Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako pripremiti auto za jesen?

Kako pripremiti auto za jesen?
Postavljeno 27.10.2021. u 17:17
Autor: Dragan Romčević

Počela je „prava“ jesen, pa ako do sada niste pripremili svoj auto, uložite malo truda kako biste izbegli razne neprijatnosti. Istovremeno ćete biti spremniji i za zimu - na vreme primetiti i rešiti eventualne nedostatke koji tokom jeseni nisu problematični, ali mogu da budu kada stignu „minus“, sneg, led, so...

Iako nije toliko strašna kao zima, jesen definitivno donosi brojne izazove vozačima. Kiša, blato, magla, zamagljena stakla, noć sve ranije pada… Još ako živite u nekim hladnijim krajevima, na primer, problemi sa akumulatorom će mnogo ranije da se ispolje.

Zato dajemo savete kako da se na vreme spremite:

1)     Proverite akumulator

Savetuje se da bar jednom godišnje odete u specijalizovani servis i proverite akumulator, bez obzira da li je u garantnom roku ili je garancija prošla. U tim servisima imaju posebne uređaje za testiranje (ima ih raznih vrsta), pa mogu na vreme da vas upozore na potencijalne probleme u budućnosti.

Takođe možete da proverite i da li auto dobro puni akumulator. Tako ćete imati priliku da na vreme otklonite neki mali kvar koji znatno skraćuje životni vek akumulatora.

Inače, stručnjaci savetuju da se akumulator, čak i ukoliko je sve apsolutno ispravno, nekoliko puta godišnje dopuni. Postoje konkretni razlozi za to i time može znatno da mu se produži vek.

2)     Ubacite u auto rezervnu tečnost za brisače

Rezervna tečnost za pranje vetrobrana može vrlo dobro da dođe ako dugo i brzo vozite po mokrom putu nakon kiše, pa točkovi drugih vozila dižu veliku količinu prljave vode koja pada po vašem automobilu.

Problem je u tome što nečistoće iz te prljave vode mogu da izgrebu vetrobran, pa je poželjno koristiti tečnost za brisače, odnosno tečnost za pranje vetrobrana.

Koliko ćete je koristiti zavisi od uslova u kojima vozite. Na primer, što veća brzina, što veći kolotrazi ili druge neravnine na putu i što više kamiona - to će više prljavih kapljica vode završiti na vašoj šoferci.

3)     Sredite limariju (oštećenja) - jesen i zima ubrzavaju koroziju

Ako na autu imate dublje ogrebotine koje su stigle do lima ili mesta na kojima su se pojavili tragovi rđe, sada je krajnje vreme da to sredite.

Ne čekajte proleće ili leto, pošto vlaga i so ubrzavaju koroziju. Stoga sređivanje te duboke ogrebotine može da bude znatno skuplje za npr. šest meseci. Kada je u pitanju mesto na kojem je rđa već dobro uočljiva, tu je situacija znatno ozbiljnija, pošto je korozija možda zahvatila mnogo veći deo lima ispod farbe, a da se to ne primeti.

Zato se savetuje da u takvim slučajevima što pre odete kod autolimara, na prvom mestu da bi se sprečilo dalje širenje korozije, pošto će popravka vremenom samo biti sve skuplja i skuplja. Ukoliko su vam finansije problem, proverite sa autolimarom i autolakirerom kako najjeftinije ali i dovoljno kvalitetno taj deo može da se sredi i zaštiti, bez farbanja u originalnu boju i lakiranja.

Neka na tom mestu ostane „fleka“ - kolika god bila i koje god boje bila - važno je da sprečite dalje rđanje limarije, a farbanje tog dela karoserije ili čitavog automobila ukoliko želite odložite do trenutka kada budete imali dovoljno novca. Možda će auto ružno da izgleda, ali bar znate da više ne rđa (bar ne ekstremno brzo).

Takođe pregledajte auto odozdo, pošto korozija često ume da se javi na teško uočljivim mestima.

4)     Voskiranje

Voskiranje predstavlja nanošenje zaštitnog sloja voska koji štiti boju/lak automobila od brojnih negativnih uticaja, kao što su razne agresivne materije iz zagađenog vazduha, so koja se baca po putu, ptičji izmet…

Sa voskiranog auta se tokom pranja lakše uklanjaju nečistoće. Najkvalitetnije voskiranje sa najdužim efektom se obavlja u specijalizovanim servisima, ali je zato mnogim vozačima suviše skupo. Stoga se neki odlučuju da voskiranje obave sami.

Postoje razna sredstva - neka se nanose relativno brzo i lako ručno - dok za neka treba mnogo vremena i truda i pritom može da se napravi više štete nego koristi ukoliko se ta procedura ne obavi pravilno.

Tu su i razni šamponi sa voskom, kao i voskiranje u samouslužnim perionicama, ali ostaje pitanje koliko je vosak u tim slučajevima efikasan i dugotrajan.  

5)     Očistite odvodne kanale za vodu

Ukoliko se ovi odvodni kanali zapuše, kada počne kiša, voda neće moći da ode kroz njih, pa može da „probije“ u kabinu ili da stigne do neke elektronike i napravi ozbiljnu štetu. Stoga redovno proveravajte odvodne kanale, a naročito ukoliko se parkirate ispod drveta.

