba,tj.od tate i mame.Ko pocne da stvara,pocinje polako,/kada radi legalno/,i tek u zrelim godinama sebi moze da priusti luksuzniji zivot,bolji automobil..Dakle kada napravis i sredis kucu/stan/,sredis porodicnu situaciju,tad pocnes da razmisljas o sebi i svojim potrebama..Pusti tudja misljenja i podsmevanja,ti radi kako mozes i koliko mozes..I ja sam poceo sa Golf 1,pa u svojih 53 god,dogurao do vozila koje trosi od 15 litara pa na vise /dizela*/ i ciji tockovi vrede kao taj bmw sa plinom.Nista ne ide preko noci,veruj mi.

Saša

Ljudi iz prve ruke odgovor,a vi kako hoćete prihvatite ili ne ovo je moje lično iskustvo. Vozio prvo vectru A prešao oko 100000 km. bez problema i imao atest kada niko to nije tražio. Vlasnik Citroena C5 rest. 2.o 14o ks. već 11 god. sa ugrađenim sekvent Tomaseto. Prešao na plinu oko 180000km osim redovnog servisa nikakvih problema sa plinom ili motorom. NAPOMINJEM da mi je vožnja 99% na otvorenom putu, tako da to ima ogroman uticaj za bilo koju vrstu goriva.

Odgovori

Vlada

#Sasa,ti imas Tomaseti,mozda i najbolji u svetu plinskih imstalacija za automobil.

Milan Radanovic

Kao sto je vise puta receno ugradnja plina se i te kako isplati ako se prelazi puno kilometara. Mislim da je to odlicna stvar ali je bar u mom slucaju auto bio sa vec fabricki ugradjenim plinom i kao takvog ga je prvi vlasnik odvezao iz salona u Italiji a ne ugradjen ovde kod nasih priucenih "majstora" koji jednostavno ne mogu tj ne znaju podesiti rad plinskog uredjaja tj smese pa se desava da izgore ventili, trese u leru, gasi na kvacilu, trza kad ubrzava itd. Da ne palamudim, ako se ugrade adekvatne komponente(dizne, isparivac,kompjuter) i podesi kako treba nece biti problema stotinama hiljada kilometara.

Odgovori

Taksista

Sledece godine kad pocnu da mere izduvne gasove videcete koliko se plin isplati. Za neupucene merice se na plinu ali i na benzinu. Sa plinom nece biti problema ali sa benzinom hoce. Onda cete shvatiti da su vam brizgaljke mrtve, da je komp poludeo od podataka koje je dobijao dok je motor radio na plinu, da je plin pojeo katalizator, da su sedista izduvnih ventila i ventili izgoreli, da su se gumice ventila raspale i da ce vas popravak kostati vise od vrednosti auta. Vecina automobila koja se vozi duze od desetak hiljada kilometara na plinu nece proci tehnicki a srecni vlasnici ce moci da se obrate serviserima i ostalim pametnjakovicima koji su ih ubedjivali kako je plin super, kako je jeftin dok kroz auspuh izlaze samo leptirici u svim duginim bojama.

Odgovori

VR6 DOHC

Свака част за коментар, апсолутно све тачно. Од плина ће профитирати само ауто отпади који ће откупљивати на кило возила са плином, јер 90% неће проћи технички, треба само на време обезбедити што већи плац да се возила могу лагеровати.

miki

Bavim se rasturanjem automobila i prodajom polovnih delova, a najveće jajare su upravo taksisti. S obzirom kako održavaju auto ništa me ne čudi kako su im neispravna vozila i kakve se kvarove pa i te nabrojane imaju. Lično vozim samo na plin već 15 godina, ne zna se koliko sam novca uštedeo. Sve mora da se održava, ali opet kad se podvuče crta - ušteda je poprilična. Druga je stvar što smo generalno jako nepismeni i neuki pa ne umemo ni digitron da koristimo da izračunamo koliko nas je nešto više ili manje koštalo. A za izkompleksiranog VR6 nemam komentar, vidi se da dečko živi sadržajno veoma siromašan život.

Filip Stojkovic

nece se meriti na plinu

Vlasnik teh. pregleda

Samo da napomenem da je ovo sto je Taksista napisao tacno. TNG kao i KPG imaju visu temperaturu sagorevanja sto je prilikom visegodisnje eksploatacije najverovatnije unistilo i ostetilo katalizator kao i ostale interne elemente motora vezane za sagorevanje goriva na vecini vozila prepravljenih za voznju na gas. Da ne pricam o elektronskom kontrolnom modulu (ECU) i stanju istog nakon dugorocne voznje na gorivu za koje automobil nije fabricki konstruisan. Jul 2021. ce biti izuzetno interesantan.

Vlada

@Taksista.pa ne budi toliko cinican..Ja sam sa plinom presao oko 600.000 km,na prethodnom automobilu.Naravno da je bilo kvarova,ali nista specijalno u odnosu na ostala goriva.Nije bas tako kao sto ti pricas,i mislim da nisi merodavan za ovu temu.Automobil da bi bio pouzdan zahteva redovno odrzavanje.Sto se tice,kontrole izduvnih gasova,toga ce biti,ali sve ce se odloziti za neka bolja vremena,kada masa naroda bude vozila novije automobile.

