Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Zašto Fića drži cenu, a Yugo ne

Zašto Fića drži cenu, a Yugo ne
Postavljeno 06.12.2019. u 16:32
Autor: Đorđe Sugaris – Autoslavia

Pre nego što počnete da čitate ovaj tekst, zatvorite oči i prisetite se ulica vašeg mesta pre deset ili petnaest godina. Zatim, iz zamišljene slike izdvojte sve Fiće kojih se sećate. Gde god da ste tada živeli, velika je verovatnoća da ćete moći da izbrojite mnogo više ovih Zastava nego što to možete danas.

U to vreme, Fića je i dalje bio nužni transport, a primerci koji su se prodavali često su bili nuđeni budzašto. Čak su i retki Kontraši, prve verzije Zastave 600, bili posmatrani jeftini komadi gvožđa. Samo nekoliko godina kasnije, cene Fića skočile su značajno, makar u odnosu na prošlost kada su mogli biti kupljeni za par stotina evra.

Na Fiću ćemo se vratiti kasnije, a do tada ćemo pogledati drugi opštenarodni automobil iz kragujevačke Zastave. U pitanju je naravno Yugo, automobil nastao na platformi Fiata 127, jednog od nezvaničnih naslednika Fiata 500. Ipak, za razliku od drugih Zastavinih proizvoda koji su dizajnerski uvek bili veoma usko vezani za Fiat, Yugo je imao svoju karoseriju i enterijer.

Za doba kada se pojavio, Yugo je izgledao tačno kako jedan kompaktni automobil treba da izgleda. Jednostavnog i praktičnog dizajna, Yugo nije pružao mnogo u pogledu udobnosti ili luksuza, ali je bio moderan auto sa motorom i pogonom napred, trećim vratima i dovoljno mesta za jednu porodicu srednje klase.

Ohrabreni probojem evropskih i japanskih automobila sličnih gabarita na američko tržište, rukovodioci Zastave otpočeli su projekat Yugo America koji se nije završio uspehom bez obzira na to što je Yugo bio najjeftiniji automobil u segmentu i kao takav privlačio dosta potencijalnih mušterija. Razlog za to bio je predvidiv – nedostatak mreže servisa i snabdevanja delova, kao i loša završna obrada po kojoj su Japanci i Evropljani bili mnogo poznatiji.

Na domaćem terenu, Yugo se trkao, vozio i voleo, ali kako je vreme odmicalo, nikada nije postao omiljen kao Fića, što se i danas odnosi na njegove cene. Zašto je to tako?

Do sada smo već zaključili da glavnu ulogu u skoku cena oldtajmera i drugih klasika ne čine ni udobnost, ni performanse, ni praktičnost, niti pouzdanost. Nisu u pitanju ni luksuz ni veličina. Jednostavno, igrač koji sve pokreće jeste nostalgija.

Zašto Yugo kritikujemo, a Fiću ne

Da bismo razumeli zašto je Fića legenda u čije se objektivne nedostatke ne zalazi, dok se Yugo mnogo slobodnije kritikuje, treba da se vratimo u vreme kada se Fića zakotrljao ulicama Jugoslavije. Uz Fiću, oslabljena zemlja je nekako stala na noge, automobili su silazili sa pokretnih traka i bili dostupni hiljadama porodica i taj isti Fića bio je simbol optimizma.

Sa druge strane, originalni Fiat 600 nije izdržao na tržištu koliko njegov manji parnjak sa oznakom 500, ali je kao oldtajmer dosta cenjen. Razlog za to jeste što je većina simpatičnih malih evropskih automobila danas tražena, najviše kao šik aksesoar ili dodatak kolekciji egzotičnih automobila. Primer za to može biti i BMW Isetta, Autobianchi Bianchina, te manje poznati automobili poput Messerschmitta KR200.