6)     Proverite brisače

Proverite u kakvom su stanju metlice brisača i u slučaju potrebe ih zamenite. Čak i ukoliko vizuelno deluju dobro, proverite kako rade - da li ostavljaju tragove na staklu, da li škripe, itd.

Nije loša ideja ni da kupite nove ako ih niste godinama menjali, čak iako je naizgled sa njima sve u redu pošto guma vremenom gubi potrebne karakteristike da bi efikasno održavala vetrobran čistim.

Ne zaboravite da proverite i zadnji brisač. O njemu gotovo nikada ne razmišljamo - sve dok ne dođemo u situaciju da se noću, po kiši isparkiravamo unazad na nekom nezgodnom mestu.

Podrazumeva se da prilikom provere brisača treba proveriti i rad prskalica.

7)     Sredite klima uređaj

Ako pre leta ili tokom leta niste sredili klima uređaj, sada je pravo vreme za to, pošto je klima uređaj izuzetno koristan i tokom jeseni i zime.

Njime se najefikasnije odmagljuju stakla. Tajna je u tome što on isušuje vazduh, tj. izvlači vlagu iz njega. Detaljno o tome smo pisali u tekstu Zamagljena stakla – kako sprečiti i najbrže ih odmagliti?

8)     Operite stakla iznutra - manje će da se magle

Pokazalo se da je prljavo staklo u velikoj meri podložnije magljenju od čistog stakla. Stoga redovno i detaljno perite stakla iznutra.

Takođe veoma korisna mogu da budu sredstva protiv magljenja, koja se nanose na različite načine. Neka od tih sredstava su više efikasna, neka manje – zavisi i od toga da li ih pravilno koristite, koliko dugo će njihovo dejstvo da traje i slično.

Postoje i brojna „narodna“ rešenja. Nećemo ulaziti u njihovu efikasnost, ali ukoliko imate ovaj problem, lako možete da ih testirate. Prvo treba dobro oprati stakla. Zatim ih, na primer, premažete limunovim sokom ili rastvorom deterdženta za sudove (on na staklu ostavlja tanak sloj koji sprečava magljenje, ali ga treba ga dobro utrljati da ne ostanu fleke).

Tu su i pena ili pasta za brijanje, i običan sapun, koje takođe treba dobro utrljati zbog mogućih fleka, kao i druga sredstva

9)     Stavite gumene patosnice

Voda, blato i druge nečistoće koje po kišnom vremenu unosimo u automobil na obući lakše ćemo izbaciti iz gumenih patosnica nego iz tekstilnih. Gumene patosnice se brzo i lako peru i suše.

Naravno, treba koristiti odgovarajuće gumene patosnice, kako evenutalno ne bi dolazilo do problema sa nožnim komandama. 

10)     Popravite oštećenja na vetrobranu

Ukoliko imate bilo kakvo oštećenje na vetrobranu, trebalo bi što pre da ga sredite pošto postoji velika verovatnoća da će se tokom jeseni i zime zbog temperaturnih razlika samo proširiti do tačke kada više ne može da se popravi. O tome smo pisali u tekstu Popravka napukle šoferšajbne – kada je moguća i koliko košta?

11)     Proverite grejače stakala i retrovizora

Pored standardnih grejača zadnjeg stakla, neki automobili imaju i grejače vetrobrana, pa treba i njih proveriti.  Takođe, tu su i grejači retrovizora koji su veoma korisni, pa ne treba čekati zadnji čas i loše vreme da otkrijemo da ne rade. 

12)     Proverite gume

Nije u pitanju samo dubina šare, već treba videti da li se gume ravnomerno troše. Ukoliko postoji neki problem, bolje je otkloniti ga na vreme pošto po klizavom putu sve neispravnosti po pitanju guma i oslanjanja više dolaze do izražaja, što automatski donosi veći rizik.

13)     Proverite i rezervnu gumu

Ukoliko imate rezervnu gumu, proverite pritisak vazduha u njoj. Naime, pritisak vremenom polako ali sigurno opada bez obzira što se guma ne koristi.

14)     Proverite svetla

Pošto jesen donosi lošiju vidljivost, važno je proveriti da li rade sva svetla, uključujući i svetla za maglu - i zadnja i prednja ukoliko ih imate.

Ukoliko su vam farovi matirali, dobra ideja je da ih ispolirate. Što je plastika farova više matirala, farovi sve lošije osvetljavaju put, dok razne ogrebotine i mikrooštećenja rasipaju svetlost. Poliranje ne košta mnogo, a može u velikoj meri da popravi situaciju.

O tome smo pisali u tekstu: Poliranje farova – koliko je efikasno, koliko košta… 

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 2
Pregleda: 8687
Ocena: 4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

S8

Jeste li culi da od 1. Januara ce se naplacivati po godini proizvodnje a ne po kubikazi kao sto je bilo do sad? Konacno da kupim neki pravi auto da se vozim kao sef

Odgovori

Marko Todorovic

Al od 2022