Vlada

@Vlasnik tehbickog pregleda.Jul 2021 ce biti sasvim obican dan i nece se desiti nista neobicno,sem ako ne zagrmi i padne grad.Tek kada drzava,zabrani uvoz vozila starijih od 5-7 godina,tada ce moci da primeni pravilo o kontroli izduvnih gasova..Dokle god vazi uredba o uvozu euro 3,dakle vozila starih 15-20 godina,svaka promena novih pravila je besmislena.

Aca

Plin itekako moze u turbo benzinca samo ne onaj od 350 evra koji se masovno ugradjuje. Moze i u takozvane "direktase" samo za to postoje posebni uredjaji koji dovode plin u tecnoj fazi koji se ubtizgava kroz postojece benzinske dizne. Na primer BRC-LDI uredjaj.

Odgovori

Aleksandar

Ne mora da bude u tečnoj fazi, holandski sistemi (Vialle) da, ali niko ovde neće to da održava. Direkt turbo benzinci mogu i bez tečne faze, ali onda mora da ide i malo benzina zajedno da se hladne dizne. Retko ko to ovde radi, ali mislim da ima. Sistemi su oko 1000€ plus minus.

Svercer

1.2 ili 1.4 da trose kao 2.0 ? Hahahah na cemu si ti druze?

Odgovori

Marko

Da znaš bilo šta o kolima razumeo bi - 1.2 stare tehnologije sa malo snage, njega moraš da gaziš do daske da bi mogao da pratiš saobraćaj, a veći i jači motor, sa više Nm može da se vozi pri nižim obrtajima lagano i opušteno. Zato što mnogo efikasnije troši gorivo. A znam to i iz prve ruke zato što sam službeno se navozao raznih kola i mali benzinci me uopšte nisu oduševili potrošnjom. A velikog benzinca ako gaziš, kao što većina radi, naravno da će da troši više. Takođe znam mnogo ljudi koji kukaju što su kupili malog benzinca misleći da će malo da im troši, kad ono nema ni govora o potrošnji 5-6 l/100 km, nego 8 do 9 litara. Govorim o meštovitoj vožnji, ali većim delom grad - kolone, kreni-stani... Inače, nisam na drogama ili alkoholu, ali ti ili si odrasla izrazito nezrela osoba (ima više medicinskih dijagnoza) ili si klinac od 20-ak godina najviše - to se zaključuje na osnovu toga kako si napisao komentar.

Ivan

@ Marko hmm ipak se ljudi ne slazu sa tobom, toliko o tvom "znanju" poz.

Marko

Benzin, Pink i Ivan - ista osoba. Toliko ti je stalo da dokažeš da nisam u pravu? OK, evo pobedio si. :)

miki

Dovoljno je da pogledaš rezultate izbore pa je jasno koliko se ljudi slažu sa mozgom, pameću i zdravim razumom, da ne govorimo i o nečemu banalnijem....

Vlada

@Ivan..Marko zna sta prica i u potpunosti je u pravu..O kolima ne moras da znas nista,dovoljno je da ocenis ,posle koliko predjenih km posecujes pumpu.A ti Ivane da bi ucio druge,moras da posedujes veliko iskustvo,sa raznim automobilima i velikom predjenom kilometrazom.Dakle od 500.000 km pa na vise..A u tu odredjenu kilometrazu spadaju i razliciti uslovi puta,od najgorih do najboljih,stanje automobila,njihova starost,te kvalitet goriva..I kada sve to prodjes,mozes da budes objektivan i svakome argumentovano dokazes da se ne razume u mnoge segmente automobila,njegove sklopove i ptrosnju gorova.To je tako,Ivane,ljutio se ti ili ne.

Инжењер

Возим атмосферског бензинца 1.6 8в са 75кв. Не осећам да је снага пала, потрошња је око 6.5-7л на 100км и задовољан сам. Најбоља комбинација за турбобензинце је да имају индиректно убризгавање и притом ТНГ уређај. Код турбобензинаца кад се угради ТНГ, снага неће пасти, чак може мало и да порасте....

Odgovori

Dejan Janicevic

A potrosnja benzina i plina kod turbo motora,cena ugradnje gasnog uredjaja?

Miloš

@Dejan Janicevic U principu 450-550 evra. Pričamo o turbo benzincima sa ubrizgavanjem u usisnoj grani (port injektori - brizači ispred usisnih ventila). U mom slučaju do 1.5 litara razlike, motor sa 4 cilindra i preko 200ks. Oko 5% razlika u snazi između benzina i čistog plina. Podešeno u boostu da dodaje malu količinu benzina pa je snaga ispeglana da bude isto. Moguće je dobiti više snage na čist gas kroz promenu osnovne mape i testiranje , dodavanjem nekog kontrolera koji bi u radu na benzin vraćao na "fabričku" mapu jer takva izmenjena mapa ne bi bila adekvatna za gas.