Zajedno sa rastom cena Fiata 600, i naš Fića je srazmerno dobio svoju vrednost. Ipak, kao licencni proizvod on nikada neće dostići cnu svog italijanskog parnjaka. Međutim, nostalgija, pre svega van granica bivše Jugoslavije, dovela je do toga da Fiće Kontraši dostignu cene i od preko 6.000€. Za jedan mali automobil velikog srca, takva cena je značajna u svetu klasika, posebno imajući u vidu da je za njega vezan vrlo lokalni kult, te da nije bio samostalan model.

Sa druge strane, nostalgija kojom je obojen Yugo znatno je negativnija. Naime, iako je služio istoj svrsi kao Fića, Yugo je imao veze sa neuspehom: Jugoslavije kao države, Yuga kao nekonkurentnog proizvoda u Evropi i Americi, pa čak i Yuga kao automobila sa dna ponude u Jugoslaviji u kojoj se imanje automobila do tada naveliko normalizovalo. Konkurencija je pojela Yuga i on je ostao simbol nemaštine , snalaženja i ograničenih mogućnosti u crnim vremenima u kojima nije bilo jednakosti.

Da li je sve tako crno za Yuga?

Napunivši 30 godina, Yugo je po FIVA pravilima postao legitiman oldtajmer što je do određene mere zainteresovalo domaće i strane nostalgičare. U trci za čuvanjem i najneobičnijih primeraka automobilske istorije, pojedini kolekcionari traže Yuga u savršenom stanju. Svaki automobil ima pravo na drugu mladost, a kada je većina primeraka zbog nebrige završila na otpadu, dobri primerci postaju sve ređi i zanimljiviji upravo zbog toga što je o njima brinuto. Zato se na stranim oglasima Yugo sreće retko, ali su tražene cene često višestruko veće od prosečne cene jednog polovnog Yuga u Srbiji.

Takođe, tu je i Yugo kabirolet. Još jedan kuriozitet, Yugo sa platnenim krovom deo je domaće pop kulture, te jedan od najzanimljivijih klasičnih kabrioleta koji se mogu kupiti. Ovi jedinstveni Yugići tako imaju svoj kult u Srbiji, dok su izvan naših granica još ređi, te zanimljiviji skupljačima čudnih, neobičnih autsajdera automobilske industrije.

Fićina dopadljivost je veliki deo domaćeg automobilskog identiteta, stoga će Fića još uvek biti omiljeniji automobil od Yuga. Ali, kako decenije prolaze, percepcija oldtajmera će se menjati i može se dogoditi da upravo dobar Yugo bude deo nove pomame za klasičnim Zastavinim vozilima.

Đorđe Sugaris – Autoslavia

Foto: Pixabay

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 14
Pregleda: 25989
Ocena: 3.9
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Nebojsa

Glavni razlog je vremenska distanca izmedju ta dva modela,bar kada je nase trziste u pitanju.Jednostavno Fica je pocela da se proizvodi 1955 a Jugo 1980 tako da ce potraznja za Jugom tek nastati ali svako ne u meri kao kada je u pitanju Fica jer razlog je to sto je Jugo ipak vise lokalni proizvod dok je Fica ipak prepoznatljiva i u svetskim okvirima.Kod Juga vec pocinje da se nazire da cena kabrioleta ide u vis i da pocinje zagledanje ranih brojeva sasije iz 1980.Znaci ako neko ima nameru da za 10tak godina ima za normalne pare solidnog oldtajmer Juga,ili primeraka radjenih u manjoj seriji sad je momenat za kupovinu a ne za 10 godina.Za 10 godina ce biti kukanje oko cena ovih sto imaju "kasno paljenje"

Odgovori

bata vlajko

prvi fica usao u porodicu jos davne 82...jos uvek je porodici...tako da...ljubav je ljubav... :)

Odgovori

Vlada

Imao sam FICU ABARTH,sa marlboro motivom preko cele karoserije..Siroki plasticni branici,napred i pozadi,hladnjak napred,motor drasticno friziran,H ojacanje po podu,alu felne sa sirokim gumama..MOTOR ofarban u crvenu boju,,dobosi isto tako..Atrakcija na putu..Na auto putu je isao izmedju 140-150 km/h..Dam zeni da ga vozi,a ona ga polomi u paramparcad u gradskoj bg voznji..I tako legenda ode na otpad..

