Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako prepoznati kvar turbopunjača?

Kako prepoznati kvar turbopunjača?
Postavljeno 17.09.2022. u 15:50
Autor: Dragan Romčević

Dizel motori bez turbo punjača odavno su izumrli, a danas je teško naći iole noviji auto sa benzinskim motorom bez turbo punjača. Ukratko - turbo punjači postaju neizbežni bez obzira na vrstu goriva.

Pogledajmo zato koji su simptomi kvara turbo punjača, pošto se pravovremenom reakcijom mogu sprečiti mnogo ozbiljnije posledice. Sagovornici su nam bili stručnjaci iz servisa „Turbo servis Božec“.

Pad snage motora

Jedan od najočiglednijih znakova da je došlo do problema sa turbo punjačem jeste gubitak snage motora. Naravno da nedostatak snage mogu da izazovu i kvarovi mnogih drugih delova automobila, ali to treba utvrditi u servisu.

Uglavnom pad snage dolazi sa još nekim simptomima koje vozač možda neće ni primetiti.

Neretko je pad snage izazvan upadom stranog tela u kompresorsku ili turbinsku stranu turbopunjača, pri čemu dolazi do oštećenja krilaca kompresora ili turbine (ili i jednih i drugih). Tu su i razni drugi uzroci, ali njima ćemo se baviti drugi put.

Turbo rupa

Turbo rupa se manifestuje tako što kada oštrije pritisnete papučicu gasa, motor kasni sa isporukom snage na točkove. Ova pojava je u početku uglavnom veoma blaga, da bi vremenom postajala sve izraženija. Može da bude čak i opasna prilikom preticanja na otvorenom putu.

Stoga treba proveriti turbopunjač čim primetite da motor ne reaguje na pritisak papučice gasa onako kako bi trebalo. Nekim vozačima to možda neće ni smetati, ali imajte u vidu da je definitivno reč o nekom kvaru koji bi trebalo rešiti pre nego što dođe do ozbiljnijih posledica.

Kod starijih turbo motora, naročito benzinaca, ova pojava je bila uobičajena. Međutim, danas kod iole novijih vozila turbo rupa trebalo bi da bude gotovo neprimetna.

Zviždanje, pištanje i slično

Turbopunjač koji je ima neki problem neretko može da se prepozna po zvukovima koji se čuju tokom rada motora, a posebno su izraženi u određenim režimima rada.

U zavisnosti od automobila, vrste i tipa motora i turbopunjača, kao i od problema koji je nastao, ti zvukovi mogu da budu veoma različiti, kao i da budu glasniji ili tiši. Tu su i nivo oštećenja ili vrsta problema koja izaziva pojavu zvukova koji ne bi trebalo da se čuju.

Zato je veoma korisno da vozač konstantno prati sve zvukove koji dolaze iz motornog prostora, naročito pri oštrijoj vožnji, kako bi na vreme mogao da primeti da se nešto promenilo.

Zvukovi koji ukazuju da nešto nije u redu sa turbopunjačem mogu da budu veoma različiti, od tišeg ili glasnijeg zviždanja, pištanja, zavijanja, hučanja...

„Pojačan“ dim iz auspuha bez obzira na boju

Veća količina dima na izduvu (auspuhu) često ukazuje da postoji problem sa turbopunjačem. Crni dim uglavnom znači da motor sagoreva previše goriva, što ukazuje na neodgovarajuću smešu u cilindrima.

Plavi dim nam govori da dolazi do sagorevanja motornog ulja, a ono između ostalog može da dolazi i iz turbopunjača. Stoga pojavu plavog dima nipošto ne treba ignorisati.

Beli dim - njegovu pojavu je najteže dijagnostifikovati i otkloniti kvar. Beli dim se javlja zbog sagorevanja motornog ulja, a najčešći uzrok je defektna turbina. Problem može da bude izazvan začepljenjenom odvodnom linijom ulja iz turbokompresora u karter.

Istovremeno je moguće da primetite povećanu potrošnju motornog ulja.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 1
Pregleda: 8967
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

huncut

A kako ja da znam na mom TDI-ju kada je u kvaru, kad ne znam kako se cuje kada je ispravna?

Odgovori