Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kada (ne)sme da se vozi sa zadnjim svetlima za maglu, a kada je to obavezno

Kada (ne)sme da se vozi sa zadnjim svetlima za maglu, a kada je to obavezno
Postavljeno 12.02.2021. u 10:14
Autor: Dragan Romčević

Pitanje vožnje sa upaljenim svetlima za maglu kada magle nema rešili smo u ovom tekstu: Da li sme da se vozi sa svetlima za maglu kad nema magle?

Međutim, šta je sa zadnjim svetlima za maglu – da li su obavezna, smeju li da se koriste kada nema magle?

Da li svi automobili obavezno moraju da imaju zadnja svetla za maglu?

Ne moraju svi – ali obavezno moraju da ih imaju automobili prvi put registrovani u Srbiji nakon 1. marta 2011. godine.

Zadnja svetla za maglu mogu biti izvedena kao jedno ili kao dva svetla.

Takođe, zadnje svetlo za maglu mora biti povezano tako da se može uključiti samo ako su uključena poziciona svetla i „bar jedno svetlo za osvetljavanje puta“ (tako je definisano u Zakonu).

Da li zadnje svetlo za maglu MORA da se koristi kada IMA magle?

Po Zakonu ne mora – koliko god to delovalo nelogično.

U Zakonu o bezbednosti saobraćaja, u Članu 79, Stav 1, piše sledeće:

„Za vreme magle, na motornom vozilu moraju da budu uključena kratka svetla, odnosno svetla za maglu ili obe vrste svetala.“

Dakle – ne piše ništa o obaveznom korišćenju zadnjih svetala za maglu. Takođe, pošto ne postoji ni kazna za nekorišćenje zadnjeg svetla za maglu, to znači da po zakonu po magli ne morate da koristite zadnja svetla za maglu.

Apelujemo na zdrav razum!

Uprkost tome što nije obavezno – apelujemo na vaš zdrav razum - da koristite i prednja i zadnja svetla za maglu u uslovima smanjene vidljivosti.

U takvim uslovima obično je i put klizav, pa vozač iza vas ne samo što će vas kasno videti, nego će mu i put kočenja biti duži, što znači da postoji znatno veća šansa da vas udari. A zatim može da naleti treći auto, četvrti, kamion, šleper...

Da li zadnje svetlo za maglu SME da se koristi kada NEMA magle?

Ne sme!

U Članu 79, Stav 2, piše sledeće:

Zadnje svetlo za maglu upotrebljava se samo po magli ili u slučaju smanjene vidljivosti.

Dakle, ako nema magle i generalno kada ne vozite u uslovima smanjene vidljivosti, ne smete da koristite zadnje svetlo za maglu.

U suprotnom, možete da dobijete kaznu od 3.000 dinara.

Poseban problem

Poseban problem predstavlja to što veliki broj vozača uopšte ne zna da postoje zadnja svetla za maglu, gde se pale, da bi trebalo da se koriste kada je magla ili je slaba vidljivost...

Ako spadate u tu grupu vozača, savetujemo da potražite gde se pale svetla za maglu – pročitajte u uputstvu za auto, pitajte nekog iskusnijeg vozača, itd.

Kada upalite zadnja svetla za maglu – na instrument tabli će se upaliti odgovarajuća lampica.

Foto: Pixabay.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 26
Pregleda: 18047
Ocena: 4.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Laki

Ništa gore nego kad se spusti neka magla, jedva da se može tako nazvati, pa narod popali svetla za maglu i zaslepljuje vozače iza sebe. Jedan savet vozačima, ako vidite vozilo koje je 200m ispred vas sa upaljenim pozicionim svetlima, nema potrebe za paljenjem zadnjeg svetla za maglu. Takođe, ako vozite preko 20km/h nema potrebe ni za prednjim.

Odgovori

Bojan Despotovic

Mene interesuje kada ce policija da pocne da iskljucuje ove sa led svetlima kupljenim na pijaci ili aliexpresu.Ako voze sledece modele automobila Golf IV, Alfa 147 BMW e46 to je must have!

Odgovori

chudoba

imas i onih koji danju voze sa ukljucenim dugackim svetlima, i ako im ti isto ukljucis dugacka, da bi im skrenuo paznju da obore, oni nista, opste ne kapiraju! Bukvalno pola covek pola balvan.

Bravo

ali sve si rekao...Golf 4 (i 5) Alfa 147, BMW e46 (pa i e90)...smejurije od auta. sve tačno i sve neispravno na tim autima ali bitno je da imaju kineska svetla

Aca

Meni su zadnja svetla za maglu totalno beskorisna i nisam imao potrebe da ih palim zadnjih deset godina. Prednja svetla za maglu koristim uvek nocu na putu kada je mokar kolovoz jer bolje vidim.

Odgovori

dzordz

polako minusi, vidite da se Aca sali i podsmeva.niko nije toliko glup i samoziv.

pochaby

Aca bitno da ti vidis, sta te briga za druge, neka nagadjaju sta ima na putu.

Nik

Ja ih redovno upalim kad mi iza ledja vozi saban s aftermarket ksenonima koji svetle nagore kao duga svetla i zaslepljuju u retrovizoru tj nisu uopste nivelisana

Odgovori

Bojan Trajkovic

Zbog kolicine magle koja se prodaje na nasem trzistu, svetla za maglu bi trebala uvek da budu upaljena...