Odgovori

Ivan

...samo jedan mali komentar. Fiat 127 je bio "naslednik" Fiata 600 i 850 dok je naslednik Fiata 500 bio Fiat 126. To je i razlog zasto Fiat 500 i Fiat 126 dele neke komponente, tehnicka resenja itd. Pozdrav/Ivan

Odgovori

Veljko

Dosta prazne priče, a sve se svodi na odnos ponude i potražnje. Fića je pre 10-15 godina bilo više, danas su već retkost i cena je skočila. I Jugu kao "najgorem autu" cena već skače u Americi. Kod nas ih još uvek ima na svakom ćošku pa je cena niska. Ko sad kupi nekoliko komada, restaurira ih i konezervira, naravno da će moći da prilično zaradi za desetak godina. Naravno, na tržištu oldtajmera uvek veću cenu imaju očuvaniji primerci sa fabričkim delovima, to je već poznata stvar.

Odgovori

Ники Лауда

Још увек није дошло време за Југиће, итекако их има по улицама и још увек им се пружа љубав на овај или онај начин. Тек за десет и више година, кад им се број ненормално смањи, јавиће се и носталгија за истим. Исто важи и за остала Заставина возила, једино сумњам да ће се Флорида појавити у свету олдтајмера.

Odgovori

žika

Biće jednog dana - kada udjemo u EU ili kada postanemo normalna razvijena zemlja ili kada prosečna plata bude na nivou evropske... A do tada - ćemo svi pocrkati.

Odgovori

Инжењер

Имам и једног и другог. По мени Југо није промашај, најјефтинији и најисплатљивији вид превоза, уз редовно одржавање може дуго да се вози. Е сад што се тиче тог статуса >>oldtimer<<, код нас људи не знају да цене аутомобил за продају. Безброј пута сам на огласима наишао на Фићу коју Земља гута назад у себе а цена има нула као динар из 1993. Надам се да овај текст то неће учинити са Југом. Многи ће ово да осуђују али ми(народ) се понашамо примитивно и на информацију да је нешто старо и негде у свету како-тако вредно брже боље отпад из дворишта стављамо на оглас и ценимо као да је у супер очуваном стању. Уместо да се цене базирају на стању возила ми радимо нешто сасвим погрешно.... Поз.

Odgovori

klavire_prevozi_ostoja

Isto kao i sa "mlađim automobilima"... Auto iz 2015, izraubovan u nekoj firmi, rent'a'caru ili auto školi podmlađen sa 350000km na 123456km, košta 2000 - 3000e jeftinije od novog. jer je auto "star samo 2godine, kao nov, hitno hitno hitno"

Инжењер

А па то с километражом ти је попуст на црни петак, није више 700.000 већ је 200.000 :)

Nenad 67

Lepa prica ali yugo nikada nece biti zeljeni oltajmeristo kao i moskvic

Odgovori

vlada

@Nenad 67..Nenade,da li ce biti old.ne znam,ali nema razloga da ne bude..Ma sta mislili o njemu,ipak je to bila mazga koja je imala extra grejanje,perfektnu prohodnost po svim putevima,a zimi pogotovo,nije bilo snega koji moze da ga zaustavi,podnosio veliki teret,a trosio kao kamion..Ruzan ali i praktican,jer se retko ko zaletao na njega,zbog moguce totalne havarije po suprotnu stranu..

ocky

pre 13 godina sam bacio tri fice u staro gvozdje, a bili su bas u dobrom stanju na odnosu ovih sada sto se prodaju. eeeee da sam znao da ce cenovno da porastu...

Odgovori

Djordje

Realna stvar je ta da yugo kao auto da ima svojih nedostataka koji su lako resivi. Imao sam 55-icu sa kojom sam prelazio dosta. Uvek sam bio na putu i kao auto sa svojim nedostacima opet je pralazio istu kilometrazu kao svaki sledeci auto koji sam imao. Uz redovan servis i dobro odmrzavanje i malo modifikacije to je auto koji moze da bude voljen clan porodice.