Vlada

@Milos..Ne bih da se mesam,jer vidim da nesto znas o tome.Smatram da nema kvalitetnog tng uredjaja bez 800-1000 eur.Da valja i potraje.

VR6 DOHC

Аутомобили са плином су најјефтинији на огласима и ретко ко хоће да их купи, то је оправдано јер плин је један од најгорих уређаја које човек може да угради у возило.

Odgovori

Marko

Opet ti troluješ... Ljudi, samo ga ignorišite i sam će da ode. On jedva čeka da mu neko odgovori.

Инжењер

Неуки људи.....

pochaby

tako je, plin u autu je samo jedna bruga vise, a o performansama da ne govorimo

Milisav

VR6 ili sta vec sigurno si sa 20tak god napustio porodicnu kucu i otisao da zivis pod kiriju sa platom od 300 evra sa zenom i malom bebom pa sad sejes pamet, lako je biti pametan kad tatko kupi vr6 gti m5 x6 i ostala cuda i pod tatinim krovom samo tuning styling i filozofija bez dana realnog zivota

S8 Dorcol

Nikad ne bih ugradio taj plin, definitivno da unistava auto. Ko nema novca neka uzme manju kubikazu ili eventualno nekog dizela.

Odgovori

Marko

Vozim na plin isti auto već desetak godina i nije mi uništen motor. Prelazim oko 15.000 km godišnje i definitivno se isplati, bez obzira na sve dodatne troškove i to se mnogo isplati. Manju kubikažu ne bih uzimao zato što to apsolutno ne znači da će manje da troši. Nije mi jasno kako ljudi još uvek to nisu shvatili. Mali auto 1.2 ili 1.4 sa npr. 75 do 90 KS će opet trošiti bukvalno isto kao 1.8 ili 2.0 ako se voze istim tempom u istim uslovima - razlika će biti zanemarljiva. A dizela ne želim - siguran sam da se ne isplati, bar meni.

Aleksandar

Kako to misliš, da uništava motor? Motor sa gasom traje minimum 50% duže...

Инжењер

Општенародно мишљење:"Aко хоћеш да се возиш јефтино узми дизела". Цена дизела и цена плина говоре доста тога, даље се не вреди расправљати....

pochaby

ne vredi vam da opravdavate voznju na plin, dobro je poznato kolika su to zezanja oko tog uredjaja, tako da ga ljudi pretezno ne vole, i to opravdano!

Srbosav

S8 Dorcol da nema mame i tate i da radis za prosecnu platu, podizes porodicu bez pomoci roditelja, placas ratu stambenog kredita ugradio bi plin i pevao ovako S8, RS6, TT RS i samo bahato na benzin se vozi na plin se kuva plinadzije nisu svesni da je bolje na benzin i sa mamom i tatom nego vole da ih reatestiraju lopovi svakih par godina i j... priuceni dundjeri koji ugradjuju plin po supama

Vlada

S8 Dorcol.Nekada sam vozio 3.0 automatik,a zbog velike godisnje kilometraze ugradio sam odlican tng uredjaj,koji je trajao oko 450.000 km/Cesto sam sipao plin u okolnom zemljama,koji je uvek bio boljeg kvaliteta od naseg.Ono sto me je posebno cudilo,da je uvek bolje isao na plin nego na benzin.Ipak dva rezervoara goriva su bolja od jednog,zar ne.A ovi sto kupuju nazovi sportska vozila tipa Audi ili Bmw,sa pogonom na dizel.A sta reci na to.E takvi kazu,pa sta,ide ko benzinac.Ide,ali posle 100.000 km pocinje da trosi ulje,a kantica od 5 litara ulja mu je obavezna rezerva u gepeku.

Ja

Vlado o potrosnji ulja da ne govorim kod turbo benzinaca u pocetku 1l na 10k, posle 100000 trosi 1l na 100km, nema tog turba koji ne trosi ulje bio dizel ili benzin cim oslabi turbina, a zavisi i od stila voznje ako vozis do 2k obrtaja bolje parkiraj.

Vlada

@Ja,pravo da ti kazem npsam upucen za turbo benzince.Pricam o ljudima koji bi da voze jake automobile a da pri tom stede,i uzumaju dizele..Dizela ako vozis 120-140 km na cas trajace u nedogled.Medjutim sportisti bi da voze 200-250 km/h sa dizel motorom,a to se odrazava sa drasticnim habanjem motora, i svaki takav vozac posle predjenih 100.000 km/kada je nov auto u pitanju/u gepeku nosi kanticu ulja,kao obaveznu opremu..Fabricka deklarisana potrosnja ulja ne spada,u ovu grupu.Strasna je laz da dizeli traju kao i benzinci.

Rale

Vozim plinske automobile 30 godina.Zadnja je bila Vectra C sa 480.000 pređenih kilometara!Na kraju je otišao menjač i druge gluposti a ne kakav plinski deo!Nikakvih većih troškova nisam imao osim redovnog održavanja,čišćenja,zamena sitnih delova..!Ako čekaš da ti nešto rikne,nije ni dizel ni benzinac za tebe.Ni trotinet!