Odgovori

Nevolem

Ljudi moji ovo je neizdrživo. Tolike pare se daju kod registracije vozila za održavanje puteva i putne signalizacije a putevi, naročito lokalni su očajni i opasni kad je vidljivost slabija. Kad je mrak i kišica pada ili je magla a naročito kada pada sneg jednostavno se nevidi šta je put, bankina ili livada pored. Nema ili su već izlizane linije na sredini, linije na ivičnjacima nema skoro nigde a stubići pored puta su već luksuz. GDE SU NAŠI NOVCI ZAVRŠILI? Dobro znamo gde su, u platama beogradske gospode. I naravno kod pogodnih preduzetnika koji prave nenormalno velike table i znakove pored puta. Znakove postavljaju i kad treba i kad netreba: dozvoljeno preticanje + 50m + zabranjeno preticanje +50m + prestanak svih zabrana i opet posle 20m još jednom prestanak svih zabrana. Mrzilo me da stajem i da slikam. Treba neka peticija da se organizuje zarad sređivanja putne signalizacije.

Odgovori

Slobodan Tosic

Nije volan za tebe i tebi slične.

Private

Kad izadjem na auto put palim sva svetla i blinkere naravno, znam da se mnogima ovo ne svidja, ali jbg nisam jedini.

Odgovori

Stefan

Iz aviona se vidi da nisi normalan, nije za tebe ni auto ni autoput.

Krle

Najdebilnija svetla na vozilu su baš spomenuta, ZADNJA svetla za maglu. Najbitnije je da sva svetla budu ispravna. I prednja svetla za maglu ne znače mnogo, jer kad je magla baš gusta neće pomoći ni svetlo sa svetionika. A koja to budala vozi toliko brzo po magli pa da ne može da uoči vozilo ispred sebe na vreme?! Prešao sam dosad hiljade i hiljade kilometara po magli i najgore je kad se voziš iza nekoga ko je uključio zadnja svetla za maglu, koja toliko smetaju (zaslepljuju) da nisi siguran kad koči, a kad ne.

Odgovori

vu

Pa odlepi se od njega pobogu.

dzordz

zadnje svetlo za maglu je civilizacijsko dostignuce i ne nisu ga smislili srbi!po magli je vrlo korisno mnogo ranije se uocava, takodje ako je magla ono te drzi na potrebnom odstojanju.ako magla nije jaka i u naseljenom mestu ga treba ugasiti.(ako vec nemate jake led na zadatku jakog osvetljavanja registarske tablice-jer kako bez vidljive tablice u magli)

klavire_prevozi_ostoja

Kada bi izašao iz gepeka tom što je ispred tebe ne bi ti smetalo.

Pavle Pikaso

Upravo zbog toga na vozilima je predviđeno samo jedno zadnje svetlo, jer kad su oba čovek iza nezna da li kočiš. I to je mnogo bitnije nego prednja svetla za maglu.

Mico

Maglenke prednje upaljene kad nema magle su cista seljana napaljenih na gvozdje

Odgovori

dzordz

seljana da.mada ima dosta seljane koja je ulozila nesto novca u jaka led svetla za osvetljavanje reg.oznake pa onda mogu i njih da koriste u magli.mogu cak i nalepnice nekog od sindikata da ih spasu... maglenke prednje u sred dana pokazuju raskos i moc vozaca... ako je pri tom dodata i leva saka na 12h na upravljacu, a glava izmedju prednjih sedista,desna ruka niko ne zna zasto naslonjena lezerno i na rucici od menjaca..e bajo to je znak..velikog svalera. visi nivo od tog je jedino jos i kapuljaca dok vozi...ali to je bas za odabrane.

ALEKSANDAR

@Dzordz ja stvarno ne razumem što tebi smeta ako neko stavi ruku na centralni greben i nasloni se na ruku. Meni je obično leva ruka na dnu volana eventualno sa strane kod kraka a desna kako sam ti naveo gore zato što mi je mnogo lakše još vozim automatika. Jednostavno se osećam opuštenije, ne doživljavam vožnju tako da vozim stegnuto kao pogrbljeni dekica i da gledam samo u jednu tačku. Što se tiče led tablica verovatno znaš da većina novijih automobila ima to fabrički i da baš sija jako ali ni tu ne vidim problem, bar meni nikad nije smetalo kad neko vozi ispred mene. One što budže i glume kao tjuning neću da komentarišem i ne zanima me. KAD BI SVAKO OD VAS GLEDAO SVOJA POSLA MNOGO BI VAM LEPŠI I LAKŠI BIO ŽIVOT.

Yoki

Bolje pitanje je, imate li ispravna svetla uopšte? 50% vozila u saobraćaju ima neispravnu signalizaciju. Kočiona svetla ne rade, farovi namiguju, snop baca na mesec i slično. Praksa je, samo vozi i ne održavaj.

Odgovori

Donald Trump

Kada ima magle, nije obavezno,. Ali kada nema, zabranjeno je. Hahahahahah pa to samo kod nas ima, mada me vise nista ne cudi.

Odgovori

Bajden

Donalde, zbog ovakvih istrčavanja bez razmišljanja si i izgubio izbore u SAD. Kad ima magle nije obavezno jer su obavezna oborena a ima dosta vozila koja nemaju uopšte ugrađena svetla za maglu. Kad nema magle zabranjena su jer su namenska i mogu zbuniti i ometati (zadnja) a kod nas su se našli neki pametni da ih koriste umesto dnevnih svetala.

Putin

Bolje da izgubi izbore nego pamet

Dovla

Tuga brate, ova nasa država spremna za oskara sto glumi državu. Nista definisano ,kao i za prikljucno vozilo...